Startsidan Blogg Fotoalbum Emmas texter Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


Utmaning 247 - 4 september

Vem behöver napp?

Semestern var efterlängtad. Såklart. Varför förstöra den med blöj- och nappavvänjning? Måste det vara lika nappfritt som sjön? Inte en makrill på hela sommaren. Tandagnisslan och gråt från femåringen som hade sett fram emot napp. Med två veckor kvar av semestern beslutade jag enväldigt att det var dags för lillan att sluta med napp. Ett år och fyra månader är lagom. Syskonen fick också sluta med napp vid den åldern och hon ska inte ha några extra privilegier. Bäst hon slutar innan hon lär sig ordet, då slipper man diskutera bort den. Jag ryckte undan den och slängde den i soporna innan hon hann blinka. Det är så lätt på dagen. Hon vägrade att sova middag och skrek förtvivlat efter sin napp. Jag låtsades inte förstå. Utmattad somnade hon kl 21. Ett noll till mig. Natten var sådär. Jag hade glömt hur svårt det är. Mardrömmar om hur lillasyster föll ner för trappan jagade mig de få timmar jag sov den natten. Resten tillbringade jag med ett stressat öra på vakt. Oron för hur den nappfria natten skulle gå höll mig vaken. Det är märkligt hur annorlunda allt känns på natten. Jag gick upp och flyttade soffan för att leta efter en borttappad napp att ha i reserv, men hustomten måste ha gömt den.

Andra natten hittade jag en extranapp. Jag smög omkring med den i fickan som förstärkning. När hon vansinnigt kastade gossedjur, kuddar och täcket omkring sig i sängen var det nära jag tog fram den. Hon letade efter något, men kunde inte sätta ord på det. Napp. "Mammma, maaama, mamma, maaaaaa", sa hon bara, för det är det ord hon kan. Det är mycket tandagnisslan och gråt de första nätterna, men sen avtar det. Hon behöver faktiskt inte napp.
Grannen fick det istället. Napp. På krogen antar jag. I den spillra av familj som han lämnade bakom sig är det också mycket tandagnisslan och gråt, men jag tvivlar på att det går över på två nätter. Varför förstöra semestern med napp?

Ur: Vänersborgaren 3 sept
4 September 2009  | Länk | SkrivPuff | 44 kommentarer
Skrivpuff 30 juni

Utmaning 211 - Skriv om att vara efterlängtad.

... fortsättningen...

Semestern var efterlängtad. Såklart. Alla längtar väl till semestern. Så varför förstöra den med blöj- och nappavvänjning?

Vi hittade en extranapp. Jag har den i tryggt förvar uppe i skåpet. Inatt var det nära att jag tog fram den. Hon är så arg när hon vaknar. Kastar runt gossedjur, kudden och täcket i sängen. Hon letar efter något men kan inte sätta ord på det.
"mammma, maaama, mamma, maaaaaa", säger hon bara, för det är det ord hon kan. Vilket är en av anledningarna till att sluta med napp. Jag vill att hon ska kunna prata mer. Jag märker att jag är annorlunda mot henne när hon inte har napp. Istället för att trycka in nappen så fort hon är missnöjd tar jag mig tid att förklara för henne, prata med henne, sysselsätta henne och lyssna på henne. Vi hittade en gammal napp ute igår. En gummibit. Varför ska de suga på en gummibit? Nej, bättre då att sluta. Inatt fick hon välling en gång. Hon vaknade till några gånger och gnydde, men jag var bara inne hos henne en gång. Hon sover fortfarande och nu är klockan snart nio. Hon behöver inte napp!

Mellanbrorsan behöver inte blöja heller, men jag inser att han inte måste sluta tvärt. Det är jobbigt att bli stor och att sluta med blöja är ännu större än att sluta med napp. Han får bestämma. Ett tag till i alla fall.
30 Juli 2009  | Länk | SkrivPuff | 47 kommentarer
SkrivPuff 28 juli

Utmaning 209 Skriv om att förtjusa en publik.

Igår bestämde jag mig. Dags för mellanbarnet att sluta med blöja. Dags för lillasyster att sluta med napp. På samma dag, det blir ju praktiskt. Två flugor i en smäll.

Två veckor kvar av semestern. Det är lagom. Då är de blöj- och nappfria när förskolan startar igen. Hela dagen kändes det som en bra idé. Lillasyster vägrade dock att sova middag. Hon skrek förtvivlat efter sin napp. Jag låtsades inte förstå. Utmattad somnade hon kl 21.

