Lova runt o hålla tunt, inget för mig!
Startsidan Blogg Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
3
6
7
8
10
13
15
17
20
22
23
24
27
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


Olika ljus!

Gick en sväng, som jag brukar göra de flesta dagar, idag blev det cirka milen. Blev så att jag hamnade uppåt skidstadion på hemvägen, kanske en timme innan starten av skidskyttet, herrstaffeten. Såg en hel del som var på väg dit och det såg ut att vara många nationaliteter, det syntes på kläder och hördes även på språket. I vanlig ordning en hel del norrmän, men dom är ju vi så vana vid i det här området, så vi tänker inte på dom som utlänningar. Men även tyskar, italienare, fransmän och säkert många fler. Kan tänka mig att en del av dem är boende här, men även många hitresta. Själv fortsatte jag hemöver, för att titta på skidskyttet på TVn, stå på en läktare är inte min grej, hade hellre kunnat tänka mig att stå uti skogen någonstans...... Bara tanken av att stå rätt så stilla på en läktare gör att jag blir trött i ryggen och att det kryper i benen

Började plocka bland julgrejerna och kom fram till att antingen får jag köra med två olika färger i adventsstaken, två av varje, eller så måste jag köpa lite nya ljus. Har för mig att jag i fjol körde med röda och vita ljus och fick kommentarer om det, positiva, så de finns en stor chans att jag gör lika i åt.
30 November 2023  | Länk | Ömse
Jullådan

Var ut i förrådet och hämtade lådan idag, lådan med julsaker, plus tomten som inte ryms i den. Dvs dags att kolla upp så att allt som ska lysa fungerar och sedan välja vad jag vill ha framme. Det som jag tar fram, det tar jag fram till första advent eller om jag ska vara ärlig, dagen innan. Sedan jag slutade med gran har det blivit så att allt som ska fram kommer fram vid ett och samma tillfälle. Sedan brukar allt få hoppa ner i lådan igen när som helst efter första januari.

I morgon är det sista november och ärligt talat, hur många soltimmar blev det. Några men inte sådär överdrivet många. Man kan enkelt kalla oktober och november för de grå månaderna. Tror inte jag upplevt de två månaderna så grå som i år, hoppas det blir bättre nästa år, för så mycket gråare kan det inte bli.

För några veckor sedan var jag och E ute och gick. Vi fick skjuts till ett ställe för att sedan gå hemöver, men först tog vi lite lunchfika. Tog med henne på småvägar och stigar hon aldrig gått, roligare att gå lite andra stråk än de vanliga. Hon reflekterade över en sak, positiv, alla möjliga personer hejade, ung som gammal, det var hon inte van med i det område hon bor i. Hon bor mer i de centrala delarna och där ser man mer i mobilen eller backen. Jag bor lite mer i gränslandet till det man mer kallar "på landet", älskar att gå åt landsbygdshållet, just för att där ser man varandra på ett helt annat sätt, får ofta ett "Hej" och ögonkontakt. Men även för att det är så fint att gå åt det hållet, ser Storsjön, fjällen och fina vyer.
29 November 2023  | Länk | Ömse
Norskt!

Har de senaste åren fastnat för en del norska TV-program. "Där ingen skulle tror att någon kunde bo" t.ex, en serie som gått i flera år. Intressant och se hur en del väljer att bo, en del med knappt några bekvämligheter, andra med lite. I vissa fall kanske inte den biten är den tyngsta, utan mer avståndet till civilisationen, hur man tar sig till jobb, skola mm. Men även hur påhittig man får vara för att kunna transportera sig själv, mat och annat man behöver. "Stugfixarna Norge" är en annan favorit, där de bjuder på sig själv och sina kreaktiva ådror. Han som inte verkar vara någon stor fantast när det gäller bad i kallt vatten och höga höjder med branter, medan de övriga gladeligen både badar och går upp på höjder. Jag kan förstå honom när det gäller höga höjder, men jag tar gärna ett bad. Finns fler....... en hel del där man valt att bo lite för sig själv. Till viss del känns det som att det finns en medvetenhet om att leva i ett med naturen och ett klimattänk.

