Taurus och Totti
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2024)
>>


inte så dum som han ser ut...?

Tottis matte har varit scout sedan 7-års åldern och ett och annat har hon faktiskt snappat upp under alla de åren. Tillexempel kan hon göra upp eld, surra ihop ett långbord, manövrera kanoter och andra mer eller mindre nyttiga saker. Hon har också lärt sig en och annan knop. Hundarna brukar bli uppbundna med en tjusig råbandsknop när man behöver ha koll på vart de är för en stund. Just den knopen har funkat alldeles ypperligt under många år och idag nere på klubben fästes Totti fast vid en lyktstolpe med just en råbandsknop. Men det är väl bara till att konstatera att den hunden är något klurigare än sina föregångare...För plötsligt kommer det en lös Totti farande när man sitter och spikar fast en tunnel. "Jaha, nu har han lyckats gnaga av kopplet", känndes som en väldigt rimlig förklaring. Den hunden gillar ju att ha saker i munnen och gnager gärna lite på dem när de ändå är där liksom...Men si, efter en snabb koll visade sig kopplet vara helt! Kan hundar faktiskt lyckas ta upp dubbelknutar utan att tugga av kopplet..???? Det var jag rätt säker på skulle vara en omöjlighet men jag är nästan 100% säker på att jag faktiskt slog en dubbelknut innan jag lämnade honom vid stolpen å kopplet är faktiskt helt...skrämande!

Anledningen till att vi var på klubben var så klart agility!! För engångsskull var jag ledig en vardag och hade stämt träff med Malin  och hennes flickor nere på klubben. Klass-ett-bana var det som gällde. Visade sig att det var fler än vi som var lediga så där på förmiddagen en helt vanlig torsdag. Blev ett helt litet gäng där nere :-)

Jaha, vi drar de dåliga sakerna först eller kanske de ska kallas att-träna-mera-på-grejorna istället? Den fokuserade valpen Totti är ett minne blott, nu har jag den galna unghunden Totti att jobba med istället. Vilket i och för sig inte är fy skam det heller. Men han är liksom lite mer överallt hela tiden än han var innan. Han springer på egna små äventyr å hittar roliga grejor att belöna sig själv med. Typ kopplet! Förstå ni hur roligt ett koppel kan vara att springa runt med i munnen? eller en pinne..? eller i brist på annat en pappersbit eller ett löv? MEN det kan vara så enkelt att lösningen är att matte jagar upp honom ordentligt innan vi kör. Leka älskar han ju nämligen så det borde jag kanske utnyttja mer och så kan man ju tycka att jag borde vara van vid att man måste köra full satsning från början. Det går inte att matte sätter igång och jobbar efter att Totti dragit iväg på egna rejs! Man måste ju vara på de där hundarna hela tiden, från första hindret till det sista å så en stund innan första hindret å en stund efter sista....det borde jag veta :-)

Så till de positiva delarna, lille vovven börjar dra lite själv på hindrena! Matte måste inte hålla handen hela vägen utan han hittar faktiskt en del hinder på egenhand bara man visar vart han ska. Härligt! Sen glömmer matte ibland bort att han är nybörjare och tror att han ska springa in i tunnelingången bara för att det är hindret rakt fram...men det går inte, man måste visa tyyydligt att det är dit han ska!

Nu ska matte stänga ner datorn och så ska vi ut och träna slalom!! Det är nämligen inte i närheten av att vara tävlingsdugligt! å vi som ska tävla....dags att träna!!

 

28 April 2011  | Länk | agility | 0 kommentar
Njudung 24 april

Får väl börja med att konstatera att det blev inget nollat lopp denna gången heller...trots fyra försök. Men jag är väldans nöjd med vårt resultat ändå! Fyra lopp och bara en disk. Härligt!

Agility B

10 fel och en 28 plats av 71

Första loppet för dagen var en riktig springbana. Tror jag gjorde tre byten på hela banan däremellan var det fullt ös :-) På nått vis lyckades jag lura Taurus förbi ett hinder å så fick vi en vägran och tyvärr rev han sista hindret. Så 10 fel totalt. Inga tidsfel idag trots att matte fegade i slalomen istället för att hejja på honom. Grämde mig lite när vi kom i mål att jag inte körde på ordentligt! Han kan ju slalom!! Kändes iallafall som en bra start på dagen.

