Lova runt o hålla tunt, inget för mig!
Startsidan Blogg Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
3
5
7
10
12
13
15
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Dessa såpor!

Ibland undrar jag. När någon kändis haft någon såpa så verkar det som om de övriga i familjen också kan få en egen såpa eller något liknande, bara för att. Då blir man bara så less, är då glad att det finns andra kanaler att titta på och även en avstängningsknapp. Ibland verkar det som om vissa är i inte bara en kanal, utan flera. Antingen gillar man den typen av program eller så gör man det inte, jag gör det inte. Vissa av familjerna florerar alldeles för mycket, så bara jag hör deras namn så stänger jag av. Vilka jag menar, jo t.ex Wahlgren, Osbourne och Kardashian. De måste få bra mycket på konton, för vem skulle annars vilja ställa upp och blotta sig som de gör. Fast i vissa fall är det nog lite redigerat också, bara för att det ska bli ännu värre än vad det är. Sedan har vi såporna man får söka till, en del som ställer upp i dessa och sedan klagar, ja de kanske skulle tänkt efter lite mer vad de gav sig in på. För har de sett en del såpor, ja då måste de förstå vad det innbär. Men en sak måste de flesta ha gemensamt, de har ett stort behov av att få synas. Till råga på allt "måste" andra program, tidningar och sociala medier också göra reklam för ovan, så hur man än gör så fladdrar det förbi något om dessa lite då och då.

Varför heter det dokusåpa kan jag inte heller förstå. För såpa använder man när man städar och vill göra rent och det kan jag inte påstå att en dokusåpa gör, ja rent.
18 April 2024  | Länk | Ömse
Chefer och chefer!

Jag hade en chef, en utbildad och bra sådan, som steg av chefsposten. De andra var varken utbildade eller lämpade, jo hennes efterträdare, som inte heller blev kvar. De andra var mer fokuserade på sig själva, dvs missat vad uppdraget innebar, erfarenhet var det minsta de gillade. Min chef kunde göra det en chef ska kunna göra, se både det positiva och negativa. Dvs hon kunde ge dig lite kritik ibland, men likväl kunde hon sporra och ge oss positiva tillrop, såg även den lilla människan bakom masken. Tyvärr fick även hon känna på baksidan av en del chefers beteende, så kanske hon förstod hur en del av oss kunde känna ibland. Hon steg av, men var kvar, på lägre nivå. De övriga cheferna trodde nog hon skulle dra på en gång, men tji fick dom, så de hade ingen plan på vad hon skulle göra, den fick hon efterlysa. Hon blev kvar ett tag innan hon hittade och sökte ett annat jobb, som tilltalade henne, där har hon nu varit sedan dess och verkar trivas. En liten lärpeng fick hon med sig, ja för hon fick lite arbetsrelaterade problem med vissa kroppsdelar. Hon insåg och erkände, att sitta framför en dator hela dagarna är mycket mer slitsamt än att som chef sitta i möten mm, där man inte sitter statiskt framför datorn. Hoppas hon tog med sig den erfarenheten till sitt nuvarande chefsjobb.
16 April 2024  | Länk | Ömse
En spontan inbjudan!

Fick ett samtal i morse, någon som frågade om jag hade något speciellt för mig idag. Nej, inget speciellt som inte går att justera tidsmässigt. Fick då frågan om jag ville komma på middag, vilket jag inte tackar nej till. För som vi båda sa, lite tråkigt att äta middag själv, roligare att laga till andra än bara till sig själv och även roligare med sällskap när man äter. Är så lätt hänt att maten blir äten framför TVn, vilken man inte direkt kan ha en trevlig pratstund med heller. Så det där inte så speciella hinns göras det också. Promenaden gjord och även förlängning av mitt 5-veckors Lotto, köpte även en tvätt för bilen. Får se om jag kör tvätten av bilen på vägen hem ikväll, huvudsaken den görs innan jag ska iväg och få sommarsulorna på bilen om några dagar. Ja så nu är det bara till att fixa lite innan jag drar iväg på en middag och en trevlig pratstund.
14 April 2024  | Länk | Ömse
Tur i oturen, men ändå otur!

Häromdagen när jag var ute och gick, på årets första riktiga vårdag, träffade jag på några jag inte träffat på evigheter. Att det var årets första riktiga vårdag märktes väl, för det kändes som om jag hade lite för varma kläder på mig, svetten rann. Så det är till att byta ut vintersäsongen i garderoben, till något vettigare och svalare.

Hur som helst, jag gick genom området Solliden, för att komma över till skidstadion och sedan hemöver. Såg två personer som satt och njöt i solen, ju närmare jag kom så tyckte jag att jag kände igen henne. Så jag frågade om hon var hon och det var det, han kände jag inte igen, men när jag hörde namnet så visste jag vem det var. Hon gick en klass över mig på högstadiet. Har för mig att de varit ett par sedan "typ 1800-talet", dvs i evigheter. Vi surrade lite om dåtiden och olika klasskamrater. Sedan fick jag veta varför hon satt där i rullstolen, vi var på området för regionens Rehabavdelning. Jo, hon hade varit med om en tågolycka, flera brott i båda benen och arm, men det viktigaste hade klarat sig helt - knoppen. Ja, för hur eländet det än är, benbrott kan läka sa hon. Tur hon kan se det positiva i eländet, det är det som gör att man orkar med vägen tillbaka när saker händer. Det är bara att hoppas att allt går bra.
11 April 2024  | Länk | Ömse
Aktivitetsbaserat, dårskapens påhitt!

De sista åren jag jobbade var kontoret aktivitetsbaserat, säkert fler som fått uppleva detta elände. Brukade säga, inte så stor skillnad för många chefer, de satt ändå mest i möten. Vi på golvet som skulle göra jobbet, ja för oss var det inte lika smidigt. Innan, då kunde jag stänga av datorn och gå hem, nästa dag var det bara att knäppa på datorn och fortsätta där jag igår slutade. Nu skulle man packa ihop allt och lägga det i ett skåp. Arbetsgivaren tänkte att allt skulle vara digitalt, men så var det inte. En del av oss hade mer analogt material och andra mindre, men alla hade något. Dom som hade minst analogt var de mötessittande cheferna. Men ärligt talat, hur mycket tid gick bort för detta påhitt, jag skulle säga, sådär en halvtimme om dagen, det är mer än en halv dag i veckan, ja ni förstår... På köpet blev personalomsättningen mycket högre, om det berodde endast på detta eller även en dålig ledning, ja det är frågan. Vilket som, så är det kostsamt för arbetsgivaren, men även för de som ska lära de nya. Häromveckan träffade jag en av de få som är kvar från då jag slutade, som sa att nu får de ha fasta platser, behöver inte packa ihop, och antalet personer har minskat ca fyrtio procent. Chefen som tänkt sig kontoret skulle växa fick lite fel. Av de som är kvar idag är det bara sådär tjugofem procent som fanns där när jag slutade. En annan sak är att aktivitetsbaserat passar inte på alla arbetsplatser, man måste se till vilken verksamhet som görs på arbetsplatsen, även att vi har behov av olika utrustningar, inte på en "innegrej". Summan av allt, arbetsgivares tokiga nycker blir oftast kostsamma när man inte har personalen med sig i dårskapens påhitt.
9 April 2024  | Länk | Ömse
Datum man minns!

Att komma ihåg när, var, hur är inte lätt. Betydligt lättare om det finns flera kopplingar till ett datum. Här är några som är lättare att komma ihåg, kanske även för att det i vissa fall går att googla eller i andra fall är något personligt. Här fyra exempel:
✨️6 april 1974, ja då behöver man bara säga ABBA, Waterloo, vinst i Eurovision Song Contest och Björn Skifs, Hooked on a feeling, etta på USA listan.
✨️ 4 maj 1991 är ett annat datum. Carola, Fångad av en
Stormvind, vinst i Eurovision Song Contest och Tre kronor, guld i ishockey VM.
✨️ 21 november 1975, skulle möta min föräldrar på stan, men jag låg på akuten. De hade varit och firat min mosters 50-årsdag, på annan ort, och jag hade blivit påkörd, på Rådhusgatan. Ett komplicerat benbrott, som läkte bra.
✨️ Min födelsedag, ja då kommer jag även ihåg andra som fyller samma datum, men även någon dag före eller efter.
8 April 2024  | Länk | Ömse
Jämtar och Trönder!

Jämtar och Trönder har mycket med varandra att göra, inte mer än ca 25 mil mellan Östersund och Trondheim. Dvs inte så långt, tycker vi i den norra halvan av Sverige.

Vi har Storsjöcupen i början av juli, Sveriges äldsta fotbollscup för ungdomar och fjärde största. Under den veckan tror man nästan att man är i Norge när man går på gågatan, nästan bara norska som hörs. Det är inte bara de som spelar som är här, utan även många nära och kära. En del brukar campa i mitt närområde, på skolans mark. Affärerna gnider sina händer, för de vet att godis och "brus", ja det är något som säljs. För vissa medföljande är nog andra affärer som lockar. Det finns lag även från andra delar av Sverige och världen. En intensiv vecka som ofta brukar ha tur med vädret.

Vi har även ett lopp som heter Sankt Olavsloppet, som startade 1988. Det går mellan Östersund och Trondheim, grunden är en pilgrimsled, men loppet har en liten annan sträckning. Många lag som springer, både på elit- och amatörnivå, ca 33 mil och pågår i fyra dagar. Men jag tror att deltagandet är mer utbrett i Norge än i Sverige. Startar två år i Östersund och nästa två i Trondheim osv, ofta sträckor där utsikten inte är helt fel, i alla fall för de som är publik. Detta lopp ligger veckan före Storsjöcupen, så det finns nog en del familjer som har två intensiva veckor.
6 April 2024  | Länk | Ömse
Tacka dom som "gör din ledighet"!

Har ni tänkt på en sak? Jo ni tänker säkert, men nu har jag ett speciellt område i mina tankar, dyker ibland, främst vid storhelger. Jo, tänker ni på alla de som måste jobba när andra latar och förlustar sig. Ja, de som kanske får slita mer än vanligt, här några exempel. Många som jobbar inom café, restaurang och nöjesvärlden, ja dom får nog veta att dom lever, brukar kunna vara högt tryck. Även de som jobbar inom t.ex blålljusområdet. Alla de som jobbar ideellt, t.ex spårar skidspår. Även de som jobbar inom säsongsrelaterade områden. Ja, en del anser att allt bara ska vara fixat och tycks tro att det gör sig av sig självt, men själva inte drar några strån till stacken. Att ge alla ovan en tanke och ett tack skulle inte skada, för vad vore er ledighet om inte dessa slet häcken av sig, ja för det gör dom ibland. Så en eloge till alla som jobbar storhelger mm, då andra har lata dagar och bara kopplar av.
4 April 2024  | Länk | Ömse
Underhålla och uppgradera!