Såg på Nyhetsmorgon i morse, fastnade på nån fråga om barn, deras lekar och aktiviterer. En förälder som undrade om hen skulle avbryta sitt barns lek, om det blev för länge, för att barnet aktiverade sig själv. Psykologen sa att det var ingen fara, ja om det inte blir väldigt många timmar, men eftersom det var ett barn på bara några år så var det lugnt. Men vad är det för föräldrar som tänker så, var i stället glad att ditt barn kan roa sig själv. Det barnet blir mer kreaktivt än den som hela tiden ska serveras med aktiviteter.
27 November 2023  | Länk | Ömse
Nycklar på språng!

Fick ett samtal idag, från en kompis boende på annan ort. Hennes döttrar delar en lägenhet inte så långt ifrån mig, så hon undrade lite snällt om jag varit ut på någon promenad än. Nej, men jag ska snart, sa jag. Den äldsta är bortrest, så den yngre huserar ensam i lägenheten just nu. Men nu var det så att hon dragit till Vemdalsskalet och Novemberkalaset, upptäckte där att lägenhetsnyckeln var försvunnen. Så kunde jag gå förbi och kolla hennes carport, brevlåda och om hon glömt låsa, ja man vet ju aldrig med henne sa mamman. Fast det skulle inte förvåna mig om nyckeln ligger någonstans i bilen heller, sa hon i nästa andetag. Så jag tog min promenad åt det hållet, hittade ingen nyckel och lägenheten var låst. Så den lilla fröken får nog leta lite mer i fickor, fack och andra skrymslen, i både packning och bil. Tydligen låg prio mer på att festa än att hitta nyckeln, för hon verkade inte speciellt orolig. En del yngre förväntar sig nästan att sådant ska hända, som en som nästan väntat sig att någon gång skulle cykeln bli stulen och blev inte förvånad när det hände. En annan ser mer en massa onödiga bestyr och utgifter, mer uppvuxen med att vara rädd om ägodelarna och att det handlades inte hur som helst. Behövde jag ett par nya skidor då fick jag dom på julafton och en ny cykel när jag fyllde år, inte utan vidare. Så nu är det bara att vänta och se, jag ska få veta var de, förhoppningsvis, hittades.

Nej, nu tror jag att jag ska se hur det går för curlinglaget Edin, blir det silver eller guld?
25 November 2023  | Länk | Ömse
Kuddarna!

Har en lista på saker jag borde köpa, men som det på samma gång inte är någon panik med. Idag fick jag stryka en sak på listan. Ja ja, jag skrev att jag undviker Black week, men jag skrev även att det var ok på saker som finns på min lista. Äntligen fick jag ändan ur vagn och köpte dom där kuddarna till sängen, två st, som jag har funderst över att göra i över ett år. Varför ska det vara så svårt ibland? Men någon lampa till köket fann jag inte, fast jag kan inte påstå att jag gjorde några större ansträngningar för det. Hinner nog med det också, någon gång när jag har vägarna förbi någon passanda affär.

Idag fick jag ett brev, ja via vanliga postgången. Undrar varför. För det var en förfrågan om jag ville förlänga serviceavtalet på min bil. Det komiska, eller vad man nu ska säga, är att jag redan gjort det. Jag kontaktade min kontaktperson i slutet av oktober och frågade, blev klart för ca 10 dagar sedan. Deras system verkar inte vara det bästa, hade det varit det hade de sett att det var ordnat och inte skickat något. Brevet var daterat i måndags, så.......

