Taurus och Totti
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2024)
>>


Nostalgi

När Taurus och jag var nya på agilitybanan så hade Lessebo en återkommande inofficiell tävling på hösten. En jättetrevlig liten tävling som vi åkte på flera år i rad. Där fanns det möjlighet att vara med i nybörjarklass, utan slalom och utan kontaktfält. Superbra träning!! Efter några års uppehåll så arrangerade Lessebo åter inoff tävling. Vi platsade inte i nybörjarklassen denna gången men jag anmälde oss till öppen hopp och öppen agility.

Citat från fb i morse:

"Drar till Lessebo för lite agility-nostalgi...men tror att vi idag kan skippa att placera ut "fösa-tillbaka-Taurus-på-banan-vakter"! ....men å andra sidan vet man aldrig med den där pinschern :-)"

Jag hade helt rätt när det gäller den sista delen, man vet aldrig med den där pinschern!! Vi behövde i och för sig inte några vakter för att fösa tillbaka hunden på banan men kanske hade vi behövt någon som satte lite fart på honom...AAARRGGHH! Först skulle han inte springa alls....sen skulle han springa med näsan i backen och när han tillslut tog upp den och ökade takten lite då stängde han av öron och ögon istället och sprang lite som det behagade honom. Matte blir irreterad och Taurus återgår till att nosa i backen! Första loppet fullföljde vi, efter halva det andra tröttnade matte och bar av hunden! Blääää!

Japp, så kan det gå. Nostalgi kan man väl kalla det :-) Hur många knäpp-lopp har vi inte sprungit jag och den där hunden? Två till idag...men det har ju också gått väldans bra på sista tiden och man får inte bli för kaxig! Den där pinschern är bra på att hålla sin matte kvar på jorden :-)

2 Oktober 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
Nybro 24 sept 2011

Idag var det nästan-säsong-avslutning för oss. Sista officiella tävlingen för året, nästa helg blir det en tripp till Lessebo för de sista varven på tävlingsbanan men inga fler officiella!

Hemmaplan var det också, det brukar Taurus gilla :-)

Agililty 1

Vet inte riktigt vad jag ska skriva om det där loppet...Det kändes rätt bra men blev rätt kaotiskt. Hunden sprang betydligt snabbare än matte, det var nog det störrsta problemet...matte var inte riktigt med på Taurus tempo, sen glömde hon bort att förbereda en sväng så hunden for ut i ingenstans och undrade nog lite vart han skulle. Han blev liksom stående där en stund och funderade på det...eller så funderade han kanske på att sticka och snacka med nån trevlig hinderfixare eller så...vem vet? Stopp blev det iallafall. Tillslut bestämde han sig för att springa iallafall, fullfart långhopp och så in i slalom, smack! rakt in i en slalompinne :-) oops...tillbaka tills det blev rätt och så vidare, gick rätt bra där ett tag! Sen flyyyyger hunden över gungan, springer förbi ett hinder, hoppar det sista och letar reda på sin belöning! " Nu är vi klara matte!!" Puh! Det var skoj med en laddad och snabb hund, synd att matte inte var med på noterna.....

Hopp 1

Kändes bra redan på banvandringen! Rolig bana! Man vet ju vad man har att satsa på också när första hund rusar runt banan på 23 sekunder- nollad, och andra hunden springer nollad den också. Hmmm... Men man kan ju bara göra sitt bästa. Totalt sju nollor blev det i klassen, dock inte så många starter så alla fick inte pinnar...trist. Men bästa Taurus hade faktiskt tredje bästa tid, så pinne till oss!!!

Årets resultat blev då alltså 2 pinnar i hopp och 2 i agility. Vi ser redan fram emot nästa säsong :-)

25 September 2011  | Länk | agility | 1 kommentar
Simrishamn 26 juni 2011

Detta blir världens kortaste analys av en agility-tävling:

Taurus försökte inte ens....han hade lagt ner verksamheten! Skithund! Kanske ska ta med den där hunden till nån psykolog som kanske kan förklara hur han tänker....

Totti jobbar så fint så fint men hans matte har ju inte förberett honom tillräckligt! I morgon kommer ni att finna oss bland slalompinnar och bågar på klubben! och studsande fram och tillbaka på gungan :-)

Bättre lycka nästa gång....som för Taurus del blir nästa helg. Känner mig superladdad....INTE! men det är ju en hel vecka till dess, så det kanske går över...

 

26 Juni 2011  | Länk | agility | 1 kommentar
sommar

Matte håller på att vänja sig av med jobbet, bara två dagar den här veckan å så tre nästa sen är det sommar på riktigt! Härligt med lite extra tid att lägga på sånt man tycker är roligt! Som agility :-)

Har blivit en del träning den senaste veckan. Härligt! Ju mer man tränar, ju mer saker kommer man på att man vill träna vidare på...så det är bara att fortsätta. Med träning kommer också framstegen och framsteg har verkligen Totti gjort. Han har fått betydligt mer hindersug, vilket är skönt så matte slipper springa och hålla handen hela tiden. Det betyder också att vi kan ta tag i bakombytesträningen på allvar. Vilket vi verkligen behöver...men det har varit lite svårt att träna när han har haft noll hindersug. Jag har också i samråd med experterna (hihi...) bestämt att den där Totti inte alls är speciellt rädd för gungan. Så nu kör vi fullt ös på den. Hetsa honom lite innan och så massor av beröm och godisregn när han står på nerfarten. Verkar funka bra...! Tror att gungproblemet är löst eller åtminstone påväg att lösas.

Slalom blir nästa projektområde! Vi kommer att få springa som tokar för att klara idealtiden med det supersöliga slalomet :-) Och som en av experterna sa idag "mer fokus framåt och mindre uppåt" är det som gäller :-) Det hinner vi nog inte fixa till på söndag då det är tävlingsdags igen, så där får väl planen istället bli att springa just som tokar innan och efter slalomet istället!

Jaha...sen har vi den där Taurus. Hoppas, hoppas, hoppas att han nån gång kan köra lika fint på tävling som på träning. På träning är han nästan alltid supertaggad och kör järnet....på tävling kan det väl vara lite si och så med den saken. Och visst har det skett en stor förändring från förra året även på tävling. Jag är inte längre orolig för att han ska försvinna ut från banan, jag kan få stopp på honom om han skulle vara på väg, han jobbar allt som oftast med sin matte även om han inte är 100 fokuserad och han springer inte åt andra hållet när han ser ett slalom :-) MEN...han kan ju ännu bättre!!

På söndag är det dags att plocka fram det Taurus!!! Då drar vi till Simrishamn. Båda pojkarna ska få köra, det ska bli riktigt kul!! Å det räcker liksom inte med det...det händer skojiga saker nästan hela tiden. Tävling nu till helgen, tävling nästa helg och sen drar Tarre och jag till Paris med bästaste kennelmamman och snyggFellow med matte samt Tessa med familj:-) Ska bli grymt roligt! Tänkte väl komma hem med en värlsdvinnare och fransk champion...typ...vi får se  :-) blir ett äventyr iallafall oavsett hur det går i ringen!

22 Juni 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
Klubbmästerskap

Jag borde veta det...man får aldrig slapna av när man kör agility! Men si det räcker inte att veta det om man inte sen kör med den inställningen.

Klubbmästerskap idag på Nybro BK och efter att ha kört en rätt så knixig bana med Taurus är det raksträcka, däck-balans-hopp in i mål. Puh...det svåra är avklarat och nu ska vi bara i mål tänker nog matte för efter däcket tror Taurus att det är slut och springer bredvid balansen. Hallå matte!!! Ett litet "balansen" å vi hade varit nollade! Klant!! Inte hade vi blivit klubbmästare, vi har nämligen några riktigt grymma largehundar på klubben men vi hade blivit NOLLADE! grämer mig....

Lillplutt fick också köra. Jag hade bestämt mig att diska oss och hjälpa honom med gungan som ännu inte är en favorit hos Totti. MEN...det var ingen gunga med! å ingen säck...Hihii...Så det var ju bara och köra! Guldklimpen till hund gör två nollade lopp (lite tidsfel i det första...) Hur roligt som helst!!! Vann gjorde vi ju inte...så snabba är vi inte än :-) Men vinnare i mediumklassen blev Malin och racerpinschern Izzie tätt följt av syrran Aisha! Jätteroligt! Men se upp...nästa år har vi tränat upp farten så då får ni se upp :-)

Så nöjd med mina hundar, men det grämer mig lite att jag klantade till det för Taurus! Är det inte hunden som flippar ur så är det matte.....

13 Juni 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
Jag vågade

Ja, inte för jag egentligen vet varför jag varit så nervös men nu är Tottis debut på agilitybanan avklarad! Å han är ju en liten guldklimp den där hunden. Det vore väl synd att kalla honom övertränad men han fixar ju klass ett banor ändån. Ett å annat finns det dock att träna på (såklart)...slalom och gungan behöver mer övning å så är det väldigt mycket hålla-handen-handling som vi vill bli av med. Inmätt som medium blev han också!

Hoppklassen började med hopp, slalom. Skönt att ha slalomen i början! Ett litet tag tänkte jag "hjälp nu blir det pudelfnatt" när han skulle in i slalomen, men han kom tillbaka och gick sitt slalom i sin egen lilla takt :-) Söt hunden! Tyvärr glömde matte sig på ett ställe och sprang i väg för långt från hunden...å han behöver ju nån som håller handen! Så det resulterade i att Totti springer förbi ett hinder. Jag tänker att vi springer på, å resten går finfint, men en disk! Är dock jättenöjd med vår debut!! Agilityklassen gick också bra sisådär 3/4 av banan, där dök gungan upp följt av säcken. Gungan fixade han jättefint!! Men det är ju ingen favorit hos den lille ulltussen å sen kom säcken som han var inne å vände i å vägrade sen att springa igenom den. Hmm....säcken har ju inte varit något problem tidigare, dessutom sprang han fint genom den i hopp-loppet. Kan det vara gungan som utlöste säcken-bekymret?  Efter säcken så krånglade jag inte mer med honom utan sprang några hopphinder å så ut till belöningen!

Är superduper nöjd med min lilla ulltuss! Nu blir det fler tävlingar för hans del! Tyvärr var anmälningen till Karlskrona stängd, men Simrishamn hann vi få med honom till :-)

Jaha, sen var det Taurus tur också. Agilitybanan var betydligt bökigare än hoppbanan och jag kände mig helt förvirrad när jag körde med stackars Taurus på agilitybanan. Jag tappade bort mig och gjorde byten som jag inte alls hade tänkt på banvandringen...stackars hund! Men förrutom att jag VET att han kan göra mycket bättre slalom än han gjorde idag så gjorde hunden ett bra jobb. Matte var rätt mycket sämre...20 fel och säkert tidsfel (eftersom vi tog om slalom 3 gånger.) Hoppklassen kändes bättre men han gick ur slalom (sista porten) å så sprang han förbi ett hinder och jag valde att diska oss, tog om två hinder och körde klart banan hur fint som helst!! 

Idag var första gången jag tävlade mer än en hund och för att riktigt vänja mig vid det så körde jag tre. Iallafall i agilityklassen! Malin lånade ut sin Tilly (eftersom hon jobbat natt och inte hann i tid för banvandring). När det var Tillys tur hade jag redan kört Taurus på samma bana. Det något förvirrade loppet...men tyckte nog att jag skärpte till mig till nästa lopp på samma bana. Men det är helt klart skillnad på hund och hund :-) "hejja, hejja Taurus" behöver man inte använda på Tilly, hej å hå vad det går! Det var verkligen jätteroligt att få köra den lilla damen, men tyvärr blev det disk. Hon fick dock revancsh med matte senare. Vinst och pinne i hoppklassen!!!

Härlig dag i Växjö! Lite låång kanske? men härligt väder och trevligt sällskap då blir det bra ändå! å Totti har debuterat!!! Tjoho vad roligt!

6 Juni 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
härliga sommar

Jo, det känns faktiskt som om det är sommar nu. Härligt väder och ljumna kvällar och ljust! Härligt! Känns som om dagarna är dubbelt så långa nu för tiden :-) Å så är det långhelg till på köpet...

Torsdag...

...å träningstävling på klubben. En agilitybana och en hoppbana stod på programmet. Båda hundarna var med och sprang och dessutom fick jag äran att springa med Tilly! Tjoho, där går det undan kan jag säga. Men grymt roligt var det :-)

Taurus smet ur slalomet i agilityklassen och så hade han en halvförvirrad matte som försökte ta honom runt banan. Vovven skötte sig bra men matte borde ta och skärpa sig och bestämma hur hon ska göra INNAN vi går ut på plan. Totti fick köra en liten förkortad version. Hinder nummer två var nämligen slalom, vilket vi inte är superduper säkra på ännu så jag tänkte att vi testar att köra en hel bana utan att krångla med slalom. Han är så duktig den lilla vovven. Blev tyvärr fel tunnelingång på ett ställe, men han jobbar fint. Å inga pudelryck runt, runt planen :-)

I hoppklassen hade matte bestämt sig hur hon skulle springa innan vi startade och då gick det också mycket bättre! Nollat lopp för Taurus!! ...å en fel tunnelingång igen för Totti! Men denna gången fick han köra hela banan inlklusive slalom. Gick riktigt bra det också så nu har jag nog bestämt mig för att han får starta i Växjö på måndag. Fy...blir lite nervös när jag tänker på det men det vore sååå roligt att testa vad vi kan. Är lite osäker på den där gungan så vi får se om det bara blir ett hopplopp eller kanske ett agilitylopp där matte hjälper till med gungan...vi får se. Nu ska här laddas så jag inte fegar ur och stryker honom igen...!!!

Fredag...

Idag fortsatte vi njuta av sommarvädret. Åkte till mormor i stugan tillsammans med syskon och syskonbarn. Superduktiga hundar höll sig i trädgården trots de fjantigt låga staketen och den halvt raserade stenmuren. Å så kom de som spjut när matte visslade! De har sprungit som tokar och jagat varandra, blivit bjudna på picknick av systerdottern och tagit premiärdoppet i havet. Sämre kan man ha det! Avslutade dagen med grillning hos syrran. Härligt!!

Tre dagar kvar på långhelgen...i morgon blir det sovmorgon för första gången på jäääätelänge och så...ja, jag vet inte. Härligt det också! att inte ha nån plan alls :-) Kanske träna gungan med Totti och lite slalom..? Vi ska ju tävla på måndag!!

Världens bästa hundar på promenad runt gölen.

3 Juni 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
Fullt upp...

...dock tyvärr inte med hundar eller hundträning. Å något bloggande har det inte heller hunnits med! Puh...men nu ska vi ta igen det. För det har ju faktiskt hänt ett å annant :-)

Taurus har tillexempel tagit sin första PINNE. Hur häftigt är inte det?? Dessutom en andra plats i klassen!! Jippie!!! Känns gutt för mattes självförtroende att det går att gå nollad! Har kännt riktigt bra hittills den här säsongen. Hunden har hållt sig på banan, han har gjort flera fina lopp och vi har betydligt fler lopp där vi faktiskt tagit oss runt än vi har diskat oss i. Ioch för sig med antingen hinderfel (typ i slalom...) eller med tidsfel när det blivit stora svängar eller Taurus har glömt bort att springa. Slalomet är inte längre ett jätteproblem även om vi absolut har mer att träna på där så kan han faktiskt göra toppenbra slalom även på tävling. Ja och nu har vi ju visat att det går så det är bara att fortsätta jobba och jaga fler pinnar!! Härnäst blir det Växjö på nationaldagen.

Det verkar som om sommaren är här på riktigt, perfekt tajmad till fem dagars ledighet! Underbart!! Då ska vi nog hinna med lite hundträning... Imorgon blir det träningstävling nere på klubben och så har vi planerat in träningsträff med Malin och flickorna på söndag innan det blir tävlingsdags igen! Längtar redan :-)

 

 

1 Juni 2011  | Länk | agility | 1 kommentar
Söderköping 8 maj

Säsongens tredje tävling spenderades på Söderköpings brukshundklubb i strålande solsken (som så många dagar denna våren). Kan man ha det bättre??? Solsken, trevlig sällskap och en hel dag med agility :-)

En tidig morgon blev det iallafall...tio över fyra stod jag och pojkarna redo å blev upphämtade av Malin, Christian och deras tre flickor. Dryga tre timmar senare svänger vi in på pakeringen och Malin fick ta en liten språngmarch för att hinna mäta in Tilly som skulle debutera på agilitybanan! Skoj! De gjorde förövrigt en finfin debut!

Förstod också att det är norr ut man ska åka om man vill se pinschrar på agilitybanorna...sex stycken på plats i Söderköping :-) Iof så kom ju tre av dem i vår bil...men iallafall. En av pinschrarna på plats var Azlan med matte Josefin å såklart lillebror Era! På deras hemsida finns det film från dagen, skojigt! Det tackar vi så mycket för! Är så roligt att ha film på sina lopp inte minst för att se vilka knasigheter man håller på med så man kan hem och öva :-)

Är inte så där supernöjd med vår insats. Ett diskat lopp och ett med fem hinderfel och maaasssor av tidsfel! Hunden är inte riktigt med på noterna och han tycker som vanligt att han ska bestämma vilken väg vi ska ta. Dessutom är han kass på att ställa om från raksträckor till svängar!! Men vi tar de bra grejorna: jag kan lämna honom i starten OCH han står kvar. Han spanar runt lite det gör han men han står kvar och när han har fokus åt rätt håll säger jag "kör" och han kör! Bra Taurus! Han tar alla kontaktfält (med en matte som springer precis bredvid...) och i agilityloppet gör han en jättefin slalomingång!

Nu tror jag att det blir mycket tävlingstränande på träningarna. Försöka få det att likna tävling på träning. Inget godis eller leksaker i händerna och gärna lägga leksak i slutet. Å så vara övertydlig vid första svängen och svängar efter raksträckor för där flyger han i väg! NU är det dags för en nolla!!! I helgen var det verkligen inga svåra banor, dem borde vi ha kunnat fixa! Två veckor hårdträning sen drar vi till Vadstena och Aneby. Sex lopp...något borde vi väl kunna nolla???

10 Maj 2011  | Länk | agility | 1 kommentar
lite slalom

Att man kan bli så glad över så lite. Ikväll har jag varit nere och träffat mina hundungdomar en stund, Totti och Taurus har varit med men gjort väldigt lite. En snäll hundungdoms-mamma frågade om hon fick gå en sväng med T&T medan dottern trändade...visst fick hon det :-) ...det var det roligaste som hände dem. MEN så tänkte jag att jag kan ju inte gå härifrån utan att köra lite slalom med Tottibotti! Så det gjorde vi...å efter att ha varit nååågot frustrerad över detta slalom kändes det som ett litet, litet steg åt rätt håll i kväll. Hunden har ju helt klart fattat att det ska svängas i det där slalomet, han går oftast in rätt och han svänger vid varje pinne, men det går sakta å det känns inte riktigt som om han tycket att det är så där superroligt...MEN ikväll kunde jag gå bredvid och jaga på honom lite och han fortsatte svänga!!! Tjoho! Väldigt liten skillnad i fart det får jag medge...men trots allt en skillnad. Allt som allt, sex repetitioner, men attans vilken go känsla att gå hem med! Tack lille ulltussen för det!!

Något annat att glädjas åt....jag hittade kabeln till telefonen så jag kan överföra lite kort till datorn! Nu är det bara gummistövlarna, skridskorna, en klotång och två tröjor som är försvunna...AHH! Jag är hopplös på att hålla ordning på mina grejor, hur gick det till???

Men här kommer iallafall några härliga bilder från besöket hos farfar och kusinerna i påsk:

Fullfart i hagen.

Liten pudel på språng och en jag-ska-bara-pinscher i ena hörnet. Vilken härlig dag det var!

Den störrsta attraktionen på gården :-) Ett helt gäng små söta bääbisar.