Vet inte, men ibland undrar man hur stat och kommun tänker. Man kan inte bara leva på att man en gång i tiden gjorde något bra, sedan glöms det att man måste även underhålla och uppgradera.
🧹 En gång i tiden hade vi bra kvalité på skolan, men numer har vi dalat i statistiken. Vad kan der bero på? Kanske på att barn ska få vara med att bestämma lite för mycket. Elever och föräldrar, långt ifrån alla, saknar respekt för de som jobbar i skolan. De jobbar där kan bli av med jobbet om de sätter ned foten osv.
🧹 Om vi nu ska åka tåg, ja då vore det bra om spår och tåg fungerar. Upphandling av tåg som inte fungerar bra vissa delar av året, läs vinter, visar på fel ställda krav vid upphandlingen. För att skylla på vintern är bara skit, för nu har vi vinter varje år, så det är väl inget nytt. Likaså spår mm, underhåll verkar det vara en brist, ja eftersom det s.k underhållet sker först när spåret mm kollapsat och då är det väl inte underhåll.
🧹 Kommuner kan ibland slå sig för bröstet när man fixat något för allmänheten, som t.ex den där handikappanpassade skogsbanan, med ramper, i Lillsjön. Trä håller inte hur länge som helst och helst inte om det inte sköts om. Sist jag gick där så var banan inte ok, bräder var murkna eller borta. Efter jag varit där läste jag någonstans att de inte har råd att underhålla, dvs då hade det kanske varit lättare att underhålla en grusad gång.
🧹 För att inte tala om när vägar, gator och gång/cykelvägar ska asfalteras om. Undrar hur dessa upphandlingar görs, ja för ibland verkar det var någon, rent ut sagt, skitasfalt som läggs på. Ja för nog borde det kunna hålla några år innan sprickor mm dyker upp. På sina ställen syns det att det inte kommer att hålla, redan kort efter det är lagt.
🧹 Lilla landet lagom måste lära dig att tänka om, hänga med den allmänna utvecklingen och inte leva på gamla meriter.
2 April 2024  | Länk | Ömse
Återbruk, inget nytt!

Det snackas om att inte slösa och återbruk, något som en del av oss delvis gjort genom hela livet. Här några exempel från mitt liv.
👍🏿 I början av 80-talet rev pappa silon som hörde till ladugården. Tog reda på virket och av det byggde han ett nytt garage och en snickarbod.
👍🏾 Runt 1980 tog jag reda på ett gammalt campingbord, av trä, från 50-talet. Målade om det lite, för att sedan ha det på balkongen. Har det kvar och även nu på balkongen, men under vissa år stod det i något förråd.
👍🏽 För cirka 20 år sedan så ville några slänga 2 korgstolar som fanns i stugan, jag minns att de fanns där även när jag var liten. Nu finns även de på min balkong, är så sköna att sitta i, så varför slänga.
👍🏼 På min tidigare arbetsplats skulle det köpas nya möbler till fikarummet. Vi som ville fick köpa de gamla, för en symbolisk peng, pengarna hamnade i vår fritidsförening. Så två hopfällbara bord och åtta stapelbara stolar blev det, fixade nytt tyg på sitsarna, sedan var de som nya. De nya möblerna på jobbet, ja dom var av sämre kvalitet, mycket sämre.
✨️ Finns fler saker, men jag kan inte räkna upp allt. Så jag tillhör den skaran som i mångt och mycket använder saker så länge de fungerar. Som t.ex min mobil, den gav upp efter ca tio år, eller bilen som jag hade i mer än tjugosex år och blev omkring trettio, osv....
✨️ En del av oss anammar återbruket lättare, kan bero på olika saker. Uppväxten kan bidra, men behöver inte, för syskon kan vara olika. Tror att det till stor del handlar om intresse och hållbarhetstänk, men även vad man vill göra med sina pengar, utan att låna. För ärligt talat, mycket av det gamla är av bra kvalitet.
1 April 2024  | Länk | Ömse
Fixad även i år!

Så har deklarationen landat, även gjord. Oftast är det bara några knapptryck så är det färdigt. I år var det så och då klagar man inte, kan tänka bakåt ibland, hur det varit. Minns när man började att jobba och skulle deklarera, ja då fick man fylla i alla uppgifter själv, på ett pappersblankett, inkomster, skatter, rubbet. Ränta fick man ha upp till 1600 kr, om jag minns rätt, innan det måste redovisas. Jo ni, det säger kanske en del. Då var det mer lönande att spara lite och sparräntan var högre, även låneräntan. Sedan var julen oftast räddad för många, för återbäringen kom lagom till julklappsinköpen. Nu kan du få återbäringen redan i mitten av april, ja om du deklarerar digitalt och utan ändringar, senast 3 april. Övriga får den lite senare under året, men numer verkar de flesta fått återbäringen senast till semestertiderna. Så mycket har blivit enklare. Har du sålt hus, lägenhet, fonder mm, ja då får du trycka på lite fler knappar. Egenföretagare får trycke på många fler knappar än de flesta av oss, avundas dom inte.
28 Mars 2024  | Länk | Ömse
Barns bristande motorik

Såg på Nyhetsmorgon igår, de tog upp om barns bristande motorik. Många kan tydligen inte göra kullerbytta, snurra och gå baklänges mm. Ofta tas det upp brister inom skola mm, som tur är tas det även upp föräldrars roll i det hela. Ibland kan jag tycka man pekar finger åt de som jobbar inom skolans värld lite för mycket. Föräldransvaret då, de måste också se till att barnen aktiveras med sådant som handlar om rörelse för kroppen, som tur är finns de men får gärna bli fler. Det sas även att en del föräldrar är överbeskyddande, barnen ska inte få ramla och göra sig illa. Alltså, av egen erfarenhet så har man ramlat och gjort illa sig många gånger, ärren talar också sitt tydliga språk. Skulle man inte gjort det då hade man inte heller fått vara barn och lekt. Genom leken lärde man sig även det som en del barn inte kan idag och mycket av det vi gjorde, ja det lärde vi oss inte i skolan utan genom lekandet utanför skolan. Undrar om bristerna är, till viss del, beroende på var man vuxit upp, i en by eller ett samhälle. Om det här fortsätter hur kommer det då att bli i framtiden? De unga idag kommer troligast att få ännu sämre åldringsvård än idag, för få vill jobba med det och då tar robotar över. Men vem fan vill att en robot ska mata, duscha eller torka en i röven efter toabesöket, inte jag i alla fall. Så många, främst yngre, tänk lite längre, för det kommer att falla tillbaka på er själva en vacker dag.
26 Mars 2024  | Länk | Ömse
Livet efter arbetslivet!

Fler och fler runtom mig börjar ta pension, av förståeliga skäl, ja dom blir också äldre. När vi börjar prata om pensionen, då upptäcker vi även att det finns olikheter på hur och vad man får ut. Även om vi haft löner som varit någorlunda lika genom åren, så kan pensionen skilja en del. Kan bero på vilken arbetsgivare vi haft, men även för att vissa delar av tjänstepensionen betalas ut lite olika. Och som en sa, den där delen som kallas tjänstepension, ja den delen är inte mycket att hurra över. Så det är som en djungel.

Angående ålder och pension, jag tycker det mer skulle vara efter ett visst antal år så ska man ha rätt att gå i pension. För det finns de som börjar jobba innan de är tjugo år, då räknar jag inte med sommarjobb och dylikt. Sedan finns det de som inte kommer ut på arbetsmarknaden förrän efter tjugofem. Tror det är många fler som börjar jobba tidigt som har jobb som ger arbetsskador av olika slag. Sedan finns det en del som inte förstår, men sådana finns det alltid.
25 Mars 2024  | Länk | Ömse
Skräpposten!

Kollar du Skräppost i mailen? Det är inte bara skräp som hamnar där, ibland även viktig post, som du måste tillåta komma till dig som vanliga mail. Vi hade problem med det där jag jobbade sista tiden, folk ringde och undrade varför vi inte svarat på deras frågor. Nu var det så att vi oftast hade det, men mailen hamnade i deras Skräppost, något som en del inte tittar i eller har en aning om vad det är. Ibland var det svårt att få dem att inse att de måste kolla Skräppost, en del kunde bli riktigt otrevliga och undrade om vi trodde dom var knäppa. Sedan när de väl kollat så kunde ett fåtal be om ursäkt, men många blev knäpptysta när de upptäckt sin miss, ja de som ansåg vi var knäppa. Varför är det svårt för vissa att erkänna att man missat något, för det kan hända alla. Den som kan erkänna ett misstag är en bättre människa än de som anser sig felfria och inte är det. Ja ni, det är inte lätt att vara den lilla människan alla gånger.
21 Mars 2024  | Länk | Ömse
Droger vs alkohol!

Det skrivs ibland om att det dricks mindre alkohol, men hur är det med drogerna? För kanske har vissa delvis gått från alkohol till droger, därav minskat alkoholintag. Men ärligt talat, är det bättre att folk använder droger? Tror inte det. Den jämförelsen tas aldrig upp, men det skulle vara intressant om någon gjorde den jämförelsen. En del klarar inte av alkoholen, de får ett stygghumör som kan förpassas till någonsstans långt bort åt helv...t. Men drogsamhället är väl inte heller något att skryta med, även där mycket våld. Många missbrukare finansierar sitt missbruk med kriminalitet, vilket inte är billigt. I min ungdom då var de som missbrukade droger mer utpekade, för de var inte så många om man jämför med idag. Idag vet du inte vilka de är, för att de finns i alla samhällsnivåer och är betydligt fler än förr. Så jag tycker inte alls det är konstigt att det gått ned, alkoholintaget alltså. Min drogvanor är lika med noll. Alkoholvanorna har gått ner, för sedan jag slutade jobba så är After Work något ytterst ovanligt och restaurangbesöken lätt räknade
19 Mars 2024  | Länk | Ömse
Koll på läget?

Man ska aldrig sluta förvånas....... när jag sitter med plattan så tappar den kontakten med cyberrymden lite då och då. Tänker att det kanske är dags att skaffa sig en ny router. Men så helt plötsligt så vill plattan göra en uppdatering, efter det är det mycket bättre kontakt med allt därute, nästan inga avbrott. Har inte hört något om att Brf skulle göra någon uppdatering på hubbar eller annat, men däremot att uppdateringen skulle göra vissa saker stabilare. Så just nu känns det inte superpanik med ny router, men det skadar inte att kolla upp lite för framtiden. För routern har trots allt några år på nacken.

Läser och hör om folk som blivit av med sina mobiler. Ibland blir de medvetet knuffade eller distraherade av någon fingerfärdig person, men det kan även vara självförvållat, som tappad eller förlagd. I de fall det går försöker jag ha min mobil i innerfickan, i alla fall då jag vet att jag ska vara bland folk. Inte vet jag, men det har tyvärr blivit svårare att hitta jackor med innerfickor, helst de för vintern. Minns för två år sedan då jag skulle ha en täckjacka, hittade ingen med innerficka som passade mig. Till slut hittade jag en med djupa fickor och dragkedja, men tyvärr inga innerfickor. Ibland får man välja det näst bästa, men tänk om tillverkarna skulle tänka till lite och gynna oss, istället för de eventuellt klåfingriga. Förr gick många, främst män, med plånboken i bakfickan, känns inte lika riskfritt idag som då.
16 Mars 2024  | Länk | Ömse
Skärmdumpar gillas!!

Ibland sitter man bara och slötittar i plattan och då kan olika saker dyka upp, en del mer intressanta än andra.

Böcker t.ex, dyker det upp sådana som är intressanta kan jag ta en skärmdump och lägga den i mappen Böcker. Sedan kanske boken hamnar hos mig, på ett eller annat sätt, t.ex via biblioteket. Jag och två kompisar har hamnat lite i "ge och ta för utlästa böcker". Det har gett resultatet att jag både blivit av med och fått böcker. Det handlar mest om deckare och det har landat en del böcker hos mig, skrivna av för mig okända författare. Kul att hitta lite nytt, både på författarsidan och hur de är skrivna. Har även en kasse, med lästa böcker, där även andra har hittat något de vill läsa. Ett billigt och bra sätt för att låta böckerna leva vidare i stället för att slängas eller stå och samla damm.

