Im not a god, I was misquoted.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Peter
Edvardsson

42 år och man
Matfors,
Västernorrlands län
dagens onödiga vetande
man påfrestar stämbanden mer när man viskar än när man pratar vanligt.
antal besökare

Välkommen till min filmblogg. Äntligen kan jag få uttryck för mina tankar som handlar om film och tv.
senaste blogginlägget
Al Leong - den mest kända som ingen känner till

I filmvärlden pratas det alltid om de stora stjärnorna som är mest inne för tillfället, sedan finns det ett gäng bakom de stora som antingen är på väg upp eller ner i popularitet. Sedan finns de längst bak som det inte pratas om så mycket men som är så viktiga för branschen. Jag har tänkte lyfta fram några av dessa hjältar som ibland blivit kultfigurer.
Den person jag tänkt prata om i denna artikel är en som alla känner igen men få känner till. ”Där är ju han som är med i den där filmen du vet”, tänker många när han dyker upp i en liten roll med sin fu manchu-mustach innan han snart dör i nästa scen. För det är inte många filmer där han har överlevt. Han har till och med dött fler gånger på film än Sean Bean. Hans namn är Al Leong och hans smeknamn är Al ”Ka Bong”. Han började med att jobba bakom kameran med småjobb när en regissör bad honom hjälpa några skådespelerskor med lite kampsportsmoves och det slutade med att han var med i den slutgiltiga scenen.
Han föddes 1952 i St Louis men växte upp i Los Angeles. Han är välutbildad i Northern Shaolin Kung Fu, Tae Kwon Do och Jujutsu mm. Trots sin digra rollista, även om snitt-tiden i varje film är begränsad, ser han sig som stuntman långt före skådis. Det kan vara svårt att få jobb som stuntman men trots detta väljer han filmer med omsorg och har även hoppat av storfilmer om han inte trott på dem eller om han inte kommit överens med regissören. Hans största roll som skådis var i Bill & Ted’s Excellent Adventure där han spelade Genghis Khan. I skrivande stund är han 65 år och har på senare år försökt sig på att skriva manus, och har gjort en film Daddy tell me a story, men han är dock inte nöjd med den själv.
Till sist följer här en top 10-lista med mina favoriter av filmerna i hans filmografi.

10. Showdown in Little Tokyo

En skön B-film med vår egen Dolph i huvudrollen tillsammans med Bruce Lees son Brandon Lee som hade en fantastisk karriär på gång innan han gick bort på en filminspelning. Här har de en fyndig film med intressant handling men ett riktigt buskismanus som dom kämpar med.

9. Action Jackson

En härlig 80-talsstänkare med alla tillhörande attribut. Stentuff action, en handling…typ, hjälte med stora muskler (Carl Weathers, Apollo Creed i Rocky), sexiga leading ladies som visar brösten. (Sharon Stone och Vanity) och till sist en B-skådis i skurkrollen (Craig T Nelson).

8. Bill & Teds Excellent Adventures

Keanu Reeves genombrott där Al Leong har sin största roll som Gengis Khan.

7. Last Action Hero

En mycket trevlig metafilm som både hyllar och driver med Hollywoodfilmer och med en Schwarzenegger i högform.

6. They Live!

Bortgångne wrestlaren Rowdy Roddy Piper i en B-skräckis där han ser om folk egentligen är aliens när han tar på sig special-solglasögon. Mest känd för underbara citatet ”I´ve come here to kick ass and chew bubblegum, and I´m all out of bubble gum”.

5. Hot Shots Part Deux

Charlie Sheen när han var riktigt rolig i en av de sista bra parodifilmerna och detta var före tigerblod och testosteronkrämer.

4. Lethal Weapon 4

Fjärde delen har sköna fighter, mycket humor och som alltid glimten i ögat. Kul att se Jet Li i en skurkroll, vilket inte de kinesiska filmfansen håller med om då deras hjältar aldrig får spela skurkar. De har andra skådisar som alltid spelar bovarna där. Så de tror verkligen på typecasting där.

3. Big Trouble in Little China

En fantastisk kultklassiker där Al Leong har en cool roll som gängledare under ett gängslagsmål.

2. Lethal Weapon

De satte igång ”buddy cop”-genren och också den bästa filmen i denna genre som helt strålande blandar action och humor med fantastiska karaktärer och en stark story.

1. Die Hard

Ett måste att se under julhelgen och enligt mig den bästa actionfilmen som gjorts. Al Leong har en kul roll där han blir sugen på godis när han sitter på sin vakt.
13 Januari 2018  | Länk | Film | 0 kommentar

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Peter Edvardsson                                             Skaffa en gratis hemsida