5 Maj 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
inte så dum som han ser ut...?

Tottis matte har varit scout sedan 7-års åldern och ett och annat har hon faktiskt snappat upp under alla de åren. Tillexempel kan hon göra upp eld, surra ihop ett långbord, manövrera kanoter och andra mer eller mindre nyttiga saker. Hon har också lärt sig en och annan knop. Hundarna brukar bli uppbundna med en tjusig råbandsknop när man behöver ha koll på vart de är för en stund. Just den knopen har funkat alldeles ypperligt under många år och idag nere på klubben fästes Totti fast vid en lyktstolpe med just en råbandsknop. Men det är väl bara till att konstatera att den hunden är något klurigare än sina föregångare...För plötsligt kommer det en lös Totti farande när man sitter och spikar fast en tunnel. "Jaha, nu har han lyckats gnaga av kopplet", känndes som en väldigt rimlig förklaring. Den hunden gillar ju att ha saker i munnen och gnager gärna lite på dem när de ändå är där liksom...Men si, efter en snabb koll visade sig kopplet vara helt! Kan hundar faktiskt lyckas ta upp dubbelknutar utan att tugga av kopplet..???? Det var jag rätt säker på skulle vara en omöjlighet men jag är nästan 100% säker på att jag faktiskt slog en dubbelknut innan jag lämnade honom vid stolpen å kopplet är faktiskt helt...skrämande!

Anledningen till att vi var på klubben var så klart agility!! För engångsskull var jag ledig en vardag och hade stämt träff med Malin  och hennes flickor nere på klubben. Klass-ett-bana var det som gällde. Visade sig att det var fler än vi som var lediga så där på förmiddagen en helt vanlig torsdag. Blev ett helt litet gäng där nere :-)

Jaha, vi drar de dåliga sakerna först eller kanske de ska kallas att-träna-mera-på-grejorna istället? Den fokuserade valpen Totti är ett minne blott, nu har jag den galna unghunden Totti att jobba med istället. Vilket i och för sig inte är fy skam det heller. Men han är liksom lite mer överallt hela tiden än han var innan. Han springer på egna små äventyr å hittar roliga grejor att belöna sig själv med. Typ kopplet! Förstå ni hur roligt ett koppel kan vara att springa runt med i munnen? eller en pinne..? eller i brist på annat en pappersbit eller ett löv? MEN det kan vara så enkelt att lösningen är att matte jagar upp honom ordentligt innan vi kör. Leka älskar han ju nämligen så det borde jag kanske utnyttja mer och så kan man ju tycka att jag borde vara van vid att man måste köra full satsning från början. Det går inte att matte sätter igång och jobbar efter att Totti dragit iväg på egna rejs! Man måste ju vara på de där hundarna hela tiden, från första hindret till det sista å så en stund innan första hindret å en stund efter sista....det borde jag veta :-)

Så till de positiva delarna, lille vovven börjar dra lite själv på hindrena! Matte måste inte hålla handen hela vägen utan han hittar faktiskt en del hinder på egenhand bara man visar vart han ska. Härligt! Sen glömmer matte ibland bort att han är nybörjare och tror att han ska springa in i tunnelingången bara för att det är hindret rakt fram...men det går inte, man måste visa tyyydligt att det är dit han ska!

Nu ska matte stänga ner datorn och så ska vi ut och träna slalom!! Det är nämligen inte i närheten av att vara tävlingsdugligt! å vi som ska tävla....dags att träna!!

 

28 April 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
Njudung 24 april

Får väl börja med att konstatera att det blev inget nollat lopp denna gången heller...trots fyra försök. Men jag är väldans nöjd med vårt resultat ändå! Fyra lopp och bara en disk. Härligt!

Agility B

10 fel och en 28 plats av 71

Första loppet för dagen var en riktig springbana. Tror jag gjorde tre byten på hela banan däremellan var det fullt ös :-) På nått vis lyckades jag lura Taurus förbi ett hinder å så fick vi en vägran och tyvärr rev han sista hindret. Så 10 fel totalt. Inga tidsfel idag trots att matte fegade i slalomen istället för att hejja på honom. Grämde mig lite när vi kom i mål att jag inte körde på ordentligt! Han kan ju slalom!! Kändes iallafall som en bra start på dagen.

Hopp B

7,56 fel och en 16 plats av 68

Sämsta tänkbara uppladdning! Matte och Taurus på väg in på banan när de kallar in inroparen till tältet och diskuterar nått....jättelänge....kändes det som. Taurus hann iallafall tappa all fokus. Är ju sånt som kan hända men min hund klarar det väldigt dåligt. Så första halvan av loppet seeeegar sig Taurus fram genom banan. Supersakta!! Loppet som genomfördes i slowmotion resulterade dock i en nolla! Å Taurus kom igång sista delen av banan MEN det straffar sig att krypa fram :-) Tidsfel! Så det som kändes som sämsta loppet för dagen resulterade i bästa placeringen....så kan det gå :-)

Agility A

Disk

Jo en disk måste man ju också ha med sig hem! Rätt ofokuserad Taurus tyckte att han kunde skippa delar av slalomet! Det gick inte matte med på, så tillbaka med hunden å så fick han gå hela vägen.Så långt fem fel... Sen var det gunga och muren! Skärpning matte, säger jag bara! Vi har ju en mur nere på klubben, varför tränar jag aldrig på den?? Visst har vi hoppat på den, men kanske hjälper det inte så mycket att träna murhopp en gång per år? Ja, ja...den ofokuserade hunden sprang förbi muren iställer för att hoppa, matte valde att springa vidare och diskade oss. Efter det kom han igång och resten av banan gick riktigt bra, men så är det väl alltid när man redan är diskad...då flyter det fint!

 

Hopp A

5 fel och en 24 plats av 67

Dagens sista klass och vi var först ut. Så direkt från banvandring å hämta hunden. Den slöa hunden....det var vaaarmt i dag och det påverkade nog hunden en del. Matte hällde en flaska vatten över Taurus som tydligt visade vad han tyckte om den behandlingen :-) men sen var det full fart bort till starten. Verkade funka bra med liten dusch innan...ingen supersnabb hund i detta loppet heller men det flöt fint, bra slalom (där matte jagade på och inte fegade) tyvärr knuffade matte sen iväg hunden förbi ett hinder som resulterade i en vägran. Två gånger den här dagen har det hänt nu...matte får hem och träna tror jag!

 

De körde alla largeklasserna först så efter halva dagen var vi färdigtävlade och kunde sitta i solen och njuta av small och mediumhundarna! Vilken härlig dag vi har haft! Men den där nollan den får vi väl fortsätta vänta på....

 

24 April 2011  | Länk | agility | 2 kommentarer
årets premiär

I strålande vårväder har vi idag genomfört årets tävlingsdebut. Med en hund som varit grym på träning så har jag verkligen sett fram emot detta! Att få se hur han funkar på tävling, dessutom på hemmaplan. Först ut var agilityettan. Ingen supersvår bana och matte kände att det var solklart hur vi skulle springa och handla oss runt den banan. Jag hade bestämt mig för att lämna honom fram till andra hindret i starten (eller nästan fram till andra hindret) och det gjorde jag också! Duktig matte att hålla sig till planen :-) Dessutom hade jag lite is i magen och väntade in till T hade fokus åt rätt håll innan vi startade! Två hopphinder rätt fram och sen 90 grader till höger var tanken....men det höll på att bli en disk väldans snabbt där när Taurus istället var på väg upp på balansen. Lite snurrigt var det ett tag vilket resulterade i en vägran men ingen disk. Å ingen disk senare heller! Dock fem fel i slalom när matte var supernöjd med att Taurus gick in rätt och glömde jobba vidare hela vägen...glömmer man bort Taurus då hittar han på annat :-) men tillbaka med honom och så sista biten i mål! 10 hinderfel och så tror jag det var 0,74 tidsfel också.

Sen blev det kaffe och smörgås i solen innan hoppklassen! Sämre kan man ha det! Om agilityklassen var rätt så enkel var hoppklassen snäppet snurrigare. Nu behöver ju inte det vara en nackdel för oss. Händer det mycket hinner inte T glömma bort vad vi håller på med. Dock började banan med en raksträcka å raksträckor är vi i och för sig bra på, men de får gärna vara på slutet!! Taurus matte vet nämligen inte riktigt hur hon ska lyckas svänga honom när han väl fått upp farten med riktning rakt fram...blev lite snurrigt där också. Taurus var bland annat ute och hälsade på domaren..men snurren var långt ifrån hindren så ingen vägran denna gång. Sen var det slalom och nu tänkte jag minsann inte glömma att jobba hela vägen. Tog kanske i för mycket istället...hunden gick in fint men med för hög fart för att klara svänga... 5 fel och ta om slalomet...sånt ger tidsfel också! Det var dock det enda knaset, efter slalom flöt det jättefint!! Jätteroligt och matte är så nöjd med sin vovve!!! Två lopp och i mål båda gångerna, inga disk!! Jippi!!!

Därefter var det en öppen hoppklass men den tror jag inte att vi ordar så mycket om :-) Taurus hade lagt ner verksamheten och kanske hade matte också gjort det...Så nu glömmer vi det sista loppet, kommer ihåg de två första och så ser vi fram emot nästa helg då det bli 4 lopp i Njudung!!

Lille Totti har varit med som sällskapsdam och det gör han så bra :-) Duktig vovve! Han som till vardags låter mest hela tiden säger knappt ett knyst på hela dagen. Innan vi for hem hann Totti och jag också träna lite. Körde en rundbana med bara hopphinder, fick till riktigt bra sug på hindren! Det var roligt!! Körde också lite byten, framför-, och blindbyten köper han rätt bra. Bakombyten är något svårare. Men det får vi väl träna mer när han fått upp lite bättre sug på hindren. Sen fick det faktiskt vara nog med agility för den här helgen :-) Nu sitter vi hemma och degar i soffan. Hundarna har redan somnat och matte kommer nog snart att följa deras exempel!!

17 April 2011  | Länk | agility | 2 kommentarer
Inspirerad

Vilken härlig vecka vi hade vovvarna och jag....förra veckan! Har ju redan berättat om besök hos pinschrarna i Påbonäs, uppstart av träningsgruppen och tisdagspromenad. Sen följde, precis enligt planerna en rätt lugn onsdag innan det var dags för gemensam agilityträning igen på torsdagen och sökträning på fredagen innan veckans höjdpunkt: agilitykurs hela helgen!!!

Sök kan kanske vara en aktivitet för oss. Riktigt roligt hade vi och vovvarna var så duktiga! Förhoppningsvis får vi till fler träffar med Louise och Akilles så vi kan träna vidare. Denna gången letade de "bara" efter matte. Men det gjorde de bra, matte kom med hem igen :-)

Jaha, över till höjdpunkten! För så där tionde året i rad hade klubben bjudit in Annika Aller för en helgs agilityträning! Taurus och matte var det som skulle drillas! Jag hade verkligen med mig en GRYM hund i helgen!!! Äntligen, säger jag bara verkar det ha blivit lite ordning på TarreBarre. (det tog ju bara 6 år...men bättre sent än aldrig som de säger). Äntligen känns det meningsfullt att träna handling, svängar och säkra slalomingångar. Äntligen har jag en hund som jobbar med mig! Äntligen har jag en hund som blir taggad av att se ett agilityhinder! Mmm...vad härligt det är att träna då :-)

Denna helgen var det mycket fokus på svängar och byten. Men det allra häftigaste var ändå slalomträningen! Hej och hå vad det gick undan. "Din hund klarar att du pressar honom lite...spring på, testa att springa ifrån honom" Å det gjorde jag, hihi....inte så att jag rusade iväg och fick stå och vänta tio meter längre bort men jag ökade takten och låg före honom hela vägen. Då ökade Taurus också takten...tänka sig  :-) Rätt logiskt, faktiskt... men det är lätt att bli lite feg, vill ju att han ska lyckas och tyvärr har han väldigt lätt gett upp när det blir fel. Men ibland måste man chansa lite och testa hur det går!

Å så blev det lite svängande också, framförbyten, blindbyten och så Jaakosvängar. Den var ny men rolig! Nu ska här tränas vidare i vår och så ser jag fram emot tävlingssäsongen nått enormt!!! Iår SKA vi gå runt utan fel!! Med superhunden Taiurus bara måste det gå :-)

För att kompensera för den väldigt aktiva veckan förra veckan så har det blivit väldigt lite vettiga aktiviteter denna istället. Idag har Totti fått träna lite slalom. Det var allt! Jaha...så kan det va. Men imån blir det nog lite träning efter hundungdom å så har vi stämt träff för lite träning på lördag innan det ska hållas nybörjarkurs. Denna veckas höjdpunkt blir viltspårsträff på söndag!!

6 April 2011  | Länk | agility | 1 kommentar
litet träningspass

Idag kände jag mig som världens orättvisaste matte. Kände ett stort behov av lite agilityträning när jag kom hem från jobbet idag. Så hämtade vovvarna och traskade ner till klubben. Å nu ska ni få höra...bara Totti fick träna. Anledningen? Taurus är den enda av de två som klarar att sitta uppbunden när den andra kör utan väsnas. Stackars Taurus!! Matte får verkligen skärpa till sig och ta sig ner och träna med bara Taurus också. Att lära ulltussen att sitta uppbunden utan att skälla verkar bli ett livslångt projekt, så separata träningar för de båda hundarna få nog bli en lösning så länge. Puh....nu får jag igen för att jag påstod att han var så lätt att ha å göra med som valp :-)

Träningen med ulltussen gick dock bra! Framförbyten, bakombyten och blindbyten. Tjoho vad det går! Eller... ja, det beror ju helt på vad man jämför med. Det känns liksom väldigt bra och väldigt svajigt samtidigt. Han är såååå mycket mer samarbetsvillig och arbetsvillig än Taurus så det känns som rena barnleken att träna med honom. Och han lär snabbt, ibland är det som om han säger "jaja, det här kan jag nu!" efter typ en repetition. Hur roligt som helst!!! Men han är ju inte hindersäker för fem öre egentligen och han har inte mycket till framåtdriv, Så rätt så svajigt på samma gång...jag springer och pekar och tror att han ska hoppa men så springer han bredvid istället...hihi. Jaja, men nu är vi på gång på riktigt iallafall! :-)

 

17 Mars 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
Agility!

Första träningen med Tottis polare för året! Oj så skoj!! Hade det inte varit för att vi skulle fira mormor också idag hade jag lätt stannat några timmar till :-)

Började med att köra kontaktfäl. Kombinationen var en u-bana som började med lången och balansen innan den svängde för en raksträcka på tre hopphinder och så gungan på slutet. Matte skickar sin hund mot balansen, hunden springer förbi uppgången och fortsätter bort till gungan och tar den istället...oops! Inte så jag hade tänkt börja träningen. Shit, tänker jag, hunden har inte tränat gungan på fyra månader kanske skulle man varit med och stoppat upp farten lite, åtminstone första varvet....Så såg ju planen ut, hade bara tänkt att vi skulle ta balansen och några hopphinder också först! Synd att hunden inte verkade ha samma plan som matte,..Men han är ju inte så lätt skrämd så upp igen med honom, å det var inga bekymmer. Puh! Tänk vilken mardröm att börja säsongen med att få en gung-rädd hund....

Sen blev det slalomträning. Slalom är inte ett hinder som han är speciellt säker på ännu (som om han skulle vara säker på nåt hinder...?). Men han har iallafall förstått att det är svänga som gäller å en del repetitioner går han jättefint medan andra trippar han liksom bara förbi på utsidan...Vi fortsätter jobba helt enkelt :-)

Lite handling körde vi också. Framförbyten tycker jag går riktigt bra, medan bakombyten är lite knivigare. De kräver ju att hunden är någorlunda hindersäker och suger lite framåt. Där är vi inte riktigt ännu... Men detta var vårt andra träningspass för året...vi kommer igen!

Taurus då...? Jodå, han fick köra han också. Finfina slalom (fast han fuskade lite med ingångarna idag...), ok kontaktfält och följsam vovve! Körde mycket blindbyten med honom idag. Gick super!!

Ja, ni hör. Med så duktiga vovvar är det klart att det var en superdag! Å så var det såklart skojigt att träffa alla trevliga mattar och hundar också. Prata lite strunt och diskutera lösningar på hinder och handlingsproblem å dricka kaffe :-)

 

12 Mars 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
Nästan barmark

Jo, det går nog att hoppas på att våren nu faktiskt är på väg! Nere på klubben finns det stora ytor där man ser GRÄS. Visst, det är förra årets gräs, knappast grönt och frodigt men dock inte snö och is!!! Idag har Totti fått göra sitt första agility-pass på....hm...kan det vara fyra månader sedan snön kom?? Lång tid är det iallafall.

Såg fram emot att se hur mycket han kom ihåg alternativt hade glömt bort. Jag skulle överdriva om jag skrev att han var ordentligt grundtränad innan snön kom så det känndes som om det kunde bli lite vad som av dagens lilla träningspass. Men det verkar dock som om han kommer ihåg en hel del. Vi startade med liten raksträcka: hopp, hopp, däck och tunnel. Inga problem, "det här kommer jag ihåg hur man gjorde" sa lilla ulltussen. Matte överlycklig och kastar pipen som belöning. Vilken belöning!! Ifall nu matte hade hunnit bli trött på den lilla sprängmarschen så fick hon nu ordentligt med tid att hämta andan. Man kunde nästan tro att pudeln är en pinscher. Värsta pinscherruset :-) Hihi... Matte lärde sig två saker: 1. ska du belöna med superduperbelöning i form av pipboll, se till att ha en till med dig så du kan byta med hunden! 2. Ett tips kan vara att visa den matglada pudeln att du har blodpudding i fickan INNAN du kastar iväg bollen. Hmm...om matte håller sig till de punkterna så tror jag att vi kan få till en liiiite mer effektiv träning nästa gång :-)

Efter typ en kvarts lekande med bollen på egen hand så körde vi lite mer raksträcka åt båda hållen och några framförbyten hann vi också med. Någon som varit nere och tränat innan oss hade byggt upp ett staket med tre hinder, det testade vi också. Attans vad lätt det gick! Sex pinnar slalom tog han också innan det var Taurus tur.

Staket går inte alls lika bra med TarreBarre. Får nog be nån titta på oss och komma med nån bra idé! Hunden är aldrig där jag tänkte mig och är han där han ska så lyckas matte klanta till det istället. Till något roligt istället: Jisses vad han drog på slalom idag!!! Enligt Taurus skulle alla repetitioner avslutas med en runda i slalomet! Matte kan ju inte annat än bli glad och belöna trots att jag varken sa "slalom" eller styrde mot nått slalom. Tänka sig....Taurus drar iväg och kör slalom på egen hand!! Vem hade kunnat tro det...?

Kort träning men mycket nöjd matte! å hundar med tror jag....imån blir det nog tisdagspromenad å onsdag, torsdag är det möte på jobbet...men på fredag, då attans ska det tränas igen! Å på lördag verkar det som det blir "valpagility" igen!!! Jippi, vad roligt att få träffa Tottis små polare igen efter vinterdvalan :-)

7 Mars 2011  | Länk | agility | 1 kommentar
små änglar till hundar

Börjar med ett ge veckan ros till mina två underbara vovvar (inte för att de är läskunninga, men jag ska ha lite högläsning för dem sen...) Veckan började nämligen med att deras matte åkte på en släng av kräksjuka. Usch och blä och fyy!!! Inte nog med att det är riktigt äckligt att kräkas hela tiden man blir ju helt orkeslös. Var helt däckad under ett dygn där innan det gick bra att börja äta lite och få tillbaka åtminstone liiiite energi. Men mattes fina hundar var små änglar. Nöjde sig med att ut på gården å kissa lite och sen in igen. Lekte lite med varandra men sov mest. I onsdags kväll däremot när vi vilat oss i två dar, då hade matte att göra när vi skulle ut å gå! Det var då jag friskförklarade mig själv. Klarar man av en timmes promenad med två galna hundar som inte gjort någonting på två dar- då är man redo för verkligheten igen :-)

Tyvärr missade vi tisdagspromenaden denna veckan, matte var absolut inte i form för det. Trist, för det känns som en trevlig vinteraktivitet å det var många trevliga vovvar med mattar och hussar med förra veckan. Denna vecka får vi ta igen det istället!