Natten var sådär. Jag drömde mardrömmar om att lillasyster for nedför trappan. Jag lyssnade, oroade mig för hur den nappfria natten skulle gå. Jag letade efter en bortglömd napp under soffan för att ha som reserv, men hustomten måste ha gömt den. De andra napparna slängde vi i soporna. Mitt på dagen, när allt känns lätt och självklart.

Hon vaknade klockan fem. Jag ser framför mig en förstörd semester av nattvak och bestämmer mig för att köpa en ny napp. Lillebror vaknar och vägrar gå utan blöja. Ger upp även med honom.

På något sätt kommer vi ändå iväg till affären. Hon utan blöja. Han utan napp. De går på rad mina tre fina barn och jag ser hur publiken på gatan vänder sig om, ler och påpekar för sina vänner vilken söt rad med barn som går där. Och då bestämmer jag mig igen. Jag gör ett nytt försök under dagen så får vi se om jag flyttar soffor igen på natten eller hur det går...

...fortsättning följer...
28 Juli 2009  | Länk | SkrivPuff | 31 kommentarer
SkrivPuff 6 juli

Skriv om tystnad.

Jag har varit på skrivarkurs på Slussens Pensionat på Orust.
http://www.makete.se/kurser/skrivarkurs-orust

Hur kul som helst! Det är något visst med att träffa människor som delar ett intresse. Det finns hur mycket som helst att prata om. Inte ens tystnaden efteråt blir riktigt tyst. Samtalen lever kvar i mitt inre, även efter kursen.

Någon som borde lära sig att hålla tyst är Tommy Körberg. Han sjöng två kvällar på pensionatet. De flesta jag har pratat med är rörande överens om att han borde hålla tyst mellan låtarna. Han är bra på att sjunga. Men mellansnacket....
Behöver han en manusskrivare kanske? Han får gärna anlita mig. Jag är rolig. Han hade sin lilla bebis med sig på pensionatet. Jättesöt liten krabat i sin stora pappas famn. Den lille var faktiskt tyst hela tiden.

6 Juli 2009  | Länk | SkrivPuff | 23 kommentarer
Gåshud

Jag är med i en antologi som finns på
https://www.vulkan.se/Presentation.aspx?itemid=36041
27 Juni 2009  | Länk | SkrivPuff | 10 kommentarer
SkrivPuff 18 juni

Skriv om det som finns bortom hörnet.

Jag börjar ana vad som finns bortom hörnet. Jag börjar ana en framtid med lugna middagar, fasta läggtider och tysta nätter. Jag anar att vällingflaskan snart kan slängas och att blöjantalet kommer att halveras. Jag anar att kompisar kommer börja droppa in här allt eftersom. Att lugna middagar och samling kring familjespel inte är alltför avlägset. Jag anar utflykter utan minutiös planering, kvällar utan skrik och gnäll. Jag anar att vi kommer att få det lugnare framöver. Det finns många som blir nostalgiska när småbarnstiden är över, men jag ser fram emot det som väntar runt nästa krök.
18 Juni 2009  | Länk | SkrivPuff | 10 kommentarer
SkrivPuff 16 juni

Skriv din egen topplista: De 10 främsta anledningarna att skriva!

Sortera sina tankar
Roa andra
Få inre lugn
Bli uppskattad
Uttrycka sig
Tjäna pengar
Bli sedd
Kommunicera med andra
Dokumentera inför framtiden
Varva ner
16 Juni 2009  | Länk | SkrivPuff | 6 kommentarer
SkrivPuff 3 juni

Skriv om att klättra.

Det är viktigt att klättra. Barn klättrar. Innan de ens kan gå. När de kan gå klättrar de ännu mer. Högre och högre. Upp på stolar, bord, soffor, hyllor. Vi lyfter ner dem rutinmässigt. Som orangutanger med långa armar lyfter vi ner och lyfter ner och lyfter ner.

Men vi behöver också klättra. Karriärsmässigt. Bostadsmässigt. Kärleksmässigt. Annars stannar vi. "En hungrig hund begår inte självmord" sa en ryss doktor här om veckan. Vi behöver vara hungriga. Vi behöver klättra. Vi behöver drömma, längta och se framåt, uppåt.
3 Juni 2009  | Länk | SkrivPuff | 7 kommentarer
Tävling - ge ut en bok

Utmaning 152 - 1 juni - Tävling!
Dags för SkrivPuffs sommartävling: Ge ut din bok på egen hand!