Nej, undrar om jag ska göra tidig kväll, krypa ned i sängen och lägga huvudet på de nya kuddarna och fortsätta läsa den där boken jag håller på med. Det börjar bli spännande, som ni anar en deckare, inne på den sista delen. Så snart vet jag vem mördaren är.
23 November 2023  | Länk | Ömse
Telefondag!

Vaknade och såg att det bara var några minusgrader. Men det var grått och det blåste en del, efter ett tag kom även snön, men vid tresnåret så slutade allt elände. Var ut och skottade lite, men till skillnad från den tidigare snön som kommit så var den här tung, så det blev ett litet träningspass. Förhoppningsvis så ska det nu vara slutsnöst för ett tag.

När det är flurväder är det som om folk känner sig sällskapssjuka, har tid och tar upp mobilen, så idag blev några timmar surr med olika personer. Alltid kul att surra bort lite tid, helst när man känner att man har tid och framförallt med de man inte pratar med så ofta. Vissa perioder blir det nästan inget surr alls, helst då jag drar ut i naturen.

Lite då och då kan man får höra att det gripits någon svensk i annat land, ofta narkotikarelaterat. Det surras om att få dem utlämnade för att dömas här för andra brott, då kan jag tänka att de först kan få ta sitt straff där de först har häktats och sedan utlämnas till Sverige. För jag tror att de i många fall skulle få mer kännbara straff i de andra länderna, så låt dem först ta sitt straff där.
22 November 2023  | Länk | Ömse
Gjorde lite ärenden!

Var iväg och handlade idag, matkassen blev lite dyrare än vanligt. Inte mycket, men ändå. Varför? Jo för att vissa gånger blir det så, helst som när jag i dag skulle handla ingredienser till julbaket och julgodis. Månadskostnaden för maten ligger rätt stabil nivå och då kan man inte klaga. Fast vissa saker har jag dragit ner på, inte helt men nästan, godis och chips t.ex. Fast glass kan jag inte vara utan.

När jag ändå var på tur så tittade jag in på "glasbutiken" också, kan vara gott med ett glas någon gång ibland. Blev nyfiken på en glögg jag läst om, inte årets, ska bli intressant och testa den. Fast när jag tänker på det här märket tänker jag mer på whiskey. En dröm vore att få gå och plocka utan att behöva tänka på plånboken, ja för då tror jag att jag skulle testa lite nytt och annorlunda. Man måste ju få drömma eller hur?

Idag var det bara omkring -5 och det innebar också att dimman var någon annanstans, äntligen. Tyvärr ska det bli snö i morgon och närma sig nollan, håll tummarna att det inte blir plus och slirföre. Får gärna hålla sig runt 5-10 grader kalĺt, ja för har nu snön kommit, låt den ligga där den ligger och inte bli någon beigevit snögegga.
21 November 2023  | Länk | Ömse
Att göra ett val!

Ibland måste man göra val som inte är lätta, men för att må bra kanske man måste. Skriv upp saker under en plus- och minuskolumn, ta även med de ekonomiska förutsättningarna. Jag gick och funderade några år och hade även koll på ekonomin, ett excelfil underlättade. Tog steget och gick i pension lite i förtid, men hade även lite tur att få jobba lite på en annan arbetsplats. För hur kul är det att gå till arbetet och må dåligt, främst pga beteende hos personer i ledande positioner, inte alls kul. Sov dåligt, gick upp i vikt, fick ont i kroppen är bara några punkter. En annan var i den åldern då man inte var så attraktiv på arbetsmarknaden och mina arbetsuppgifter inom en relativt "smal yrkesinriktning", dvs inte de bästa förutsättningarna. De yngre hade möjligheter att hitta annat på ett helt annat sätt och drog. Visst får man tänka lite var man lägger pengarna, men jag har alltid varit mer "en spara än en slösa", så det har inte varit något problem. Så i slutändan har det blivit bra, har inga lån kvar, sover bra, tar även bort något kg ibland och framförallt, knappt några problem med kroppen.