Jag är en naturmänniska, gillar att vara ute i skog och mark. Brukar därför ta skärmdumpar när jag hittar något intressant, kan vara bra att ha för framtida utflykter. Även här har jag en map, Utflyktstips, där jag samlar tipsen. Har fastnat för en del grupper, men även sidor, på Facebook, som jag gått med i eller gillar. En heter "Utflyktsmål i mitt län, Jämtland", där finns det något för alla. Allt från den där fina rastplatsen med vyer till dagsturen på fjället. Så ska ni turista i Jämtland/Härjedalen kan ni få lite tips via den, ni andra kan också titta och drömma er bort.
14 Mars 2024  | Länk | Ömse
Journalistens baksida!

Journalister är ett släkte för sig. Vet inte, men dom har en jäkla makt, ibland inte så positivt. En hel del faktafel, på sådant som är lätt att kolla. Sedan borde en del av dom ta hjälp av stavningshjälpen.

Här två enkla exempel kopplade till geografi. Häromdagen skrev de, i Östersunds Posten, om en trafikolycka i en ort, som skulle ligga inom Östersunds kommun, skrev även vägnumret. Tyckte de såg jäkligt mysko ut, för jag visste var orten låg, så jag kollade även vägnumret. Jag hade rätt. Hm, liksom den här platsen ligger mer än fem mil utanför Östersunds kommungräns. En annan gång skrev de om en trafikolycka efter en länsväg, inget mer exakt, utan bara mellan orterna där vägen började och slutade, vägsträckan är mer än 15 mil. Så lite kunde de ansträngt sig, för det fanns orter i närheten av olyckan, för oss kända orter.

Sedan är det lite kul att se när vissa journalister blir utfrågade av andra journalister. Då kan man se ibland hur irriterade en del blir, biter ihop ser det ut som. Ja, för vissa journalister inom vissa branscher tillhör ju de mer nyfikna. De som jobbar utomlands med nyheter inom politik, krig mm, dom anser nog inte att med vem och hur dom lever är av någon vikt i jämförelse med det de jobbar med. Nyhetsmorgon, men även andra program, har några som är mer frågvisa och nyfikna än andra. Tur man kan stänga av eller byta kanal.

Det är lite som med Facebook, en del vill bara vara din vän bara för att dom är nyfikna. Jag brukar säga att jag inte är någon "Hänt i veckan". Så sådana "vänner" klarar jag mig utan, har tagit bort några av dom och tänk så surt det blivit, men det bjuder jag på. Kan dom inte se en i samma rum, ja då behöver dom inte se mig via Facebook heller.
12 Mars 2024  | Länk | Ömse
Vill slippa broddarna!!

Nu är det den femte årstiden, i alla fall för oss som bor i den norra halvan av Sverige. Just nu betyder det att kommunen inte tycker man behöver sanda/grusa några gång- och cykelvägar, dvs bara is på vissa ställen, som delvis är skrovlig. Kalla nätter och dagarna kan ha plusgrader, men sista veckan har det varit mest minus dygnet runt. Det har inte varit någon dagsmeja, dvs inte just något som tinat. På vissa ställen är det barmark, andra bara is, inte lätt att veta vad man ska ha på fötterna. Många, i alla åldrar, tar det säkra för det säkra och använder broddar av något slag. Antingen sådana som sitter fast på skorna eller löstagbara, dvs vi sliter på broddarna i onödan, ibland. Så jag vill gärna ha lite mer tögrader så man kan känna sig mer fri att gå vilka vägar man vill. Men att få gå ut i skogen och på stigar hur man vill, ja det dröjer nog ett tag till. I alla fall om man vill gå på barmark. Tur det är tidig påsk i år, för av någon anledning verkar det som om påsk och vår har någon deal av något slag.

En liten sak bara, för skoj skull. Om ni ställer en Sverigekarta och en människa bedvid varandra, så att de är lika långa. Vet ni var Stockholm då hamnar........ jo ungefär i knähöjd. Tänk på det så kanske ni kan få en liten hum om att det finns mycket bra norr om knän och Stockholm.
11 Mars 2024  | Länk | Ömse
Stel som en pinne!

Jag tycker om att vandra/ta långa promenader. Men ibland innebär det problem, helst vintertid. Vet inte om det är en kombination av att man vintertid går på hårdare och halare underlag. För att inte tala om när man går på sjöisar. Kanske man omedvetet går lite stelare. Helst om jag går mer än milen, vilket händer rätt ofta. När jag kommer hem går det bra så länge jag håller igång, men sätter jag mig ned i soffan, ja då händer det. Jo, när jag ska stiga upp är jag stel som en pinne i vissa leder, helst i "höft/svankhöjd". Men som tur är så är allt ok nästa morgon. Någon som känner igen sig? Under barmarkssäsongen är det bättre, vet inte om det beror på att när man går i naturen så följer med naturens ojämnheter och underlaget är inte lika hårt. Det kanske smörjer lederna på något sätt, ja för att stigar och naturen i sig är mjukare och ojämnare. Men man får ta det onda med det goda, för någon soffpotatis vill jag inte bli, inte än på många år, om jag får bestämma. För på samma gång är jag rätt rörlig, stå med raka ben och sätta handflatorna i golvet gör jag med lätthet. Eller är det just det som gör att jag blir stel vid monotont gående, vintertid.
9 Mars 2024  | Länk | Ömse
"Veckans måsten" gjorda!

Igår blev en städdag, som gick lättare än vanligt. Undrar om det berodde på att jag ändrat på ordningen jag tar rummen, vad skulle det annars bero på? Kan inte bero så mycket på att dagarna blivit ljusare, helst inte eftersom det var gråare än grått igår. Det blev även nybäddat i sängen och några tvättmaskiner körda. När ändå energin fanns där blev det även ett redigt lass ut till sopprummet, var sak sorterad efter gängse regler, hoppas jag. Köplistan är också fixad, så jag kan dra och handla när jag vill under veckan. Sedan var det även lite andra småsaker som blev gjorda, plus att jag även hann med lite lata stunder, läsning, fika mm. Dvs jag kände mig rätt nöjd med dagen, fick bort det mesta av det jag tänkt göra denna vecka, redan på måndagen. Undrar vad jag ska hitta på resten av vecka? Tillhör inte det som bekymrar mig, för det brukar alltid dyka upp något.

Nu har jag även gjort det sista som jag tänkt göra den här veckan. Matförrådet är fyllt, även en del andra inköp gjorda och tvätten struken. Så nu får det komma bättre väder, lite sol skulle jag inte säga nej till. Det ryktas att den finns lite västerut och förhoppningsvis ska dyka upp här i morgon.
5 Mars 2024  | Länk | Ömse
En liten matbit med vänner!

I torsdags fick jag en fråga om att hänga med ut och äta, på lördagen. Inget märkvärdigt utan bara för att träffas och surra lite. Vi skulle ta det någon gång mitt på dagen, bara för att det skulle passa ihop med lite annat. Inte Melodifestivalen, för det var vi eniga om att det inte var något vi var intresserad av, finns annat att göra. Jag sa ja. När vi väl träffades så sa dom att dom skulle bjuda mig, ja för att jag gått i pension. Det är sådana här överraskningar som gör dagen. Vi surrade av oss ordentligt, för det tog några timmar. På samma gång sa vi att det inte skulle dröja lika länge till nästa gång. Om ett år har även den yngsta av oss också taget steget över till friheten, även hon lite innan ordinarie tidpunkt. Ingen av oss har/hade någon märkvärdig lön, men vi lever enkelt och värdesätter måendet framför stress, ont i kroppen mm. Ja, när man går i pension då kan vissa kroppsliga krämpor försvinna, för att man kan få ta det lite lugnare och även lyssna på sin kropp, erfarenheten talar.
4 Mars 2024  | Länk | Ömse
Slog i svanskotan!

Det dyker upp lite minnen från barndomen, ja nu när man har tid att använda hjärnan till annat än jobbrelaterat. Jag gick troligast i mellanstadiet, dvs 4-6an. Det var på hösten, troligast andra halvan av september, för vi höll på att ta upp potatisen. Vi hade rätt mycket potatis, för vi hade de som kom och plockade, hade även en som lagade mat åt dem. Det här var på den tiden man plockade förhand och ofta var det hemmafruar som plockade och fick tjäna sig en extra slant. Jag plockade också, men inte alls i samma takt som de snabbaste, men ändock, och en liten extrapeng blev det. Hur som, jag skulle ut till lillstugan med något, till hon som lagade maten, innan jag skulle till skolan. Hade varit frost på natten och jag hade bråttom. Så när jag levererat och skulle vidare till skolan, vad händer? Jo, nedersta steget var av sten och där råkade jag halka och flög. Nästa minne är att hon som lagar maten håller mig under armarna och undrar hur jag mår. Hade troligast halkat, slagit i svanskotan och tuppat av lite. Ja för jag hade ordentligt ont i svanskotan och minns inte själva fallet. Gick till skolan och på första rasten spelade vi fotboll, som vi ofta gjorde, och vad tror ni händer. Jo, en del av planen ligger i skugga och där råkade jag halka, igen, och slå i svanskotan, igen. Slå i svanskotan ordentligt, två gånger samma dag, det är inte något jag rekommenderar. Så resten av den dagen tog jag det lite lugnare kan jag lova.

Vi spelade en hel del fotboll, men om det tar vi en annan gång.
2 Mars 2024  | Länk | Ömse
Ibland är det helt OK att slänga!

Finns vissa saker som är mer tillfredsställande än andra, på samma gång lite sorgligt för att man till slut måste. Vad då kan man undra. Jo, när man måste slänga saker för att de är så utslitna så de inte är funktionella längre, dvs de har gjort sitt. Det händer inte så ofta, men det händer.

Som nu, ett påslakan åker i soporna nästa gång det ska bytas i sängen, inte i tvättmaskinen. Såg att tyget blivit så tunt att det inte ens är lönt att göra trasor av det. Då kan man även konstatera att det är väl använt. Ja, även som den där flanellskjortan jag slängde i höstas. Den gick inte att laga, för det brakade ihop på flera ställen. Men men, man får väl vara glad att några plagg slängs pga av det och inte bara för att man ledsnat på dem eller blivit för små/stora. Eller dom där "fritidsskorna", där mönstret på undersidan inte har så mycket till mönster kvar. Dvs dom är inte bara utslitna, utan kan även vara livsfarliga eftersom mönstret som skulle ge säkerhet inte finns kvar. Tänk om det skulle vara kontroll på skorna som på bildäcken, då skulle det troligast finnas en del skor som skulle få nedslag. Har blivit bättre på att slänga efter en del incidenter.

Men det finns hopp ibland, som min kontorsstol, där hjulen blivit så utslitna så gummibitar börjat lossna. Fick till slut ändan ur vagn och for för att kolla nya hjul, fick en positiv överraskning, nya kostade 50 kr styck. Det tyckte jag var helt ok eftersom stolen var av lite mer kvalitet, han jag köpte av sa att den var en av de bättre stolarna som funnits. Kan förstå det eftersom min stol är över 30 år och endast hjulen var dåliga.
29 Februari 2024  | Länk | Ömse
Cellprovet och VERSALER!