Har du en bra bokidé? Har du skrivit boken så gott som klar? Har du funderat på att ge ut den själv, utan inblandning av förlag? Har du kanske redan gjort det och märkt att den drunknat i konkurrensen?

********

En tävling som passar mig! Jag har ju en egen bok och jag vill ge ut den, men vet inte riktigt hur. Ska knåpa ihop ett tävlingsbidrag nu och hoppas på att få gå en kurs i hur man ger ut egna böcker, vilket är priset i denna tävling.

I denna vecka ska jag förresten få min bok från tryckeriet. Det är spännande. Två saker kan hända.

1) Jag tycker att boken är jättedålig.
2) Jag tycker att boken är jättebra.

Nej, jag tror inte att det finns ett mellanting i nuläget. Vi får se helt enkelt.
2 Juni 2009  | Länk | SkrivPuff | 26 kommentarer
SkrivPuff 27 maj

Skriv om en krydda.

Idag hände tre förbluffande saker som satte krydda på min tillvaro. Kom ihåg att jag är föräldraledig. Min tillvara är ganska begränsad, och kanske är jag lätt-förbluffad.

Ett: Jag gick in på en reception i Vänersborg. Damen i kassan börjar prata med min ettåring. Hon undrar hur många barn jag har och jag säger som det är. En ettåring, en tvååring och en femåring.
- Va? Och du ser så vital ut! säger hon till mig.
- Det är bara en illusion, svarar jag henne. Idag känner jag mig extra trött. Ungefär som om jag har varit vaken halva natten, vilket jag nästan har också.

Två: Jag hälsade på min 92-åriga mormor idag och hörde hur det hade gått på starroperationen. Jag förväntade mig ett positivt svar. Kanske att det är kul att kunna se och läsa igen. Vad säger mormor?
- Jag visste inte att jag har så mycket rynkor i ansiktet. Varför har ingen sagt till mig att jag ser så uschel ut?!

Tre: Jag gick ut för att slänga soporna. Jag hör glassbilen på avstånd och tar med mig plånboken omifallatt. Precis när jag har slängt de fyra skräppåsarna (varav två är blöjpåsar) så svänger glassbilen upp bredvid mig. Vilken lycka, det var precis tomt på glass i frysen och då slipper jag åka och handla imorgon!
27 Maj 2009  | Länk | SkrivPuff | 16 kommentarer
SkrivPuff 2 maj

Skriv baksidestexten till boken om ditt liv.

Emmas Behovstrappa


Det blev en bok. Alltså har alla delar i min behovstrappa blivit uppfyllda. Att skriva en bok ligger högst upp för mig och är det ultimata måttet på självförverkligande. Grattis till mig!

Jag är 31 år gammal och är mammaledig journalist. Eller mammaledig, oledig är jag rättare sagt. Så in i bomben, för livet med tre små barn (alla under fem år) är inte latgöra.

Jag hoppas att min bok är tankeväckande, oroväckande, en väckarklocka, tidlös, samtidsroman, romantisk, semantisk, meningsrik, meningsfull, full av skit, skitbra, braksuccé. Kanske är den läsvärd, värdefull, värdelös, lössläppt, nysläppt, nyskapande, efterapande, apatisk, dramatisk, pragmatisk, fanatisk, fantastisk, bombastisk eller varför inte elastisk?
2 Maj 2009  | Länk | SkrivPuff | 28 kommentarer
SkrivPuff 30 april

Skriv ett tacktal till vintern.

Vintern är en härlig årstid. Det är ingen diskussion om kortbyxor gör så att man får skrapsår på knäna eller om man får lov att gå barfota ute trots risken att trampa på någon söndertrasande glasbit. Den skyddande overallen gör det omöjligt för gräsfläckar att leta sig in i trådfibrerna och ingen sand kan ta sig in i huset genom att gömma sig i fickor eller upplagda byxor.

På vintern får man arbeta tillsammans vid morgonens obligatoriska skrapande av bilrutor, och det är helt okej att curla. Ingen tittar ogillande när jag rullar in barnen på dagisuppfartens isbana. Det går fort, är smidigt och de nyvakna barnen behöver inte fundera över om de egentligen hade lust med dagis just denna morgon. Och så är det något med luften. Kall luft som gör värmen inomhus, inombords, så påtaglig.

