Taurus och Totti
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2022)
>>


kontaktfält- igen

Jodå, idag var det åter dags för kontaktfältsträning. Några skick mot lock på bara nerfarten på balansen och sen gick vi över till A:et. Har bara tränat nån enstaka gång på detta och då hade han lite svårt att hålla kvar bakdelen på nerfarten. Den liksom halka av...å så vill vi ju inte ha det. Men det beteendet fanns inte alls idag, får se om det håller i sig. Körde bara nerfarter och mot lock och det funkade jättebra. Testade att ta bort locket en gång men då blev han väldigt fundersam och visste inte vart han skulle...jag avvaktade och då smög han sig ner till marken och fick sitt klick och blodpudding. Så det blir nog fler skick mot lock innan vi tar bort det igen. Testade också hela hindret två gånger och det köpte han idag =) höll dessutom kvar bakdelen även om han fick lite mer fart nu.

Gjorde några fler repetitioner på balansen också, både med och utan lock, och på balansen funkar det faktiskt att ta bort locket om skicken med lock överväger annars blir han osäker. Testade också att lägga undan klickern och låta honom springa av på "kör" samtidigt som jag kasta leksak. DET tyckte han var roligt! Men jag är lite rädd att jag samtidigt som jag lär in "kör" och lär honom starta på min armrörelse(som kastar lekaken) å det vill jag ju inte. Hade ju dock ingen medhjälpare med mig idag som kan sköta det där med belöningarna...

Körde också superbelöningar på slalomet några gånger för att hålla uppe motivationen :-) men känner kanske att vi borde gå över och träna ingångar ett tag istället för hela slalom. Sen blev det bana och jag har efter det skrivit en stor lapp här hemma att jag ska träna starter!!!! Så nu finns det tre projekt för vintern: slalom, kontaktfält och STARTER.

 

28 November 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
hundvakt

Lite bilder från dagen...

Rosso och Rio har varit på besök (är fortfarande på besök, är någon timme kvar tills deras matte slutar jobbar och kommer och hämtar sina vovvar).

Mycket tid har spenderats i köket. Idag har det bakats lussebullar, brödbullar och pepparkakor. Mmmm, luktar sååå gott här nu! Självklart har hundarna också hjälpt till på sitt lilla egna vis...de har haft sina egna tävlingar i "vem-kan-fälla-matte-först" och "vem-når-fram-till-tappade-smulor-före-de-andra?" Taurus vill inte gärna ligga direkt på golvet utan det måste finnas något mjukt imellan. Tyvärr var det ju någon annan som råkat (?!) lägga sig precis vid det enda mjuka som fanns att tillgå...å så här nära brukar INTE Taurus och Rio ligga, men vad gör man? Sova direkt på golvet är ju uteslutet!!! Hihi....

Dags för bus! Rosso och Taurus inaction. Rio gör som han brukar - sover :-)

Han vaknar inte ens när han har två klunsar nästan på sig, kan vara ren envishet också "Jag ska minsann inte flytta på mig, jag var här först!"

 

27 November 2009  | Länk | övrigt | 1 kommentar
halkigt

Träning nere på klubben idag på förmiddagen. Vi blev tillslut fem stycken som körde hoppbana. Från början var det en klass ett bana med mycket fart som vi sedan vände på och det blev betydligt svårare.

Halvt livsfarligt var det att springa idag, blött och halt, och jag hade tagit på mig kängorna eftersom gortex-skorna inte tål så mycket vatten längre. Kängor är verkligen ingen höjdare att springa i! Tungt och svår styrt och jag höll på att dra omkull flera gånger :-) Blev inte full satsning i springandet kan jag säga...

Matte började med att klanta sig, och lät Taurus starta trots att fokusen inte var hundraprocentig. Sånt straffar sig med en gång :-) fyra hinder och sen ut på kisserunda tyckte Taurus. Omstart och nu var det fokus som gällde! Fick en toppenrunda, perfekt slalom och han sprang glatt genom säcken trots att den var blöt!! Gutt!

Omvänd bana blev mycket svårare. Knepig slalomingång, svåra tunnelingångar och lite konstiga byten. Dessutom så hade hundarna nu lärt sig den gamla banan och tyckte att de kände igen sig. Tillexempel så kom man genom en lång rak tunnel som tidigare varit en del av raksträckan i mål men där man nu skulle svänga höger så fort hunden kommit ut ur tunneln. Alla mattar (inga hussar idag...) fick jobba ordentligt!! För vår del blev det ingen höjdare men på sätt och vis är det nog nyttigt att göra så. Det är ju meningen att Taurus ska lyssna på vart hans matte visar att han ska inte springa som han tror att det ska vara. Skyller lite på det dåliga underlaget, tror inte att Taurus stördes så mycket men det störde mig att inte våga satsa ordentligt, hamnade hela tiden efter och hann inte dit jag ville. Men det är väl bara att vänja sig, det lär nog vara blöt ett bra tag framåt...