Idag har vi bekantat oss med agilityhinder igen för första gången på nästan två månader! Härligt! Började med att jaga i fatt Taurus som tyckte att han skulle hälsa på mamma som stod en bit längre bort. Talade om att det inte var det vi skulle göra och bar tillbaka honom till starten. SEN....körde vi! Matte lite ringrostig och glömde bort banor och grejade. Men annars kändes det bra! Nu ska vi försöka ta oss ut till ridhuset även nästa söndag för lite träning :-) Totti var med han också men vi körde inte så mycket, spanade mest in stället och alla hundar och HÄSTAR! hihi...tror inte att ulltussen träffat så många hästar :-)

16 Januari 2011  | Länk | agility | 1 kommentar
utmanad

I går kväll kom det ett sms med budskapet, "jag tänkte träna imån på förmiddagen, tar med en klurig bana, kom ner om du vågar..."

Hmmpf! Klart jag vågar! Så istället för sovmorgon ställdes klockan, väskan packades och morgonpromenaden blev ner till klubben. Fint väder skulle det också vara...just på den punkten hade det blivit nått fel. Jämngrått med regnstänk var det i verkligheten. Men det går att träna i det vädret också. Visade sig att det var tre till som antagit utmaningen så totalt fyra tappra började bygga kluriga banan som följdes av en lååång banvandring. Nog var den klurig men inte omöjlig. Sväng,sväng,sväng...å inga som helst transportsträckor men riktigt rolig. Men efter att alla fyra kört stod det klart att det var slutet som var det svåra!

Häng med här nu så ska jag göra ett försök att illustrera hur det såg ut. Rakt framför er står balansbommen på tvären, alltså tittar ni åt vänster ser ni ena uppfarten och tittar ni åt höger så ser ni den andra. På andra sidan balans bommen står det parallelt med balansen först ett hopphinder och sen säcken. Under den högra uppfarten på balansen ligger det en lång tunnnel som svänger pyttelite åt vänster mot säcken som står på andra sidan. Hunden ska då självklart springa genom tunneln medan matte kutar som en tok runt balansens vänstra nerfart, därefter ska hunden INTE hoppa hopphindret utan ta säcken. Ni hänger med va...?

Puh...det var inte nån av hundarna som fixade detta. Misstänker starkt att hundarna hade tagit rätt och sprungit in i säcken om det inte hade stått ett hopphinder bredvid. Men nu gjorde det ju det...Då vet vi vad vi ska träna på då :-) Men,men...resten av banan löste vi fint. En rätt så knepig slalomingång där matte först gjorde ett framförbyte för att få in honom rätt och sen bytte bakom för att hamna på rätt sida inför nästa hinder. Satt som en smäck!! Härlig förmiddag!

Härligare blev den, för efter några varv på banan fick Taurus vila och så fick lille Totti vara med och leka! Vi tog och använde de första fem hindrena på banan. Alla hopphinder. Två framförbyten, ett "hörn" och en threadle hann vi med :-) Att dra honom i mellan hinder var nytt men han fattar fort den där hunden. Kul! Sen körde vi lite raksträcka och lekte med gungan också innan vi gick hem.

Måste väl rapportera lite från gårdagen också. Vovvarna och jag var med mormor och kusinerna i stugan hela dagen och räfsade löv. Eller matte räfsade löv med kusinerna och vovvarna njöt av trädgården!

Vet inte varför men av någon anledning så tas staketet mot vägen ner varje vinter och hängs sedan tillbaka till våren. Ett staket som inte tål snö kanske...? Ja inte vet jag men det blev lite mer spänning i tillvaron på det sättet. Nu är det bara en pytteliten grusväg som slutar vid huset ovanför mormors och på andra sidan vägen ligger skogen. Alltså inte världens mest trafikerade väg :-) Tur är väl det, Totti hade nämligen lite svårt med tomtgränsen...Tur är väl också att han lyssnar så fint! Kom som en pil varje gång matte ropade! Taurus däremot, han hade koll han! Visste precis hur långt man fick gå! Bästa Taurus! Härligt hade vi det iallafall.

Ikväll är det bara Taurus och jag som myser i soffan. Lilleman har vi nämligen varit och lämnat hos mamma som får vara lite hundvakt under kvällen och morgondagen. Eller troligen leasar hon ut uppgiften till Rosso som gärna agerar lekfabror ett tag :-) Taurus och jag laddar för utställning i Växjö imån, självklart är pinschrarna först ut så det blir till att stiga upp tidigt!

 

6 November 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
hmm...

Agilityträning idag också. Men det kändes inte helt hundra...lite av gamla Taurus var tillbaka. Mycket att kolla på, mycket att nosa på och mycket som störde. Klurig agilitybana stod på programmet, å det var inte det lättaste med en något ofokuserad hund och säkert en något otydlig matte. Ingen bra kombination:-(
Hmm...första varvet drog han omkring åt alla möjliga håll och matte fick kämpa hårt. Andra varvet började med tre ok hinder innan Taurus far iväg bort mot slalomkombinationen som stod bredvid banan. Nån intressant vovve körde tydligen...men matte får stopp på vovven och så blir det omstart. Därefter flyter det superfint. Men helhetsintrycket på kvällens träning kändes inget vidare.

Något som står klart är iallafall att vi måste träna på ett "kör" komando. Matte ställer sin hund innan första hindret och säger "stopp". Perfekt! Vovven står lydigt kvar trots att matte springer därifrån. Dock går huvudet (såklart) fram och tillbaka och upp och ner. Det finns ju mycket att hålla koll på...Sen säger matte "kör" och hunden står lika still för det! Hmmm....han ska ju komma skjuten ur en kanon när han får sitt "kör". Känns som om vi missat nåt i träningen där...! Blir ju ett perfekt vinterprojekt!!

Totti fick vara hemma hos mamma och leka med Rosso istället för att hänga på till agilityträningen. Skoj att göra nått med bara Taurus också ibland :-) å Totti klarar ju ganska dåligt att sitta lugnt och kolla på när andra kör. Å han är jättedålig på att sitta lugnt och kolla när matte kör. Missat nåt i träningen där med kanske??

Skojigast idag då..? Jo, TRE pinschrar på träningen!!!
3 November 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
Skoj

Skojighet 1- Igår på träningen gjorde Tottibotti sina första riktiga bakombyten. Kombinationen var egentligen uppbyggd till de mer rutinerade hundarna men innan de anlände så körde vi lite på vår nivå. Både bakombyten över hinder OCH in i tunnel!! Tjoho!

Skojighet 2- Taurus drar på slalom!!! slalom var inte ens med i kombinationen utan stod en sju, åtta meter längre bort men trots det drar vovven dit och ska köra slalom! Gutt!! Vad vi har jobbat med superbelöningar för att få slalomet att bli ett roligt hinder. Träningen har kanske äntligen gett resultat?? Kul iallafall!

Skojighet 3- Totti går förbi galet skällande terrier på torget utan att skälla en ända gång! Duktig vovve! Dock fick han ett återfall tidigare idag när något större hund gav oss en rejäl utskällning när vi gick förbi. Då kunde han inte hålla sig, vov, vov, vov....vov......vov....Jahaja, träningen fortsätter...

Slut på skojigheter för nu!

2 November 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
Ny motivation

En liten rosett kan göra mycket för lusten att träna och tävla. Fy vad tråkigt att det är att vi inte har nån tävling kvar det här året, nu är tävlingssäsongen slut :-( Vi som hade kommit igång...Men träna kan man ju göra iallafall!

Varit riktigt flitig med träningen denna veckan (för att vara jag iallafall). I onsdags blev det slalom och staket träning och i torsdags lite kontaktfält å så passade vi på att köra på en bana som var uppbyggd. Kul bana, mycket spring i börja och mycket sväng på slutet. Blev en del testande och fixande innan vi fick till det. Bra träningstillfällen båda två och roligt med laddad hund. Dock kvarstår faktum att matte borde åka på kurs och lära sig styra sin hund. Vore kul med lite finlir-träning och inte bara köra allt på vilja.

Idag var det också träning, med Totti och hans polare. Självklart fick Taurus också vara med på ett hörn, men han ser rätt nöjd ut med att bara titta på också :-) Är så nöjd med min lilla ulltuss idag. Grymma raksträckor med hopphinder, långhopp och tunnel. En säck på slutet hade vi också men den behöver vi lite hjälp med fortfarande.  Sen blev det tunnlar i alla möjliga former, raka, böjda, makaroner och S...Kul sa Totti! Kul sa matte också, bra fart och framåtsug på hunden gjorde att matte hann göra vårt första framförbyte så där mitt i en kombination :-) Hittills har de bara utförts vid träning på¨ett hinder! Skoj! Efter fikat skulle vi köra liten rundbana men då fick pudeln frispel och sprang som en tok över hela planen, fick med sig en flat som trände lydnad också...hmm...jackpott för hunden, mindre roligt för matte...Paus för ulltussen och så fick Taurus köra lite istället. Å så rolig han är att träna med numera!

Höll på att glömma...vi testade muren också idag. I helgen satt vi och tittade på banbyggningen och komenterade den med "vilken fin mur vi har, kanske lite dumt att vi aldrig bär ut den på träning utan bara luftar den på tävling". Idag bar vi ut den från boden och luftade den på träning också! Första försöket klättrade Totti över den...inte riktigt rätt teknik, men på andra försöket gick det bättre :-)

Gymbollen har också åkt fram igen. Två pass för Taurus denna veckan. Ska försöka hålla i träningen denna gången så det inte blir som det brukar, flitig i några veckor och sen dör det ut. Matte fick till och med lite lust att ut och springa härom kvällen! Jisses! Hur ofta händer det? Som tur var gick det snabbt över, har man väl hamnat i soffan så ska det mycket till innan man tar sig ur den :-) Men, men...kanske, kanske kan vi ta tag i löpträningen också...typ imån...eller..? får väl se...Något som är säkert är iallafall att det blir sovmorgon i morgon innan vi gör något annat! Länge sedan sist...Tror också att vi ska fixa till pudelns höstfrisyr och ge Taurus ett sympati-bad :-)

2 Oktober 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
Nybro

 Hemmatävling och årets sista tävling! Började med agilityklassen och en disk. Men vi kämpade länge för vår disk! Oj,oj...vad fel vi samlade på oss, Taurus flög från kontaktfälten, han gick ur slalom, han sprang runt hinder och matte var nog aldrig riktigt där hon skulle...typ 4 hinder från slutet kom gungan, Taurus går sakta upp på den för att sedan stanna på mitten innan han hoppar av...hur han tänkte där vet jag inte, därefter går han in i säcken och vänder. Disk. Men, men.. vi kämpade länge.

Näst ut hoppklassen. En trött (?!) Taurus var totalt omotiverad innan start å jag som bestämt att hunden inte får starta om han inte leker med sin matte innan start. "Ja, lek du med den där fåniga ekorren om du vill, jag står här och tittar istället...eller möjligen nosar lite i gräset" Matte jobbade hårt för att få igång lek men se, det hjälpte inte det minsta. Så då åkte blodpuddingen fram istället å då blev det fart på hunden iallafall! Så vi kom till start utan lek innan. Det är jag glad att vi gjorde, för idag fick vi vår allra första rosett!!!! Jippi! Loppet började jättefint, tyvärr samlade vi på oss lite fel på vägen. På plussidan finns iallafall en jättefin slalomingång, sen gick han ur sista porten istället, första 5-felaren. Sen var matte lite otydlig och hunden springer förbi ett hinder, vägran, så det blir ett extra varv runt det hindret innan vi spurtar i mål. Blev några tidsfel också, så totalt 14,33 fel...MEN det räkte till en fjärdeplats på en bana där 75% av alla ekipage diskade sig och där förstapristagaren hade 10 fel. En riktigt glad matte!!!

Så nu var säsongen slut, tråkigt, nu är jag ju superladdad för att ut och tävla mer! Men så är det iallafall...inga superresultat för den här säsongen heller MEN det finns ljusglimtar. Inte en enda gång den här säsongen har Taurus varit utanför banan och sprungit, inte hälsat på hos publiken och inte sprungit till skogs eller nåt annat knasigt som han hållt på med tidigare. Med något undantag så har hunden och matte jobbat tillsammans på banan, vi har tagit oss i mål i iallafall hälften av loppen även om vi samlat på oss en massa fel på vägen. Och även om det blivit fel nånstans på vägen så har vi kunnat ta om och fortsätta utan att Taurus lägger ner verksamheten. Känns trots allt riktigt bra att det går åt rätt håll även om det går saaakta!

Efter avslutad agilitytävling och prisutdelning(!) for vi till familjen Svensson i Påbonäs för kennelträff. Skoj, skoj! Missade tipspromenaden men fick vara med och kämpa om att bli Hickson-mästare. Vi var ju regerande mästare, så vi hade lite att leva upp till. I på tok för stora stövlar transporterade vi våra hundar i skottkärra, sprang runt med skedar och ägg i munnen och försökte få de fyrfota att äta gurka och physalis. Hmmm...gick väl så där. Vi fick lämna över mästartiteln till Johan och Ghea. Grattis till er!! å kanske ett ännu större grattis till KORAD-titeln!! Jätteroligt att träffa alla pinschrar och deras mattar och hussar. Roligast var nog att få träffa lille Ilias med familj! Så skojigt att få träffa en av Taurus-bebisarna, de bor ju så långt bort allihopa!

 

26 September 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
Emmaboda

Var längesedan vi var på tävling Taurus och jag men idag var det dags! Å det där med att vila sig i form...funkar inget vidare :-) Det där med slalomträning verkar inte heller funka speciellt bra...

I första loppet, agility, diskade vi oss vid just slalomet. Taurus for iväg och stack in huvudet i säcken istället. Varför då...? Vem vet, men diskade blev vi. Taurus fick gå sitt slalom iallafall och sen sprang vi ut till belöningen! Hopploppet kändes mycket bättre! Fast det blev en disk ändån...Lite "hej å hå" är det allt när vi kör, vida svängar och flaxigt värre. Men hunden stannar ju iallafall på banan!!! Det är faktiskt en förrutsättning för att ta sig runt nån gång- att herr Taurus behagar stanna kvar och jobba HELA banan. Denna gången kom vi förbi slalomet med en femfelare, sen sprang Taurus förbi ett hinder och matte fortsatte mot nästa hinder...DISK! Men denna gången fortsätter vi i mål, helt ok lopp för att vara vi! Typiskt med två disk....men nya tag nästa helg på hemmaplan.

Efter avslutad tävling for vi till klubben med Malin och Josefin för lite träning med de blivande agility-stjärnorna. Trevligt, trevligt! Josefin med vovvar kom redan igår kväll. Från två till fem hundar här hemma. Kan ju tänkas att det skulle bli livat, iallafall på den relativt begränsade yta som min lägenhet utgör. Men nä, märktes knappt att de var så många :-) Totti tyckte det var roligt att busa med Era, men de somnade rätt snabbt de med. Duktiga vovvar!

Eftersom den nuvarande taktiken inte fungerade får det nu bli hårdträning till nästa helg!!

19 September 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
träning

Tog med mig båda vovvarna igår kväll och traskade ner till klubben. Visste att det skulle komma ner fler som kunde hjälpa mig att sällskapa Totti när jag tar kör med Taurus. Det är nämligen riktigt svåra grejer det där med att vara lugn när man är uppbunden. Iallafall när man är själv, har man sällskap är det en heeelt annan sak :-) Kommer vi behöva träna mycket på!

Igår var det mest Taurus som fick köra. Först lite bakombyten, och sen såklart(!) slalom. Slalom i hög fart! Å jo då, fina slalom gjorde han! Även om han kom i hög fart in i slalomet så for han inte ur efter två portar(som han kan göra när farten är för hög). Kul!

Körde en hoppbana också. Två varv för vår del. Första varvet gick toppen bra förrutom en u-sväng. Först var det däck och sen var det 180 grader tillbaka mot matte över ett hopphinder. Tydligen svårt! Fick till en skojig slalomingång också. Var helt mattes fel. Slalomet låg sist i en lätt böjd raka av hinder, så man hann få upp ordentligt med fart innan. Farligt, farligt, tänkte matte och la in ett ordentligt "Taurus, slalom" innan. Tajmade det hela lite fel och fick en hund som tvärvände hindret innan slalom och kommer mot sin matte. Men som omväxling är matte snabb i huvudet och skickar vidare mot slalomet...Supersnyggt slalom!!!  Men kanske en lite udda väg dit, vi hoppar hinder ett och två men springer förbi trean...undra vad den stackars hunden trodde? Andra varvet tyckte jag kanske att det var lite onödigt att dra honom förbi hopphindret så jag testade med bara "slalom" denna gången...men si då blev farten för hög och han for ur...AAHHH! hur lätt är det på en skala att få till det där slalomet...????? Är det inte hunden som ballar ur så är de matte som tajmar nån signal fel, eller springer på för mycket eller för lite eller....

Lilleman fick också vara med och leka lite, runda lite hinderstöd och springa böjda tunnlar. Han är duktig men det kommer att bli till att träna fart med den hunden så småningom..han trippar ju fram genom livet! Om det inte kommer en hare, för då blir det fart på de små benen, det har han visat!

 

 

24 Augusti 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
träning

Ställde klockan, masade mig upp och traskade ner till klubben i morse...attans att man ska vara så morgontrött! Men när man väl tagit sig upp så är det ju värt det :-)

Totti och fyra agilityvalpar till var det som träffades idag. Först körde vi liten rundbana, hopp, hopp, böjd tunnel och så hopp, hopp och böjdtunnel. Snart kan vi nog köra en sån liten runda men idag baklängeskedjade vi så att det tillslut blev ett U. Inga problem inte! Körde mot godisskål och började med ett hopphinder och så la vi till ett hinder i taget. Sen blev det många nyheter, för oss iallafall. Långhopp, har vi aldrig kört, gungan, har vi bara lyssnat på innan, däcket, har vi aldrig kört och så slalom som vi heller aldrig testat. Jisses!

Långhopp: Satte upp två delar med lite mellanrum, mest för att se hur han reagera. Han traskade över dem...precis så man ska göra med långhoppet...inte! Ny taktik, ett försök med liggande delar (inte fullt så gå-vänliga då) - inga problem. Ställde upp dem igen, ställde träningskompis med godisskål en bra bit bort på andra sidan hindret och så jagade vi på honom lite. Då hoppade han så fint så :-)

Gungan: Hittills har vi stått bredvid och smällt med den samtidigt som det regnat godisbitar men idag har vi gått på den! Han var nöjd med att äta godis och brydde sig inte alls om att det började röra sig under fötterna. Såklart stod vi på varsin sida och mildrade farten lite men ändå...duktig vovve!

Däcket: Lite knasigt hinder det där...finns ju så många hål att välja på. Men det ska nog gå att lära honom det också. Påbörjat arbetet idag iallafall. Skönt med en liten hund, räcker med att lära honom hoppa på det låga :-)

Slalom: Trots att det var första gången vi testade på de där pinnarna så tror jag att den lille tänkaren faktiskt fattade lite av svänga grejen. Men det kan likaväl ha varit tur eller inbillning från mattes sida. Iallafall är jag nöjd med träningspasset!