Julen

Julen är en riktig familjehögtid. Godsaker, omtanke och värme. Många förknippar julen med en gammal farbror som kommer på besök, lite lagom på lyset och med en säck full med presenter. För mig är julen mer än så. För mig är julen som en mycket gammal mormor. Hon är en krutgumma med många överraskningar och med mycket omtanke i gömmorna.

Precis som andra åldringar låter julen vänta på sig. Hon tar sig tid. Hösten är en lång väntan. Det går långsamt. Långsamt. Långsamt. Tills det blir Lucia. Då blir det fart på de gamla benen, rullatorn verkar ha fått motor, och mormor spurtar rakt in i julstöket. Själv hänger jag inte med förrän det är dags att kasta ut julen och mormor sitter där nöjd i gungstolen och väntar på nästa attack om knappt ett år.

Vem skulle julen vara om inte en gammal och omtänksam gumma? En urmormor som ser till att alla barn och barnbarn blir ompysslade och bortskämda. Hon ser till att vi får i oss julskinka med stark senap på, att vi rimmar när vi hittar mandeln i julgröten, att det finns klappar under granen och att pappa inte tar en snaps för mycket.

Högtidsstunden för mormor är när farbror jultomten kommer. Han flirtar genom att ropa på snälla barn så högt att till och med mormor hör. Tomten vet att vägen till mormors hjärta går genom de yngre generationerna, och därför överöser han dem med storslaga presenter. Barnen ser med skräckblandad förtjusning och respekt på den man som får mormor att dansa runt granen. Han, som tog sig en styrketår innan han knackade på den paranta damens bostad, får en tallrik gröt och en skinksmörgås innan han med blossande kinder drar sig tillbaka. Med löfte om att komma åter nästa år. Det är därför mormor sitter i gungstolen. Hon väntar.

Vintern är också tid för varandra. Mysiga hemmakvällar och besök hos vänner. Ingen är bortrest, alla är närvarande. Bilfärder till nära och kära.

Fyraåringen förklarar i baksätet för tvååringen varför bilen pep till precis.

- Det var nog risk of ice.
- Risk of bajs. Haha.

30 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 71 kommentarer
SkrivPuff 29 april

En bild att skriva till:

Nu har jag skrivit färdigt min kåseribok. Hjälp. Jag behöver en livboj att hålla mig i. Lite läskigt är det. Jag har skickat den till ett förlag. Hoppas de ringer typ imorgon. Troligare är att de hör av sig om några månader.
29 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 92 kommentarer
SkrivPuff 22 april

Skriv om att vänta.

Alla som har gått över tiden förstår varför det heter "vänta barn" när man är gravid.

Första barnet kom två veckor för tidigt. Jag hann knappt vänta. Andra barnet kom på utsatt tid, men trean kom alldeles för sent. Två veckor över tiden, och det var lååång väntan. Hon låg inne i magen en hel månad mer än ettan gjorde. Är inte det konstigt?

Man ska lära sig att vänta. Även barn. Man är rätt dålig på att vänta när man föds. Otåligt vill man ha mat. Direkt. Ny blöja. Omgående. Snabbt. Allt kretsar runt en själv. Successivt vänjs man vid att vänta. Vänta på maten. Vänta på kramen. Vänta på blöjan. Konstigt att man kan vara så otålig när man föds, men kunna vänta så länge inne i magen!

22 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 30 kommentarer
SkrivPuff 21 april

Skriv Twitter-kort - en hel story på max 140 tecken!


Jag servar tre feberheta barn, ingen sover. Skyndar och faller hårt i trappan. På morgonen lägger jag tre ömmande barn på den ömma modern.

(139 tecken)
21 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 12 kommentarer
SkrivPuff 20 april

Skriv en text på temat " En gång och aldrig mer"

Jaha. Nu har jag gjort det. Jag ångrar det djupt, men det bara slank ur mig. Jag ska först förklara hur det kunde ske.

Natten var lite krånglig. Vicke sov oroligt och vi sov alla lite dåligt.
Efter dagis var han jättetrött.
Jag skulle försöka vara trevlig i telefon samtidigt som barnen slåss och Julia trillar.
Och så höll det på några timmar. Sen brast det för mig. Det bara slank ut mig.

- Tyst alla skitgubbar!

Just precis så sa jag. Men sen var jag tvungen att skratta lite, för jag kom att tänka på kortspelet "Skitgubbe". Killarna reagerade inte så mycket, men Vicke blev tyst i alla fall i två sekunder.