Har visat sig att jag inte är själv om att utöka flocken, vilken valp-vår det kommer att bli. Vet fyra stycken träningskompisar som precis har hämtat eller inom en snar framtid ska hämta hem valp. Vet dessutom en till som står i kö för valp senare i vår och två till som nog också är på G att utöka flocken. Å så ska ju Josefin snart hämta sin lille Era. Åhh, vad roligt det ska bli med alla nykomlingar :-) Själv läser jag allt som rör pälsar och pälsvård, måste ju lära mig hur det går till att kamma, karda, föna och klippa...hur nu det ska gå? Men, men det ska säkert gå det också med lite träning.

22 November 2009  | Länk | agility | 3 kommentarer
uppdatering

Var ju och spårade i måndags men det han jag inte med att skriva något om så här kommer en liten uppdatering från skogen.

Jag som har lite svårt för att lägga spår, tycker att det är lite många saker att hålla ordning på, fokuserade på att hålla ordning på hur långt det var. Brukar inte ha en aning om hur långa spår jag lägger, de brukar kännas långt att lägga men sen när man går med hunden så går det i ett nafs och så är man i mål. Men denna gången räknade jag steg, 500 stycken kom jag upp i innan jag tappade bort mig :-) ja, såklart tappade jag bort mig, att hålla koll på vart man är så man inte går vilse, dutta blod med jämna mellanrum, hålla ordning på klöven som trasslar in sig i allt och så se till att man inte trillar bland allt ris i skogen det är avancerade saker det! Då är det inte lätt att hålla räkningen på hur många steg man gått. Men efter mina femhundra gick jag lite till...så säg att det kanske blev femhundra meter (knappt). Ett av de längre spåren jag lagt till honom.

Superladdad hund visste redan i bilen vad som var på G. Hörde mamma vråla på honom medan jag la spåret, då hade han störtat ut ut bilen när hon skulle hämta Rio och så rakt upp i skogen...jag vet vad vi är här för sa han :-) Men han hade kommit tillbaka.

Spåret låg i barrskog, till en början rätt så öppet med stora gamla träd som stod långt i från varandra. Efter ca 150 m går spåret in i ungskog och det blir rätt svårframkomligt för att sedan avslutas igen i "gammelskogen". Världens bästa Taurus spårar jättefint, inga problem med korsande stigar och så rätt in i ungskogen. Här får jag väl vara ärlig och säga att jag inte såg hur han spårade, följde bara linan och kollade vart jag satte fötterna. Gullhunden stannade faktiskt och väntade in sin matte "kommer du inte snart..?" och å fortsatte vi ut ur snårkogen och ut bland de stooora träden. Här var första gången han fick problem, kanske är det svårt att komma från så tät terräng och ut till en öppnare? Vet inte men lite snurr precis när vi kom ut i det öppnare partiet och så 50 meter senare när det kom en vinkel, där var han också rätt så långt ut och snurra... Men han löser det :-) Klöven var dock totalt ointresant idag, den sprang han rakt över och ville nog spåra en bit till :-)

Inget roligt igår och idag så skulle det varit agility-träning men vem vill träna i mörker och hällregn..? Så vi tränar lite på vårt dans-tricks istället.

MEN...dagens roligaste: En styck valp påväg hem till vår flock!!! Hur roligt som helst! Lille valpen är bara tre dagar gammal så han är inte på väg riktigt än men strax efter nyår kommer han hem!!

18 November 2009  | Länk | övrigt | 1 kommentar
uppbokad helg

Ibland tycker jag lite synd om min vovve som fick mig som matte, jag är fantastiskt bra på att fylla min kalender med diverse aktiviteter och tyvärr är det inte alla som går att kombinera med hund.