Sen blev det fika och liten promenad innan de gamla hundarna också fick sträcka på benen. Slalomträning för Taurus. Idag körde vi helt slalom med böjd tunnel och hopphinder innan så att han fick upp lite fart innan slalomet. Svårt det där med fart och slalomingångar men vi fick till det tillslut. Då började han gå ur de sista två pinnarna istället...Men det var härlig attityd på hunden idag :-) Å när det väl blev rätt hela vägen var det superbelöning, springa efter trasa, kampa och så godis på slutet :-)

 

7 Augusti 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
träning med valparna

Tjoho!!! Tänka sig vi kom iväg på träning med vårt lilla valp-gäng :-) Det där med valp är ju en tolkningsfråga såklart...hur länge är de valpar...? Träning med Tottis polare blev det iallafall ikväll och det var länge sedan vi lyckades vara med på en av dessa träffar. Roligt, roligt! Alla vovvarna är blivande agilitystjärnor så det är klart att det var just agility som tränades. Liten kombination med raksträcka och böjd tunnel var det som stod på programmet. Å så fick man träna efter den nivå man befinner sig på såklart, beroende på ålder och tidigare erfarenhet...Totti och jag har inte varit så flitiga med träningen (ingen panik ännu så gammal är han inte lille Totti) så vi körde några korta raksträckor med hopp och tunnlar mot godisskål. Å så testade vi böjd tunnel med hopphinder efter. Så duktig så min lilla vovve. Om matte bara kommer ihåg att visa honom skålen och godiset innan vi kör så går det fint...Matte hade vissa problem med den lilla detaljen :-) Extra nöjd är jag med att han jobbar med sin matte trots att det satt ett helt gäng med kompisar bara en liten bit därifrån! Nöjd också med att det går att belöna honom med både godis och kamp och skulle det behövas så duger det att leka med bara matte utan leksak också! Däremot ska här tränas på att komma tillbaka med kastad leksak så vi kan använda det också som belöning :-)

Nu kommer det lite bilder från helgens äventyr:

Hamnen i Loftahammar

Utsikt från promenadstråket :-)

Totti gillade fårhagen, trots att där inte gick några får för tillfället. Men de hade lämnat efter sig ett och annat som tydligen föll herrn i i smaken....

Taurus hade som vanligt mycket att stå i, dofter att undersöka, lämna egna doftmarkeringar...nytt ställe, mycket att undersöka...

Matte och Totti myser

20 Juli 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
dagens träning

Älskar att ha två hundar att köra med! Speciellt när man har en herre som tycker att han bara måste anstränga sig när han själv känner för det. Idag började han med att informera om att han "skulle bara...." innan han kunde komma och leka med sin matte. Så han hivades snabbt upp i famnen (inte skulle han få nöjet att nosa intressanta fläckar ens den korta biten tillbaka till buren) och tillbaka in i bilen. Ut med Totti istället...mycket bättre inställning på den hunden! "Tjoho vad roligt, vad ska vi hitta på nu matte..?"

Jo, det blev svängar runt hinderstöd och lite tunnlar. Han är duktig min vovve, trots att vi inte tränat speciellt mycket. Kommer nog att få jobba lite med farten och intensitet med den hunden så småningom...ibland ser det ut som om han somnar till när han sätter sig och funderar på vad matte menar. Eller upplever jag det bara så eftersom jag är van vid Taurus som aldrig är still och som aldrig tar det lugnt om man inte tvingar honom till det.... Förhoppningsvis kommer det lite fart i och med att han blir säker på vad det är han ska göra...vi har ju som sagt var inte tränat speciellt mycket.

Dags att byta hunden igen...betydligt mer taggad Taurus denna gång :-) Inga problem med kamptrasan och kamptrasan är numera hans inträdesbiljett till hindrena. Först leka, sen hoppa och så lek igen!! Slalomingångar stod på programmet idag. Hopp, fyra pinnar, hopp, fyra pinnar, hopp, fyra pinnar och så en U-tunnel så vi kunde köra tillbaka igen. Första varvet var slalom rakorna helt raka, de nästkommande varven lite snea och sen kanske 45 grader sista varvet. Inga problem nån gång egentligen, förrän på sista varvet. De första två slalomen var vridna så att det bara var att "springa in i" första porten medan den sista var vriden så att han var tvungen att runda första pinnen för att komma in rätt. Det var just sista slalomet som blev problemet...När vi kom förbi första gången rundade han första pinnen jättefint, matte blir jätteglad och skriker BRA Taurus!!! Hihi...att man inte kan hålla tyst! Taurus blev jätteglad han också och tänkte att nu var det dags för belöning å gick därmed inte in i slalomet, bara rundade det. Belönade vovven för den fina rundningen och sen körde vi om...en ny snygg rundning blev resultatet :-) oops! tredje försöket och ett tydligt "slamlom, slalom" från matte så gick det fint! Gutt!!

Det var faktiskt hela dagens träningspass, kort men intensivt...?

 

17 Juli 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
2 dagars i Karlskrona

Härligt att det har blivit sommar på riktigt!! Däremot känns det inte helt sunt att springa agilitylopp i 30 gradig värme :-) Men det har vi gjort, Taurus och jag, i två dar. Lördagen började med ett agilitylopp, där jag inte lyckades väcka hunden ur hans värmekoma...han gjorde typ ingenting! Blää... Matte bröt och bar ut hunden. Vila och mycket vatten, både i och på hunden, innan det var dags för hopploppet. Nu så vaknade även Taurus till liv. Tyvärr blev vi diskade tidigt i loppet men vi öste på ändån och i mål kom vi även om vi hade blivit diskade flera gånger om. Näst sista hindret var slalomet, vår stora favortit! NOT!! Taurus tänkte att han kunde skippa det och springa i mål ändån. Det tycket inte matte, Taurus fick snällt gå slalomet och hoppa sista hindret innan han fick superbelöning- kamp med nya leksaken och korv! Mycket beröm och lek med förhoppning att hunden skulle minnas att det var värt att kämpa sig runt banan dan efter också.

Hmm...vet inte om det funkade så bra men första loppet kom vi faktiskt runt utan att diska oss, 33 fel blev dock resultatet - inte så där väldigt lysande...Men ska man se det positivt så har vi faktiskt gått runt flera lopp denna säsongen tillskillnad från förra då Taurus mestadels sprang utanför banan....Det går åt rätt håll...?

Sista loppet för dagen var han dock tillbaka i sina gamla vanor från förra säsongen...Började lite seg men kom igång och sprang jättefint till nån gång mot slutet då han kom ut ifrån en tunnel och bestämde sig för att nu fick det vara nog, sprang av banan och bort och kissade på nån intressant fläck vid sidan av banan. AAARRRHHHH!!! Varför gör han så...? Han var ju på gång? Sprang jättefint men sen bara skiter han i det å hittar på nåt annat....Taurus blev buren tillbaka till buren och så fick Totti komma ut och leka med belöningen istället! Blää..vilken trist avslutning!

Lilleman har alltså också varit med, han uppför sig som om han inte gjort annat än traska runt på agilitytävlingar. Inga bekymmer med den hunden inte. Händer det inget spännande går han och lägger sig och sover, han har inte ens protesterat när jag lyft ur Taurus när det är dags för honom att köra. "Jag sitter här och gnager lite på leksaken så länge" verkar han tänka. Men tar man ut honom ur komposthagen då är det full rulle...! Men frågar man Totti vad som var det bästa idag så skulle han nog svara att rejsa hos mormor i stugan :-) Hade lånat hennes bil i helgen så när det var färdigtävlat åkte vi för att lämna tillbaka den, å där finns en TRÄDGÅRD! Kan man ha det bättre...? Runt, runt, runt med en gammal fotboll i munnen...Härligt! Även Taurus hittade lite krafter nånstans och for runt med den lille :-) Även kusinernas hund bjöds in till lek men han satt bara och tittade på knasbollarna!

4 Juli 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
Växjö

Någonstans mellan Lessebo och Växjö började jag ångra mitt klädval och att jag lagt en massa tid på att noggrant smörja in alla delar som kunde tänkas hamna i solen. Det skulle ju vara sol..? När vi anlände till tävlingsplatsen var det molningt och 11 grader. Shorts och sandaler kändes inte så smart i det läget :-) Men det blev snabbt varmare så inga förfrysningsskador, hihi...När vi åkte därifrån var det 24 grader och sol istället!

Först ut var agilityklass 1 och den gick hur bra som helst! ...ända fram till slalom iallafall. Slalom låg som sjunde hinder från slutet och därifrån var det bara en liten sväng och sen raksträcka i mål. Det braiga var dock att han gick in rätt i slalomet, men han kom med för mycket fart. Matte skulle såklart ha växlat ner honom lite till... Så han missa en port och det blev till att ta om, sen gick han ur sista porten också så vi tappade mycket tid på slalomet, men ingen disk. En rivning på sista hindret när han vänder lite på huvudet och kollar vart matte är, tillsammans med slalomkrånglet och lite tidsfel gav oss totalt 15, 27 fel och en 22:a plats av 47 starter. Hur nöjd som helst :-)

Sen en liten paus och så var det dags för hopp 1. Sent startnummer i agilityklassen och tidigt startnummer i hoppklassen gjorde att det inte var speciellt långt mellan loppen. Något segare hund denna gången som dessutom blev rädd för något precis innan start. Ingen anning vad det var han reagerade på men svansen åkte långt ner mellan benen å matte hann tänka att det är ju ingen idé att starta med den här hunden. Men jag lyckades få upp svansen igen och vi tog oss faktikst runt ett lopp till! För typ första gången på tävling lämnade jag Taurus i starten. Vi pratar om tre meter, så inga långa sträckor men han satt kvar och han startade i fint tempo när han fick starttecken. Gutt!! Mer slalomkrångel och så en vägran på ett hopphinder när matte hade lite bråttom till nästa hinder plus en maaaassa tidsfel pga av slalomkrånglet gav 31 komma något fel men vi kom runt!! Å inte bara en gång utan två gånger på samma dag!! Har aldrig hänt förrut så jag är så nöjd med min lilla vovve :-)

Lilleman har också skött sig fint. Suttit i komposthagen med Taurus och bara tagit det lugnt. Blev lite orolig när jag var på väg till första banvandringen och de annonserade i högtalarna att de hittat en pudel på vift...men det var fel pudel. Min lilla skatt satt kvar i tältet :-) Puh...Försökte också lura ut honom en sväng i sjön, men säg näe det ville han då rakt inte. Ett litet, litet steg ut i vattnet var allt han kunde tänka sig. Trots att både Taurus och jag stod ute i vattnet. Men vi har en hel sommar på oss att lura med honom så han ska nog ha badat han också innan hösten :-)

6 Juni 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
valpagility

I strålande solsken började vi dagen med en promenad ner till klubben. Taurus hittade ett löptik-spår(eller vad det nu var för något spännande som gått där...) och höll på att göra sin matte galen, så trevligare promenad har vi haft. Pust, helt slut redan när vi kom ner. Bra uppladdning det där :-) Men vätskepaus och så var vi fit for fight igen.

Agneta och Lena har varit iväg med sina valpar hos Anja på Öland och lärt sig en massa roligt som man kan köra med sina små vovvar. Idag har vi fått visat för oss också alla roliga övningar. Så idag var det mycket jobb för Totti och väldigt lite jobb för Taurus, men han ska jobba imån istället!

Vi har kampat med trasa och bytt mot godis, vi har kampat med trasa även om matte höll godis i andra handen, sprungit mot godisskålar, sprungit bort från godisskålar, sprungit i tunnlar (både raka och böjda), testat säcken, skickat runt hinderstöd, sprungit raksträckor med liggande bommar, åkt skateboard, trampat på target, tränat bakdelskontroll och hoppat genom rockringar :-) Hej å hå, vad vi har haft mycket att göra, men roligt var det! Å så duktiga de var allihopa. Fikat har vi såklart också gjort och vovvarna har busat lite. Det var varmt så det blev en kort lekstund idag. Nu är det en heeeel vecka tills vi ses igen. Det lovades att det fanns gott om övningar kvar som vi inte testat ännu :-)

Nu är vi hemma och vilar oss inför i morgon då vi drar till Växjö å agilitytävling. Då ska Taurus jobba och Totti ta det lugnt. Undra när jag ska ta det lugnt...? Kollade startlistorna och tror att jag räknade till 13 Nybroekipage :-) Vad roligt vi ska ha det!

 

5 Juni 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
uppladdning

Mindre än en vecka till nästa tävling å idag var det troligen sista inför-träningen innan det är dags (om det nu inte blir lite,lite slalomträning på torsdag...)

Självklart körde vi slalom :-) Idag blev det fokus på ingångar, så bara en massa fyrpinnars och inte ett enda långt. Bra statistik på dagens träning av totalt 20 försök så satte vi 19! Gutt!! Roligt var också att när vi körde en annan kombination, som inte innehöll slalom, drog vovven ändå mot pinnarna. Hihhi! Matte blir så glad :-)

Körde delar av Aneby-banan också. Agility-banan där vi (medvetet från mattes håll) diskade oss på andra hindret. Idag diskade vi oss inte...Bra störningsträning idag också, inte från andra hundar för det var det inte så många där, men massor utav dofter! 70 taxar hade sprungit runt i utställningsringar igår. Perfekt!! För oss får de gärna köra utställning varje söndag, finfin träning för Taurus! Nu ligger vi lågt till på söndag, samlar kraft och motivation och så kör vi så det rycker till helgen! Många Nybro-ekipage anmälda så det ska bli en riktigt rolig dag.

Lördagen ser inte så pjåkig ut den heller. Då har vi stämt träff med Tottis polare, de blivande agilitystjärnorna, och deras mattar för lite träning med de små! Fika och valp-bus tror jag också står på schemat. Kan ju inte bli bättre :-) Vår valpkurs tog slut igår, iallfall för vår del, missar sista gången på söndag då är vi ju i Växjö. Så det blir perfekt med en ny liten träningsgrupp att träffa i sommar! Valpkursavslutningen bestod av en liten bana...lite som rallylydnad fast utan skyltar men en massa koner :-) Totti har aldrig varit så ofokuserad som igår men vi tog oss runt banan, två varv! Sniff, sniff...där hade vi en som stördes av alla tax-dofter. Kanske dags att bli unghund nu...? Var glad över att "ligg"-poletten verkar ha trillat ner iallafall. Ja, ni hör vad vi ligger efter i träningen, hihi, han kan inte ens ligg....Men han är snabblärd så vi kommer kanske ifatt :-)

31 Maj 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
Aneby-rapport

Då så...tre dagar senare kommer en liten sammanfattning av Aneby-tävlingen. Bättre sent än aldrig och betoning på liten....

Körde själv, inga klubbkompisar denna gången, så gott om plats i bilen. Men mötte upp Malin och Josefin så det blev gott om hundar i tältet ändån :-) Nackdelen med att köra själv är ju mitt lokalsinne...så det var hårdpluggning kvällen innan så att resevägen var inpräntad. Hittade utan en enda felkörning :-) Inte illa...ute i god tid var jag också eftersom jag litade på eniros tidsangivelse och den var väl tilltagen.

Först var det agilityklass. Lite ofokuserad hund prescis vid start och så drog matte förbi hunden vid hinder två. Men valde att inte ta tillbaka honom utan fortsatte banan runt. Gick riktigt bra, är nöjd! Slalom krånglade (såklart) men det har börjat funka riktigt bra på träning så det ska väl komma på tävling också så småningom. Hoppklassen glömmer vi direkt...synd för banan kändes rolig på banvandringen men tyvärr kom vi inte så långt. Supertrött hund gjorde inte många knop och rörde han på sig så var det inte för att hoppa några hinder :-( Så matte bröt och gick av banan.

Det var den tävlingen det, fler disk till vår lista :-) Men nån gång MÅSTE det lossna! Så nu har jag skickat iväg anmälan till Karlskrona också, tvådagars i juli och så är vi redan anmälda till Växjö på nationaldagen.

26 Maj 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
uppvisning på ridskolan

Idag var det familjedag på ridskolan och agilityn var tillfrågad om vi kunde komma och ha en liten uppvising. Såklart kunde vi det! Planen var att Taurus och jag skulle köra som om det var tävling. Vi behöver mycket tävlingsträning:-) Hmm...nu blev inte uppladdningen riktigt som vi tänkt oss. En liten tant i en grå bil kom ivägen kan man säga...tur att Jossan är skicklig med bilen! Ett trasigt lyse och bucklor på sidan blev resultatet men inga personskador. Så det blev lite fixande och donande och ringande innan vi kom iväg till ridskolan. Hindrena fick några andra köra ner annars hade det nog inte blivit nån uppvisning alls. Så efter mycket om och men anländer vi precis i tid för att springa nåt varv å memorera banan och sen körde vi igång :-)

Hej å hå! Inte världens mest fokuserade matte och, skulle det visa sig, en rätt så bajsnödig hund = inte världens bästa kombination. Men inramning liknade faktiskt tävling rätt så mycket...inte fullt så många tält som på tävling men gott om folk som stod runt och tittade. Dessutom fick alla ekipage en stor applåd när de sprang i mål! Härligt! Det händer ju inte så ofta på tävling att ALLA i publiken applåderar när sista hindret är hoppat! Två rätt så ok lopp gjorde vi väl ändån. Inte perfekt men helt ok. Slalom tränade vi lite extra efterråt för det funkade inte alls...han sprang bara förbi och jag vet ju att han kan bättre än så! Men med förrutsättningarna som blev idag så är jag nöjd. Vi får försöka undvika trafikolyckor nästa gång så matte hinner rasta hunden innan vi kör igång!!

Ikväll hade jag laddat för valpkurs med Totti men vi är tydligen lediga dag. Det är bra att man har koll! Får väl träna lite på egen hand istället :-)

2 Maj 2010  | Länk | agility | 2 kommentarer
Nybro tävling

Vet inte i vilken ordning jag ska börja, har ju varit en väldigt innehållsrik och skojig helg. Men iallafall är nu årets första tävling avklarad å den gav mersmak, så jag tror att jag ska surfa in till SBK å ladda ner tävlingskalendern. Kanske Taurus å jag ska tävla lite i år...?

Agility I: Första loppet sedan vår hösttävling 2008 som vi tar oss runt utan att bli diskade!!!! Så härligt! Kommer knappt ihåg hur banan gick, men det började med en raksträcka så jag startade med Taurus och så var det upp på A-et, däcket och så en vänstersväng...lite minnesluckor här...slalomet kom mot slutet och det var en rak och fin ingång, men man kom från en tunnel så det var full fart...Fick två vägran där innan vi kom vidare. Men i mål kom vi!!! Tjoho! Kontaktfälten skulle ju ha tränats flitigt i vinter men det kom en faslig massa snö så det blev inte mycket med det. Så något kontaktfältsbeteende som fungerar finns det inte ännu. Så idag borde det varit mattes uppgift att växla ner innan kontaktfältshindrena och springa med och se till att han gick ända ner. Missade tydligen detta på balansen, han hoppade både upp och nergången. å så två vägran i slalom, så 20 hinderfel. Fick 0,08 tidsfel också, men det var ju inte så illa med tanke på att vi tog om slalomet tre gånger :-)

Hopp I: Inte fullt lika fokuserad vovve. Började med att sikta in sig på nån som sprang utanför banan...liten sväng för att kolla in detta (typiskt...) sen kom han igång rätt så bra, men det var inte samma samspel som i förra loppet. Taurus sprang förbi ett hinder, tror det var lången, men matte väljer att inte krångla och ta tillbaka honom så vi blir diskade men han kommer igång och springer riktigt fint här också.

Öppen hopp: Kändes bättre än hopploppet trots att han var ute å hälsade på funktionärer här också och sprang typ rakt igenom slalomet utan att svänga alls...Matte fick jobba lite :-) Tog oss faktiskt nästan ända i mål innan jag fick hjärnsläpp och skickar in hunden i fel tunnelingång...synd, hade haft en del fel med oss men vi var ju nästan imål...

Grymt nöjd med dagen iallafall och faktiskt lite sugen på att åka å tävla lite mer :-)

Det var ju hemmatävling så det betyder lite funktionärande också, började i fredags med banbyggning och tältuppsättning, å så var jag funktionär under lördagen då small och mediumhundarna körde. Kul, kul! Vovvarna var med i lördags också och bodde i tältet hos mamma. Så nu har Totti varit på sin första agilitytävling. Det fixade han med bravur, bodde i komposthage hos storebror Taurus och fann sig väl till rätta där.

Vi har haft besök av Josefin med vovvar hela helgen, alltid skojigt! Å speciellt eftersom jag inte träffat Era ännu! Han å Totti hade riktigt roligt mest hela tiden. Det är svårt att gå och lägga sig när man har en ny kompis att skoja med :-) Men de var duktiga å när det var dags att sova blev det kompostgaller mellan småttingarna.

Avslutade helgen med valpkurs med Totti, stackars hunden kommer nog sova en vecka efter denna helgen. Han är som vanligt en mycket duktig hund :-) Idag var det inkallning på programmet. Inga problem det ända tills matte drog fram leksaken och belöna med och sen tappar greppet å Totti springer ärovarv :-) Men det är ju bra att matte får jobba lite...Lite sitt och "titta på matte övningar" ingick också idag. Titta på matte är han rätt så bra på i vanliga fall, inte just vid detta tillfället kanske... å sitta på komando har han ingen aning om vad det är. Men sitta det kan han! Är nöjd med min lilla vovve, han var lite småtrött kan man väl säga men han jobbar på så fint ändån!

