Startsidan Blogg Fotoalbum Emmas texter Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


SkrivPuff 30 april

Skriv ett tacktal till vintern.

Vintern är en härlig årstid. Det är ingen diskussion om kortbyxor gör så att man får skrapsår på knäna eller om man får lov att gå barfota ute trots risken att trampa på någon söndertrasande glasbit. Den skyddande overallen gör det omöjligt för gräsfläckar att leta sig in i trådfibrerna och ingen sand kan ta sig in i huset genom att gömma sig i fickor eller upplagda byxor.

På vintern får man arbeta tillsammans vid morgonens obligatoriska skrapande av bilrutor, och det är helt okej att curla. Ingen tittar ogillande när jag rullar in barnen på dagisuppfartens isbana. Det går fort, är smidigt och de nyvakna barnen behöver inte fundera över om de egentligen hade lust med dagis just denna morgon. Och så är det något med luften. Kall luft som gör värmen inomhus, inombords, så påtaglig.

Julen

Julen är en riktig familjehögtid. Godsaker, omtanke och värme. Många förknippar julen med en gammal farbror som kommer på besök, lite lagom på lyset och med en säck full med presenter. För mig är julen mer än så. För mig är julen som en mycket gammal mormor. Hon är en krutgumma med många överraskningar och med mycket omtanke i gömmorna.

Precis som andra åldringar låter julen vänta på sig. Hon tar sig tid. Hösten är en lång väntan. Det går långsamt. Långsamt. Långsamt. Tills det blir Lucia. Då blir det fart på de gamla benen, rullatorn verkar ha fått motor, och mormor spurtar rakt in i julstöket. Själv hänger jag inte med förrän det är dags att kasta ut julen och mormor sitter där nöjd i gungstolen och väntar på nästa attack om knappt ett år.

Vem skulle julen vara om inte en gammal och omtänksam gumma? En urmormor som ser till att alla barn och barnbarn blir ompysslade och bortskämda. Hon ser till att vi får i oss julskinka med stark senap på, att vi rimmar när vi hittar mandeln i julgröten, att det finns klappar under granen och att pappa inte tar en snaps för mycket.

Högtidsstunden för mormor är när farbror jultomten kommer. Han flirtar genom att ropa på snälla barn så högt att till och med mormor hör. Tomten vet att vägen till mormors hjärta går genom de yngre generationerna, och därför överöser han dem med storslaga presenter. Barnen ser med skräckblandad förtjusning och respekt på den man som får mormor att dansa runt granen. Han, som tog sig en styrketår innan han knackade på den paranta damens bostad, får en tallrik gröt och en skinksmörgås innan han med blossande kinder drar sig tillbaka. Med löfte om att komma åter nästa år. Det är därför mormor sitter i gungstolen. Hon väntar.

Vintern är också tid för varandra. Mysiga hemmakvällar och besök hos vänner. Ingen är bortrest, alla är närvarande. Bilfärder till nära och kära.

Fyraåringen förklarar i baksätet för tvååringen varför bilen pep till precis.

- Det var nog risk of ice.
- Risk of bajs. Haha.

30 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 71 kommentarer
SkrivPuff 29 april

En bild att skriva till:

Nu har jag skrivit färdigt min kåseribok. Hjälp. Jag behöver en livboj att hålla mig i. Lite läskigt är det. Jag har skickat den till ett förlag. Hoppas de ringer typ imorgon. Troligare är att de hör av sig om några månader.
29 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 92 kommentarer
SkrivPuff 22 april

Skriv om att vänta.

Alla som har gått över tiden förstår varför det heter "vänta barn" när man är gravid.

Första barnet kom två veckor för tidigt. Jag hann knappt vänta. Andra barnet kom på utsatt tid, men trean kom alldeles för sent. Två veckor över tiden, och det var lååång väntan. Hon låg inne i magen en hel månad mer än ettan gjorde. Är inte det konstigt?

Man ska lära sig att vänta. Även barn. Man är rätt dålig på att vänta när man föds. Otåligt vill man ha mat. Direkt. Ny blöja. Omgående. Snabbt. Allt kretsar runt en själv. Successivt vänjs man vid att vänta. Vänta på maten. Vänta på kramen. Vänta på blöjan. Konstigt att man kan vara så otålig när man föds, men kunna vänta så länge inne i magen!

22 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 30 kommentarer
SkrivPuff 21 april

Skriv Twitter-kort - en hel story på max 140 tecken!


Jag servar tre feberheta barn, ingen sover. Skyndar och faller hårt i trappan. På morgonen lägger jag tre ömmande barn på den ömma modern.

(139 tecken)
21 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 12 kommentarer
SkrivPuff 20 april

Skriv en text på temat " En gång och aldrig mer"

Jaha. Nu har jag gjort det. Jag ångrar det djupt, men det bara slank ur mig. Jag ska först förklara hur det kunde ske.

Natten var lite krånglig. Vicke sov oroligt och vi sov alla lite dåligt.
Efter dagis var han jättetrött.
Jag skulle försöka vara trevlig i telefon samtidigt som barnen slåss och Julia trillar.
Och så höll det på några timmar. Sen brast det för mig. Det bara slank ut mig.