I fjol blev jag kallad till cellprov för livmoderhalscancer, fick även valmöjligheten att få hem ett HPV-prov i stället. Då behöver jag inte gå till HC och ligga i den där eländiga stolen tänkte jag, så varför inte testa. Jag kan göra det när det passar och barnmorskan kan få göra något annat i stället. Sagt och gjort, jag gick in på länktexten som fanns i kallelsen och när jag beställt hem provet, ja då försvann även min bokade tid. Försändelsen kom inom en vecka och jag gjorde provet, vilket var enkelt och kändes knappt att man gjorde. Tänkte, gör jag fel, ja då visar det sig, men det gick bra och efter ett tag kom svaret, allt var OK. Det går till på ungefär samma sätt som när det topsas i munnen.

Ibland blir man lite brydd. För några år sedan blev det prat om versaler på min arbetsplats, ja för att vissa saker ska skrivas med versaler. Då blev man lite förvånad när en person undrade vad det var, då omkring 35 år, så det var inget litet barn som undrade. Har man pluggat en del och anser att man kan en hel del, ja då borde man veta vad versaler är. Satt personen och sov på svenskalektionerna i grundskolan, man kan undra, för det var då man lärde sig detta.
27 Februari 2024  | Länk | Ömse
Parkeringsboten!

Det händer ibland att folk får parkeringsböter, som är helt felaktiga. Det har hänt att bilar, traktorer och skotrar hemmahörande i mitt län fått parkeringsböter i områden i södra Sverige, t.ex Malmö, trots att de inte ens varit i närheten. Skotern som påstås parkerad i Malmö, ja den skulle jag vilja se en bild på, för vem parkerar en skoter i en stad. Vet inte vad det beror på, kanske falska skyltar, men kanske även parkeringsvakter som skrivit fel, vad vet jag. Varför skulle det inte kunna vara så att ett foto tas och läggs tillsammans med kopia av boten i företagets system. Då tror jag även att vissa felaktiga böter skulle kunna upphävas med lätthet. Ja, för det har man hört om, registreringsskyltar som inte stämmer överens med varken sort, märke eller färg. Den som har fått boten måste kunna bevisa att den var på en helt annan plats än vad som sägs i boten. Men det borde väl även vara tvärtom också tycker man, om det ska vara rättvist, att de som bötfäller kan bevisa att de gjort rätt. Kan väl inte vara så svårt i dagens digitala värld.
25 Februari 2024  | Länk | Ömse
Olika sorters tankning!

Vissa varor var det länge sedan jag betalade fullt pris på, ja i matvarubutiken. För är man om sig och kring sig kan man passa på och handla dessa när de är nedsatta. Snabbkaffe, Kalles kaviar, kycklingfile (fryst) och laxbitar (fryst) är några exempel på sådana varor. Andra som är hyffsat lätt att göra det med är hård/mjukt bröd, ostar och frysta grönsaker, helst om man kan tänka sig lite olika sorter/märken, inte bara exakt den och den varan. Men ärligt talat något som jag inte lyckas köpa på nedsatt pris är fil, mjölk och ägg, i så fall är det några år sedan. Jag är en "ICA köpare", kollade mina rabatter för förra året, det innebar en rabatt på cirka 15%.

Apropå ovan, kommer ni ihåg, ni som också har levt ett tag..... Minns man samlade kvitton som var kopplade till konsum/Coop, sedan i början på året så skickades fjolårets kvitton in och man fick lite återbäring. Alltså vilket jobb, ja att vara mottagare och alla "kvittoförsändelser", kolla upp och betala ut. Men det var då det, innan den digitala världen var uppfunnen. Minns även då bilen skulle tankas och det gjordes av anställda, ja de servade t o m med att tvätta bilrutorna. Så nog har det hänt saker, på både gott och ont, även inom det som kallas service. Det senare är numer oftast något man får serva sig själv med, ja service.
23 Februari 2024  | Länk | Ömse
Ekonomi och böcker!

Bokrea nu, något som nuförtiden är det något som sveper förbi i utkanten av mitt medvetande. Förr kunde jag köpa en del, men det var då det, ja för sådär mer än 10 år sedan. Efter det har det avtagit mer och mer, vissa år ingen bok alls, andra kanske någon när det är halva rea priset. Då mer av de som tillhör fakta och liknande, inte deckare och romaner. Deckare och romansektorn, den sorten har jag lite av i hyllan, olästa, som jag försöker beta av. Sedan har det blivit mer att man utnyttjar biblioteket mer än att köpa böcker. Hemmavid står de bara och samlar damm, både före och efter man läst dem. För vem läser om deckare mm, inte jag i alla fall. Sedan jag läst så hamnar en del i soporna och en del hos andra som vill ha.

För några veckor sedan togs det upp, i de lokala medierna, att många söker och går ekonomilinjen på gymnasiet. Men det finns ett stort problem. Många av dem är dåliga i matte, då undrar jag varför man söker en sådan linje. En del svarade att det är en bra linje att gå för att få på sikt få ett välbetalt jobb. Men hallå, för att kunna utföra den sortens jobb där goda mattekunskaper krävs är det också bra att ha bra mattekunskaper. Vet inte hur man tänker, om man nu gör det. Jobbet görs inte av sig själv, tänkte bara tala om så ni vet.
22 Februari 2024  | Länk | Ömse
Tråkiga överraskningar!

Häromdagen var jag till frissan, ja ibland måste man klippa bort lite. Men numer räcker det om jag gör det sådär var nionde vecka. Vi surrar och jag blir fixad. När jag nästan är klar kommer det in två personer, en i rullstol och en som skjuter på. Tycker mig känna igen hon som skjuter på, men vill inte vara för framfusig, så jag bara sneglar. Sedan när jag ska betala får vi äntligen ögonkontakt, jo det var hon. Men hon i rullstolen, vem hon var kom en chock, en klasskompis från högstadiet. Vi umgicks mycket under gymnasietiden, därefter delade vi lägenhet några år. Mycket roligt hade vi, allt från disco till ishockey VM i Göteborg. Men sen blir det som det blir ibland, vi glider isär, livet kommer emellan. Har stött på varandra lite sporadiskt. Nu sitter hon här i rullstolen, fick en stroke för ca två år sedan. En del saker funkar, andra saker funkar inte och vissa saker ska bli bättre efter operation. Hon kan gå och röra sig hyffsat hemmavid, men just nu berodde rullstolens närvaro främst på ett höftledsbrott. Vi pratade lite, mest med syrran eftersom min kompis satt i frlsörstolen och var lite upptagen. Hon kände igen mig i alla fall, trots dåligt seende, ja som sin bästa kompis från förr, det värmde. Så vi får se om hon vill ha främmande framöver, det avgör hon, vi har i alla fall knutit lite kontakt. Hon har gått igenom en hel del tråkigheter genom åren, så nu får det vara nog. Så min knappnål i foten, komplicerade benbrott, meniskskada och trasiga korsband är ju ingenting i jämförelse med hennes. För mina skador har lagats och läkts, jag har inga större problem efter det. Det är bara att konstatera att man ska vara glad att man inte vet vad som händer i morgon. Det gäller att ta vara på dagen.
20 Februari 2024  | Länk | Ömse
Lite av mig!

💜Jag tillhör dom som vill ha lite ordning och reda, inte på allt men vissa saker, på samma gång även kunna ge en hjälpande hand ibland.
💙 Ekonomin vill man ha koll på, så där har jag sedan många år en Excelfil. Ja, då vet jag vilka räkningar jag har för de olika månaderna, av de återkommande. Kan även se vilka skillnaderna blir år för år, intressant att se vad som hänt genom åren.
💚 Min mobil t.ex, den fick av en tillfällighet ett litet ställ, där den får stå hemmavid. När det skulle rensas på mitt gamla jobb så fick vi ta av det som slängas, så jag tog ett sådant där ställ där man hade visitkorten man fick eller skulle lämna ifrån sig. Stället passade perfekt till mobilen, både hörlurar och mobil får plats, varsitt fack.
🩶 När snön röjs på parkeringen så brukar det bli en liten smal sträng kvar framför garageportarna som man får ta själv. Inte vet jag hur en del tänker, jo dom som bara tar bort snön exakt jäms med porten, inte en mm utanför. Dvs dom tror eller tycker tydligen att grannarna alltid ska ta biten efter väggen mellan portarna, jäkla latmaskar. Sedan finns vi andra som tar vårat, väggen och helt eller delvis in på grannens port.
🧡 När jag ger mig ut i naturen då behöver jag inte ha kollen på samma sätt, jo kanske om jag ska iväg på lite mer på sidan om. Jag kan fara själv, gör mig inget, kan göra det lite mer impulsivt då. Men ska jag någonstans som ligger lite avigt till och även i osäker natur, ja då har jag gärna sällskap.
19 Februari 2024  | Länk | Ömse
Bockat av!

Rensat lite grann i min "göralista", inte stora saker, men det kanske är det som gör att man skjuter dessa saker framför sig.
📋 Har äntligen bokat in en tid för att skaffa ett nationellt ID-kort. Fick en tid inom tre arbetsdagar, dvs inte högtryck just nu hos Polisen, i alla fall inte på den avdelningen. Det skrivs mer och mer om det, att man bör ha och att körtkortet inte gäller. Så det är lika bra att fixa det innan man hamnar i någon besvärlig situation.
📋 Fick ett mail angående mobilabonemanget, tänkte det var lika bra och ringa upp supporten, så jag inte gör något galet. Det abonnemang jag har finns inte längre fick jag höra, i alla fall inte som nytt abonnemang, men jag kunde lugnt behålla mitt och priset var också detsamma. Det abonnemang jag har innehåller inte så många GB att surfa med, men mer än väl för mig.
📋 I fredags småsnöade det mest hela dagen och då gjorde jag det där jag brukar göra vid sämre väder. Ja ni gissade rätt, jag städade boendet, så skönt när det är gjort, men ärligt talat, bland det tråkigaste jag gör. Räcker med varannan vecka för mig, i undantagsfall varje.
18 Februari 2024  | Länk | Ömse
Vinterns eldsjälar!

♥️ Finns många eldsjälar som ställer upp. De fixar skidspår, tränar/vägleder barn i olika aktiviteter och mycket annat. En eloge till er. Sedan har vi gnällspikarna som inte ställer upp ett dugg, men menar att allt ska vara serverat. En del verkar anse att det är någon annan som ska fixa, vem är då någon annan? Har fått för mig att det även är så att de som ställer upp oftast bor i mindre orter än själva kommuncentrat och större orter, för där verkar det vara mer "serverat".
🎈 Minns själv från min barndom, skidspåret fick vi åka upp själva, vi som åkte. Då var det inte så vanligt med uppkörda spår. När det blev ett elljusspår så började det bli lite mer uppkörda spår, idag är uppkörda spår något helt naturligt. Görs även idag, på frivillig basis, med sportklubbens spårutrustning.
🎈 Isen i hockeyrinken, den fick byborna fixa, fast den låg på skolområdet, görs så även idag. Ja, jag minns för att pappa var inblandad i vissa delar. Först skulle den trampas, sedan spolas, en hel del i början, men även senare, pga töväder och för underhåll. Likaså skottning av snön, hade det kommit mycket, flera dm, ja då dök pappa och traktorn upp och skottade. I övrigt fick vi som var där ta bort snön så gott vi kunde, fanns isskrapor och snöskovlar vid rinken. Hade vi tur dök unga äldre och vuxna upp och hjälpte till. I alla fall unga äldre eftersom vi spelade hockey mm tillsammans.
♥️ Vi tog aldrig för givet att någon annan hade fixat.....
16 Februari 2024  | Länk | Ömse
Hur tänker man?