Nu ska jag göra som de fyrbenta och lägga mig och sova!

 

 

 

18 April 2010  | Länk | agility | 2 kommentarer
sista träningen...

...inför tävlingen nästa helg kan varit genomförd nu i onsdags! En grymt bra träning å det vore ju härligt att få gå in på banan nästa söndag med det i ryggen. Det var vår första träning med tävlingsgruppen för våren och det var banor som stod på programmet. Först en klass III hopp och därefter en klass I agility.

Hoppbanan kändes knixig på banvandringen, men var riktigt kul att köra. Framförallt för att Taurus var på hugget. Han kampade innan start så matte höll på att flyga omkull och på banan var det bara matte som gällde. Å det trots att det var en hel del störningar runt omkring, inte alls som på tävling men en hel del hundar var det där nere och banorna stod tätt och mediumhundarna sprang på den andra samtidigt som oss. Å så härligt!!

En lika laddad hund gick in på agilitybanan också. Först körde vi bara gungan en gång, för den har han inte sprungit på sedan december, bara för att se så han kommer ihåg att den rör på sig :-) Sen började matte krabba med vantar och grejer...skärpning! Men när vi väl kom iväg så gick det super. Tror att vi varit felfria på den, frånsett att matte matade med blodpudding på kontaktfälten...det får hon vänja sig av med till tävlingen :-)

Idag var vi uppe tidigt för Taurus hade fått tid för ögonlysning i Läckeby på morgonen. Inget fel på hans ögon inte! Härligt! Men en superstressad hund...fy, matte var helt svettig när vi kom ut därifrån. Skulle lämnat jackan i bilen :-) "Hej å välkomna, fyll i de här papprena å glöm inte id-numret" sa den trevliga djursjukvårdaren bakom disken. ok, sa jag och satte igång, hade hunnit till namn:.................... när hon kom förbi med en flaska ögondroppar. "..en droppe i varje öga..." å så var hon borta. Va...? ska jag droppa i dem själv? jaha...det kan ju bli spännande, la bort pennan och tog av locket på flaskan. JAG VILL ABSOLUT INTE HA NÅGOT DROPPAT I MITT ÖGA!!!! Taurus var väldigt bestämd på den punkten! En snäll dam i väntrummet försökte hjälpa till och ett öga fixade vi innan djursjukvårdaren fick komma och göra en insatts :-) Puh...stark och envis är han min hund! Men när det var dags för själva undersökning då stod han så fint så. å ögonen var det inget fel på så nu är det ju ett helt år tills det är dags att droppa nått i ögonen på stackars Taurus igen....Hmmm, håller alla tummar jag har för att han aldrig råkar ut för ögoninflammtion eller nåt annat som kräver ögondroppsbehandling.....tror inte mattes tålamod skulle klara det...

Efter veterinärbesöket var jag hemma hos mamma och pappa och räddade alla hundar från det fruktansvärda oväsendet som råder där. Badrummet ska renoveras och golvet ska brytas upp för att göra plats för golvvärme. Hela huset skakar när man kör igång den där maskinen. Outhärdligt! Så såklart kan inte vovvarna vara där utan måste vara hemma hos mig och leka lite :-) Får väl se vad vi kan hitta på, men väntar nog en stund för nu har allihopa somnat i varsitt hörn...rätt så skönt faktiskt, passar nog på och läser en stund :-)

 

10 April 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
banträning

Det blev några timmar på brukshundklubben idag också :-) Först blev det en kombination de körde på Annika Aller- kursen förra helgen. Var ju där och spionerade lite och var nu tvungen att testa i verkligheten. Detta var en variant på staketet, där hunden skulle imellan hindrena å där man i sista svängen gjorde ett framför byte för att fortsätta till en tunnel. Såg lite knixigt ut när man tittade på den men gick hur bra som helst i verkligheten.

Sen byggdes det hoppklassbana. Kul att köra en hel bana och Taurus var laddad! Lite svårt är det (fortfarande) när det kommer ett hinder "ut i ingenstans" där det sen ska svängas tajt åt vä/hö. Blir inga tajta svängar där inte...Finns väl en hel del att slipa på men det gick riktigt bra!

Avslutade dagen med kontakktfält. Idag hade jag hjälp med klickandet så att jag kunde springa på. Kunde variera mig lite mer då, springa på båda sidorna, springa sakta bakom och kuta på i full fart. Glömde springa långt i från...det får vi ta nästa gång. Så länge locket ligger framme stannar han fint, tar jag bort det går det inte många repetitioner innan han börjar hoppa...Så det blir många repetitioner med lock, några utan, många med...osv.

Totti var också med och fick springa med när det var banbyggnad. Härligt att ha en hund som tvärvänder när man ropar på honom även om han har siktet inställt på något annat :-) En och annan tunnel sprang han också igenom.

Nu vilar vi upp oss, för imorgon drar vi till skogen!

 

4 April 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
lycklig matte

Dagen har gått i agilityns tecken. Började med att starta upp vår agilitykurs. Så roligt att se dem allihopa igen! Å roligt att planen var i någorlunda skick att träna på :-) Lite sol och blåst vill vi ha nu så blir den finfin att köra på sen! Efter kursen var jag hemma å hämade mina vovvar för att köra årets första agilitypass!

Åhh...så roligt! Superladdad Taurus hade inte hoppar nått på tre månader. Slalom fick det bli, först lite ingångar å sen hela slalomet. Lite svårt har han att anpassa farten så att han inte far ur så fort han svängt runt första pinnen, men det kan vi ju alltid skylla på att vi är ringrostiga :-) Men han jobbade med matte å sånt uppskattas mycket!!! Sen fick Totti bekanta sig med tunneln. Kastade in råttan i den korta tunneln och Totti springer in och hämtar sin leksak å så ut på andra sidan...å sötaste vovven springer sen i full fart till sin matte. Åh..vad man blir glad! Några repetitioner med samma sak å sen så la vi råttan på ena sidan tunneln och placerade hunden på andra. Inga problem, rakt igenom och hämta sin leksak. Matte tyckte såklart att hon hade världens duktigaste hund å var bara tvungen å se om han inte kunde springa genom den långa böjda tunneln också...(utmana ödet, mmm...just det) Nu fick Taurus vara med å leka. Taurus skickades in i tunneln å Totti skuttar efter. Första gångerna vände han å kom ut i samma ingång som han gick in i, men sen sprang han rakt igenom till godisutdelningen på andra sidan. Är så nöjd och glad över mina vovvar. Vad roligt det var att vara igång igen!!!

Gick över Ljunghaga hem å världens bästa vovvar fick springa å busa. Totti springer så man tror att han ska snubbla ihop när han ska komma ifatt Taurus :-) Snygga hundar hade jag när jag kom hem...usch vad lerigt det är!

Hjälpte till att flytta syster+man igår, fick en soffa :-) Taurus är helnöjd över detta...

Skräphunden ;-)

21 Mars 2010  | Länk | agility | 1 kommentar
kontaktfält- igen

Jodå, idag var det åter dags för kontaktfältsträning. Några skick mot lock på bara nerfarten på balansen och sen gick vi över till A:et. Har bara tränat nån enstaka gång på detta och då hade han lite svårt att hålla kvar bakdelen på nerfarten. Den liksom halka av...å så vill vi ju inte ha det. Men det beteendet fanns inte alls idag, får se om det håller i sig. Körde bara nerfarter och mot lock och det funkade jättebra. Testade att ta bort locket en gång men då blev han väldigt fundersam och visste inte vart han skulle...jag avvaktade och då smög han sig ner till marken och fick sitt klick och blodpudding. Så det blir nog fler skick mot lock innan vi tar bort det igen. Testade också hela hindret två gånger och det köpte han idag =) höll dessutom kvar bakdelen även om han fick lite mer fart nu.

Gjorde några fler repetitioner på balansen också, både med och utan lock, och på balansen funkar det faktiskt att ta bort locket om skicken med lock överväger annars blir han osäker. Testade också att lägga undan klickern och låta honom springa av på "kör" samtidigt som jag kasta leksak. DET tyckte han var roligt! Men jag är lite rädd att jag samtidigt som jag lär in "kör" och lär honom starta på min armrörelse(som kastar lekaken) å det vill jag ju inte. Hade ju dock ingen medhjälpare med mig idag som kan sköta det där med belöningarna...

Körde också superbelöningar på slalomet några gånger för att hålla uppe motivationen :-) men känner kanske att vi borde gå över och träna ingångar ett tag istället för hela slalom. Sen blev det bana och jag har efter det skrivit en stor lapp här hemma att jag ska träna starter!!!! Så nu finns det tre projekt för vintern: slalom, kontaktfält och STARTER.

 

28 November 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
halkigt

Träning nere på klubben idag på förmiddagen. Vi blev tillslut fem stycken som körde hoppbana. Från början var det en klass ett bana med mycket fart som vi sedan vände på och det blev betydligt svårare.

Halvt livsfarligt var det att springa idag, blött och halt, och jag hade tagit på mig kängorna eftersom gortex-skorna inte tål så mycket vatten längre. Kängor är verkligen ingen höjdare att springa i! Tungt och svår styrt och jag höll på att dra omkull flera gånger :-) Blev inte full satsning i springandet kan jag säga...

Matte började med att klanta sig, och lät Taurus starta trots att fokusen inte var hundraprocentig. Sånt straffar sig med en gång :-) fyra hinder och sen ut på kisserunda tyckte Taurus. Omstart och nu var det fokus som gällde! Fick en toppenrunda, perfekt slalom och han sprang glatt genom säcken trots att den var blöt!! Gutt!

Omvänd bana blev mycket svårare. Knepig slalomingång, svåra tunnelingångar och lite konstiga byten. Dessutom så hade hundarna nu lärt sig den gamla banan och tyckte att de kände igen sig. Tillexempel så kom man genom en lång rak tunnel som tidigare varit en del av raksträckan i mål men där man nu skulle svänga höger så fort hunden kommit ut ur tunneln. Alla mattar (inga hussar idag...) fick jobba ordentligt!! För vår del blev det ingen höjdare men på sätt och vis är det nog nyttigt att göra så. Det är ju meningen att Taurus ska lyssna på vart hans matte visar att han ska inte springa som han tror att det ska vara. Skyller lite på det dåliga underlaget, tror inte att Taurus stördes så mycket men det störde mig att inte våga satsa ordentligt, hamnade hela tiden efter och hann inte dit jag ville. Men det är väl bara att vänja sig, det lär nog vara blöt ett bra tag framåt...

Har visat sig att jag inte är själv om att utöka flocken, vilken valp-vår det kommer att bli. Vet fyra stycken träningskompisar som precis har hämtat eller inom en snar framtid ska hämta hem valp. Vet dessutom en till som står i kö för valp senare i vår och två till som nog också är på G att utöka flocken. Å så ska ju Josefin snart hämta sin lille Era. Åhh, vad roligt det ska bli med alla nykomlingar :-) Själv läser jag allt som rör pälsar och pälsvård, måste ju lära mig hur det går till att kamma, karda, föna och klippa...hur nu det ska gå? Men, men det ska säkert gå det också med lite träning.

22 November 2009  | Länk | agility | 3 kommentarer
träning

Tror att det är fler än jag som inte gillar att träna i elljus, vi var nämligen bara tre stycken som var nere och körde bana idag. Men nu blir det snart träning på söndags förmiddagar istället i dagsljus.

Träningen började med att Taurus åt upp allt godis medan matte gick banvandring. Så kan det gå :-) Så det blev belöning med endast leksak idag, men det funkade det också. Sen var det dags att köra, hoppklass, troligen en klass ett var det som gällde. Lagom svårt och lagom snabb. Taurus körde en felfri runda med ett superslalom!! Tjoho!! Körde ett varv till efter de andra också kört och gick riktigt bra då också! Härligt. Sen blev det lite vila för vovven medan vi ändrade om bland nummerskyltarna så att det blev lite annorlunda. Nytt försök med en halvsovande hund :-) Han var tydligen lite trött efter de två föregående varven och var inte riktigt så laddad inför detta...men han kom igång. Matte belönade med råttan som var sisådär rolig idag. Hunden springer istället (med råtta i munnen) fram till ryggsäcken och drar fram ett tuggben, som han säkert spanat in när han hittade godispåsen tidigare. Mycket bättre belöning! Tur att han vet vad han vill ha :-) Så vi tugga en stund, eller Taurus tuggar och jag assisterar lite med att hålla i benet. Cykeltur hem och nu är det slappande framför tv:n som gäller :-)

 

11 November 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
träning

11 November 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
filmtajm

Idag har jag lånat kamera så nu blir det filmtajm!!! Den lånade kameran spelade tyvärr in i nå´t mysko format som movie-maker inte ville kännas vid så det blir extra exklusiv oredigerad film idag :-)

Började med hopp, fyra pinnar slalom, hopp, fyra pinnar, hopp och så fyra pinnar på slutet. Hann en raka innan batteriet var slut. In med batteriet på laddning i stugan och så körde jag lite kontaktfält så länge. Idag flyttade jag locket till A-et, jätteknasigt tyckte Taurus, precis samma sak som på balansen tyckte jag. Men vi fick några bra repetitioner tillslut. Sen fick Rio och Rosso ut och leka lite också (hundvakt idag) i väntan på att batteriet laddat klart. För det viktigaste är ju att världens bästa Taurus fastnar på film, de andra fyrbentingarna är det ju inte så noga med ;-)

Rio fick köra delar av en bana som stod uppe och det gjorde han riktigt bra. Roligt att köra med honom ibland men jag hade ingen speciellt genomtänkt plan för vad han skulle få träna så det blev bara lite av det som fanns bara för att han också skulle få göra något. Kör alldeles för sällan med honom för att ha en bra uppfattning om vad han behöver öva, förrutom fart då....För lite sölig är han allt fortfarande ;-) Rosso hoppade hela två hinder efter varandra och sprang utan problem genom både raka och böjda tunnlar. Det måste hans matte ha tränat med honom för senast tyckte han att de böjda var jätteläskiga men idag sprang han glatt igenom :-)

Så till filmerna. Här kommer först hopp-slalom-hopp-slalom-hopp-slalom. Lite svårt att se vad han gör men, men....

Så, sen sattes slalomet ihop till full längd, och för att ni inte ska tro att det gick perfekt hela tiden så kommer här nu ett klipp när han fuskar mitt i och hoppar över en port. (Vet inte varför allt blev understruket nu plötsligt men jag kan inte få bort det, arrghhh!!! så ni får stå ut)

Avslutar med två kortisar ur en annan vinkel!

2 November 2009  | Länk | agility | 3 kommentarer
kontakt...

...fält blev det mer av idag. Hårdträningen fortsätter, kändes inte lika bra idag som i torsdags när vi hade medhjälpare. Tror att det kanske var just det att det inte fanns någon hägrande belöning längre fram som gjorde skillnaden. Var själva där nere idag så jag valde att fortsätta klicka trampa på locket och nöjde mig med bara det, så ingen träning på "kör" idag. Tog bort locket några gånger också, funkade bra men inte super. Han blir lite tveksam och dessutom fanns ju inte dragning framåt mot godisskålen idag, behöver nog ha den. Det blir till och träna med medhjälpare!

Fick mig ett gott skratt också. Det var när jag hade tagit bort locket och han tveksamt och sakta gick ner för nedfarten för att sedan stanna och titta på sin matte längst ner på kontaktfältet (alla tassar på kontaktfältet och inte framtassarna på marken som matte vill). Tänkte att nu väntar jag ut hon lite och ser vad han gör! hihi..han börja med att lägga sig ner, inget klick för det, då sätter han sig upp, inget för det heller...nähä, då kanske hon vill att jag ska backa tänkte han och börjar backa uppför nedfarten :-) hahaa!! Inte vad jag tänkt mig men kanske något att spåna vidare på, vore det inte coolt att ha en hund som kan gå balansen baklänges?

Lite slalom blev det också. Matte har ju kommit på hur hon ska agera så det gick riktigt bra idag också. Idag var det så att slalompinnarna höl på att flygga iväg när han forserade fram. Mycket vilja idag, men visst blir det lite fel ibland. Men bättre att det blir lite knasigt i bland när han verkligen försöker än att han inte försöker alls.

Nu blir det promenad och i morgon kommer Rio och Rosso igen!!

1 November 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
slalom

Idag fick kontaktfälten vila och så körde vi slalom istället! Har nog inte riktigt vant mig vid att det blir mörkt så fort på kvällarna så det fick bli träning i elljus idag också...tycker inte om elljus :-( är liksom deprimerande på något vis. Dock var hunden på gott humör- superladdad!!

Vilka slalom han gjorde! Matte var nog den som lärde sig mest idag. Eftersom slalomet har bråkat rätt så mycket så har jag huvudet fullt med demoner som gärna berättar hur mycket som kan gå fel... Så när jag ska skicka in honom i slalomet börjar jag med att typ stanna hunden så att han står stilla innan jag säger slalom (så att han inte ska komma in med för hög fart och inte klara att hålla sig kvar) och så går jag jättesakta bredvid (för att se till att han inte missar någon port). Ja, kanske inte så konstigt att hunden springer åt annat håll när han ser ett slalom...

Idag upptäckte matte att det funkade mycket bättre att göra tvärtom. Hejja på honom ordentligt och låta honom sköta ingångar och alla svängar själv. Visst är det bra att matte också lär sig nya saker?

Upptäckte också att kombinationen slalomträning och nyklippta klor inte var så lyckad- för matte :-) Eller så var det kombinationen nyklippta klor och kampleksbelöning som inte var så lyckad. Hunden kampar ju inte bara med munnen utan ska hålla på att slå med tassarna som en galning också. Det blev en blodig historia som hade passat till vilken halloween-utstyrsel som helst... Men vad gör man inte för att belöna sin hund? Å efter lite tvättande visade det sig inte vara så farligt, bara en liten reva.

Tidigare idag har vi haft sällskap av Rosso och Rio. Hade sanerat lite eftersom jag vet hur Rosso har fixat till inredningen hemma hos sig. Men jag hade inte behövt oroa mig, han var så duktig! Lekte bara med leksakerna och så hittade han några bortglömda ben som han tuggade på. Taurus hade tydligen bestämt sig för att vara gammal och tråkig idag för det var inte mycket lek från hans sida trots envisa inviter från Rosso. Nerbäddad under täcket var stället skulle man vara på.

Lille Rosso har blivit unghund och vet knappt vad han själv gör. Idag har han gjort två störtdykningar ner för trapporna när vi skulle ut och gå samt kraschat rakt in i ytterdörren....! Oj, oj, oj måste göra ont att vara honom, vilja så mycket men inte riktigt tänka efter innan man springer iväg...Hihii...men rätt underhållande för omgivningen!

Såg att Allis hade skickat en liten hälsning...nu är det inte länge kvar innan det är dags för Allis och Taurus valpar. Så spännande det ska bli!!

30 Oktober 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
träning!

Hårdträningen skulle ju börja nästa vecka men jag flyttade fram startdatumet till idag :-) Å det var såklart kontaktfält som gällde. Idag med medhjälpare som vakt hos godisskålen som stäldes några meter ifrån nerfarten. Först stanna och trampa på locket, sedan "kör" och springa till godisskålen. De klockrena försöken gjorde han när han fick springa hela balansen. Full fart över och så stannade han och trampa fick sitt kör och sprang och åt sitt godis!! Härligt! Däremot gick han sakta och tom. stannade innan han kmmit ända ner några gånger när jag skickade honom enbart på nerfarten...knas!

Testade också att ta bort locket några gånger och han stannade faktiskt, men då var det bara skick på nerfarten vågade mig inte på hela...Nöjd med träningen!! Mer skick bara på nerfarten och så plocka bort locket i mellanåt och så mer träning med medhjälpare står nu på programmet. Kul det är att träna när det går ungefär som man tänkt sig :-)

Nu är det städning som gäller här hemma. I morgon kommer Rio och Rosso, och vattenhunden är inte att leka med för tillfället! Det tuggas på inredning och flyttas på saker så det blir till att sanera lite. Vill ju att så mycket som möjligt ska vara helt även när han åker hem.