- Tyst alla skitgubbar!

Just precis så sa jag. Men sen var jag tvungen att skratta lite, för jag kom att tänka på kortspelet "Skitgubbe". Killarna reagerade inte så mycket, men Vicke blev tyst i alla fall i två sekunder.

Nu ska vi äta middag.

Jag sa det en gång. Men aldrig mer!
20 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 27 kommentarer
SkrivPuff 19 april

Skriv om hunger.

Jag var gravid. Hungrig jämt. Ammade. Hungrig jämt. Trebarnsmamma. Hungrig jämt. Trött. Hungrig. Glad. Hungrig.

Sen fick jag se mig i spegeln.

Vad hade hänt? Någon hade kommit och tagit över min kropp. Bosatt sig inuti mig. Någon på 15 kilo. Då bestämde jag mig för att gå ner i vikt. Jag började läsa på om näringslära och dieter. Jag gick med i ett forum på viktminskning på internet. Och framför allt var jag hungrig.

Det tog mig fem månader, men nu är jag tio kilo lättare. Jag använde mig av följande metod:

Atkins
LCHF
Viktväktarpionts
Kolhydratsnålt
Fettrikt
Fettfattigt
Soppor
Fullkorn
Frön
GI

Lägg alla ovanstående ingredienser i en skål. Mixa.
19 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 9 kommentarer
SkrivPuff 12 april

Skriv om en udda kombination.

Han frågar alltid om vägen när vi kör fel.
Jag undviker i det längsta att fråga om vägen. Hellre virrar jag ett par timmar först (och jag kör alltid fel). Jag kollar på kartor (och försöker hålla dem på rätt håll). Jag kör på känsla och trooor att vi snart är framme. Gång på gång på gång. Till slut stannar vi dock alltid och frågar om vägen. Okej då, säger jag. Om du absolut vill. Men jag vet nästan helt säkert precis hur vi ska åka nu. (Jag har alltid fel, men det avslöjar jag helst inte).

Han vill prata känslor. Prata. Och prata och prata.
Jaha, säger jag och ser ut som om jag lyssnar (samtidigt som jag funderar på vad vi ska äta till middag. Broccolipaj och kantarellmacka kanske. Han är bra på att prata. Och jag är bra på att lyssna.

Han hatar broccoli och kantareller. Jag tycker att det är det bästa som finns. Alltså blir det mycket till mig och han får äta något annat. Kanske spagetti och köttfärssås. Det gillar barnen också. Alla blir nöjda.

Kanske är vi en udda kombination. Men i så fall är udda bra.
12 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 17 kommentarer
SkrivPuff 9 april

En bild att skriva till. Vad står det på den lilla lappen och vad händer innanför dörren?

På lappen står det:

Kära barn. Stör inte mamma. Mamma måste sova. Hon har inte sovit ordentligt på flera nätter. Kräks inte ikväll igen. Snälla, vakna inte och vill ha välling. Och kalla mig inte för bajspruttmamma.
Ps. En sak till. Be pappa lära er läsa.

Innanför dörren hörs en trött moders utmattade snarkningar.
9 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 14 kommentarer
SkrivPuff 8 april

Skriv om att hoppa av.

Tack mamma för att du kom hit och tog hand om oss igår.
Idag känner jag mig mycket piggare. Igår funderade jag på att hoppa av hela familjeprojektet och dra till Anderna. Men det var visst bara sömnbrist.

Johannes provade att klä ut sig till påskgubbe igår. Han målade ansiktet och tog på sig hatt och handväska och gick ut och mötte mormor.

Kläderna hade jag köpt på HM, på tjejavdelningen. Där finns de finaste kläderna. Det är färger, volanger och hjärtan. På killavdelningen finns bara svart, grått och gråsvart. Det är superlätt att kombinera och kan inte bli fel. En svart tröja passar både till bruna och gråbruna byxor.

Men nu har jag ju fått en anledning att på riktigt handla på tjejavdelningen, och då inte bara påskkläder. Hon är ett år nu Julia och ser ut som en påskkärring året runt. För jag vet hur man köper tjejkläder och har massor av dem, men jag har inte kommit på koden. Jag vet inte hur man kombinerar dem. Hon är ett vandrande lapptäcke, om än ett ganska vingligt vandrande lapptäcke ännu. Hon kan visserligen gå, men kommer det ett hinder, tex i form av en legokloss så lägger hon in backen och kastar sig bakåt. Tur att blöjstötdämparen tar mesta av fallet.

Men som igår.

Jag satte på henne en body. Hittade en fin stickad Hello Kitty klänning att ta på henne. Hon blev jättenäpen. Sen blev hon kall om benen. Då tog jag på henne brorsans gamla långkalsonger. Man kan ju inte slänga kläderna bara för att de är tillverkade för killar, några killkläder får hon alltså ha på sig. Sen blev hon kall om fötterna. Det blev batmanstrumpor, brorsans, för jag hittade inte hennes. Jag kan ju inte springa runt och leta efter dem hela dagen bara för att hennes kläder ska matcha. Sen skulle vi gå ut. Jag hittade ett par rosa byxor. En röd vindtät jacka. En blåvitrandig mössa. Ett par gråa killskor.