Ibland råkar man läsa, höra, se om saker som man reagerar på, inga större reaktioner utan mer, hur tänker de här.
🤔 Angående avtryck på sociala medier och annat. Den unga fröken som ansåg att hon inte lämnade några spår efter dig, för hon lade inte ut så mycket på dessa. Nej, men jag gissar hon går in på olika saker genom länkar mm, dvs hon lämnar mer avtryck än hon anar......
🤔 Om man i t.ex FB grupper skriver inlägg om att anmäla sig till någon kurs och då även skriver att de ska anmäla sig på e-postadress eller mobilnr, ej i kommentarsfältet. Vad gör en del, jo de anmäler i kommentarsfältet, andra påminner om e-post och mobilnr. Läser inte folk eller är det latmasken? Vet att i FB grupper kan man stänga kommentarsfältet på ett enskilt utlägg, ett tips bara.
🤔 Sedan har vi en del som delar inlägg, utan att läsa dem verkar det som. För vad är det för vits att dela något som redan har hänt? T.ex idag är biblioteket stängt på grund av sjukdom. Biblioteket stänger kl 15:00, man delar det tre fyra timmare senare, vad är vitsen med att dela det?
🤔 Sedan har vi det där med efterlysningar av såväl djur som rymt och sådant som tappats mm. En del gör kommentarer att det hittats, så det kanske hamnar långt ned i kommentarsflödet, hur många ser det? Sedan finns de som gör det rätta, tycker jag, uppdaterar överst i inlägget att det är hittat eller tar bort inlägget helt. Här finns två varianter, hittat och efter ett tag tar bort eller tar bort på en gång.

🥰 Nej, nu ska jag ta en långpromenad, till ett av mina favoritställen, Fröjas, för fika/lunch. Stället som har öppet varje dag, ja exakt, varje dag. Där du även kan köpa blomster, Fairtraide o lite annat. 🥰
14 Februari 2024  | Länk | Ömse
Vinterminnen, 60-talet

Vet inte om det är åldern och/eller att det är en riktig vinter som gör att man sitter och minns bardomens vintrar. Minns när vi gjorde små boenden i snön, trampade upp minst ett rum och kök. Där vi även gjorde möbler och köksutrustning av snö, ibland kunde vi få lite choklad och macka med oss ut. Eller när vi åkte 2,5 km spåret, då vi tog av från det efter halva vägen, för att åka lite i några backar och nederdelen på en gammal hoppbacke. Minns en gång när jag brakade in bland lite träd och stukade foten, gick ju bra till jag kom hem och skulle ta av mig pjäxan. Men då gjorde det ont i den lilla foten, som hunnit bli både blå och svullen. På den tiden var det samma skidpar till allt, i alla fall för många av oss, det var bara olika fästen på skidan, beroende på om man skulle åka utför eller på "platten". Eller som den där gången jag åkte ett spår som som tillhörde ett långlopp på 60 km, då hade jag hunnit få längdskidor. Jag åkte spåret västerut i ca 5 km, sedan hemöver på Storsjön, blev längre eftersom jag höll mig i närheten av stranden, som hade vikar och uddar. Hade gjort det många gånger, men denna gång dök det upp en hund någon km innan Storsjön, fy fan för den turen, för hunden hade gett sig den på att bita av mina skidspetsar och lite till, lyckades helt med den ena och delvis med den andra. Så när jag kom upp på landbacken igen, där det fanns hus, kom några räddande änglar och hjälpte mig. De tog hand om hunden, tröstade mig och kontaktade ägarna, det visade sig att jag inte var den första som fått skidor avbitna. Fick i alla fall ett par nya skidor, vet inte hur många skidpar hundägarna fick köpa, åtminstone tre par efter vad jag hört. Snacka om onödiga utgifter för att man inte hade en rymningssäker hundgård.
13 Februari 2024  | Länk | Ömse
Tre korta nedslag!

Hörde nyss att kontantuttagen har minskat och i nästa mening sägs det även att antalet automater också minskat. Ja, då är det väl inte så konstigt att uttagen minskat, man kan inte ta ut pengar från "ett hål i väggen" som inte längre finns. Ungefär som man inom kollektivtrafiken lägger ner turer, för att man flyttat dom till tider som inte passar de som ska till skola, arbete mm.

Såg på Nyhetsmorgon och där var det en från Pensionsmyndigheten som var med. Frågan om VAB kontra lägre pension togs upp. Då sa hon att skillnaden var mer en myt, äntligen en som sätter ned foten mot det hysteriska pratat för att man är hemma och är mån om sina barn. Deltidsarbete däremot, påverkar mer.

Snacket om att kunna jobba hemifrån, en lyx. Ja, för nu är det så att många inte kan jobba hemifrån. Blåljusenheten, industrin, hemtjänsten, sjukvården, affärer är bara några exempel, finns många fler. Största gruppen som kan det är troligast de som jobbar administrativt, men inte alla, jag kunde inte. Så på ett sätt kan jag tycka detta är en löneförmån, de slipper ta sig till arbetet (tid och kostnad) och även ibland förlägga tiden efter privata behov.
12 Februari 2024  | Länk | Ömse
Knappen Flöden!

Alla har inte Facebook, men jag tillhör dom som har det. Vissa tycks kunna lägga upp vad som helst, som offentligt, mer eller mindre privata sidor av sitt liv och sig själv. Ibland känns det som om en del kanske inte har koll på vad och hur de lägger ut saker. Tycker det skett något positivt med delen, för det har blivit mindre av sådant, i alla fall i mitt flöde. Det kan bero på olika saker, t.ex att andra i deras närhet har visat/lärt dem hur det fungerar och vilka inställningar som kan göras eller att de själva lärt sig. Kan även bero på att vissa av oss inte är lika aktiva längre, med att lägga ut saker. Fast det har ändå hänt något, för det känns som många numer undviker att lägga ut så mycket bilder på människor, vilket är bra. Själv har jag ytterst sällan lagt ut bilder på människor, i de fall de hänt har det mest varit bakifrån eller mycket långt avstånd. Kan bero på att jag inte är någon linslus och tänker att det finns andra som inte heller är det. Sedan kan man hitta nya saker ibland, som man inte tänkt på eller är nytt, vilket det är spelar ingen roll. Det gäller Flöden, går jag in där så ser jag bara det som gäller mina vänner, grupper och sidor. Dvs jag slipper den där jäkla reklamen och annat jag inte vill se. Gillar den knappen! Annars är det oftast Evenemang som man vill in och kolla.
11 Februari 2024  | Länk | Ömse
AI, har en fram och en baksida!

Artificiell intelligens (AI) ser vissa av oss som en inte alls för positiv grej. Kan i vissa fall vara bra men..... Tror likväl att det kan användas i manipulativa syften, till att vilseleda och utöva maktmissbruk. Den digitala världen är inte bara positiv, det märks mer och mer att vissa använder det mer i kriminellt syfte och/eller att vilseleda. En annan är väl lite gammaldags, ja det bjuder jag på, men vissa saker försöker jag att hålla distans till. Förhoppningsvis slipper jag löjliga konton som vill bli vän på FB, ja t.ex "militärer från USA" som försöker charma och beklaga sig. Nu är det så att jag har en spegel och vet hur jag ser ut, men dom har tydligen en annan typ av spegel. Numer har jag ställt in så bara vänner och vänners vänner kan kontakta mig på Messenger och vänners vänner bli ny vän med mig på FB. Kanske jag missar någon, men jag tror att jag slipper desto fler onödiga. Vi är olika och tur är väl det.
8 Februari 2024  | Länk | Ömse
Ljudboken!!!

Var och fixade nytt kort på biblioteket för några veckor sedan. Jag lånade inget då, för jag var mer inne på att jag skulle låna lite ljudböcker, vanliga böcker har jag hemma, som jag inte hunnit läsa än. Ljudböckerna kan jag låna hemifrån, gratis, behöver inget Storytel som kostar. Nu har jag lånat två, en har jag lyssnat färdigt på. Det blev en inom krimsektorn, en författare jag inte läst förut, kul att testa lite nya. Ingrid Elfberg heter hon, hon har skrivit några till som jag tänker lyssna på. Till saken hör att hon är härifrån och att jag jobbade några år med hennes syster, på nittiotalet. Så kanske det har bidragit till min nyfikenhet. En del saker blir så lättsamma att göra när man har en ljudbok som distraherar, städningen t.ex. Vips så var det färdigstädat. Till strykning och genomgång av skåp och lådor passar ljudboken också bra, och mycket annat, så det blir nog en del lyssnande framöver. Fast nu ska jag nog ge mig ut ett tag, åt vilket håll det blir idag har jag inte bestämt än, men himlen är blå, graderna omkring -10 och vindstilla.
7 Februari 2024  | Länk | Ömse
Pension kontra VAB

Pension kontra..... Är så less på att höra att om du är hemma och vabbar får du mindre pension. Alltså jag skulle vilja veta hur många kronor det egentligen handlar om, men det sägs det aldrig något om. Ok, det kan vara lite olika, beroende på vilken lön vi har, men på ett ungefär.... Är det viktigare att du får en hundralapp mer i pension än att du bryr dig om ditt barn? De som har barn som verkligen är sjuka, de flesta av dom försöker nog göra det bästa av situationen. Och förresten, är det någon nyhet att barn kan vara sjuka och föräldrar har VAB? Nej, den möjligheten har i alla fall funnits så länge jag har varit på arbetsmarknaden. Förr ansågs det nog mer att VAB var en möjlighet och rättighet till att kunna jobba och även ta hand om sina barn. Ni som vill bilda familj och samtidigt göra karriär när barnen är små, tänk till och tänk på barnen. Många av era föräldrar lade sina egna behov lite på paus när ni var små, för att sedan när ni vuxit upp kunna fokusera på sig själva. Men även där har jag hört från en del håll att en del förväntar sig att deras föräldrar ska ställa upp i tid och otid, hotar med olika saker om det inte ställs upp. På samma gång finns det de som har sina föräldrar långt bort eller kanske inte har några i livet, dom fixar det, så ni som har era föräldrar nära, uppskatta att de ställer upp, men acceptera även ett nej. Som tur är struntar de flesta i dessa snillen som spekulerar och stressar folk.
6 Februari 2024  | Länk | Ömse
Tur man får välja!

Jaha, så var det dags för "Melloveckorna" igen. Tur man får välja om man vill se eller inte, hör till dom som inte ser. Jo, något enstaka år kan jag ha sett del av finalen, men de är lätträknade, högst tre. Då de började med alla deltävlingar, det var då jag sa tack och adjö till programmet. Den stora europafinalen har inte heller sett så mycket av sedan de började med semifinaler, svept förbi ibland. Känns som om det har blivit mer politik inblandat än låt bästa låt vinna, ja för ibland går inte att undvika vad det sägs och skrivs både före och efter. Jo en gång såg jag hela finalen, var med vänner som absolut vill se och då får man ställa upp. Men tyckte kvällen blev lång, lika lång som den där långfredagen för länge sedan, ja då jag hängde på på travet, första och sista gången. Och tänk vilket ramaskri det blev när Lill Lindfors "tappade kjolen", ja från någon styrande, hon visade bara benen och det blev succé. Det är i alla fall tur man får välja och kan göra annat..... Ja, t.ex byta kanal, läsa en bok, ta en promenad, umgås med andra eller sova.
5 Februari 2024  | Länk | Ömse
Fartkamera och lite annat!

