Taurus och Totti
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2023)
>>


Min lilla pinscher

Idag blir det en hyllning till världens bästa Taurus. Skrivet för ett bra tag sen av en rätt så arg matte som tyckte att världen kryllade av hund-snobbar, typer som anser sig kunna allt om allt...men som egentligen inte vet nåt ...har man aldrig tränat pinscher, ja då finns det myyycket kvar att lära ;-)

Men vad bra att det finns en och annan att reta upp sig på i mellanåt annars hade inte följande text blivit till!

 

Min lilla pinscher

Jag älskar min lilla pinscher för att han alltid är glad, för att han alltid viftar med sin långa svans. För att han alltid blir överlycklig när man kommer innanför dörren om man så bara har varit borta en halv minut.  För att han blir överlycklig oavsett vem det är som stiger innanför dörren, kända som okända.

Jag älskar honom för att han vill alla väl, för att han alltid utgår från att alla vill leka med just honom och för att han blir lika förvånad varje gång någon talar om att de inte alls vill det.  

Jag älskar honom för att hans något inskränkta uppfattning att allt kretsar runt honom. Att alla dofter, hundar, katter, kaniner, godisbitar, leksaker och människor finns där enbart för han skull. För att han med självklarhet utgår från att alla hans matte säger ”hej” till är våra vänner och att de självklart kommit gåendes där på gatan bara för att få träffa honom.  Jag älskar honom för att han tillåter vem som helst som vill kramas en stund göra det och för att han gladeligen delar ut pussar till alla som vågar sticka ner sitt huvud till honom.

Jag älskar honom för att han aldrig gör något halvdant, för att  han alltid satsar stenhårt och helhjärtat. För att han aldrig skulle drömma om att fega ur eller bara testa lite grann, har man bestämt sig så har man!

Jag älskar honom för att han alltid vill vara nära, för att han sitter i ens knä innan man själv ens har hunnit sätta sig. För att han alltid trycker sig tätt intill och för att han alltid ställer upp som värmedyna.

Jag älskar honom för allt jag får lära mig. För att han tydligt visar att stycket om att vara konsekvent som står att läsa i varenda hundbok står där av en bra anledning. För att han alltid utmanar sin matte till att komma på nya lösningar, för att han ser till att jag får tänka och klura och testa och för att han ser till att jag utvecklas.

Jag älskar honom för alla skratt, för alla tokigheter han hittar på och för att han förgyller vardagen med sina upptåg.

Allra mest älskar jag honom  för att han ser till att jag behåller en ödmjuk inställning till hundar och hundträning, för att han hindrar mig från att bli en arrogant snobb som tycker att det är en barnlek att träna hund. För att han ser till att jag står stadigt kvar på jorden och för att han ser till att hala ner mig igen om jag skulle börja lyfta!

 

19 November 2010  | Länk | övrigt | 3 kommentarer
en dag för tidigt

I morgon blir världens bästa Totti 1 år gammal!!

Hipp,hipp, HURRA!

På besök hos mamma Steffie och syskonen. Januari 2010

Nyss hemkommen och har fattat tycke för den gula krabban.

Född mitt i vintern och levde de första fyra månaderna av sitt liv i snö. Men man kan ha mycket roligt i snö :-)

 

Lek med polarna!

 

Halvårsgammal, hemma i mamma och pappas trädgård.

På seglaräventyr i somras.

Spårat i skogen och hittade sköldis :-)

11 månader gammal i svampskogen.

14 November 2010  | Länk | övrigt | 2 kommentarer
inte som alla andra

Scenario 1 Tänk er att ni är hund. I köket hemma har matte ställt ut en stol mitt på golvet, dessutom är det goda godiset uttaget ur kylskåpet. Det visar sig snart att matte vill att ni (hunden) ska gå runt stolen för att få sitt godis. Detta upprepas fyra gånger, gå runt stolen = få sitt godis. Ja, tänk er nu att ni är hund, vad skulle ni göra när matte återigen (för femtegången under en välldigt begränsad tidsrymd) pekar mot stolen?? Om JAG var hund hade jag glatt traskat ytterligare ett varv runt stolen för att få en väldigt lättförtjänt godisbit. Min gissning utan att nu faktiskt vara hund är att de flesta hundar skulle göra just så, gå runt stolen och hämta in sin belöning. Men Taurus är inte som alla andra, femte gången när matte visar att hon vill att han ska gå runt stolen väljer han istället att hoppa upp på stolen och sitter sedan där och envist tittar på sin matte!