Men hallå.

Sådär kan hon väl inte se ut. Grannarna kommer att få spader. Jag har haft lösa planer på att starta en modeblogg. Man vill ju hänga med, och det är ju modernt. Men för allas bästa så hoppar jag av det projektet innan jag ens har börjat. Det är bara att inse att jag inte kommer att bli någon trendsetter. Men vem vet, med Julias något annorlunda klädvanor nu när hon är liten så kanske hon kommer med någon banbrytande kollektion när hon blir äldre. Vem vet, barndomen är ju så betydelsefull och det är nu när de är riktigt små som deras personlighet formas.
8 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 13 kommentarer
SkrivPuff 6 april

Du får den lyxigaste dag du kan tänka dig - hur ser den ut?

Få sova hela natten.

Gå på toaletten ifred.

Slippa laga mat.

Slippa städa.

Slippa tvätta.

Slippa handla.

Den lyxigaste dagen för mig just nu skulle få bli att få vara ifred och sitta och skriva en hel dag.

Idag är jag extra trött. Julia var uppe tre timmar inatt. Viktor var hemma från dagis. Men nu ska jag gå och lägga mig. Klockan är bara tio på kvällen. Nästan lite lyxigt.
6 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 34 kommentarer
SkrivPuff 3 april

Skriv om något som går alldeles för fort.

Take it easy!

Slow är bra. Men det är inte särskilt trendigt. Däremot vill jag slå ett slag för att leva mer slow, och det kan man göra i vilken city som helst. Det är bara att dra ner på tempot lite. Sluta med powerwalken. Nu är det slow-walk som gäller. I slow-walk måste man stanna och klappa alla katter som går förbi. Man måste också plocka pinnar från marken, hjälpa buskarna att bli av med de sista rödgula löven, hoppa på brunnar, undersöka djupet i vattenpölen, hälsa på alla som går förbi och inleda samtal med dem trots att de ser ut att vara på väg någonstans. Slow food är redan ett etablerat begrepp och innebär ungefär att det ska ta längre tid att äta upp maten än det gjorde att laga den. Maten får gärna lekas lite med, kanske snurras på tallriken en stund, mellanlanda i vattenglaset och torka på kniven innan den hamnar i munnen. Slow-laundry är något jag vill rekommendera. Allt sedan torktumlaren vägrade att snurra mer så hänger jag upp varje plagg istället för att i förbifarten, medan jag byter en blöja, kasta tvätten mellan tvättmaskinen och torktumlaren. Slow-laundry är faktiskt riktigt trevligt.

Slow-story ger mer kvalitetstid vid nattningen. Istället för att så snabbt som möjligt läsa tre sagor vid sängen läser jag bara en. Långsamt. Vi har tid att småprata lite mellan meningarna och det känns väldigt modernt. Jag tror jag håller på att bli lite trendig. Det är i så fall tack vare mina barn. Mina tre sötnosar. Det är polishunden Johannes som sover med ett öga öppet. Det är kamphunden Viktor som visserligen ser ut som en surferkille i miniformat med brunbränt ansikte och kritvitt hår, men som snarare liknar en kamphund än en knähund och så är det Julia. Lillan som hänger som en chihuahua på min axel, precis sådär lugn och bedårande söt som en trendig accessoar ska vara. Hoppas de växer upp väldigt slow också för jag vill behålla den här tiden länge.
3 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 12 kommentarer
SkrivPuff 2 april

Skriv om uppmärksamhet!

Det var exakt ett år sen. Min äldsta son kunde inte sova och krävde uppmärksamhet. Klockan ett på natten.
Han ville så jättesupergärna att jag skulle läsa lite ur Spindelmannen och god (?) mor som jag är så läste jag lite.

- Aj, det gör så ont i magen.
- Va? Står det så?
- Nä, jag hämtar pappa.

Värkarna hade startat. Barn nummer tre pockade på uppmärksamhet.
Klockan 4.44 föddes hon och det är därför hon får all uppmärksamhet idag.

Grattis på ettårsdagen Julia!
2 April 2009  | Länk | SkrivPuff | 6 kommentarer
Inte ett aprilskämt

Jag har hört att man ska förbjuda trotsåldern. Det var väl på tiden. Det är så enormt tjatigt med alla dessa "nej" "appelsut inte" "bajsprutt" protester som kommer ur en tvåårings mun. Följt av illtjut. När lillsyrran hakar på (och det gör hon allt oftare) så har vi två gallskrikande sirener här hemma och det får vissa konsekvenser på vår mentala hälsa.

Men framför allt måste det vara oerhört jobbigt att vara mitt inne i trotsåldern där man inte förstår någonting som omvärlden försöker förmedla och där man har ett behov av att "bajsprutta" allt som kommer i ens väg. Jag tycker att vi gör ett tillägg till FNs barnkonvention:

Rätten till en trotsåldersbefriad uppväxt.
1 April 2009  | Länk | Vardagen | 9 kommentarer


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Emma Lind                                             Skaffa en gratis hemsida