Helgen började med övernattning med miniorscouterna mellan fredag till lördag = ingen hundaktivitet. Vilket innebar att Taurus inackoderades hos mamma och pappa. Fick sova där och så kom matte på lördagseftermiddagen för "operation trött hund", var nämligen bortbjuden på lördagskvällen, vilket även mamma och pappa också var -fast på annat håll. Gick långpromenad i Svartbäcksmåla och så blev det i bus i trädgården med Rosso. Tror att matte (efter att ha sovit på liggunderlag på hårt golv) var tröttare än hunden efter det men lite inverkan hade det säkert på vovven också :-) Efter en liten tupplur i tv-fotöljen hann vi med en promenad till innan matte åkte på fest. Söndag förmiddag = ny långpromenad innan jag skulle på mer scoutaktiviteter, planeringsmöte inför en ledarutbildning. Tog heeela eftermiddagen, tur att man har en snäll mamma som tar hand om ens hund. Ja,ja....nu är han hemma igen iallafall. Å matte ska kompensera honom för den rätt så trista helgen med spårning imorgon. Kanske är det så att matte mår sämre av att lämna bort honom så mycket än vad hunden gör. Han ser nog mamma och pappas ställe lika mycket som sitt hem som min lägenhet. Dessutom finns det ju en trädgård att springa i och hundkompisar att leka med.

I fredags var vi däremot duktiga och tränade på våra kontaktfält och vårt slalom. Började med slalom och fokuserade på ingångar. Byggde raksträcka med hopp, fyrapinnar, hopp, fyrapinnar, hopp, fyrapinnar, hopp. Till en början stod allt på en rak linje men så vände jag upp slalomen så att det blev svårare och svårare ingångar. Senast jag körde detta så hade han rätt så svårt för det och sprang förbi ingångarna flera gånger så jag fick vrida tillbaka och göra det lite lättare igen. Men nu gick det super :-) Vinklade upp dem ordentligt och han tog ingångarna finfint!! Tog det ju såklart i små steg, en raksträcka-belöning, en liten justering av slalomen och så raksträckan igen osv. Kul!

Fick hjälp med godisskål vid kontaktfälten, vilket är guld värt. Får en mycket mer engagerad hund då. Helt ok träningspass om matte inte har så bråttom att plocka bort locket. En repetition utan lock och sen dit med det igen! Annars blir det inget bra :-(

 

15 November 2009  | Länk | övrigt | 1 kommentar
träning

Tror att det är fler än jag som inte gillar att träna i elljus, vi var nämligen bara tre stycken som var nere och körde bana idag. Men nu blir det snart träning på söndags förmiddagar istället i dagsljus.

Träningen började med att Taurus åt upp allt godis medan matte gick banvandring. Så kan det gå :-) Så det blev belöning med endast leksak idag, men det funkade det också. Sen var det dags att köra, hoppklass, troligen en klass ett var det som gällde. Lagom svårt och lagom snabb. Taurus körde en felfri runda med ett superslalom!! Tjoho!! Körde ett varv till efter de andra också kört och gick riktigt bra då också! Härligt. Sen blev det lite vila för vovven medan vi ändrade om bland nummerskyltarna så att det blev lite annorlunda. Nytt försök med en halvsovande hund :-) Han var tydligen lite trött efter de två föregående varven och var inte riktigt så laddad inför detta...men han kom igång. Matte belönade med råttan som var sisådär rolig idag. Hunden springer istället (med råtta i munnen) fram till ryggsäcken och drar fram ett tuggben, som han säkert spanat in när han hittade godispåsen tidigare. Mycket bättre belöning! Tur att han vet vad han vill ha :-) Så vi tugga en stund, eller Taurus tuggar och jag assisterar lite med att hålla i benet. Cykeltur hem och nu är det slappande framför tv:n som gäller :-)

 

11 November 2009  | Länk | agility | 1 kommentar
träning

11 November 2009  | Länk | agility | 0 kommentar
dansträning

När vi hade övernattning med hundungdomarna hade alla köpt med sig ett inslaget paket för en billig peng. Sedan spelades det tärning om vilket paket man skulle få. Det fanns ett JÄTTE paket som ju såg väldigt spännande ut. Det lyckades jag kasta mig till. I det stooora paketet fanns det en liten grön sköldpadda -Sköldis.

Sköldis kan låta på inte mindre än fem olika sätt. Trycker man på de färgglada knapparna spelar den små gulliga melodier, säkert några fina barnvisor eller nåt...

Nu ser planen ut så här: Taurus ska läras att gå fram till sköldis och trycka på knappen på ryggen så att den börjar spela, melodin blir Taurus signal för att börja dansa dvs. gå runt på bakbenen. Kanske lär vi in en liten bugning på slutet också. Tänkte att detta skulle bli mörka-höst-kvällar-projekt.

Eftersom kameran ännu inte är tillbakalämnad, kommer ytterligare en film :-) Idag trillade polleten ner på vovven. "Aha...du menar att jag ska lyfta på framtassarna för att få godiset!" Så här kommer en liten snutt med en hund som precis fattat vad det är matte vill :-) En liten tendens till att dansa in i matte kan skönjas,det får vi vänja honom av med! Tänkte börja med att lära honom dansa och sedan lägga på "musiken" så just nu är det bara dansdelen som tränas.