Tyvärr finns det ingen film på detta lilla träningspass, då skulle matte kunna roa sig med att analysera scenariot. Gjorde jag något annorlunda denna gången? Vad i omgivningen skilde sig mellan repetitionerna? Finns det några andra ledtrådar till beteendet? Att belöna ett beteende ska ju leda till att förstärka det aktuella beteende....så man kan tycka att fyra belöningar efter varandra under en mycket kort stund skulle leda till att "gå runt stolen" blir betydligt mer intressant än det var innan vi började träna. Men tydligen fungerar det inte så i Taurus värld :-) "Nä, nu har jag gått runt den där stolen fyra gånger nu måste hon vilja något annat!" eller det mer troliga är nog att han tänker " nu har jag gjort det där fyra gånger, men sitta på stolen var länge sen...kunde vara roligt, det gör jag!!" Eller så tänker han inte alls...

Scenario 2 Matte och båda hundarna är påväg ut på morgonpromenad. Ut ur trapphuset med riktning mot parken på andra sidan vägen. I parken finns det en liten damm och i dammen bor det maaassor av änder. Ibland, får änderna för sig att de ska korsa vägen och kolla vad det finns för ätbart på andra sidan. Nu hade en and bestämt sig för att traska tillbaka till dammen, och bilen som kom körande på vägen fick snällt stanna och vänta på att anden traska över. Hihi... Matte har två hundar med sig och får två helt olika reaktioner. Hund nummer ett (ni kan ju gissa vem senare) tycker att den där anden som gungar fram två meter bort var ju fruktansvärt intressant!! Inte en alltför oväntad reaktion för att komma från en hund. Även om hunden bort granne med gräsänderna hela sitt liv så är de faktiskt rätt så facinerande djur, speciellt om de kommer nära och det gör de inte så ofta när man kommer med två hundar:-) Lyckan är total när det nu finns en på så nära håll som två meter!!!

Hund nummer två, bryr sig inte det minsta om att det går en and inom jaktavstånd. Däremot, det har ju stannat en bil bara fyra meter bort!! Förstår ni, den har stannat! Kan ju bara betyda en sak, den ska hämta oss! Vi ska få följa med OCH det sitter med största sanolikhet nån i bilen som bara väntar på att stiga ut och komma och hälsa! Jippi!!! Eller så skulle bilen bara stanna till en kort stund för att undvika att bli and-mördare...men man vet ju aldrig :-)

Den där pinschern är inte riktigt som alla andra men han är ju charmig på sitt vis :-)

10 November 2010  | Länk | övrigt | 2 kommentarer
utmanad

I går kväll kom det ett sms med budskapet, "jag tänkte träna imån på förmiddagen, tar med en klurig bana, kom ner om du vågar..."

Hmmpf! Klart jag vågar! Så istället för sovmorgon ställdes klockan, väskan packades och morgonpromenaden blev ner till klubben. Fint väder skulle det också vara...just på den punkten hade det blivit nått fel. Jämngrått med regnstänk var det i verkligheten. Men det går att träna i det vädret också. Visade sig att det var tre till som antagit utmaningen så totalt fyra tappra började bygga kluriga banan som följdes av en lååång banvandring. Nog var den klurig men inte omöjlig. Sväng,sväng,sväng...å inga som helst transportsträckor men riktigt rolig. Men efter att alla fyra kört stod det klart att det var slutet som var det svåra!

Häng med här nu så ska jag göra ett försök att illustrera hur det såg ut. Rakt framför er står balansbommen på tvären, alltså tittar ni åt vänster ser ni ena uppfarten och tittar ni åt höger så ser ni den andra. På andra sidan balans bommen står det parallelt med balansen först ett hopphinder och sen säcken. Under den högra uppfarten på balansen ligger det en lång tunnnel som svänger pyttelite åt vänster mot säcken som står på andra sidan. Hunden ska då självklart springa genom tunneln medan matte kutar som en tok runt balansens vänstra nerfart, därefter ska hunden INTE hoppa hopphindret utan ta säcken. Ni hänger med va...?

Puh...det var inte nån av hundarna som fixade detta. Misstänker starkt att hundarna hade tagit rätt och sprungit in i säcken om det inte hade stått ett hopphinder bredvid. Men nu gjorde det ju det...Då vet vi vad vi ska träna på då :-) Men,men...resten av banan löste vi fint. En rätt så knepig slalomingång där matte först gjorde ett framförbyte för att få in honom rätt och sen bytte bakom för att hamna på rätt sida inför nästa hinder. Satt som en smäck!! Härlig förmiddag!