När jag slutade jobba upptäckte jag att klädkontot blev lägre än tidigare, ja för jag behöver inte ha kläder på samma sätt när jag är hemmavid som när jag går till jobbet. Visst köper jag kläder och skor, men mer genomtänkta inköp, inte så många spontana. Mitt matkonto ligger stabilt, förr kunde jag gå ut och luncha ibland, det händer nu också, men inte lika ofta. Nu passar jag på att handla viss mat när det är bra pris, sådant med lång hållbarhet och sådant som går att frysa. Är man van att tänka efter före så är det inte så svårt. Tro inte att jag lever ett tråkigt liv, nej nej. Jag unnar mig saker, går ut och äter ibland, köper den där blusen jag bara vill ha och har kvar bilen som ger mig friheten att göra saker, mm.
20 November 2023  | Länk | Ömse
Drömmar!

Idag blev det en innedag, jag har gått en hel del i veckan så jag kunde ta mig en sådan dag. Har pysslat en del inne istället, plus "sportat lite på TV". Det har varit dimmigt hela dagen, lokalt förekommande vid kallt väder och Storsjön med öppet vatten, hoppas på lite is snart, för då blir det bättre.

Fick ett ryck och bakade drömmar idag, måste passa på när man känner för det. Bakar inte så mycket nu för tiden, men alltid trevligt att ha något hembakat om man får främmande, men inte bara då. Får se om jag får ryck och baka något annat också. Så kallt som det är nu kan jag använda balkongen som frys.

I väntan på att kakorna skulle bli gräddade passade jag på att göra lite skitjobb. Fram med lite redskap och rensa lite skit ur röret under diskhon, det behövdes. Det var inte jättemycket, men ändå tillräckligt. Märkte stor skillnad före och efter, ja hur vattnet rann undan. Är inget jag gör varje år, långt därifrån, är nog 5-10 år sedan sist.

Så var man färdigvaccinerad på det man valt, hoppas man gjort rätt val och får vara frisk. Åker man dit så ska det förhoppningsvis bli lindriga varianter.
18 November 2023  | Länk | Ömse
Black friday, nej tack!

Black week och friday, är det något för dig? Är du den som passar på och handla för att du tror att du gör ett kap, kanske på något som du inte ens tänkt köpa om det inte var den där "Black perioden". Då gör du ju inget kap, utan handlar något bara för att, dvs det blir bara ett onödigt inköp. Till saken hör att vi hört mer och mer om att priser smyghöjs ett tag innan, så i slutändan blir inte priset så rabatterat som det påstås. Ok, har man något på sin inköpslista som man ska köpa vilket som, då är det en annan sak. Tänk vad mycket sådana här spektakel som kommer från USA, var skulle det annars komma ifrån. Allt för att affärerna ska få sälja. Men varför Black, förr kopplades ofta rea till att prislapparna var röda. Själv kryper jag i ide under dessa perioder.

Gick förbi skidstadion idag, det var rätt lugnt, lugnet före stormen. Enligt rykten ska skidskyttarna börja dyka på måndag och då även karusellen runt det, TV-bolag mm. Så nästa gång jag går där är det nog mer liv i luckan. Får hoppas det är lite varmare då, inte som nu i kväll, -19,5 står det på termometern.
16 November 2023  | Länk | Ömse
Blått o gult!

Äntligen, det var ett tag sedan. Vadå? Jo, sedan vi fick se en blå himmel och solen, tror det är mer än en månad sedan. Det var friskt ute, ca -15, men vad gör det när solen äntligen tittar fram. Så det blev en lagom lång promenad på ca 8 km. Fast ärligt talat så är det lite i tidigaste laget med snö, i fjol var det snöfritt och i år omkring halvmetern.