Hopp B

7,56 fel och en 16 plats av 68

Sämsta tänkbara uppladdning! Matte och Taurus på väg in på banan när de kallar in inroparen till tältet och diskuterar nått....jättelänge....kändes det som. Taurus hann iallafall tappa all fokus. Är ju sånt som kan hända men min hund klarar det väldigt dåligt. Så första halvan av loppet seeeegar sig Taurus fram genom banan. Supersakta!! Loppet som genomfördes i slowmotion resulterade dock i en nolla! Å Taurus kom igång sista delen av banan MEN det straffar sig att krypa fram :-) Tidsfel! Så det som kändes som sämsta loppet för dagen resulterade i bästa placeringen....så kan det gå :-)

Agility A

Disk

Jo en disk måste man ju också ha med sig hem! Rätt ofokuserad Taurus tyckte att han kunde skippa delar av slalomet! Det gick inte matte med på, så tillbaka med hunden å så fick han gå hela vägen.Så långt fem fel... Sen var det gunga och muren! Skärpning matte, säger jag bara! Vi har ju en mur nere på klubben, varför tränar jag aldrig på den?? Visst har vi hoppat på den, men kanske hjälper det inte så mycket att träna murhopp en gång per år? Ja, ja...den ofokuserade hunden sprang förbi muren iställer för att hoppa, matte valde att springa vidare och diskade oss. Efter det kom han igång och resten av banan gick riktigt bra, men så är det väl alltid när man redan är diskad...då flyter det fint!

 

Hopp A

5 fel och en 24 plats av 67

Dagens sista klass och vi var först ut. Så direkt från banvandring å hämta hunden. Den slöa hunden....det var vaaarmt i dag och det påverkade nog hunden en del. Matte hällde en flaska vatten över Taurus som tydligt visade vad han tyckte om den behandlingen :-) men sen var det full fart bort till starten. Verkade funka bra med liten dusch innan...ingen supersnabb hund i detta loppet heller men det flöt fint, bra slalom (där matte jagade på och inte fegade) tyvärr knuffade matte sen iväg hunden förbi ett hinder som resulterade i en vägran. Två gånger den här dagen har det hänt nu...matte får hem och träna tror jag!

 

De körde alla largeklasserna först så efter halva dagen var vi färdigtävlade och kunde sitta i solen och njuta av small och mediumhundarna! Vilken härlig dag vi har haft! Men den där nollan den får vi väl fortsätta vänta på....

 

24 April 2011  | Länk | agility | 2 kommentarer
årets premiär

I strålande vårväder har vi idag genomfört årets tävlingsdebut. Med en hund som varit grym på träning så har jag verkligen sett fram emot detta! Att få se hur han funkar på tävling, dessutom på hemmaplan. Först ut var agilityettan. Ingen supersvår bana och matte kände att det var solklart hur vi skulle springa och handla oss runt den banan. Jag hade bestämt mig för att lämna honom fram till andra hindret i starten (eller nästan fram till andra hindret) och det gjorde jag också! Duktig matte att hålla sig till planen :-) Dessutom hade jag lite is i magen och väntade in till T hade fokus åt rätt håll innan vi startade! Två hopphinder rätt fram och sen 90 grader till höger var tanken....men det höll på att bli en disk väldans snabbt där när Taurus istället var på väg upp på balansen. Lite snurrigt var det ett tag vilket resulterade i en vägran men ingen disk. Å ingen disk senare heller! Dock fem fel i slalom när matte var supernöjd med att Taurus gick in rätt och glömde jobba vidare hela vägen...glömmer man bort Taurus då hittar han på annat :-) men tillbaka med honom och så sista biten i mål! 10 hinderfel och så tror jag det var 0,74 tidsfel också.