På slutet skulle matte exprimentera lite och se om han kanske kunde börja vrida runt lite innan belöning. Blev inte så bra, vovven blev lite fundersam över vad det var jag ville och börja backa och grejja istället. Så kan det gå...

Får ju inte glömma att berätta det roligaste som hänt den senaste veckan, vilket utan tvekan är att Allisaurusarna- Allis och Taurus valpar, nu är födda!! Längtar redan tills de vuxit till sig så vi kan åka och hälsa på! Har bara sett bilder hittills, hur söta som helst :-)

4 November 2009  | Länk | övrigt | 5 kommentarer
filmtajm

Idag har jag lånat kamera så nu blir det filmtajm!!! Den lånade kameran spelade tyvärr in i nå´t mysko format som movie-maker inte ville kännas vid så det blir extra exklusiv oredigerad film idag :-)

Började med hopp, fyra pinnar slalom, hopp, fyra pinnar, hopp och så fyra pinnar på slutet. Hann en raka innan batteriet var slut. In med batteriet på laddning i stugan och så körde jag lite kontaktfält så länge. Idag flyttade jag locket till A-et, jätteknasigt tyckte Taurus, precis samma sak som på balansen tyckte jag. Men vi fick några bra repetitioner tillslut. Sen fick Rio och Rosso ut och leka lite också (hundvakt idag) i väntan på att batteriet laddat klart. För det viktigaste är ju att världens bästa Taurus fastnar på film, de andra fyrbentingarna är det ju inte så noga med ;-)

Rio fick köra delar av en bana som stod uppe och det gjorde han riktigt bra. Roligt att köra med honom ibland men jag hade ingen speciellt genomtänkt plan för vad han skulle få träna så det blev bara lite av det som fanns bara för att han också skulle få göra något. Kör alldeles för sällan med honom för att ha en bra uppfattning om vad han behöver öva, förrutom fart då....För lite sölig är han allt fortfarande ;-) Rosso hoppade hela två hinder efter varandra och sprang utan problem genom både raka och böjda tunnlar. Det måste hans matte ha tränat med honom för senast tyckte han att de böjda var jätteläskiga men idag sprang han glatt igenom :-)

Så till filmerna. Här kommer först hopp-slalom-hopp-slalom-hopp-slalom. Lite svårt att se vad han gör men, men....

Så, sen sattes slalomet ihop till full längd, och för att ni inte ska tro att det gick perfekt hela tiden så kommer här nu ett klipp när han fuskar mitt i och hoppar över en port. (Vet inte varför allt blev understruket nu plötsligt men jag kan inte få bort det, arrghhh!!! så ni får stå ut)

Avslutar med två kortisar ur en annan vinkel!

2 November 2009  | Länk | agility | 3 kommentarer
kontakt...

...fält blev det mer av idag. Hårdträningen fortsätter, kändes inte lika bra idag som i torsdags när vi hade medhjälpare. Tror att det kanske var just det att det inte fanns någon hägrande belöning längre fram som gjorde skillnaden. Var själva där nere idag så jag valde att fortsätta klicka trampa på locket och nöjde mig med bara det, så ingen träning på "kör" idag. Tog bort locket några gånger också, funkade bra men inte super. Han blir lite tveksam och dessutom fanns ju inte dragning framåt mot godisskålen idag, behöver nog ha den. Det blir till och träna med medhjälpare!

Fick mig ett gott skratt också. Det var när jag hade tagit bort locket och han tveksamt och sakta gick ner för nedfarten för att sedan stanna och titta på sin matte längst ner på kontaktfältet (alla tassar på kontaktfältet och inte framtassarna på marken som matte vill). Tänkte att nu väntar jag ut hon lite och ser vad han gör! hihi..han börja med att lägga sig ner, inget klick för det, då sätter han sig upp, inget för det heller...nähä, då kanske hon vill att jag ska backa tänkte han och börjar backa uppför nedfarten :-) hahaa!! Inte vad jag tänkt mig men kanske något att spåna vidare på, vore det inte coolt att ha en hund som kan gå balansen baklänges?

Lite slalom blev det också. Matte har ju kommit på hur hon ska agera så det gick riktigt bra idag också. Idag var det så att slalompinnarna höl på att flygga iväg när han forserade fram. Mycket vilja idag, men visst blir det lite fel ibland. Men bättre att det blir lite knasigt i bland när han verkligen försöker än att han inte försöker alls.

Nu blir det promenad och i morgon kommer Rio och Rosso igen!!

1 November 2009  | Länk | agility | 1 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Annika Olsson                                             Skaffa en gratis hemsida