Vet inte om man ska skratta eller gråta. Det var en man som överklagat för att han fått böter vid en fartkamera. Det han åberopade var att han blivit bländad. Då var vi många som tänkte och log, en som kommenterade artikeln, på Facebook. Jamen om du ej hade kört för fort då hade du inte heller blivit varken bländad eller bötfälld. Hur tänkte han, om han nu tänkte.......

Tittar inte längre på dokusåpor, för det känns ibland mer som taktik och mobbing. Det är oftast bara de första ett till tre åren de är ok sedan blir det sämre och sämre. Robinsson t.ex, hur många av de som är med skulle verkligen klara sig ensam på en ö, ok de kan ha hjälp av en Fredag, men ändå. Likaså Farmen, hur många av dom skulle fixa att vara bonde, ännu färre. Nu är det ju så att många bönder är rätt så händiga, både med hammaren och med djuren, dvs inget jobb för den som har tummen mitt i handen. O inte är det ett åtta till fem jobb heller. Även om de har lite mer hjälp numer, både av robotar och anställda, fast det kostar en hel att mordenisera, men de har inget val... men det är ändock mycket jobb. Inget för den som vill ha ett åtta till femjobb och betald semester. Är man uppväxt på en bondgård så man viss erfarenhet.
3 Februari 2024  | Länk | Ömse
Ge och ta!

Ibland får jag för mig att en del som klagar och gnäller mycket inte är de som gör så mycket för andra, men anser att andra ska göra dem till viljes. Dvs de har stora krav på andra, men inte på sig själv. Det finns ett talessätt "behandla andra som du själv vill bli behandlad", kanske något för dem att tänka på. Finns nog en del som åkt ett tag "på den där räckmackan", men nu har räkorna tagit slut och dom fattar ingenting

Varför kan inte olika partier kunna tycka lika om vissa saker som berör den lilla människan? Det verkar mer som om man kan tycka lika om sådant som är utanför Sverige. På samma gång så är dom bara som små barn i trotsåldern. Ja, för ibland klankar man på den andra sidan om något och sedan efter några år kan de tycka som det de klankat på, men då har även den andra sidan ändrat sig, dvs dom tycker olika, för de kan ju av någon anledning inte tycka lika. Dom beter sig som några uppstuddsiga snorungar. Det är inte förbjudet att tycka lika i vissa frågor, för skulle de kunna det så kanske de kan göra så att vissa saker blir bra.
1 Februari 2024  | Länk | Ömse
Laga mat, inte alltid roligt!

När man bor själv så kanske man inte tycker att det är så roligt att laga mat jämt. Så när jag lagar mat gör jag minst två portioner, en för idag och en för senare i veckan. När det är mat som går bra att frysa kan det ofta blir fler än två portioner, för hur det än är så vill jag ha lagad mat. Dvs oftast lagar jag mat tre, fyra dagar i veckan, perfekt. Under vissa perioder, när jag är mycket ute i naturen är det perfekt att ta fram en portion ur frysen innan jag drar iväg. För då kan dagarna bli långa och kommer man hem vid åttatiden eller senare på kvällen kanske matlagning inte är det första man tänker på, men hungrig kan man vara. Just nu har jag 15 portioner i frysen, så nu kan jag ta lite latmansdagar om jag vill, ja angående matlagning.

Har ni tänkt på en sak? Det har blivit mycket längre dagar med ljus än det var för sådär sex veckor sedan och ljusare kommer det att bli. Vissa dagar är det ett häftigt ljus ute, det är som om himlen lyser, utan att det måste vara mycket sol. Det är bara att konstatera att det går mot ljusare tider, i alla fall i det avseendet.
31 Januari 2024  | Länk | Ömse
Skotta snö!

Bor i lägenhet, vi är inte så många i varje port, och i ett lugnt område. Dvs inte fler än att man träffar på varandra och säger hej. På vintern kommer snö, som alla vet, vi har vaktmästare som sköter snöskottningen och det gör dom bra. Men de kanske inte hinner jämt, av olika anledningar, för de kan ju inte komma för minsta lilla snöflinga. Så en del av oss kan hjälpa till ibland, men det verkar som om man ska ha passerat 50 för att kunna det. Nu ser jag inte alla, det ska jag i ärlighetens namn säga, men de jag oftast ser skotta är i den åldern, 50+, med några få undantag. När jag flyttade hit så var det alltid någon i varje lägenhet som kunde göra något, i vår port. Men nu är det nog bara jag som kan, nya ägare som kanske tycker att allt ska vara serverat eller? Ok att hon med rullator inte skottar, inte lätt att skotta med rullator och hon är 85+, men de övriga skulle kunna, om de vill och ids. De är lite synd att man inte kan ge ett handtag....

Minns för några år sedan, den gången man nästan inte fick upp porten, för de hade snöat en hel del under natten, plus att det vid vår port lätt driver igen. Men när jag kom till den kommunala gångvägen var det nyss röjt, såg bakändan på traktorn, dvs behövde bara pulsa i snö i 50 m. Har man ca 4 km till jobbet så är ok att pulsa i 50 m.
30 Januari 2024  | Länk | Ömse
På glid!

Tittar en del på Skidskytte och Längdskidåkning, det går lite olika bra. De med gevär på ryggen verkar vara i en långvarig svacka, inte i skidåkningen, men i skyttet. Ibland hamnar de i topp, men även långt ned i listan. De utan gevär på ryggen, de går det mycket bättre för, framförallt tjejerna, oftast någon på pallen, ibland flera. En på den manliga sidan som haft en bra säsong i år är Jens Burman, hoppas det fortsätter, för han har haft några tunga år, med bl a en rygg som ställt till det. Det finns en likhet mellan honom och Anders Södergren, båda är slitvargar, men ingen av dem är någon spurtare. Får därför för mig att hans chanser är större vid individuell start än masstart. De övriga har varit lite svajiga, skulle vara kul om det kom några manliga som kunde få ligga på topp, var ett tag sedan sist. Norge verkar ha hur många som helst i båda idrotterna, helst på den manliga sidan och framförallt i skidskyttet. Måste vara frustrerande för en del, ja dom som skulle kunna få plats i A-laget för nästan vilket land som helst, men inte i sitt eget landslag. Så när singelmixedstaffeten skulle avgöras igår, skidskytte EM, då iddes jag inte titta för jag hade gett upp. Så vad händer, tro det eller ej, men dom gick och tog guld. Bara att säga ett stort grattis till den enda medaljen i mästerskapet, men så kul.
29 Januari 2024  | Länk | Ömse
Poäng o rabatter!

Många affärer kör med att man får poäng på det man handlar, om man är medlem, och ibland få någon liten "digital rabattkupong". Hur stor den är beror på hur mycket man handlat för. När man får dom hos ICA räcker de i sex månader, vilket är bra. Andra affärer kör med betydligt kortare tid. Som en som jag fått nu, XXL, den var på 30 kr och jag har just nu inget som jag funderat på att köpa där. För jag går ju inte och handlar något bara för att jag fått 30 kr, nej det kan bli troligast bara ett onödigt köp. Fick en annan check, Granngården, har för mig att den också var på 30 kr. Men den tror jag att jag ska använda, för där brukar jag köpa tvättmedel och toapapper. Har inte helt slut, men båda alternativen har lång hållbarhet och jag brukar handla samma sort varje gång. Var på väg dit häromdagen, men det blev inte så, för det var då de hade blivit hackade, men nu är de visst på banan igen. Så det gäller att tänka på vilka köp som är ok att göra och det som görs bara för att du fått en liten rabattkupong.

Brukar även köpa Östersundshäftet, upptäckte ifjol att de brukar börja sälja häftet redan i februari, tidigare var det mars eller april. Så jag kollade upp på hemsidan när jag kunde börja köpa det, stod bara februari, men att häftet gäller till sista oktober. Mailade och frågade hur det var, fick då svaret att de börjar sälja häftet den 5 februari, så nu vet jag. Tack vare min lilla fråga uppdaterades även hemsidan. Finns fyra parkeringsbiljetter i häftet, bara de är värda en hel del om man utnyttjar dem en heldag och så räcker de biljetterna året ut. Dvs behöver jag av någon anledning ta bilen in till centrum så har jag gratis parkering, det har ofta hänt jag delat med mig av biljetterna, för jag har inte behövt alla, men någon har behövt någon...
26 Januari 2024  | Länk | Ömse
Skolans värld!

Vad skulle du säga om du blir utsatt för följande på din arbetsplats. Dra åt helvete, kärringjävel, hora, knuffar, slag mm. Skulle tro det, ja att du inte alls skulle tycka det är roligt. Men det hör, tyvärr, till vardagen för många som jobbar inom skolans värld. Lägg därtill de föräldrar som också kan vara oförskämda och anse barnen vara felfria, som tur är så gäller det inte alla. De föräldrarna är, för mig, inga bra förebilder för sina barn. En del tar faktiskt reda på vad läraren har att säga om det som hänt och inser då att barnet inte är den där lilla ängeln de utger sig vara. De som jobbar där borde kunna få sätta ned foten och markera mer, men gör de det, ja vill det sig illa så får de kicken. När min generation gick i skolan då hade vi respekt för de äldre, inte bara i skolan, för det var bara så. Inte vet jag, men det här kanske är ett pris vi får betala, pga curlandet och att barn ska vara med och bestämma. Ok ibland, men kanske inte till den nivå som det är idag. Om sanningen ska fram finns det vissa som arbetar där som anser att det är viktigare att vara kompis med eleverna än att lära dem något, då har man missat sitt uppdrag. Det kanske är dags för vuxenvärlden att få återta en del av herraväldet innan det är alldeles försent.
25 Januari 2024  | Länk | Ömse
Plus och minus!

Många svenskar har mycket skulder, mer än tidigare sägs det. Både till banker och Kronofogden. Så därför får man vara glad att man inte har några skulder längre. I de fall jag haft har det varit banklån, till boende och bil. Är uppfostrad till att spara först köpa sedan, för det är ju roligare än att ha ett lån hängande efter en sedan man gjort/köpt något, dyrare blir det också. En del kanske haft det för bra och inte vill dra in på nöjeskontot, på samma gång som en del sällan har något sådant eller bara ett litet. Så vissa som gnäller om dålig ekonomi kan bara sluta gnälla. Ja, för har du råd att fara på fjäll- och solsemester, köpa skoter, båt, elcykel och mycket annat, men gnäller om de vardagliga räkningarna, då har du nog prioriterat fel. För ärligt talat så kan vi som jobbat ett långt liv undra över hur en del yngre har råd med allt. Fast har dom det egentligen, för i många fall så äger dom inte det de köpt för lånade pengar.......
24 Januari 2024  | Länk | Ömse
Testa lite analogt!