Sen blev det kaffe och smörgås i solen innan hoppklassen! Sämre kan man ha det! Om agilityklassen var rätt så enkel var hoppklassen snäppet snurrigare. Nu behöver ju inte det vara en nackdel för oss. Händer det mycket hinner inte T glömma bort vad vi håller på med. Dock började banan med en raksträcka å raksträckor är vi i och för sig bra på, men de får gärna vara på slutet!! Taurus matte vet nämligen inte riktigt hur hon ska lyckas svänga honom när han väl fått upp farten med riktning rakt fram...blev lite snurrigt där också. Taurus var bland annat ute och hälsade på domaren..men snurren var långt ifrån hindren så ingen vägran denna gång. Sen var det slalom och nu tänkte jag minsann inte glömma att jobba hela vägen. Tog kanske i för mycket istället...hunden gick in fint men med för hög fart för att klara svänga... 5 fel och ta om slalomet...sånt ger tidsfel också! Det var dock det enda knaset, efter slalom flöt det jättefint!! Jätteroligt och matte är så nöjd med sin vovve!!! Två lopp och i mål båda gångerna, inga disk!! Jippi!!!

Därefter var det en öppen hoppklass men den tror jag inte att vi ordar så mycket om :-) Taurus hade lagt ner verksamheten och kanske hade matte också gjort det...Så nu glömmer vi det sista loppet, kommer ihåg de två första och så ser vi fram emot nästa helg då det bli 4 lopp i Njudung!!

Lille Totti har varit med som sällskapsdam och det gör han så bra :-) Duktig vovve! Han som till vardags låter mest hela tiden säger knappt ett knyst på hela dagen. Innan vi for hem hann Totti och jag också träna lite. Körde en rundbana med bara hopphinder, fick till riktigt bra sug på hindren! Det var roligt!! Körde också lite byten, framför-, och blindbyten köper han rätt bra. Bakombyten är något svårare. Men det får vi väl träna mer när han fått upp lite bättre sug på hindren. Sen fick det faktiskt vara nog med agility för den här helgen :-) Nu sitter vi hemma och degar i soffan. Hundarna har redan somnat och matte kommer nog snart att följa deras exempel!!

17 April 2011  | Länk | agility | 2 kommentarer
unghunden

Blev inte alls någon träning efter hundungdom i torsdags...å det trots att det stod en nybyggd bana på plats. Skyller det helt och hållet på stormovädret som drog in här. En och en halv timme i blåsvädret fick helt enkelt räcka, sen kände jag mig helt urblåst och inte alls i form för nån agilityträning. Formsvackan kan också berott på en gryende förskylning...den känner jag fortfarande av men "tyvärr" verkar den inte riktigt vilja bryta ut.

Träning blev det istället i lördags. Svängar och slalom med världens bästa Taurus! å så en Totti som blivit unghund! Hejsan hoppsan och lite överallt...! Puh...ingen fokus och bara spring i benen och bus i sinnet :-) Haha! Jobba lite med matte och så kolla in annat och så jobba lite med matte...Hit och dit och överallt! Ja, det borde ju inte komma som en överaskning att han också skulle bli unghund. Men jag hade kanske liksom hoppats att han skulle hoppa över det stadiet. Nu får det bli lite klurande på hur vi ska lägga upp den fortsatta träningen. Mindre störningar när vi tränar eller lättare övningar och samma störningar, bättre belöningar...? Matte får klura lite...

Idag har han varit duktig iallafall! Iväg ut i spårskogen med Hickson-gänget. Hur roligt som helst! Viltspår stod på programmet, så jag hade tinat alla våra klövar och blod och letat reda på snitslarna...som visade sig ha minskat rätt så drastiskt i antal. Letat reda på spårlinan längst in i gaderoben och varit iväg med Totti till djuraffären för att införskaffa sele. Visade sig att jag skulle tagit med mig Taurus också...hans sele är nämligen puts väck, men det fanns inte tid för en ny tripp till affären så han fick låna en av Rosso. Iväg kom vi iallafall tillslut å trevligt hade vi. Taurus fick spåra älgklöv för första gången, men det var ingen skillnad mot andra klövar sa han och spårade fint som vanligt. Roligast var när vi kom till ett stort dike och Taurus så fint makerade att spåret fortsatte rakt över diket...men efter att ha konstaterat att det var väldans mycket vatten att ta sig igenom tog sig en sväng längs med kanten för att se om han inte hade haft fel. Kanske, kanske fortsatte spåret ändån längs kanten istället så han slapp att bli blöt :-) Men si det gjorde det inte så han fick finna sig i att bli lite blöt om tassarna! Kklöven hittade han också, men den var påtok för tung för att bära runt på talade han tydligt om och lät matte släpa hem klumpen istället :-)