Händer en del i min trappuppgång. Häromveckan flyttade det in någon under mig, modell äldre. Idag flyttar det in några mittemot mig. Har inte sett dom än, men hört, sinom tid visar det sig vilka det är. Huvudsaken de är trevliga och kan säga hej. Han som ägde lägenheten under mig, han hörde till dom som hade svårt att kunna säga hej. Gick hellre omkring och såg lite halvsur ut, enda gångerna han hördes var när han kom hem från en utekväll. Då inte på ett positivt sätt, för vem gillar när någon börjar kräma på hög musik omkring klockan två på natten. Så att han sålt lägenheten och flyttat gör mig ingenting.

Tror jag ska ta och värma på lite glögg, alltid gott när man är lite halvfrusen. Har en oöppnad flaska kvar från ifjol, den alkoholfria varianten. Så nu blir det glögg och en pepparkaka eller två.
15 November 2023  | Länk | Ömse
Kall och varm!

Jag hör till dom som ofta har kalla fötter och händer när jag är stilla. Har gärna på mig sockar när jag går och lägger mig, vintertid, för vem kan somna om man fryser om fötterna, inte jag i alla fall. Fast ibland åker dom av, ja för det händer att jag blir varm efter ett tag. Men är jag ute och rör på mig rusar blodet runt runt, jag fryser nästan aldrig om fötter och händer, inte ens om temperaturen kryper ned på minus 15-20 grader. Så bara efter 5-10 minuters promenad åker vantarna av, för att jag ofta är så varm eller nästan svettas om händerna. Blir varm om fötterna också, men på en behaglig nivå. Det är tur vi är olika, för det skulle vara tråkigt om alla vore likadana, fast en del undrar......

Tänk, idag såg man lite av den där gula saken som kallas sol, den har inte varit så synlig de senaste veckorna. Men idag så gjorde den ett försök att titta fram, den lyckades inte helt, men nästan. Som grädde på moset så mötte jag en glatt hejande Södergren också, ja han skidåkaren, fast numer fd elitåkare. Fast det är ju inte så konstigt, han bor här i stan och på samma sida om centrum som jag.
14 November 2023  | Länk | Ömse
Kängorna!

E hade köpt ett par kängor, men efter att ha testat dem några gånger upptäckte hon att de inte riktigt passade hennes fötter. Det är baksidan med att beställa på nätet jämfört med att gå till affären, vissa saker vill man bara prova, skor t.ex. Som tur var hade hon köpt dem på rea, men ändå...... lite surt. Så hon frågade mig om jag ville testa o köpa dem för än ännu billigare peng, ja om de passar. Sagt och gjort, jag har hämtat dem och gjort en liten vandringstest idag. De kändes bra, men tror inte det funkat om jag inte hade haft sulorna gjorda för mig. Sulorna är en av de bästa investeringar jag gjort de senaste åren. Ska ta mig någon fler promenad innan jag bestämmer mig helt, men det lutar åt att både E och jag blir nöjda. Ja, även våra plånböcker eller vad man nu säger idag.

Idag var det någon "knickedick" som parkerade inne på gården, för en gångs skull hade något vaktbolag kunnat få dyka upp. Jag brukar inte tänka så, men pga detta så kunde den som kör snösvängen inte göra det fullt ut. Till saken hör att vi får fara in för i och urlastning, inte parkera en längre tid. Men det måste vara jobbigt att parkera i gränden och gå lite drygt 100 m, jättejobbigt.
13 November 2023  | Länk | Ömse
Slut på helgen!

Det snöade och snöade, mycket, till igår kväll. Efter det har det bara kommit någon cm kallsnö. Så det blev till att ta skoveln och skotta utanför garageporten och vid portingången. Jo, vi har vaktmästare som röjer och dom gör det bra. Fast när det snöar så mycket som det gjorde i helgen så tackar dom nog inte nej till att en del av oss ger dom en hjälpande hand. Vete tusan när det sist var så här mycket snö så här tidigt på vintern, man minns ju inte, men det var många år sedan, jäkligt många. Inte nog med det, till veckan kan det bli några dagar med 15-20 minusgrader.