Nu ska vi äta middag.

Jag sa det en gång. Men aldrig mer!
20 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 27 kommentarer
SkrivPuff 19 april

Skriv om hunger.

Jag var gravid. Hungrig jämt. Ammade. Hungrig jämt. Trebarnsmamma. Hungrig jämt. Trött. Hungrig. Glad. Hungrig.

Sen fick jag se mig i spegeln.

Vad hade hänt? Någon hade kommit och tagit över min kropp. Bosatt sig inuti mig. Någon på 15 kilo. Då bestämde jag mig för att gå ner i vikt. Jag började läsa på om näringslära och dieter. Jag gick med i ett forum på viktminskning på internet. Och framför allt var jag hungrig.

Det tog mig fem månader, men nu är jag tio kilo lättare. Jag använde mig av följande metod:

Atkins
LCHF
Viktväktarpionts
Kolhydratsnålt
Fettrikt
Fettfattigt
Soppor
Fullkorn
Frön
GI

Lägg alla ovanstående ingredienser i en skål. Mixa.
19 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 9 kommentarer
SkrivPuff 12 april

Skriv om en udda kombination.

Han frågar alltid om vägen när vi kör fel.
Jag undviker i det längsta att fråga om vägen. Hellre virrar jag ett par timmar först (och jag kör alltid fel). Jag kollar på kartor (och försöker hålla dem på rätt håll). Jag kör på känsla och trooor att vi snart är framme. Gång på gång på gång. Till slut stannar vi dock alltid och frågar om vägen. Okej då, säger jag. Om du absolut vill. Men jag vet nästan helt säkert precis hur vi ska åka nu. (Jag har alltid fel, men det avslöjar jag helst inte).

Han vill prata känslor. Prata. Och prata och prata.
Jaha, säger jag och ser ut som om jag lyssnar (samtidigt som jag funderar på vad vi ska äta till middag. Broccolipaj och kantarellmacka kanske. Han är bra på att prata. Och jag är bra på att lyssna.

Han hatar broccoli och kantareller. Jag tycker att det är det bästa som finns. Alltså blir det mycket till mig och han får äta något annat. Kanske spagetti och köttfärssås. Det gillar barnen också. Alla blir nöjda.

Kanske är vi en udda kombination. Men i så fall är udda bra.
12 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 17 kommentarer
SkrivPuff 9 april

En bild att skriva till. Vad står det på den lilla lappen och vad händer innanför dörren?

På lappen står det:

Kära barn. Stör inte mamma. Mamma måste sova. Hon har inte sovit ordentligt på flera nätter. Kräks inte ikväll igen. Snälla, vakna inte och vill ha välling. Och kalla mig inte för bajspruttmamma.
Ps. En sak till. Be pappa lära er läsa.

Innanför dörren hörs en trött moders utmattade snarkningar.
9 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 14 kommentarer
SkrivPuff 8 april

Skriv om att hoppa av.

Tack mamma för att du kom hit och tog hand om oss igår.
Idag känner jag mig mycket piggare. Igår funderade jag på att hoppa av hela familjeprojektet och dra till Anderna. Men det var visst bara sömnbrist.

Johannes provade att klä ut sig till påskgubbe igår. Han målade ansiktet och tog på sig hatt och handväska och gick ut och mötte mormor.

Kläderna hade jag köpt på HM, på tjejavdelningen. Där finns de finaste kläderna. Det är färger, volanger och hjärtan. På killavdelningen finns bara svart, grått och gråsvart. Det är superlätt att kombinera och kan inte bli fel. En svart tröja passar både till bruna och gråbruna byxor.

Men nu har jag ju fått en anledning att på riktigt handla på tjejavdelningen, och då inte bara påskkläder. Hon är ett år nu Julia och ser ut som en påskkärring året runt. För jag vet hur man köper tjejkläder och har massor av dem, men jag har inte kommit på koden. Jag vet inte hur man kombinerar dem. Hon är ett vandrande lapptäcke, om än ett ganska vingligt vandrande lapptäcke ännu. Hon kan visserligen gå, men kommer det ett hinder, tex i form av en legokloss så lägger hon in backen och kastar sig bakåt. Tur att blöjstötdämparen tar mesta av fallet.

Men som igår.