 

29 Oktober 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
Nyss hemkomna...

...från övernattning i klubbstugan. Det krävdes lite tjat och övertalning från mina hundungdomar men nu är den genomförd - övernattningen! Oj, vad de har planerat inför denna, vad vi ska äta, en massa lekar och aktiviteter, vem som skulle köpa vad, vem som skulle ta med vilken film osv... Men roligt har de haft och jag också!

Taurus och jag har sovit i vår egna lilla komposthage, kanske inte första gången för Taurus men absolut första för mig! Men det gick fint :-) Idag blev det frukost och städning och sen träning med vovvarna som såklart också sovit över :-) Idag lekte vi med flyballmaskinen och Taurus blev utlånad till en av våra "hundlösa" medlemmar. Till en början fick alla lära sina hundar att trampa på lock eftersom alla inte kan vara på den enda flyballmaskinen samtidigt. Det var ju något som Taurus kände igen så det gick bara bra. Sen var det dags för maskinen som han aldrig använt tidigare, men han trampa så fint på den också! Däremot for bollen i en vid båge över huvudet på honom så den missade han, såg rätt så roligt ut :-)

Sedan vi vinkat hem hundungdomar och deras hundar så tränade vi kontaktfält. Är supernöjd med det träningspasset! Kör fortfarade många repetitioner bara på nerfarten och så några skick på hela balansen, men nu har jag börjat att gömma undan locket lite under själva nerfarten. Från början hade jag tänkt att jag skulle köra kanske fem repetioner med lock och så ta bort det helt en gång för att sedan lägga tillbaka det några repetioner osv. Men det funkade inte alls...så nu blir det ny strategi :-) Som funkat mycket bra hittills. Nöjd och glad!

Trött hund har jag också efter alla äventyr. Var iväg en sväng till affären nyss, ingen reaktion när jag gick  och ingen reaktion när jag kom hem. Annars brukar han ha stenkoll på vad jag tar vägen, men nu sover han djupt :-)

24 Oktober 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
träning i elljus...

...blir det mycket av såhär års, iallafall om man ska träna på kvällstid. Å  denna vecka kommer det inte bli någon träning på dagtid så då är det elljus som gäller. Nu var det fruktansvärt länge sedan vi träna något så jag tyckte det var dags att aktivera den stackars hunden lite. Dessutom ska vi ju fixa till vettiga kontaktfält och ett superslalom i vinter så det gäller att ligga i :-)

Ikväll  blev det mycket serpentiner och threadlar, vissade sig att matte behövde träna mer... Serpentinerna funkar bra där förstår matte och hund varandra, men när det kommer till att dra hunden mellan hindren då börjar jag krångla. Vet inte riktigt vad jag gör men hunden fattar inte iallafall. Borde kanske be någon filma? Sen blev det slalom, men då var hunden lite trött, tyvärr. Skulle tagit slalomet först...lätt att vara efterklok som vanligt. Men det blev några riktigt bra försök iallafall. Dags för vila å så belv det kontaktfält!!! Den delen av träningpasset är jag riktigt nöjd med! Han jobba riktigt fint och trampa på sitt lock. Det blev många försök på bara nerfarten och så ett par på hela och vid alla stannade han på nerfarten! Yes!!

Agility var inte den enda aktiviteten för Taurus idag, mamma hade tagit med sig alla hundarna till skogen på förmiddagen och lagt spår. Hade gått bra första delen av spåret sen hade vinden tagit i och gjort det lite jobbigt för honom så han hade missat slutet men det var ju bara en gammal trist leksak ;-) så vad gör väl det?

Bengnagandet, som verkar gå i perioder, har kommit igång igen. I helgen var han helt galen, tugg, tug, tugg....

Å som avslutning kommer en "matte och vovve" bild, tagen starx efter en av Taurus puss-attacker. Det är därför jag ser ut som ett troll i håret...

19 Oktober 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
Nybro agility

Japp, då var säsongens tredje och sista tävling avklarad. Ett litet lyft från de två föregående men kanske inte så där strålande :-)

Tre lopp, två officiella och så en öppen hoppklass på slutet. Började med agilityloppet, vilket var en rätt så knepig bana för att vara klass 1. Men vad vet jag..? Hunden ville inte vara med så vi kunde liksom inte riktigt testa om den verkligen var så svår. Taurus spanade in en söt pinschertös precis när vi skulle in på banan och sen var det kört! Han hade ingen aning om vad vi gjorde...Tydligen vet han hur en pinscher ser ut för han har aldrig träffat dem (vi har varit på samma tävlingar men hundarna har inte hälsat) så det var inte så att han fick syn på en gammal bekant som bara var tvungen att hälsa på!! Men han var helt galen!! Skulle bara dit och visst gillar den hunden de allra flesta han träffar men denna var tydligen extra söt :-) Så var det loppet kört iallafall.

Sen var det hopp1 och säsongens bästa lopp. Med lite utplacerade klubbkompisar som kunde köra tillbaka honom på banan om han skulle smita gick vi in på banan. En av dem fick jobba när han försökte smita med en gång efter att jag sagt "nu kör vi". Kanske borde vi träna på betydelsen av KÖR! vi verkar inte ha riktigt samma uppfattning nämligen...Tillbaka på banan kör han riktigt fint! Matte blir så glad! Efter en raksträcka i starten kom det en makaroni-tunnel och så en kort tunnel innan man skulle svänga 180 grader höger. Rakt fram låg det ytterligare en tunnel som tyvärr hunden drog på så disk igen. Men det är hunden lyckligt ovetande om och vi fortsätter runt banan. Kan lätt ta en disk bara hunden jobbar med mig och det gjorde han faktiskt nu så det var riktigt roligt!!

Avslutade med den öppna hoppen, som började riktigt bra, drog in i en tunnel här också så disk! Men han var med mig ända bort till ett staket som låg jäms med bankanten där det kom ytterligare en söt tjej gående (inte pinscher denna gång) utanför bangränsen men tillräckligt nära för att störa den lättstörde...Fick stopp på honom men då hade han redan glömt vad vi höll på med och började leta annat roligt att göra. Fångade hunden och bar ut honom. Slut på tävlingssäsongen :-)

 

27 September 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
kabelproblem

Började kvällen med möte inför helgens agilitytävling. Tror att vi har koll på det viktigaste, men det är alltid lite nervöst iallafall fram till dess att det drar igång på lördag. När tävlingarna väl startat brukar det kännas bättre, säkert i år också. Efter att i flera år varit lite bakåtsträvande så ska datorerna iår flytta ut i tälten så att resultaten kan klickas in direkt. Ja, jag vet så har det varit länge på många andra klubbar men nu är det vår tur att ta steget!! Hihhii! Så idag skulle det kopplas och klickas och fixas för att få allt att funka. Fattde inte mycket men slutsattsen på allt trixande blev att vi hade för långa kablar....? Som tur är finns det tekniskt begåvande människor i klubben som visste hur problemet skulle lösas, så det ska nog lösa sig till lördag.

Medan de satt och pillade med datorerna passade jag på att träna lite kontaktfält med Taurus. Riktigt nöjd med det träningspasset. Sen rejsade vi lite också och dödade råttan!! Det är roligt det!!

Hinner nog inte befästa kontaktfältsbeteendet ordentligt till på söndag så vi får väl se hur jag ska göra när det är dags att tävla igen. Hoppas på att jag hinner med att springa vid sidan och dra ner honom kanske...? Får fundera på det. Hoppas på att hinna ner och träna ett par gånger till den här veckan. Måste belöna slalom riktigt mycket annars finns det en rätt så stor risk att han skiter i att ens försöka ta det hindret. Så mycket belöningar efter slalom den här veckan och så hålla tummarna för det bästa!! Ska bli roligt att tävla igen, men lite nervöst också måste jag säga. Våra senaste försök har ju inte gått så där strålande...

Idag avslutar vi med bilder på mitt senaste "konstprojekt". Hade varit smart att ta kort innan jag ramade in den men jag orkade inte göra om när det väl var gjort så det blir lite blänk...

 

21 September 2009  | Länk | agility | 3 kommentarer
Mur

Idag har det tränats agility igen. Eftersom det är onsdag är det hela banor som gäller. En agility och en hoppklass byggde vi upp. Började med agilityklass, och vår vana trogen styckade vi sönder den totalt eftersom jag undviker att köra kontaktfält. Och agilityklass-banor har ju en del kontaktfält... Gick rätt bra, slalomet krånglade- inget "go" alls i hunden, okoncentrerad och sölig. Så det blev lite belöningsträning på slalomet när det blev en stund över. Fick upp farten ordentligt när det kom belöningar direkt efter slalomet. Ingångarna är dock inte något bra och det räcker med minsta lilla störning i omgivningen för att han ska tappa fokus och gå fel.... Lättstörda lilla hund!

Sen var det hoppklass, vet inte vem som hittar alla roliga banor men detta var ytterligare en skjojig. Fick köra mycket bakombyten, de funkade bra. Slalomingången var än svårare än på agility-banan men den tog han ändå mycket bättre! Det är inte alltid man förstår hur saker och ting hör ihop...

Roligast idag var ändå muren! Vi har fått en mur till vår klubb!! Vi har en duktig medlem som snickrat ihop den på semestern. Detta var iallafall premiären för vår nya fina mur. Direkt efter slalomet var den placerad och jag skickar Taurus däråt så fort han är klar med slalomet. Hunden som tycker att slalom är ett jobbigt hinder accelererar glatt när han äntligen var klar med pinnarna och springer iväg mot muren, men sen kände han nog inte riktigt igen sig så det blev tvärnit. Men det var inga problem att få över honom sedan och andra varvet på banan hoppade han som om inget hänt. Kul! Nu är muren invigd!

 

16 September 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
bra eller dåligt?

Nu verkar det som om folk är tillbaka från semestern, var länge sedan vi var så många på en träning som vi var ikväll. Körde en agilitybana, rätt så klurig och mycket svängande och fällor. Har inte riktigt bestämt mig om det var en bra eller dålig träning.

Hade med en ny leksak idag som tydligen gick hem. Ny leksak gav hyperladdad hund som slog knop på sig själv för att få sin leksak och som sprang som en tok. Måste ju räknas till det positiva, så långt en bra träning. Men matte hade inte en chans att hänga på och i sina försök att klura ut vad han skulle göra för att få sin leksak sprang han på allt som kom i hans väg. Oj, vilka vida svängar och oj, vad många hinder han hoppa som vi inte alls skulle hoppa. Vet inte riktigt vad vi ska med all den farten till om jag ändå inte kan styra honom. Pust! Var helt slut när vi kom i mål.

Ja, så jag vet inte riktigt...fanns väl både bra och dåliga delar men lite okontrollerat känndes det allt. Hoppas banan står kvar imån kväll så att jag kan få köra, iallafall starten, en gång till...eller två :-) å kanske med någon av våra gamla vanliga leksaker....

12 Augusti 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
En bra träning...

...får inte innehålla för många andra hundar(och människor) och bara hundar vi redan träffat 1000 gånger. Den måste såklart ske på hemmaplan där vi varit 1000 gånger och på en bana där det svänger så fokus bibehålls. Det underlättar också om matte håller en halv korv i handen. En sån träning hade vi igår, härligt roligt!

Idag har vi varit i skogen och plockat blåbär. Taurus blev snabbt uttråkad och började spejja på spökena i skogen och jaga flugor, vilket är en aktivitet som han börjar bli riktigt bra på. Tror faktiskt att en och annan fluga får sätta livet till emellanåt... Ja, händer det inget roligt får man sysselsätta sig på egen tass :-)

Egentligen borde man vara ute idag, strålande solsken! Men nej, det har vi inte varit, inte efter blåbärs-promenaden iallafall. Matte har bakat bullar och Taurus har slappat. Nu ska vi provsmaka några bullar och sen ska vi ner till brukshundklubben ikväll också och leka lite med hundungdomarna :-)

6 Augusti 2009  | Länk | agility | 2 kommentarer
experiment

Idag kör vi en lite muntrare och gladare blogg. Eftersom hunden mår bra trots att han har en livsfarlig matte så har vi tränat på riktigt flitigt denna vecka. Igår var vi nere och körde lite på en bana som stod där när vi kom och så fortsatte vi med slalomträningen. Har varit riktigt roligt att träna nu ett tag :-)

Sen var det dags för hundungdom och det är här experimentet kommer in i bilden. Resultat av det lilla experimentet har lärt mig att hunden lär sig banor grymt fort. Lånade ut honom till en av mina hundungdomars kompisar som var med för första gången igår. Hon hade aldrig kört agility så det var lite nervöst, men jag körde banan ett varv först med Taurus, belönade med bollen och kastade sedan över bollen till tjejen som ställde sig vid första hindret. Jag fångade in hunden ställde honom en bit ifrån hindret och höll i halsbandet, hetsade honom lite och släppte :-) De enda instruktionerna hon fått innan var att peka där han ska vara och ropa Taurus när han ska svänga. Bästa instruktionerna eller hur? Men det klarade hon bra! Å hunden visste vart han skulle det kan jag tala om. Det var inte världens svåraste bana men det fanns delar där hon skulle haft svårt att handla runt honom om han inte vetat hur banan gick. Det är svårt med tajmingen i agility och har man aldrig kört innan är det typ omöjligt! Lite vida svängar och en tur för att leta efter matte men annars prickfritt :-)

Möjligen är det så att det kommer att straffa sig att jag lånar ut honom lite så där hur som helst men jag tycker att det är rätt kul att stå bredvid och se hur han springer och Taurus har roligt!!!

24 Juli 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
en stor dos av agility-drogen

Det enda vettiga stället att befinna sig på igår var KARLSKRONA! Så dit for vi! Hur roligt som helst och hur mycket duktiga förare och hundar som helst. Vilken underbar sport agility är. Varje tävling och varje bana ger nya utmaningar samtidigt som varje tävling och bana har flera olika lösningar. Spännande är det också, det hänger på hundradelar vem som vinner, vem som river eller vem som diskar sig. Även om jag satt vid sidan hela dagen och inte sprang ett enda steg på en bana (vad nu jag skulle göra på en SM-bana :-) så kan man få rysningar när man ser ett riktigt fint lopp. När hund och förare förstår varandra precis och de rusar i mål med noll fel och en toppen tid. Tänk hur det skulle kännas att springa det loppet på riktigt med sin egen hund? Ser vi fram emot :-)

Även om de "små" klasserna domineras av shelties och large av bordercollies så fanns det en och annan duktig hund av annan ras att titta på. Bland annat ett gäng racer-labradorer som var roliga att se på, två irländska terriers, en amstaff och en rakad golden:-) Dessutom var bronsmedaljören i large en liten tollare. Skoj! men stackars hund, den hade nog haft det roligare i medium.

Å så alla duktiga förare som går in och gör superlopp två dagar i rad. Kan tänka mig hur nervös jag skulle vara om jag skulle tävla i SM men de går in och kör järnet ändån. Hmmm....några syntes det dock på att de var lite nervösa. De som imponerade mest var ändå de som fortsatte köra järnet trotts att de var diskade, de vars hundar inte märkte för en sekund att det hade blivit fel på vägen och som fick springa i mål som vinnare även om matte/husse visste att det var kört. Härligt att se tycker jag!

Lite extra roligt var det att kolla på largeloppen där jag faktiskt hade släkt som sprang. Inte någon nära familjemedlem direkt utan typ pappas kusin eller så...Gick bra för henne iallafall, hon kom tvåa i agilityloppet de körde igår och kom tia totalt. Å det var bara agilityn sen tävlade hon lydnad också, med samma hund! En fjortonde plats i lydnaden också!! Fantastiskt!! Man kan ju hoppas att det sitter i generna och att man kanske har fått en liten släng av det själv också...hoppas kan man ju :-)

Härlig dag var det iallafall!!

15 Juni 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
ny förare?

Jo då, har varit nere på klubben i dag också för typ fjärde kvällen den här veckan...Hundungdom var det i kväll  och de fick köra agility, vilket de inte protesterar mot! Taurus fick sitta uppbunden och ha tråkigt....en stund iallafall. Sedan lånades han ut till en styck, i vanliga fall, pudelförare. Fantastiskt duktig och ambitiös tjej som det har gått riktigt bra för på tävlingsbanorna. La in några varningar innan..." Man vet aldrig med Taurus, han kanske inte alls springer med..." och " Du får nog vara på honom lite mer än du är van vid.." Ja, man vet ju faktiskt inte med Taurus så det är lika bra att förvana tyckte jag :-)

Ja, ja, sa hon -kan jag hämta Taurus nu? Ingen tvekan där alltså, trots varningar :-) I starten ställde sig ju matte lite för nära så han var tvungen att kolla in mig först men sen kom de iväg. Gick hur bra som helst!!! Vad roligt det var och se! Så nu funderar jag på att lämna bort min knashund lite. Kanske är bra med lite ombyte? Med lite tur kan man kanske få en pudel i utbyte??

 

11 Juni 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
Det är skillnad på träning och tävling

I helgen gjorde vi vår sämsta tävling någonsin å vi gör ju sällan några supertävlingar så det var verkligen illa. Tror att Taurus hoppade totalt tre hinder på fyra "lopp". Trist var det och det var en ledsen matte som åkte hem...hunden ville ingenting. Tävlingar verkar inte vara vår grej och det är tråkigt att inte få visa vad vi kan. Håller på att bli knäpp av allt analyserande av vad det beror på...varför han kan göra superlopp ibland och bara skita i det andra gånger...?

Träna är däremot roligt! Då har jag superhunden med mig som både springer och hoppar och lyssnar på sin matte. Vi var på lite uppvisning i söndags nere på klubben och då sprang han minsann! Och vi har varit nere och kört bana i dag och då var han också med på noterna. Så just nu blir det bara träning och ingen tävling! och så har planeringen för en utökning av flocken börjat. Vore ju roligt med en hund som gillar både att träna och tävla. Dessutom kanske Taurus också kommer igång lite om han får lite konkurans. Passar det inte att träna med matte så kan man få sitta och titta på istället. Hoppas kan man ju :-) Iallafall visade det sig att beslutet att skaffa en hund till var den lätta delen, nu ska det bestämmas vad och när...beslutångesten är stor.

 

10 Juni 2009  | Länk | agility | 3 kommentarer
KM

Nybro brukshundklubbs klubbmästerskap i lydnad och agility har gått av stapeln ikväll. Förrutsättningarna var följande: 27 starter, varav 12 large, man hade två lopp på samma bana och så räknade man med det bästa. Vi hade inte det bästa loppet....men vi gjorde ett grymt bra lopp så nu är matte lycklig!!!! Fick fem fel i slalomet men sen tog han det perfekt. Det bästa med banan var att slalomet var näst sista hindret så det var bara att springa i mål och berömma massor. Perfekt när man vill belöna slalomet så mycket som möjligt. :-)

Sen blev det kort paus innan vi skulle på det igen. Två sekunder så var vi diskade MEN...han tog slalomet klockrent på slutet!!!!! Resultatet för dagen blev en sjätteplats. Ja, tänk att man kan vara så glad över en disk, fem fel och en sjätteplats!!!!

 

3 Juni 2009  | Länk | agility | 3 kommentarer
en dag i solen

Är rätt så trött på att rapportera om våra halvtaskiga tävlingslopp så jag tror att jag låter bli...! Klart är iallafall att det måste tränas mycket slalom. Vet inte om det är i mitt huvud det sitter att slalom är ett sådant svårt hinder att vi inte skulle klara det, eller om det sitter i hundens. Troligen lite av varje. Ska klura på det i mån hur vi ska träna bort spärren, så att både matte och hund kan känna sig säkra på att vi klarar slalom även på tävling.