När det snöar ute är det helt OK att slå på dumburken och titta på lite skidskytte, varvat med städning. Dvs man var både nyttig och lat, det får man vara ibland.

Det finns en kör som heter The Mamas & The Papas, ibland uppträder de som en kör och ibland var för sig. Så ikväll var man lite kulturell och var och hörde på The Papas, repertoaren var mycket blandad. Kvällen höjdare var när en man sjöng Stad i ljus, de övriga sjöng med i refrängerna. Kan bara säga att den mannen han hade en pipa som var lite extra.

Nu blir det till att varva ned en stund innan John Blund kommer, han har varierande tider har jag märkt. Sov gott.
12 November 2023  | Länk | Ömse
Bilens dag!

Ibland har man flyt. Hade bilen på service på fm, medan jag väntade gick jag och fick mig lite fika och surr hos en släkting. Hämtade bilen och drog hemöver, fick för mig att jag skulle kolla om Bilprovningen hade någon tid idag. Ja det var dags för besiktningen också, så varför inte få det överstökat. Två timmar senare kommer jag ut från bilbesiktningen, utan anmärkning. Dvs fredagen blev en bra dag.

Skulle jag klaga på något så är det vädret, småsnöat hela dagen. I morgon skulle det bli ännu mer och till veckan spår dom att det kan bli 10-15 grader kallt. Så snacka inte med mig om att klimatet blir varmare och torrare, inte här i alla fall, känns nästan som tvärtom. Men det finns de som jag tror inte klagar, det är de som håller på att fixa skidspåren för kommande världscuptävlingar, både i skidskytte och längd.

Eftersom det ska snöa en hel del i morgon så tror jag att det blir en städdag, sådant passar bra vid sämre väder. Måste göras ibland, även om det inte är någon av mina favoritsysselsättningar.
10 November 2023  | Länk | Ömse
Korta reflektioner.

Inte vet jag, men har man skrivandet som yrke så borde vissa vara bättre på det än vad de är. Ibland när man läser en tidning tappar man nästan andan, för det är så låååånga meningar utan ett enda kommatecken. Många av oss har fått lära oss att vid kommatecken och punkt är det tid för att andas. 📚

Häromdagen så fick vi veta att Östersund inte haft några soltimmar i november. Jag började småskratta, för bor man här så var det ingen nyhet. Men OK, alla visste ju inte det. Fast de som hade 0,1-0,5 timme hade ju inte så mycker dom heller, ja för 6 minuter är väl mer eller mindre ingentig. 🌞

Mörkret kommer tidigare och tidigare. Så snälla, fram med reflexerna, fixa belysningen på cykeln och ni som kör bil och inte har belysningen på jämt, tänd den. Tänk vad folk skulle synas mer bara genom att ha på sig lite mer färglada ytterkläder, bara det gör mycket. Finns en del cyklister som har ett baklyse som är så litet så det knappt syns, under sadeln, vem ser den, knappast en bilist. Tänk även på att lyset fram inte ska riktas så att de bländar, skulle en bil ha det blir det nedslag vid besiktningen. Som tur är finns det de som har reflexer och belysning av olika slag, men det skulle kunna vara fler.🏷

Nej, nu väntar maten. Idag blir det köttgryta!
9 November 2023  | Länk | Ömse
Här igen!

Var här för mer än 10 år sedan, dvs mitt i livet. Kände då att tiden inte fanns, så jag avslutade kontot. Men nu har skrivarkrampen kommit åter, kanske inte varje dag men ...... Ser att vissa konton från förr finns kvar, som aktiva, kul.

Vad min blogg kommer att handla, ja du, säg det. Det kan vara allt från naturen till sådant som händer i största allmänhet.

Men nu har jag lite annat att göra, så vi hörs en annan dag!
8 November 2023  | Länk | Ömse


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Lilla Trollet                                             Skaffa en gratis hemsida