Jag satte på henne en body. Hittade en fin stickad Hello Kitty klänning att ta på henne. Hon blev jättenäpen. Sen blev hon kall om benen. Då tog jag på henne brorsans gamla långkalsonger. Man kan ju inte slänga kläderna bara för att de är tillverkade för killar, några killkläder får hon alltså ha på sig. Sen blev hon kall om fötterna. Det blev batmanstrumpor, brorsans, för jag hittade inte hennes. Jag kan ju inte springa runt och leta efter dem hela dagen bara för att hennes kläder ska matcha. Sen skulle vi gå ut. Jag hittade ett par rosa byxor. En röd vindtät jacka. En blåvitrandig mössa. Ett par gråa killskor.

Men hallå.

Sådär kan hon väl inte se ut. Grannarna kommer att få spader. Jag har haft lösa planer på att starta en modeblogg. Man vill ju hänga med, och det är ju modernt. Men för allas bästa så hoppar jag av det projektet innan jag ens har börjat. Det är bara att inse att jag inte kommer att bli någon trendsetter. Men vem vet, med Julias något annorlunda klädvanor nu när hon är liten så kanske hon kommer med någon banbrytande kollektion när hon blir äldre. Vem vet, barndomen är ju så betydelsefull och det är nu när de är riktigt små som deras personlighet formas.
8 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 13 kommentarer
SkrivPuff 6 april

Du får den lyxigaste dag du kan tänka dig - hur ser den ut?

Få sova hela natten.

Gå på toaletten ifred.

Slippa laga mat.

Slippa städa.

Slippa tvätta.

Slippa handla.

Den lyxigaste dagen för mig just nu skulle få bli att få vara ifred och sitta och skriva en hel dag.

Idag är jag extra trött. Julia var uppe tre timmar inatt. Viktor var hemma från dagis. Men nu ska jag gå och lägga mig. Klockan är bara tio på kvällen. Nästan lite lyxigt.
6 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 34 kommentarer
SkrivPuff 3 april

Skriv om något som går alldeles för fort.

Take it easy!

Slow är bra. Men det är inte särskilt trendigt. Däremot vill jag slå ett slag för att leva mer slow, och det kan man göra i vilken city som helst. Det är bara att dra ner på tempot lite. Sluta med powerwalken. Nu är det slow-walk som gäller. I slow-walk måste man stanna och klappa alla katter som går förbi. Man måste också plocka pinnar från marken, hjälpa buskarna att bli av med de sista rödgula löven, hoppa på brunnar, undersöka djupet i vattenpölen, hälsa på alla som går förbi och inleda samtal med dem trots att de ser ut att vara på väg någonstans. Slow food är redan ett etablerat begrepp och innebär ungefär att det ska ta längre tid att äta upp maten än det gjorde att laga den. Maten får gärna lekas lite med, kanske snurras på tallriken en stund, mellanlanda i vattenglaset och torka på kniven innan den hamnar i munnen. Slow-laundry är något jag vill rekommendera. Allt sedan torktumlaren vägrade att snurra mer så hänger jag upp varje plagg istället för att i förbifarten, medan jag byter en blöja, kasta tvätten mellan tvättmaskinen och torktumlaren. Slow-laundry är faktiskt riktigt trevligt.

Slow-story ger mer kvalitetstid vid nattningen. Istället för att så snabbt som möjligt läsa tre sagor vid sängen läser jag bara en. Långsamt. Vi har tid att småprata lite mellan meningarna och det känns väldigt modernt. Jag tror jag håller på att bli lite trendig. Det är i så fall tack vare mina barn. Mina tre sötnosar. Det är polishunden Johannes som sover med ett öga öppet. Det är kamphunden Viktor som visserligen ser ut som en surferkille i miniformat med brunbränt ansikte och kritvitt hår, men som snarare liknar en kamphund än en knähund och så är det Julia. Lillan som hänger som en chihuahua på min axel, precis sådär lugn och bedårande söt som en trendig accessoar ska vara. Hoppas de växer upp väldigt slow också för jag vill behålla den här tiden länge.
3 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 12 kommentarer
SkrivPuff 2 april

Skriv om uppmärksamhet!

Det var exakt ett år sen. Min äldsta son kunde inte sova och krävde uppmärksamhet. Klockan ett på natten.
Han ville så jättesupergärna att jag skulle läsa lite ur Spindelmannen och god (?) mor som jag är så läste jag lite.

- Aj, det gör så ont i magen.
- Va? Står det så?
- Nä, jag hämtar pappa.