Jag är inte förvånad, inte ett dugg. För vad? Cyberattackerna just nu, ett bra sätt att ställa till det, helst i länder som vårt, där många tror att allt bara ska fungera, jämt. Hur mycket tänker du på att leva lite analogt ibland eller hur mycket du är uppkopplad och bara tar allt för givet. Tror det är svårt för många att förstå, helst de som inte var med innan datorerna och mobilernas tid. Även vi som var med innan har inte koll på allt. Har du lite pengar i plånboken? Det har jag, en del kanske inte ens har en plånbok eller börs. Kan bli svårt att t.ex handla, tanka, få lön, betala räkningar och mycket annat om det händer. Ja det är bara att se vad som händer just nu, en attack som slagit till mot både företag och offentlig sektor. Jag har sagt det många gånger, sedan en del år bakåt, klipp av lite ledningar så får ni se sårbarheten och många som inte fattar något. Nu finns det även idag platser där det kan vara besvärligt att få kontakt, inom telefonin och uppkopplingar. Ja, de som måste uppsöka en viss yta för att kunna få kontakt med andra, oftast på ställen utomhus, som ligger lite öppet och på höjden. Något som många inte alls förstår, men en del på landsbygden känner till.

Så kanske en ide till en helgaktivitet, lev analogt en helg. Jag lovar, det blir en utmaning för många, ja de flesta, mer eller mindre. Det blir även en utmaning att tänka vad är analogt och vad är digitalt. Vi lever nog mer digitalt än vad vi anar.......
22 Januari 2024  | Länk | Ömse
Stryka till skidåkningen!

Idag blir det en innedag, det är helt OK för termometern visade -27 när jag steg upp, nu "någon grad varmare". Blir det någon promenad så kan den bli senare idag, om termometern visar att det blivit lite varmare och då en kortare tur. Tror det är många med mig som håller sig inne idag, för kylan verkar vara utbredd över stora delar av landet. Det är som jag sagt vid flertalet tillfällen i vinter, en vinter som påminner om barndomens vintrar. Mycket snö, tidigt, och kyla, plus några kortare tillfällen med tö. För snögubbar kunde man inte göra utan tö och sådana gjorde vi när tillfälle gavs. Något annat vi gjorde var något vi hoppade bock över, grunden var en snögubbe utan huvud, som vi formade och gjorde lite stadigare. Undrar om man gör sådana idag?

Vad göra idag då? Som tur är så är det mycket sport på TV, främst skidåkning med och utan gevär, men även handboll. Passar ju bra att även bädda rent i sängen, koka lite sylt, tvätta, stryka och vad som i övrigt faller en in. Tvättade en maskin igår, den är nu struken tillsamnans med skidåkningen. Blir nog två tvättar till, den första snart är färdig, sedan är tvättkorgen tom...... och jag nöjd. Så skönt att kunna anpassa göromålen inne efter väderleken, dvs vid bra väder får göromålen inne vänta, helst under barmarkssäsongen.
20 Januari 2024  | Länk | Ömse
Vinyl och CD!

Ibland får jag för mig att lyssna lite på dom där skivorna jag har, vinyl och CD. Idag var en sådan dag, undrar om jag blev lite påverkad av att jag i ÖP läste om någon som öppnat upp en liten affär, för att sälja främst vinylskivor, men även lite annat. Ja, jag har lite skivor kvar, men sållat bort en del, ja dom där som jag inte alls lyssnat på mer än de första åren efter inköp. Som ni förstår har jag även något att spela på, kanske inte av den allra häftigaste kvalitén, men fullt tillräckligt. Det är något visst att få spela dom där gamla skivorna, helst vinylen. Idag blev det en samlings CD, Raj Montana Band, den var nästan 80 minuter, vilket är ovanligt långt, men desto mer valuta för pengarna. Var mycket igenkänningsfaktor, gamla godingar och medryckande rytmer. Även kul att se namnet på en som gick i en parallellklass till mig, på högstadiet. Han spelade med Raj Montana första halvan av 80-talet. Att han blev musiker var inte så konstigt, för hans pappa var musiklärare. Så idag blev det lättsamt att städa, fast man kan ju inte kräma på hur högt som helst när man bor i lägenhet, men lite, för det var ju dagtid. Minns när jag var sambo, då kom han in och undrade om jag spelade för hela byn. Nja lite svårt tyckte jag, för närmaste granne bodde sådär 200 meter bort och in till själva byn var det cirka 1 km. Han skrattade och höll med, men han hörde vad jag diggade, när han jobbade i bilverkstan, det var Meatloaf, Queen, Dire Straits och lite annat.
18 Januari 2024  | Länk | Ömse
Snö kostar!

Ärligt talat, tror Ni att någon kommun klarar budgeten för snöröjningen denna vinter? Nej, det tror inte jag. Trafikverket kommer inte heller att göra det. Många kommuner brukar överskrida den i vanliga fall, så varför skulle de inte göra det denna vinter. Där jag bor kom vintern redan runt Allahelgonahelgen, sedan har det snöat en hel del, det mesta kom i november. Det har kommit påfyllning också, men då i lagom doser. På andra håll, helst söderut, har snön kommit med snökaos, för att sedan på sina håll tina bort helt. Söderut har det varit mer rörigt i trafiken än norröver, många långtradare har ställt till det. Borde det inte vara dags att börja ställa lite krav på vilka däck som ska användas, många utländska kör på dåliga däck, troligast inte de nordiska, men det finns andra. Ofta när det blivit stopp i trafiken är det utländska tradare inblandade, hänt många gånger i mina trakter. Om jag inte har helt fel så har de lite mer krav på däcken i Norge. Man kan sammanfatta det med att snö har vi fått i hela landet, även kyla. Så vi som är äldre har fått en påminnelse om hur vintrarna var förr, ja när vi var barn. Det vi vill nu, kanske inte alla, men de flesta av oss, vi vill ha en tidig vår. Påsken är tidig och ibland brukar vinterns utgång gå hand i hand med påsken. Jag håĺler tummarna på att det blir så.

Finns andra saker som också kostar på vintern. Elräkningen blir oftast dyrare pga av kylan, men även andra saker styr, ja det märkte vi verkligen förra vintern. Sedan är elräkningen snart nästan bara skatt o moms, för oss som betalar elräkningen säger vi skatt om båda delarna. Den höjdes väl nu vid nyår eller minns jag fel? Ja skatten alltså.
17 Januari 2024  | Länk | Ömse
Isen knäpper!

Efter några dagars töväder kom kylan åter. Igår när jag gick iväg med lite sopor märkte jag att den snö som kom delvis hade fryst fast i marken, så det var inte halt. Idag när jag gick min vända, som idag blev lite längre, ca 15 km, blev det utan broddar. Kunde inte låta bli, även om det var omkring 15 grader kallt, för himlen var klarblå och det var vindstilla. Gick bort till bryggorna, för att där gå ut på isvägen, även där hade den snö som kom frysit fast på isen. Fast på några ställen var det krackelerat, men ändå ingen fara att gå. Vid några tillfällen smällde det ordentligt, troligast spänningar i isen pga väderomslaget. Det blev omkring 6 km på isen och resterande på landbacken, för jag hade ingen lust att gå fram och tillbaka, roligare att gå en runda. Fick lite sällskap den första halvan på isen, en äldre dam som hade spark, vi gick och surrade lite, kul och få lite sällskap. Hon var lite rädd att störa mig, men hon störde inte, inte ett dugg. Ingen av oss hade pratat med någon idag, förutom väggarna, så vi tyckte båda att det bara var trevligt. Hon ville inte störa, för hon trodde inte jag ville prata med någon äldre, för hon trodde jag var sådär tio år yngre än jag är. Nu spelar åldern ingen roll när man pratar med någon som är trevlig och det är inte första gången jag får höra att jag ser yngre ut än vad jag är. Ja, folk brukar tro det, fast ibland kan man känna sig äldre också, i alla fall när det gäller t.ex knän och leder. Vi får se om vi ses någon fler gång, det får framtiden utvisa........
15 Januari 2024  | Länk | Ömse
Kalendern!

Vi är olika, som tur är. En del av oss använder en digital kalender, andra den analoga. Jag slutade helt med den analoga för några år sedan, efter att ha kört dubbelt ett tag. Oftast har du med dig mobilen och därmed även kalendern, slipper dra på något extra. Om inte mobilen är med finns det säkert andra ställen där du kan logga in. Perfekt att lägga in Postnord varannan måndag, för att hålla koll på vilka dagar det ev kommer någon post, men ärligt talat, det är inte ofta det landar något i lådan. Men har upptäckt att man måste kolla ibland, för det händer att det byter måndag. Vet inte riktigt vad det beror på, men gissar att det kan ha att göra med röda dagar på vardagar. Födelsedagar jag vill komma ihåg hamnar också där, som återkommande år efter år. Och så det vanliga som är bra att komma ihåg, frissan, möten, tandläkare mm, ja ni vet. Det kan vara vad som helst som man inte vill glömma bort.

Nej, nu ska jag kolla på dokumentären om Ingemar Stenmark, del 2.
13 Januari 2024  | Länk | Ömse
Låt boken vandra!

I somras när jag hälsade på en kompis fick jag med mig lite böcker hem. I hallen stod två påsar med böcker, deckare, som hon skulle lämna in på någon secondhand. Men vi var lite tveksamma till om de ville ha böckerna, för oftast får dom in böcker i drivor, helst deckare. De brukar inte vara så överlyckliga när folk kommer med dessa "deckarkassar". Har själv försökt bli av med en del på Shoppis, men nej ingen deckare försvann, däremot biografier och historiska böcker. Så när hon såg att jag tittade på påsarna frågade hon om jag ville ha. Jag kollade igenom allt och såg att jag inte läst något av det hon hade, så jag sa ja tack. Så nu har jag börjat plöja igenom högen. Kom då att tänka på en annan kompis som läser mycket, nästan bara deckare, frågade henne om hon ville ha några böcker, det ville hon. För varje bok jag läst ut tar jag två kort, framsidan och sammanfattningen på baksidan, så får hon säga om hon vill ha eller inte, ja för hon kan ju ha läst någon. Har nu läst två böcker, som jag sedan skickat iväg bilder på, och frågat, hon ville ha båda. Så nu lägger jag dom på hög, så får hon dom nästa gång vi ses, kanske det till dess blivit mer än två. Böckerna slipper nu ligga och damma i någon hylla, inte min i alla fall, eller hamna i soporna. Det blir nu både till nytta och nöje för någon annan.
12 Januari 2024  | Länk | Ömse
Dagens goda gärning!

Var ut och gick en sväng idag, det var rätt halt på sina ställen, men med de nyinköpta broddarna märkte jag inget av halkan. Däremot mötte jag några som såg ut som bambi på hal is, men även de som hade säkrat med broddar och kunde ta det lugnt.

Bara några kvarter hemifrån såg jag ett litet kramdjur liggandes mitt på gångvägen. Tänkte ett tag att jag kanske skulle tagit ett kort och efterlyst den lille ägaren, på vår lokala facebookgruppssida, men jag nöjde mig med att flytta kramdjuret från blötan på gångvägen till en lyktstolpe alldeles i närheten. Sedan gick jag vidare, hem mot staffetten i skidskytte, för damer, och idag gick det bra för dem. Där fick jag även min bön bönhörd, rätt laguppställning, har man formsvacka så har man och då ska de som är mer i form få åka, oavsett vad de heter. Så för en stund sedan råkade jag hamna på vår facebookgruppssida och ser att kramdjuret är efterlyst. Jag svarade att jag sett den och var på ett ungefär de kunde hitta den, om den nu fanns kvar. O kan ni täbka er, den satt kvar vid stolpen, så nu kan den lilla ägaren somna gott, troligast tillsammans med sin käre vän. Då har man gjort dagens goda gärning, vilket i det här fallet var en enkel sak. Dessutom känner man sig nöjd och glad när man kan göra ägaren med familj glad.
10 Januari 2024  | Länk | Ömse
Var är Messmöret?