Annars har vi haft en grymt härlig dag i solen på Oskarshamns BK. Kom dit runt halv åtta och sprang vårt första lopp runt halv nio, sen dröjde det ända till halv fyra innan det var vår tur igen! Man hinner se många duktiga hundar under den tiden. Dessutom var det landslagsuttagningar, border collies, border collies å så några bordercollies till. Dessutom två belgiska vallhundar, några kelpies och två racer-labradorer så såg largeklassen ut. Inte så stor variation men det är roligt att kolla på och Jisses vad det går undan!

Tävlade mot en styck pinschertik och hennes husse idag. Från resultatlistorna går att utläsa att hon hette Rivendells Geisha men jag tror han  kallade henne Leia eller något sådant. Tappade tyvärr bort dem så jag hann inte prata något med dem. Men hon var duktig! Började med att rusa runt i starten, men höll sig duktigt på rätt sida om första hindret så tiden startade inte :-) Men sen gick det undan, fem fel och en snabb tid i hoppklassen! Roligt tycker jag som inte träffar pinschrar så ofta! och defenitivt inte på agilitybanan!

 

Var en rätt så trevlig dag i allafall. Hade flera klubbkompisar som plockade pinnar och det var strålande solsken hela dan så jag har lite svidande axlar men det lägger sig nog till imån. Då blir det slalomträning!!!

 

31 Maj 2009  | Länk | agility | 2 kommentarer
den som ändå förstod...

Denna vecka tror jag att det blir mer tävling än träning. Har dock tränat slalom en hel del. Knepigt hinder och ännu knepigare blir det med en hund man inte förstår sig på. Körde åtta-pinnars häromdagen, startade långtifrån så vi skulle få upp lite fart och hunden går klockrent! Inga problem alls så jag lägger på fyra pinnar till så det blir full längd på det. Nu börjar problemen....tydligen blev det grymt mycket svårare nu. Han går in fint men hoppar över pinnar här och var. Olika ställen varje gång...Man börjar ju fundera vad det är man gör fel? Ändrar jag något i mitt sätt när det kommer 12 pinnar? Tänker jag kanske "å shit nu blir det svårt"? Jag tror inte det men något är det...han tycker att slalom är ett jobbigt hinder.

Visade sig blandannat på veckans första tävling. En träningstävling i Lessebo, en av fyra deltävlingar i "slyngelcupen". Började med en hopp 1 och jag hade en grym hund-vad roligt det är att köra när det känns så! Ända fram till slalom...då blir det jobbigt och Taurus avviker. Matte hämtar honom och vi kör resten av banan i samma goda anda som innan slalomet. Ändå riktigt nöjd efter det loppet, mer slalomträning men annars riktigt bra! Men sen visar sig min hund från sin mest mysko sida. Nästa lopp är en agility 1 och Taurus är lite trött när jag tar ut honom ur buren men han kommer i gång och startar loppet superbra! Ända fram till A-et, upp springer han, matte springer bredvid och över till nedgången för att möta upp sin hund...som inte kommer. På toppen av A-et tar det stopp, han stannar upp och spanar en stund sen springer han ner igen samma väg som han kom och försvinner ut från banan....VAD var nu det...? Starta loppet hur bra som helst och sen vända på A-et och ge sig iväg på egen hand? Hur tänker han?

Ja, den som visste det...på lördag är det tävling igen, officiell denna gången, i Oskarshamn. Blir spännade....kanske ska han vända på balansen då? eller springa baklänges över gungan?springa under hindrena? eller så kanske han överraskar med att ta sig runt?

Tänkte bjuda på lite bilder idag. Fotade hundarna hemma i mamma och pappas trädgård.

Nykomlingen Rosso i full fart.

En galen Taurus (ngt suddig)

Kan man få vara med å leka?

Undra vem som lärt honom detta?

Taurus och Rosso leker...

...medan Rio väntar på att hans matte ska komma hem.

Ett försök till gruppbild...hm, kanske är det skicklighet att lyckas få dem kolla åt varsitt håll...

Fint va?

28 Maj 2009  | Länk | agility | 3 kommentarer
träning

Idag har det tränats igen. Var min tur att hålla i träningen, perfekt, för då får man bestämma vad det är som ska tränas :-)Så det blev raksträcka med sväng på slutet, kontaktfält och lite olika byten...

Idag hade jag som regel att han inte fick träna om han inte ville leka först. En hund som sket i leksaken fick fortsätta sitta uppbunden tills han ändrat attityd. Tror att det funkade rätt så bra... Hela träningen gick faktiskt rätt så bra. Nöjd och glad :-)

Kontaktfält måste vi fortsätta nöta, han har inte helt fattat hur jag menar att han ska stå på slutet. Men det kommer nog om matte bara ser till att vara konsekvent. Raksträckan med lite svängande på slutet gick också rätt så bra, lite vida svängar kanske...men helt ok.

Var jättekonstigt väder idag, som säkert påverkade resultatet. När vi gick ner där såg det nästan ut som det kunde börja regna när som helst. Men istället drog molnen bort och det blev riktigt varmt...och kvavt, helt vindstilla. Vet inte vem som flåsade mest, jag eller hunden. Jobbig träning ska jag säga, var helt genomsvett när vi var klara. Den värsta motivationskrisen är iallafall över, så nu sätter vi igång med träningen igen och ser (kanske) fram emot Oskarshamn sista helgen i maj och Växjö på nationaldagen.

18 Maj 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
motivationsproblem

Surar fortfarande lite över den där Karlshamnstävlingen...Inte för att det precis var våra första diskningar, dem har vi nämligen gott om :-) men för att det inte finns något bra som jag kan ta med mig hem och glädjas över. Alla diskade lopp behöver inte vara kassa lopp, en del av dem är grymt bra men det går fort att diska sig i agility. Hunden drar på hinder som han inte skulle ha tagit...det har också hänt att jag medvetet diskat oss när han sprungit förbi ett hinder och jag valt att inte ta tillbaka honom och förstöra flytet. På de flesta tävlingar vi varit på har vi gjort ett rätt så bra lopp och ett blahaa-lopp, eller i vissa fall faktiskt två rätt bra lopp. Åtminstone har det funnits delar av loppen som man kunnat ta med sig som ngt positivt. Men inte från denna kassa tävling...tre lopp och ingenting! Blää...

Motivationen har varit i botten sedan dess...sen började hunden nysa och den perfekta bortförklaringen till att slippa träna dök upp :-) Vi vill ju inte att de andra hundarna också ska börja nysa! så vi har hållit oss borta från klubben och hindrena, trots att hunden inte nyst en enda gång sedan vi var hos veterinären. (Misstänker att jag slängde ut de 650 kronorna i onödan.) Hoppas att motivationssvackan snart är över, för egentligen tycker jag ju att agility är grymt roligt!

Trots en matte med motivationsproblem så har hunden fått göra lite roligt iallafall. Tur att han har en snäll "mormor" som tar hand om honom när matte jobbar. Igår var han med och sprang i skogen när sökgänget tränade. Han ska enligt uppgift vara grymt bra på att valla rutan :-)

Idag har han varit på agilityuppvisning på mammas jobb. Lite ont om plats där utanför så de hade kört raksträcka fram och tillbaka, å det klarar ju till och med Taurus (om det inte svänger efter raksträckan...då blir det svårt). Sen hade han varit med och fikat med pensionärerna och valt ut sig en favoritfabror som han klättra upp i knät hos och myste en stund. Kela är han bra på, synd att inte det är en tävlingsgren....

13 Maj 2009  | Länk | agility | 2 kommentarer
upp och ner...

Helgen började himla trevligt med viltspårträff och en massa trevliga pinschrar och deras mattar och hussar. Å hunden gillar ju att spåra, även om det inte går klockrent så tar han sig ju till slutet. Lördagen spenderade vi i stugan med och hjälpa mormor att tapetsera, klippa gräset, bära ut utemöblerna och lite annat smått och gott. Trevligt det också och kanonväder var det dessutom. Mamma hade med sig kompostgaller-hage till valpen som Taurus också satt i imellanåt när jag inte kunde hålla koll på honom. Annars sprang han lös och höll sig faktiskt på tomten trots att den är inhängnad med tax-staket som knappt räcker till knäna och ett stenröse som säkert varit en mur en gång i tiden. En av hans favoritflickor bor också granne på ena hållet, men det är jag inte ens säker på att han märkte :-) I allafall helnöjd matte och helnöjd och väldigt leksugen hund som rejsade med bollar och kampad med trasor så fort han kom åt.

Men sen var det slut på det roliga :-( Dagen avslutades med att Taurus lyckades reta upp Rio som högg honom i örat och fixade ett stort jack. Blodet spruta och matte svor! Jädrans hundar! Fram med tejp och kompresser och fick stopp på blodandet och snodde till ett riktigt fint bandage. Har ju sett hur Joanna tejpar fladder-öron, så en variant på detta fick han så att han inte skulle slå upp det varje gång han skaka lite på huvudet. Om han inte sett så missnöjd ut med sin tejpning så hade han fått ha den jämt...jättesöt blev han.

Idag skulle vi ju tävla så matte var lite nervös i morse om det skulle ha läkt ihop tillräckligt för att klara springa lite agility. Tog bort det mesta av bandaget i morse men lät stripsen som vi tejpat ihop själva såret med sitta kvar, såg rätt så lovande ut så vi for mot Karlshamn. Så här i efterhand kunde vi ju låtit bli det, inte för örats skull för det höll riktigt bra utan för att han ändå inte var intresserad av att köra någon agility med sin matte. Detta var nog den sämsta tävlingen någonsin!! Urtrist var det!

Man kan ju tycka att raksträckor skulle vara lätta, men de är egentligen skitsvåra! Hundeländet behöver ju inte tänka alls, bara springa och hoppa (vilket han troligen skulle klara i sömnen) när det sedan är dags att svänga igen har han tappat fokus och glömt bort vad vi håller på med.

En mycket lovande helg slutade rätt så trist måste jag säga. Nu ska vi krypa in under en filt och glo på tv. Matte ska sura lite och Taurus lär sova gott.

3 Maj 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
slalom

Hunnit träna både i måndags och onsdags denna vecka. Känns ju rätt så bra men egentligen borde jag ta mig ner och träna lite på egen hand också och inte bara på de gemensamma träningarna. Skulle behövas nötas lite kontaktfält och slalom, massor av slalom...

Idag hann jag iallafall träna lite slalom innan hundungdomarna kom...(det kom faktiskt hela fyra stycken fast det var Valborg och allt) Gick bra idag, han gick inte ur någon gång men så hade han inte så hög fart heller. Det är när farten kommer som problemen dyker upp. Men kanske går det att öka farten sakta så att han inte riktigt märker det själv?

Sen fick han träna lite till fast inte med mig (samma tjej som lånat honom förrut någon gång) Körde rätt så lätta övningar med rak sträckor och rundbanor. Stackars tjejen fick jobba extra hårt med en hund som var grymt distraherad av en löptik som var med på träningen. Förutsättningarna kunde varit lättare för henne men hon kämpade väl och imellanåt sprang han riktigt fint. Han är ju inte jättelätt att köra med. Det går till exempel inte att ställa honom framför ett hinder och tro att han ska hoppa det bara för att det står framför näsan på honom. Lite hårdare får man allt jobba för att han ska gör något :-) Det var riktigt roligt att se honom springa utifrån, händer inte så ofta...

Nu ska vi ta och packa inför heldagen i skogen imorgon. Då är det viltspår som gäller!

30 April 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
årets tävlingsdebut...

...är nu avklarad. Lite blandat resultat (som vanligt) blev det. Vi började med att köra agilityloppet och när vi gick i mål var jag riktigt nöjd med vår debut, trots att vi diskade oss på slutet. Tredje hindret från slutet var slalom och tyvärr har vi lite svårt för slalom när man kommer lite i fart och det gjorde vi nu så Taurus gick in fel och jag tog tillbaka honom. Från början hade jag tänkt gå på vänster sida om slalomet, men när jag tog tillbaka honom hamnade jag på andra sidan och blev sedan en kort stund förvirrad över vart jag skulle när slalomet tog slut. Det var här vi diskade oss... Det går inte att jag tappar honom ens en hundradels sekund för då är han redan försvunnen. När jag tveka så tar han egna beslut och sprang en liten sväng till vår hejaklack som stod vid målet. Hade ju varit helt ok, om han tagit de två hopphindrena påvägen också, men dem skippade han och därefter bedömde nog domaren att han var ur kontroll och blåste. Men som sagt bra känsla efter det loppet iallafall!

Tyckte att det skulle bli riktigt roligt att köra hopploppet, men det blev inte alls så roligt... Taurus var mer laddad inför detta loppet men i starten när jag riktade in honom på rätt linje så riktade jag tydligen samtidigt in honom mot domaren.. Så istället för att fortsätta i en lätt sväng åt höger efter första hopphindret drog han rakt fram till domaren och kollade in vad det var för en prick :-) Han kom dock tillbaka och vi körde vidare på en liten raksträcka med hopp och långhopp. Matte var nog lite väl fokuserad på att få fart på hunden så jag glömde förbereda honom på att svänga och vet Taurus inte vart vi ska bestämmer han en väg själv...denna gången rakt ut i publiken. Suck! Taurus fångades in och vi gick av banan. Så nu kan vi lägga två nya disk till vår redan rätt stora samling! :-)

Men, men är ändå rätt så nöjd med vår debut. Och vi tar nya tag nästa helg då det bär av mot Karlshamn (där de har en inhängnad bana!!) och tre nya lopp. Innan ska vi hinna med lite slalomträning och en viltspårträff också! Vilken rolig vecka att se fram emot :-)

25 April 2009  | Länk | agility | 4 kommentarer
trött,trött,trött...

uj, vad seg jag är nu men grymt nöjd och glad! Vilken helg! Fantastiskt rolig! Kommer att leva länge på den...

Körde hemifrån runt halv tre i fredags, första anhalt var Linköping där Malin, Josefin, jag, fyra hundar, lite kompostgaller, burar och packning stuvades in i en bil och for mot slutmålet Finnbogården. Gården var som värsta hotellet, med bäddade sängar, frukostbuffé och grymt god mat. Sedan har det varit två härliga dagar med agility och pinschrar! Vi har tränat agility, tittat på de andra duktiga ekipagen, fikat, ätit gott, gått promenad i skogen, titta på slalomfilm, jämfört hur olika en pinscher kan se ut, lärt oss parkera på agilitybanan, blivit visade hur man tränar sin hund på pilatesboll, gosat med våra hundar och andras hundar- inte minst valparna som var med (ingen av dem var dock pinscher så hur de hamnat där kan man ju fråga sig...), tränat cerpentiner, threadles(?) och blindbyten dessutom har det gått åt en hel del godis både för hund och matte.

Nu ska matte hem och träna sig på att bli lite mer "snärtig" i sin handling för att få upp lite fart på hunden och så att han inte får en chans att somna eller dra på egna äventyr. Å så ska jag sluta ge så mycket utrymme till hunden i svängarna! Han får ju rum att svänga på grymt liten yta så jag behöver inte hålla på och springa flera meter från hindrena...

Inspirerad av pilatesboll-demonstrationen har nu en sådan köpts in som Taurus ska få jobba på. Men vi drar nog inte igång den träningen förrän i  morgon. Måste medge att jag är något trött...kom inte hem förrän ett i natt och steg sedan upp igen vid halv sex, så det ska bli gutt att sova lite nu!

Har varit en riktigt rolig helg med massor av trevliga människor och grymt duktiga hundar. Ska bli så roligt att följa deras framfart på agilitybanan! Vill man se bilder från helgen rekomenderar jag Mari & Gonzos sid sida, då jag själv inte var så flitig med kameran.

20 April 2009  | Länk | agility | 4 kommentarer
bilder

 

Idag har vi hälsat på mammas lilla nytillskott, en liten spansk vattenhundkille. Supersöt, såklart! Vilken valp är inte det? Ska bli kul att följa honom. Tyvärr inga kort på honom ännu men här kommer ett gäng från helgens träning:

Här ser vi ut att vara påväg lite åt varsitt håll:

Uppmjukningsövningar:

Här kommer en av anledningarna till att vi behöver gå kurs, våra perfekta kontaktfält :-)

9 April 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
rapport från helgen

Just nu sitter vi, Taurus och jag, och slappar framför TV:n efter två intensiva dagar. En hel helg med agility!! Igår hade vi strålande sol och jag sprang i linne, idag var det grått och blåsigt så det var mössa, vantar och dubbla fleecetröjor som gällde. Är det det som kallas aprilväder?

Lördag: Som sagt strålande väder och Taurus trivdes! Jag försökte binda upp honom så han kunde få lite skugga för det var verkligen varmt. Men det hade jag inget för, Taurus gillar sol!

Under dagen tränades det slalomingångar, handling och lite kontakt fält. Det är verkligen nyttigt att gå kurs lite då och då...man glömmer så fort. Dessutom har jag fått inse att ju mer man lär sig ju mer nytt finns det att lära. Jag har fått tänka om lite...istället för att fokusera på vart jag ska ta vägen och vart jag ska placera mig så ska jag koncentrera mig på vilken väg det är hunden ska ta. Det är ju trots allt hundens tid på banan som räknas i agility. Så efter att funderat på vilken väg hunden ska ta genom banan anpassar man handlingen efter det. Hundens väg först-handling sen, inte handling först...

Det är mycket man ska hålla i huvudet när man kör agility, vart hunden är, vart jag befinner mig, vart jag pekar, åt vilket håll man ska springa, när man ska säga något och när man inte ska säga något...Oj,oj...vet inte om jag någonsin kommer att lära mig allt detta. I teorin och när man går banan så kanske det fungerar någorlunda men sen måste man anpassa sig efter hunden och vart den befinner sig. Min hund kan jag inte släppa ens en tiondels sekund för då glömmer han vad han höll på med och försvinner på nya äventyr. Jag måste vara på honom hela tiden och tala om att han gör rätt och berätta vad han ska göra näst. Här kommer det behövas mycket träning från mattes sida!

Söndag: Fokuserade på kontaktfält, mer slalom, framförbyten och så något nytt, iallafall för oss, blindbyten!

Tyvärr har jag varit väldigt inkonsekvent när det gäller kontaktfält. Men i teorin vill jag att han springer ner och ställer sig med frambenen i marken och bakbenen på balanshindret, jag har nog bara glömt att informera honom om detta. Men nu ska det bli ändring på det! Efter dagens träning känns det inte hopplöst att lyckas  med detta projektet...men återigen, ju mer man tränar och ju mer man lär sig ju mer finns det att lära så vi får väl se...

Sen är det den där slalomen! Kan man ju nöta i evigheter. Tycker att han gjort stora framsteg men det finns mycket kvar att träna. I dag tränade vi på att hundarna skulle lära sig att självständigt anpassa farten innan de går in i slalomet så att de klarar att ta sig genom det utan att gå ur. Taurus behöver fortfarande lite hjälp med detta.

Så till det mest spännande för idag: blindbytena. Det var kul att testa, men det kommer att krävas en hel del träning innan man ger sig på det på tävling. Första försöket gick riktigt bra men sen vet jag inte om jag kanske började klura för mycket för sen gick det så där.

Har varit några riktigt inspirerande dagar och det ska bli kul att ta tag i den fortsatta träningen! Blir jag bara av med förkylningen så kanske det til och med blir lite löpträning för matte, även om jag tycker det är grymt tråkigt att springa, men det skulle verkligen behövas!

 

5 April 2009  | Länk | agility | 2 kommentarer
agility,agility, agility!!!

Vågar man hoppas på att våren kommit på riktigt? Iallafall har jag kört i gång agilityträningen på alvar nu, med träning både måndag och onsdag. Hur kul som helst är superladdad inför denna säsongen! Kanske ska det lossna nu?

Idag var det banträning med en svår agilitybana från VM och en klass I hoppbana. Largehundarna började med klurigheterna på VM-banan...Jag har självklart inga förhoppningar på att vi ska ta oss runt en sådan bana felfritt men man kan göra så gott man kan och det gjorde vi verkligen! Det var så roligt att träna idag :-) Störrsta problemet kom när han skulle ta sig över ett dubbelhinder, oxel kanske det heter (?), vilket var en ny bekantskap som gjorde ont...Men på det igen och andra gången tog han i rejält och flög över.