Värkarna hade startat. Barn nummer tre pockade på uppmärksamhet.
Klockan 4.44 föddes hon och det är därför hon får all uppmärksamhet idag.

Grattis på ettårsdagen Julia!
2 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 6 kommentarer
SkrivPuff 30 mars

Skriv om något nytt du lärde dig igår!

Igår lärde jag mig hur man gör på spahotell.

Jag lärde mig att det är helt okej att åka runt på hotellet i morgonrock. Men att man helst ska ha med sig badofflor.
Jag lärde mig hur man provar vin och att man ska sticka ner hela näsan i vinglaset, hålla det i foten och tugga på vinet så att det når alla smaklökar. Jag lärde mig också att om vinet har en kraftig eftersmak så är det förmodligen är dyrt vin.
Jag lärde mig att struts är gott.
Att de har fina stränder i Tylesand.
Att man inte behöver ta med egen frukt till ett spahotell. I varje vrå stod stora skålar med bananer, äpplen och apelsiner.

Jag lärde mig att de stora killarna klarar sig utmärkt ett dygn med barnvakt.

Och så lärde jag mig att det går att ta med en ettåring på spahotell. Majoriteten av de som var där var unga par som hade rest utan sina barn. De tittade längtansfullt på vår lilla dotter som spatserade runt på heltäckningsmattorna och hälsade på alla. Många var det som började prata med oss om sina barn, vattenkoppor och barnvakter, men alla ville de nog egentligen samma sak:

åka till ett spahotell med sina barn och ändå ha möjlighet att koppla av lite grann - en näst intill omöjlig kombination om man inte råkar ha just en liten bedårande, lugn och tyst ettåring som är nöjd med heltäckningsmattspromenader.
30 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 54 kommentarer
SkrivPuff 26 mars

Skriv om något grönt.

På dagis mötte jag en andfådd mamma som skulle skola in sitt andra barn. Hon sa att det var första gången hon skulle göra iordning båda barnen själv på morgonen och se till att de kom till dagis i tid.

Först förstod jag inte hennes problem. Jag har tre och tycker att det går rätt smidigt att få dem till dagis kl 8. Men så kom jag plötsligt också ihåg när jag var så där

grön.

Nybörjare.

Helt plötsligt två barn att ta hänsyn till på morgonen. Som ska ha matchande (nåja!) kläder, strumpor, vantar, blöjor, extrakläder till dagis och dessutom komma i tid till frukosten. Och ta farväl även av den lilla plutten. Det var inte så bara.

I augusti börjar min trea på dagis. Då blir jag grön igen.
26 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 12 kommentarer
SkrivPuff 22 mars

Se dig omkring i rummet och välj ut en sak. Beskriv hur den ser ut och berätta hur den hamnat där.

Blomkrukan är grön i den nya moderna nyansen. Jag skulle nog inte ha valt just den färgen om jag hade valt den själv. Men killarna är stolta. De strålar nästan lika mycket som blomkrukan gör när solen lyser in genom fönstret.

Vi hade städat. Inget ovanligt med det. Men den här gången hade vi verkligen städat. Tre fyllda sopsäckar blev resultatet. (Ja, det var dem som skulle till tippen). Det blev lite tomt här hemma. Uner all bröte på byrån upptäckte jag en julduk. Och nu är det nästan påsk. Jag tog killarna och lilltjejen, stuvade in dem i samma kundvagn och begav mig till heminredningsbutiken.

- Dääär ligger leksaksaffären.
- Du körde förbi leksaksaffären.

- Vi ska inte ha leksaker, vi ska ha saker så hemmet blir hemtrevligt.

- Det är redan trevligt. Du köööörde förbi.....

Och så valde vi kuddar, dukar, handdukar och blomkrukor i rasande fart.

- Den kudden är jättefin!
- Jag vill ha glitter på hela kudden mamma.
- Jag ser en jättefin duk.

- Nej gubben, det är en gardin.

Jag är jättenöjd med min nya blomkruka. Och ännu nöjdare är jag med Flitiga Lisa som blommande tittar upp ur krukan. Jag tänker att det där är en blomma som passar en sån här flitig dag.
22 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 18 kommentarer
SkrivPuff 21 mars

Skriv om en bra idé.

Femåringar har bra idéer. Vad sägs om de här?!

Johannes tycker att vi ska bo tillsammans även när han har blivit vuxen. För då kan vi hjälpas åt och passa varandras barn.