Totti skulle fått gå ett personspår var mattes plan, men hon är tydligen inte så bra på att hålla sig till sina planer....det blev blodspår även till honom. Hans första! Ca 50 meter långt rakt in i skogen. Tog nog ungefär lika lång tid för honom att ta det som det tog för Taurus att spåra sitt på 600meter...Han är för söt den lille vovven, men det ska nog bli spåhund av honom också! Han började med att ställa sig å käka blod vid spårstarten, ja menar är man ett matvrak så är man...hihi...men sen startade han spårandet iallafall å han spårar så fint så ända fram till klöven som han dyker ner och plockar upp med en gång! "Kolla matte vad jag hittat" stolt som en tupp bär lille vovven sen tillbaka sin klöv till bilen :-) Det här får vi göra fler gånger!!!

 

10 April 2011  | Länk | övrigt | 0 kommentar
Inspirerad

Vilken härlig vecka vi hade vovvarna och jag....förra veckan! Har ju redan berättat om besök hos pinschrarna i Påbonäs, uppstart av träningsgruppen och tisdagspromenad. Sen följde, precis enligt planerna en rätt lugn onsdag innan det var dags för gemensam agilityträning igen på torsdagen och sökträning på fredagen innan veckans höjdpunkt: agilitykurs hela helgen!!!

Sök kan kanske vara en aktivitet för oss. Riktigt roligt hade vi och vovvarna var så duktiga! Förhoppningsvis får vi till fler träffar med Louise och Akilles så vi kan träna vidare. Denna gången letade de "bara" efter matte. Men det gjorde de bra, matte kom med hem igen :-)

Jaha, över till höjdpunkten! För så där tionde året i rad hade klubben bjudit in Annika Aller för en helgs agilityträning! Taurus och matte var det som skulle drillas! Jag hade verkligen med mig en GRYM hund i helgen!!! Äntligen, säger jag bara verkar det ha blivit lite ordning på TarreBarre. (det tog ju bara 6 år...men bättre sent än aldrig som de säger). Äntligen känns det meningsfullt att träna handling, svängar och säkra slalomingångar. Äntligen har jag en hund som jobbar med mig! Äntligen har jag en hund som blir taggad av att se ett agilityhinder! Mmm...vad härligt det är att träna då :-)

Denna helgen var det mycket fokus på svängar och byten. Men det allra häftigaste var ändå slalomträningen! Hej och hå vad det gick undan. "Din hund klarar att du pressar honom lite...spring på, testa att springa ifrån honom" Å det gjorde jag, hihi....inte så att jag rusade iväg och fick stå och vänta tio meter längre bort men jag ökade takten och låg före honom hela vägen. Då ökade Taurus också takten...tänka sig  :-) Rätt logiskt, faktiskt... men det är lätt att bli lite feg, vill ju att han ska lyckas och tyvärr har han väldigt lätt gett upp när det blir fel. Men ibland måste man chansa lite och testa hur det går!

Å så blev det lite svängande också, framförbyten, blindbyten och så Jaakosvängar. Den var ny men rolig! Nu ska här tränas vidare i vår och så ser jag fram emot tävlingssäsongen nått enormt!!! Iår SKA vi gå runt utan fel!! Med superhunden Taiurus bara måste det gå :-)

För att kompensera för den väldigt aktiva veckan förra veckan så har det blivit väldigt lite vettiga aktiviteter denna istället. Idag har Totti fått träna lite slalom. Det var allt! Jaha...så kan det va. Men imån blir det nog lite träning efter hundungdom å så har vi stämt träff för lite träning på lördag innan det ska hållas nybörjarkurs. Denna veckas höjdpunkt blir viltspårsträff på söndag!!

6 April 2011  | Länk | agility | 1 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Annika Olsson                                             Skaffa en gratis hemsida