Sen var det dags för hoppklass och lite rejsande...Här fick man verkligen springa! Och svänga samtidigt men eftersom min hund var grym idag så fixade han det utan problem, med höderslalom och flera bakombyten :-) tjoho!!

Nu fortsätter veckan med kurs för Annika Aller i helgen! Ska bli riktigt roligt och snart därefter blir det agility-pinscher-helg vilket ska bli ännu roligare!

Min lilla vovve har också blivit fotomodell i Småland och Ölands kennelklubbs kalender. Skickade in två bilder på Taurus och en på Rio och tydligen tyckte de att en av dem var tillräckligt bra för att vara med:

Tror att den kom med under kriteriet "bild med lite rörelse i" de flesta andra bilderna är rätt så stillsamma på stående eller liggande hundar. Ja, ja rätt så kul var det iallafall, det kommer dock att dröja till nästa vinter innan det är dags att vända upp Taurus blad. Men den som väntar på något gott....

1 April 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
hinderbygge...

...eller kanske snarare hinder-renovering har det blivit mycket av i helgen. På klubben har det stått två stycken balansbommar som båda varit i mer eller mindre behov av en upprustning. Den ena har bara stått utan att användas i säkert ett par år medan den andra faktiskt har använts men det var dags att bytta matta mm på den.

Iallafall står nu båda två intryckta i mamma och pappas garage, som mammma påstår att hon städat, och Jossan och jag har tagit på oss att fixa till dem. Man kan väl säga att vi lärt oss många nyttiga saker under byggets gång. Hela fredagen och halva lördagen har vi nu dragit, slitit och slagit loss de playwoodskivor som suttit fast där, vi har kämpat med fastrostade skruvar, skrapat färg och målat på ny färg. Vi har också varit ett antal rundor till SnickarJockes för inköp av diverse material. Vi har fått lära oss att spånskiva är rätt så värdelöst att ha stående utomhus, bättre att välja formplyfa fast det är dyrare...vi har också lärt oss att de inte säljer stegpinnar i byggvaruhandeln, det kallas för foglist på fackspråk :-) De i byggvaruhandeln har också fått lära sig ett och annat om agility och agilityhinder! Killen i sågeriets kunskaper om agility sträckte sig till "något som har med djur att göra...". Men väldigt hjälpsamma har de varit!

Nu står den ena bommen nymålad i färger som matchar de övriga hindrena och den andra bommen har fått nya "springbrädor" och matta som vi hoppas ska torka till på ett par dagar så vi kan sätta i gång och skruva på foglisten :-) Inga större missöden ännu, merän att vi räknade helt fel vid inköp av skruven så nu kan vi typ bygga en balansbom till och dessutom har vi lyckats bryta av morakniven på mitten vilket var en liten missräkning...

Om det nu bara kan bestämma sig för att det ska vara vår och sluta snöa var och varannan dag så kan vi snart börja träningen på våra nya fina hinder!

 

14 Mars 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
ska man inte svänga...?

Nu har agilityekipagen börjat vakna upp ur vinterdvalan, gäller oss också. Idag var vi fyra stycken som tränade på eftermiddagen. Kul! Körde två kombinationer med mycket svängar. Taurus började med att göra sin matte irriterad genom att springa och kissa på staketet, då blev han uppbunden och matte gick och sura en stund. Därefter var han super! Har provat ut en ny belöningsritual som hittills har funkat bra. Tar med mig ett gäng med leksaker och lägger dem i ryggsäcken. Innan vi startar leker vi med en av dem och sen läggs den tillbaka i ryggsäcken. Sen går vi och tränar och när det är dags för belöning springer vi till väskan och Taurus hämtar den leksak han vill leka med. Idag var "mjukisbollen" populär, förrutom sista vändan då det blev platta ekorren! Hittills har jag flyttat med mig väskan så den står nära målgången men jag hoppas att vi ska kunna flytta den längre och längre bort. Men jag vill inte att han av misstag ska hitta något roligt påväg till den tänkte belöningen. Det ska ju vara jag som styr över belöningen inte Taurus som hittar en egen. Tanken är att träningarna ska bli mer lika en tävlingssituation då jag inte kan springa omkring med leksak i handen. Då skulle vi kanske så småningom kunna låta belöningen finnas kvar vid tältet vid tävling och springa och hämta den där. kanske...

Från början hade jag tänkt att jag skulle lära honom att jobba för en synlig leksak som vi placerat till exempel i slutet, brukar ju finnas typ lådor att lägga sina leksaker i vid tävling. Men det visade sig lite svårt för honom att koppla bort leksaken när den låg synligt. Hade säkert gått att lära honom det också men varianten med ryggsäck verkar funka så tror att jag kör på det.

Det var en kul träning och jag hade en duktig hund. Märkte dock en tendens till att jag inte tränat så mycket "framåt" den senaste tiden. I mellanåt kändes det som om han inte kunde springa rakt fram utan det skulle svängas hela tiden och överallt. Ska troligen ner i mån förmiddag en sväng, då blir det att träna framåt!

4 Februari 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
vinter igen?

Trodde ett tag igår att vintern bestämt sig för att komma tillbaka, snöade ordentligt men den smält bort igen...Bra! Hade nämligen planerat att träna lite slalom innan agilitymötet igår. Och för agilityträning är inte snö det bästa underlaget.

Byggde en lite kombination med slalom i mitten och varsin "rundbana" i ändarna. Har upptäckt att min hund slirar runt lite som han känner för när han kommer med fart in i slalomet så tanken var att han skulle hinna få upp lite fart i "rundbanorna" innan slalomet. Efter gårdagens träning som faktiskt gick rätt så bra har jag upptäckt ett nytt samband. Det verkar som om han oftare slirar när jag är på hans vänstra sida. Så nästa gång vi tränar med någon annan ska de få i uppgit att kolla vad matte pysslar med. Kanske är det så att jag rör mig på ett sätt när jag är på höger sida och på ett annat när jag är på vänster. Det ena sättet verkar ju vara tydligare för hunden eftersom han oftare går rätt hela vägen genom slalomet när jag befinner mig på den.

Planen var också att med cykelrunda ner till klubben och en stunds träning skulle Taurus kunna sova sig igenom det efterföljande mötet. Men nej, man kan tydligen inte få allt här i världen...Inte skulle han sova inte, det var knappt han gick med på att sitta still än mindre lägga sig ner. Suck...Var rätt så trött på honom innan vi traskade hemåt.

27 Januari 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
träning

Har trotsat det trista vädret en stund i dag med. Gick ner på agilityträningen på förmiddagen och det var fakstiskt några till som hade gjort det, kul! Körde en rundbana och en lite klurigare kombination. Både hund och matte är lite ringrostiga men det gick rätt så bra ändån. Testade bland annat att kalla in honom över några hinder, det har vi inte kört så mycket så det borde vi träna mer på. Kul träning, men smutsig :-) Vi har en lite blöt plan och med en hoppig hund blir man lerig..

Träningen avslutades med en promenad med samtliga fem deltagande hundar. Och tro det eller ej, men då lyste faktiskt solen. Det kan jag inte minnas när det hände senast...

Taurus och jag hann med en sväng förbi mormor också innan vi tog oss hem. Köttbullsmacka och te till matte och vatten till Taurus, rättvist eller hur? Efter en sån händelserik förmiddag är det läge att unna sig en liten tupplur framför tv:n tycker jag :-) VM-final i bandy är nog lagom sövande....

25 Januari 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
plaskträning

Tänkte att det skulle vara dags att ta tag i träningen igen efter att det varit stiltje rätt länge nu. Så efter att ha varit en sväng i skolan på förmiddagen gick vi ner till klubben. Var rikitgt taggad inför detta, skulle bli så roligt att träna igen. Men så kommer jag ner på klubben och det säger bara klafs, klafs och plask när man går över gräsmattan. Tappade lite sugen, hade inte tagit på mig några bra kläder för lervälling så jag såg framförmig att jag rätt snart skulle vara blöt till knäna och ha stora svarta tassavtryck på hela jackan. Men jag körde en stund när jag ändå var där. Byggde en rundbana med långa raksträckor mellan "böjarna" - kände att det var lagom svårt med tanke på att vi inte tränat på typ två månader :-)

Saker som jag måste klura på:

- När han fått sin belöning, boll eller annan leksak, springer han som en tok och leker med sin leksak -helt ok. Bra att han gillar sina belöningar. Men sen springer han iväg och ska ta ett "kissevarv" till alla stolpar, stenar mm som han hittar runt planen. Gillar inte riktigt det. Antingen måste jag lära av honom med detta eller måste jag utveckla någon rutin så att det är jag som styr över när det är ok att springa iväg...

- Körde raksträckor mot leksak idag, vilket är något som jag skulle vilja utveckla så att jag kan lägga en leksak någonstans och sedan skicka honom dit och hämta sin belöning när han har gjort rätt. Då skulle våra träningar likna tävling lite mer. Kan ju inte springa med leksak i fickan när jag tävlar...

Något trevligt:

- Gjorde två grymma slalom, en på varsin sida, med alla tolv pinnarna. Hur roligt vore det inte om slalomet äntligen skulle börja sitta?

 

Nu ska jag suga ut den sista lilla gnuttan julstämning innan det är dags att ta ner adventsljusstaken och slänga ut det som är kvar av granen.

14 Januari 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
julmarknad

Fastän vintern känns fjärran just nu så var det faktiskt första advent i går och med det följer också julmarknad/julskyltning i Nybro. Klockan 15 intog Nybro brukshundklubb torget :-) Då var det hunduppvisning. Vi var där för agilityn men fick vara med på lydnaden också (mer om det sen...)

Taurus är en bra uppvisningshund. Han gör inte riktigt som man har tänkt sig och det brukar uppskattas av publiken - åtminstone den yngre delen. Å han gjorde dem inte besviken denna gången heller :-) Två hinder sen ut i publiken, där hittades han både mamma, mormor och min svåger som han var tvungen att hälsa på innan han kom tillbaka. Sen hoppade han riktigt fint! Lite knas var han dock tvungen att hitta på. När de andra hundarna sprang in i den högra (och mest logiska) tunnelingången, då skulle Taurus ta den vänstra - båda gångerna vi kom förbi den tunneln. Hmm...

Ja,ja....det var roligt iallfall :-) Efter agilityn blev det lite lydnadsuppvisning också. De tyckte att agilityhundarna också kunde vara med för det skulle inte bli så avancerade övningar... å det var det inte heller. Vi gick runt  i en ring och så var det  sitt/ligg stanna kvar och lite "höger och vänster om..." Med en supersprallig Taurus i kopplet var det dock rätt så spännande. När de andra hundarna låg ner, då satt Taurus. När de andra gjorde helt om marsch då var Taurus och spanande in "unge med ballong" i publiken och sen bestämde han sig för att han visst kunde ligga på de blöta, kalla och säkert hårda kullerstenarna men då satt typ de andra upp... oj,oj,oj....men roligt hade han och svansen var i topp!

Knäppte på tv:n igår kvälll och såg slutet av sportspegeln och en intervju med mamma Elm. Hon sa många kloka saker. Bland annat att det är bara du själv som kan bestämma hur bra du kan bli. Man ska inte lyssna på alla andra utan det är faktiskt upp till en själv. Men sen kan det ju innebära att man får träna 2 timmar extra efter att de andra slutat för att ta sig dit som man själv vill nå.

Undra hur många extra timmar jag måste lägga ner för att göra Taurus till en agilityhund? (en som inte försvinner från banan när det behagar honom)

1 December 2008  | Länk | agility | 1 kommentar
träningstävling

Idag hade vi träningstävling nere påklubben. Inget avancerat, 13 ekipage och vi hjälptes åt att vara domare, tidtagare och hinderfixare. Banan var lite trixig i början, de första 3-4 hindrena, tror inte att det passar oss så bra egentligen. Kan vara bättre att han får komma in i det med en "lätt" start innan det kluriga kommer. Men vad vet jag? Det som passar ena dagen gör det ju inte nästa.... Idag passade det oss inte så bra iallafall. Det svängde för mycket och då tog han sikte på annat än hindren att dra mot. Den senaste tiden har det inte varit så väldigt mycket störningar när vi tränat heller. Så det blev lite extra mycket att hålla ordning på idag. Men efter att vi krånglat oss förbi de första 4 hindrena så flöt det fint sen.

Fick låna med mig mammas lilla Rio också eftersom hon jobbade och inte kunde vara med själv. Det är alltid spännande att köra med honom, speciellt eftersom jag inte tränar med honom i vanliga fall utan bara då och då. Det är svårt att veta hur jag ska springa, för Taurus och han är rätt så olika. Gick rätt bra med Rio också, han klarade klurigheterna i början mycket bättre än Taurus däremot så hade han det svårt längre fram vid ett staket. Visste att mamma och han tränat bakombyten i veckan så det testade vi också på och det klarade han ut fin,fint. Måste jag komma ihåg att rapportera till hans matte sen :-)

Ja, det var en rätt så trevlig dag. Mysigt väder har vi också haft, lite kallt bara. Man får klä på sig :-)

 

23 November 2008  | Länk | agility | 2 kommentarer
Att lära sig sluta i tid

Det är verkligen inte lätt att träna hund. Det är så mycket som spelar in på hur det går. Å helst vill man ju se framsteg. Detta som min hund fixade i dag det kunde han inte i går eller förra veckan eller vad det nu kan vara... Men vissa saker måste få ta tid och vissa saker tjänar man kanske inte alltid på att gå för snabbt framåt med, utan det måste få ta tid. Bland det svåraste är att acceptera att man ibland faktiskt måste gå tillbaka lite i träningen för att komma framåt igen. Det bär lite emot, även om man vet att man tjänar på det på lång sikt...

En annan sak som jag tycker är svår är att avgöra när det är dags att ta paus eller när det är dags att avsluta träningspasset. Igår tillexempel var vi nere på agilityträningen och körde en hoppklassbana. Gick super! ok, LITE vida svängar hade vi på flera ställen, men tillskillnad från många träningar så samarbetade vi faktiskt. Taurus sprang och jag styrde, riktigt roligt! å när det går bra så får man blodad tand och vill köra mer...Så vi testade att köra banan baklänges. Blev betydligt svårare, men det gick riktigt bra det också! "Så en gång till kan vi köra den...." Å det gjorde jag med hunden som troligen var trött i både ben och huvud och som svävade i väg åt alla håll. Hoppade hindren lite som de råkade dyka upp... Är det inte typiskt? Fy på matte som inte kan sluta i tid!

20 November 2008  | Länk | agility | 1 kommentar
i mörkret

Visst blidde det agilityträning i onsdags, fast det både var mörkt och rätt så kallt. Vi var hela tre stycken som tog oss ner där, ska jämföras med i augusti när vi kunde vara iallafall en 15 stycken på träningarna. Trevligt att man inte var själv iallafall.

Började med att träna slalom. Det går fortfarande bättre på en sidan än på den andra men det börjar arta sig och dessutom börjar han bli ganska säker på ingångarna. Trevligt!

Sen blev det lite "svängande" för att avsluta det hela med en rundbana då vi bara sprang så fort det gick. Kul! Men tycker nog att han skulle kunna springa lite fortare... Var rätt så nöjd med träning, fick lite störning av lydnadskursen som körde precis bredvid. Han spanade lite ditåt ibland men han stack inte dit. Men så var jag väldigt noga med att han inte fick starta om han inte var fokuserad. Försökte få honom att leka innan vi startade för att få fokus på leksaken och inte på allt runt omkring. å det fungerade bra, igår iallafall....

Vi har gett oss på cyklandet igen också. Har fungerat rätt så bra faktiskt, OM jag sätter på honom sele. Då springer han fint vid sidan nästan hela tiden, behöver bara påminna honom någon gång ibland. Men får han ha sitt halsband på sig gör han inget annat än sliter och drar... Vet inte riktigt varför det funkar så bra med sele och så dåligt med halsband, men nu håller jag fast vi selen så länge det fungerar....

7 November 2008  | Länk | agility | 0 kommentar
Vi har...

...fått en ROSETT :-) En jättefin blå och vit rosett med guldtryck på! Det är nämligen så att jag har världens bästa träningskompisar, som tyckte vi förtjänade en rosett. Motiveringen var det finfina öppenklass-loppet som vi gjorde här hemma när det var tävling. Ett av våra bästa, vi var nollade på en klass II bana (dock med några tidsfel...). Å så tyckte de nog att jag behövde lite uppmuntran för all tid jag lägger ner på hunden som inte alltid gör som man tänkt sig. Är de inte gulliga?

Iallafall så har vi fått vår första agility-rosett! Jiippiiee!! Den är inte tagen på någon tävling men den är väldigt speciell iallafall å kommer att få hänga på hedersplats här hemma!

Lite rosettbilder:

Idag har vi varit på pinscherträff. Mycket trevligt men tyvärr inga bilder därifrån.. Hela fyra pinschrar samlade i Kalmar, det är inte illa det. Vi gick långpromenad runt Skällby och så blev det lite pinscherrus på inhängnat område! Hur kul som helst! Taurus trivdes, han visar sig alltid från sin mest väluppfostrade sida när vi ska ut och gå med andra ;-)

31 Oktober 2008  | Länk | agility | 0 kommentar
suck...

Man tror att man kanske har lyckats klura ut hur den fyrbente som bor här hemma fungerar, men det visar sig nästan alltid att så inte är fallet. Det som fungerar en dag, fungerar inte nästa. Det som han kunde igår är bortblåst i mån. Det är inte lätt att hänga med i svängarna...  Det är heller inte lätt att klura ut vad det är som gick fel denna gången i jämförelse med förra.

I helgen har vi varit på inofficiell tävling i Lessebo. Det är en trevlig liten tävling. vi var där förra året också, då var det vår allra första tävling och med tanke på det gick det riktigt bra. Det gjorde det inte i år. Jag tycker att jag snart har testat alla tänkbara varianter på hur jag ska förbereda honom inför start, men det som fungerar ena gången fungerar inte nästa. Hur ska man då veta vilket man ska satsa på? I lördags så tog jag honom på en promenad precis när vi kommit dit, var i riktigt god tid nämligen. Vi gick en sväng längs en skogsväg och vi vandrade omkring på tävlingsområdet så han skulle få en chans att spana in stället. Sen fick han sitta i sin bur medan vi kollade på nybörjarklassen (som vi inte fick vara med i eftersom vi startat officiellt) och när sedan small och medium hundarna körde den öppna hoppklassen så fick han komma ut en stund och vi lekte lite och testade något hinder på framhoppningsbanan, därefter buren igen. När det var vår tur att köra första loppet så fick han komma ut en stund innan(rätt så kort stund) och så lekte vi och gick till starten. Men sen tappar jag honom direkt, han står still men han börjar spana runt omkring sig...å när jag säger "kör" så hoppar han ett hinder men sen går han inte att styra... suck. De andra loppen följde ungefär samma mönster... Taurus gör lite som han själv vill.

Jag har nu testat att ta ut honom i god tid innan/ta honom direkt från buren till starten, låta honom springa av sig innan start, låta honom hoppa på framhoppningsbanan/inte låta honom hoppa innan start, låta någon annan hålla honom/gå med honom själv, belöna med leksaker/belöna med godis, ha dragkamp/springa och jaga efter leksaker, få upp honom ordentligt i varv innan start/ gå lugnt fram till starten... ... ....

Å i bland fungerar det ena och ibland fungerar det andra. Å så tänker man att "aha, det är så här jag ska göra..." och så kör vi det nästa tävling åxå, och då fungerar det inte alls! För då är han kanske mindre laddad, eller tröttare, eller mer hungrig eller mindre hungrig eller så har han bara vaknat på fel sida (det borde ju kunna hända hundar åxå :-) eller något annat...Men hur ska jag veta vilken uppladdning som passar honom just den dagen?

Två saker kommer vi iallafall att hårdträna i vinter: slalom (långa, korta, ingångar, slalom med fart, höger och vänster.....) och starter! När jag lämnar honom vid starten (eller om jag står kvar) så ska han sitta/stå och fokusera på hindrena inte spana på publiken eller domaren eller hinderfixarna eller busken borta i hörnet.

5 Oktober 2008  | Länk | agility | 2 kommentarer


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Annika Olsson                                             Skaffa en gratis hemsida