Härligare blev den, för efter några varv på banan fick Taurus vila och så fick lille Totti vara med och leka! Vi tog och använde de första fem hindrena på banan. Alla hopphinder. Två framförbyten, ett "hörn" och en threadle hann vi med :-) Att dra honom i mellan hinder var nytt men han fattar fort den där hunden. Kul! Sen körde vi lite raksträcka och lekte med gungan också innan vi gick hem.

Måste väl rapportera lite från gårdagen också. Vovvarna och jag var med mormor och kusinerna i stugan hela dagen och räfsade löv. Eller matte räfsade löv med kusinerna och vovvarna njöt av trädgården!

Vet inte varför men av någon anledning så tas staketet mot vägen ner varje vinter och hängs sedan tillbaka till våren. Ett staket som inte tål snö kanske...? Ja inte vet jag men det blev lite mer spänning i tillvaron på det sättet. Nu är det bara en pytteliten grusväg som slutar vid huset ovanför mormors och på andra sidan vägen ligger skogen. Alltså inte världens mest trafikerade väg :-) Tur är väl det, Totti hade nämligen lite svårt med tomtgränsen...Tur är väl också att han lyssnar så fint! Kom som en pil varje gång matte ropade! Taurus däremot, han hade koll han! Visste precis hur långt man fick gå! Bästa Taurus! Härligt hade vi det iallafall.

Ikväll är det bara Taurus och jag som myser i soffan. Lilleman har vi nämligen varit och lämnat hos mamma som får vara lite hundvakt under kvällen och morgondagen. Eller troligen leasar hon ut uppgiften till Rosso som gärna agerar lekfabror ett tag :-) Taurus och jag laddar för utställning i Växjö imån, självklart är pinschrarna först ut så det blir till att stiga upp tidigt!

 

6 November 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
hmm...

Agilityträning idag också. Men det kändes inte helt hundra...lite av gamla Taurus var tillbaka. Mycket att kolla på, mycket att nosa på och mycket som störde. Klurig agilitybana stod på programmet, å det var inte det lättaste med en något ofokuserad hund och säkert en något otydlig matte. Ingen bra kombination:-(
Hmm...första varvet drog han omkring åt alla möjliga håll och matte fick kämpa hårt. Andra varvet började med tre ok hinder innan Taurus far iväg bort mot slalomkombinationen som stod bredvid banan. Nån intressant vovve körde tydligen...men matte får stopp på vovven och så blir det omstart. Därefter flyter det superfint. Men helhetsintrycket på kvällens träning kändes inget vidare.

Något som står klart är iallafall att vi måste träna på ett "kör" komando. Matte ställer sin hund innan första hindret och säger "stopp". Perfekt! Vovven står lydigt kvar trots att matte springer därifrån. Dock går huvudet (såklart) fram och tillbaka och upp och ner. Det finns ju mycket att hålla koll på...Sen säger matte "kör" och hunden står lika still för det! Hmmm....han ska ju komma skjuten ur en kanon när han får sitt "kör". Känns som om vi missat nåt i träningen där...! Blir ju ett perfekt vinterprojekt!!

Totti fick vara hemma hos mamma och leka med Rosso istället för att hänga på till agilityträningen. Skoj att göra nått med bara Taurus också ibland :-) å Totti klarar ju ganska dåligt att sitta lugnt och kolla på när andra kör. Å han är jättedålig på att sitta lugnt och kolla när matte kör. Missat nåt i träningen där med kanske??

Skojigast idag då..? Jo, TRE pinschrar på träningen!!!
3 November 2010  | Länk | agility | 0 kommentar
Skoj

Skojighet 1- Igår på träningen gjorde Tottibotti sina första riktiga bakombyten. Kombinationen var egentligen uppbyggd till de mer rutinerade hundarna men innan de anlände så körde vi lite på vår nivå. Både bakombyten över hinder OCH in i tunnel!! Tjoho!

Skojighet 2- Taurus drar på slalom!!! slalom var inte ens med i kombinationen utan stod en sju, åtta meter längre bort men trots det drar vovven dit och ska köra slalom! Gutt!! Vad vi har jobbat med superbelöningar för att få slalomet att bli ett roligt hinder. Träningen har kanske äntligen gett resultat?? Kul iallafall!

Skojighet 3- Totti går förbi galet skällande terrier på torget utan att skälla en ända gång! Duktig vovve! Dock fick han ett återfall tidigare idag när något större hund gav oss en rejäl utskällning när vi gick förbi. Då kunde han inte hålla sig, vov, vov, vov....vov......vov....Jahaja, träningen fortsätter...

Slut på skojigheter för nu!

2 November 2010  | Länk | agility | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Annika Olsson                                             Skaffa en gratis hemsida