Och så tycker han att när han köper hus så ska han bara kolla i barnens rum, för det är inte lika synd om de vuxna. Och då behöver man inte gå runt och kolla i alla rum.

Johannes tycker att vi ska bygga en lång rutschkana av plåt så att han kan åka till sina bästa vänner som bor 3 km bort.

Det är en bra idé att vi ska bo tillsammans även när han blir stor. För han har så många bra idéer, och ett som är säkert är att tråkigt har man aldrig tillsammans med honom.
21 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 7 kommentarer
SkrivPuff 18 mars

Skriv om vatten.

Jag har gjort upp en lista till imorgon. Förutom ta hand om barnen ska jag:

Städa hela huset (både uppe och nere)
Leta fram Viktors gamla kängor och se om de passar Julia.
Åka till tippen med glödlampor, skräpet som jag ska städa undan och den gamla trasiga lampan. Och bilbatteriet som har stått i förrådet i två år. Eller är det tre?
Storhandla.
Tvätta.
Leta fram två låneböcker som är ett år försenade.
Sortera posten från tre månader tillbaka.

Jag vet inte vad du tror. Men jag har nog tagit

vatten

över huvudet.
18 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 11 kommentarer
SkrivPuff 17 mars

Beskriv en grönsak i minsta detalj.

Köttfärsen fräser i pannan. Spagettin kokar. De hårda stråna faller nedåt i kastrullen och resignerar under det heta vattnet. Små barnahänder hjälper till. Kniven tas fram, försiktigt försiktigt. Gurkan hämtas varsamt från kylskåpet.
Den är iskall.
Plasten tas av men det är trögt. Tålamodet tar nästan slut, men så säger det plopp och den hala grönsaken far ner i diskhon. Den plockas försiktigt upp igen.
Kranen sätts på.
Ljuset över diskhon tänds.
Kallt vatten på en kall gurka.
Koncentration.
"Skärbräda tack."
Händerna gör sig redo.
Kniven. Den slöa kniven. Segar sig igenom skalet. Händerna blir blöta. Första skivan bli tjock. Den faller ner på skärbrädan. Den får godkänt och hamnar i salladsskålen. Andra skivan blir lite tunnare, men hamnar i munnen. Kras, kras, låter det när den tuggas sönder.


17 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 14 kommentarer
Utmaning 7 mars

Ta ut den tredje boken från höger på tredje hyllan i din bokhylla. Slå upp sidan 33. Läs och skriv av den tredje meningen. Slå ihop boken och skriv en helt egen fortsättning.


Den här versionen är rätt så engelsk: äpple och björnbär med ett smörigt frasigt smultäcke.

Den här versionen är rätt så Lindsk: mjöl överallt, vatten på stolar och golv, jäst i håret, plåster i smeten. Mjöliga tröjor som åker av. Byxor blir för varma. Det nyligen städade golvet är lekplats till Julia som äter resterna. Det som trillarna ner på golvet av två hjälpsamma storebröder. Johannes bakar med båda armarna, för tränings skull.
Sen sitter vi nakna på golvet och äter nybakade bullar!
17 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 8 kommentarer
Utmaning 9 mars

Skriv om att ta en risk

Jag har satt nyckeln i dörren, men så bestämmer jag mig. Jag tar en risk.
- Du. Jag väntar en liten stund. Men sen åker jag.

Maken vill följa med i bilen. Han snabbrakar sig, kastar i sig frukost. Lillebror packar lunchlåda till honom. Vi kommer att bli sena. Vi kommer att få skäll, men vi tar den risken.

Spänningen stiger, fem minuter i åtta. Ska vi hinna?

Framme på dagis, jag curlar in killarna på den hala uppfarten. Frukostvagnen rullas in samtidigt som jag sliter av deras overaller. Inga sura miner hos personalen. Chansningen gick hem. Vardagsdramatik.
17 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 11 kommentarer
SkrivPuff utmaning 12 mars

Skriv som om du vore ett husdjur i ditt hushåll.


Johannes vill skaffa en hund.
Varför då undrar jag?

Han har ju mig!

Jag ligger hoprullad i barnens sängar på natten, jag äter rester från deras tallrikar. Jag får med dem ut på promenad. Jag gosar och kelar. Jag fäller hår. Jag skäller.

Fattar verkligen inte vad han ska ha en hund till.
17 Mars 2009  | Länk | SkrivPuff | 11 kommentarer


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Emma Lind                                             Skaffa en gratis hemsida