Idag bar det iväg för att handla lite mat, första gången för i år. I samband med att Covid dök upp i våra liv ändrade jag mina köprutiner från en gång i veckan, till varannan vecka. Den rutinen har jag behållit. Fast vid något enstaka tillfälle har jag gjort något stödköp, i ICA-butiken nära mig. Så idag bar det av, hade en lista med allt möjligt jag behövde, från frukt till messmör. Men hur mycket jag än sökte hittade jag inte messmöret, till slut fick jag mig till att fråga. Jo då, det ska finnas där borta sa han och pekade. Jag gick dit han pekade, men inte fasiken hittade jag något messmör, letade och letade, utan resultat. Plockade i stället lite annat som stod på listan och som fanns där det skulle,. Men rätt som det var så såg jag lite kartonger, på golvet, en som visade innehållet messmör, där stod även en som höll på med dem. Så jag frågade var tusan har ni gömt messmöret, han log, för det var nog inte första gången han fått den frågan idag. Så svarade han att de skulle flytta på messmöret, men inte hunnit än, men jag kan hämta ute på lagret om du vill. Ja gärna, sa jag, och så fick jag mitt messmör och jag blev glad och nöjd. Men jag undrar hur många gånger han fick gå ut på lagret, för det var inte bara jag som ville ha messmör. Slutet gott och jag gick vidare. Hade rätt lång lista, men det blev inte då himla dyrt som jag tänkt det kunde bli, ibland har man tur att det är stammisrabatter mm på det man ska ha. Så nu kan jag börja fylla på inköpslistan till nästa gång.......
9 Januari 2024  | Länk | Ömse
Nytt lånekort!

Så blev det plusgrader, knappt, men än så länge inget som märks så väl , dvs än så länge har det inte blivit någon is eller slask. Får hoppas att det inte blir så många plusgrader, blir så nedrans isigt och moddigt då. Väntar gärna lite drygt två månader till, sedan får det slaska hur mycket som helst. Men när det blir omkring nollan, ja då blir det blåsigt istället. Är det inte det ena så är det det andra, men om cirka en vecka ska kylan visst vara åter, i lagom dos.

Idag var jag iväg och fixade nytt lånekort på biblioteket, mitt gamla funkar inte, för jag har inte använt det på flera år. Jag gillar att läsa och läser en hel del, men under de år jag mådde dåligt pga min arbetsplats, då orkade jag inte läsa, jo dagstidningen men inga böcker. Men under fjolåret började det lossna, så nu känner jag suget efter läsningen igen. Det känns så kul, så jag kände att jag måste fixa lånekortet, så nu blir det till att gå igenom listan med böcker som jag vill läsa, är en hel del. Gissar att det kan slinka med någon talbok också, bra att ha om man ska göra något halvtråkigt, talboken kan distrahera så man glömmer det tråkiga. När jag ändå var inte på stan så blev det att jag slank in på min favoritklädaffär, är ju rea 50%. Var ett tag sedan det blev några klädköp, helst när det gäller vanliga kläder. Nu för tiden blir det mest kläder som går under benämningen fritidskläder. Idag blev det en tröja, jag vara sögs till den och den passade perfekt.
8 Januari 2024  | Länk | Ömse
Städat ut julen!

Då har man städat bort julen för denna gång, brukar göra det någon gång mellan nyår o trettonhelgen. Måste hålla på "traditionerna", dvs för mig är det jultema hemmavid från helgen vid första advent till nyår, det får räcka. Minns när jag var liten, då åkte adventsljusstakar och julstjärnor fram till advent. Julgranen och det övriga dagen innan julaftonen, julgran inne var det länge sedan jag hade, utegran har jag även haft på senare år, fast inte sedan jag hamnad i lägenhet. Minns jag följde med pappa ut och letade gran, någon vecka före jul, sedan fick den stå i något uteförråd för att komma in dagen före julafton. Det var noga med att granen inte skulle komma direkt från skogen och in i stugvärmen, för att granen skulle hålla sig fin så länge som möjligt. Oftast höll sig granen från att barra ända fram till tjugondag Knut, fast någon gång barrade den.

Nu har kylan även kommit till mig, idag omkring -25, finns de som har det kallare, men men, -25 är ändå rätt kallt. Minns i min barn- och ungdom, då kunde gradtalet ofta vara omkring -40 på nyår, det bara var så, inget man gjorde någon stor sak av. Sådana här dagar är det tur man kan sporta lite på TV, så idag blir det både skidskytte och VM-finalen i hockeyn för juniorerna. Tyvärr ska vädret slå om till veckan, plusgrader. Hoppas det inte blir så många, för då är risken för att det blir så jäkla isigt och halt ute. Omkring -10 är helt ok för mig den här tiden på året, ska det vara vinter låt det då vara det.

Nu ska jag ladda upp med lite fika inför skidskyttet för damerna. Får se hur det går för dem. Tycker det gick rätt ok för herrarna, i alla fall för de tre som hamnade bäst till.
5 Januari 2024  | Länk | Ömse
Filosoferar!

Blev en lite längre promenad idag, ca 11 km. Var riktigt skönt, trots -15, troligast för att solen tittade fram lite och att det var vindstilla. Fick inte ens frost i håret.

När man är ute och promenerar kan tankarna vandra lite hit och dit, så även idag. Man går och filosoferar om än det ena, än det andra. Det jag fastnade i idag handlade om alla som inte kan kommunicera med munnen, utan mer handgripligen eller med vapen av olika slag. Tänk om de kunde prata i stället, då skulle det vara mycket lugnare i allt från det lilla hemmet till världen. Det gäller både stora och små problem, som ibland kanske inte ens är problem, ibland handlar det mer om att vilja ha kontroll och makt.

Mötte även ett par som var ute och gick, han bar på en hink. De anade nog att vi som mötte dem undrade vad de hade hinken till, för det är ju, som de själva sa, inte direkt bärsäsong nu. Nej, men de hade haft med sig en hink med "godsaker" till rådjuren som fanns en bit uppe i skogen, sa de. Jo, de stannade till och berättade, kanske för de anade att jag undrade. Kul med lite spontansamtal mitt i ingenstans.
3 Januari 2024  | Länk | Ömse
Första dagen....

Jaha, då kan vi arkivera 2023. Året man kommer ihåg som året där det inte var någon risk för varken torka eller värmeslag. Det snöade en hel del i slutet av april och från juli inneburit mycket mycket mer gråvit himmel än blåvit och ännu färre dagar med helblå. Sedan kom första snön redan i Allahelgonahelgen, massor, som legat kvar. Så det är bara att hoppas 2024 blir bättre väderleksmässigt, kan inte bli så mycket sämre tycker jag.

Blev sittande själv på nyårskvällen, verkar inte vara den enda som gjorde det. Upptäckte att det var ovanligt många i min omgivning som också gjorde det. En ringde igår och var lite surrsjuk och ville säga Gott Nytt...... Det var inte den person som jag förväntat mig sitta själv, tror det är första gången under den tid jag känt honom. Någon annan hade jag surrat med någon dag innan. Varför vi inte slog oss ihop kanske någon undrar. Kan vara fler anledningar, som att vi inte visste det förrän nu på slutet och var inställda på en lugn kväll. På samma gång kanske vi inte hade lust att sitta och köra sådär minst fem mil på natten, helst inte när det finns så mycket djur i farten och dom där har en förmåga att bara dyka upp framför bilen, utan förvarning, även om du kör lugnt.

Idag blev det lite skidåkning på TV, fick även främmande. Kul med spontanfrämmande, helst när vi inte ses så ofta numer, bor sådär omkring 15 mil ifrån varandra. Så när hon skulle gå passade jag också på att gå ut. Upptäckte att vägen på isen nu var ok att gå på, gick en bit på den för att sedan gå upp på land och hemöver. Är inte så kul att gå på isen om det blir kolsvart. Så nu blir det lite lättsmält på TV, Bamse....
1 Januari 2024  | Länk | Ömse
Snart nytt år....

Snart är året slut och ett nytt år kommer, undrar vad det innebär?!
Jag är inte den som ger nyårslöften så ofta, kan säga ytterst sällan. Sist var närmare 10 år sedan, tror jag, minns inte exakt eftersom jag inte kan koppla det till något speciellt. Men det innebar i alla fall att jag inte skulle säga vi måste ses, jag kommer o hälsar på mm, om jag verkligen inte menade det. Tror jag hållit det rätt bra, kanske sådär upp till 90-95%, sämre är det med en del som sagt det till mig. En del tror jag säger det bara för att det ska låta bra, men när vissa personer säger det gång på gång men sen händer inget, ja då tänker jag "bla bla blaaa". Det var faktiskt en som sa det före jul, att den har tänkt hälsa, då kunde jag inte låta blir och säga, snällt, ja det vore kul om du gjorde det i handling också. Hen blev lite ställd tror jag, kanske även att det tog lite också, för jag vet inte hur många gånger hen sagt det, åtskilliga. Så vi får se vad som händer..... Det blir ett löfte i år, ska hälsa på en fd arbetskamrat som bor inom milen bort, går förbi där ibland berättade jag sist vi hade kontakt. Ja, men då tycker jag du ska testa ringklockan vid tillfälle, sa hon och så får det bli. Man ska vara rädd om sina riktiga vänner, de är värdefulla, så ta vara på dem. De andra behöver man inte bry sig så mycket om, dyker de upp, ja då gör dom det.
29 December 2023  | Länk | Ömse
Frisk, hoppas jag!

Börjar känna mig rätt ok, så i morgon blir det nog en liten promenad. För att få komma ut, få lite frisk luft och känna efter om halsen också är ok, även när kall luft andas in. Tyvärr så går det fort att ramla ned orkesmässigt, men inte lika fort att ta sig upp. Men det är bara att bita i det sura äpplet och hitta det normala igen.

På julaftonens kväll fick jag lite bilder från de som jag skulle firat julen med. De såg ut att ha haft det trevligt, med mat och dryck i lagom doser. Jag hade lånat ut bilen till en av dem och insåg att jag inte skulle få tillbaka bilen samma dag, utan dagen efter. Såg nämligen att några tog snaps till sillen, dvs då blir nog bilen stående tänkte jag. Mycket riktigt, senare fick jag ett meddelande om att min bil blev kvar eftersom det blev lite snaps och att det fanns ytterligare en bil som skulle hemöver. Så vid tolvsnåret nästa dag fick jag tillbaka bilnyckeln och bilen i garaget. Där står den rätt mycket, helst under vintertid, då jag inte ger mig ut på utsvävningar på samma sätt som under barmarkssäsongen.

Nej, nu tror jag att jag ska ta fram boken jag börjat läsa, den gick ovanligt fort att komma in i, ibland kan man få läsa mer än 50 sidor innan man får grepp om handlingen. Den här gången var det betydligt enklare, som tur var, för den förra jag läste höll jag nästan på att ge upp. Man kan inte lyckas jämt, i år har jag ramlat på två riktigt tröga böcker, den en höll på att hamna i papperskorgen, så trög var den. Vad jag läser? Mest deckare, men även böcker byggda på historia och självbiografier av olika slag.
27 December 2023  | Länk | Ömse
Sjukstugan!

I år skulle vi fira julafton hos mig, jag o de närmaste, var några år sedan sist vi alla var samlade. Men igår kväll kände jag att jag började få ont i halsen, så jäkla typiskt. Så i morse var det bara att kontakta de andra och tala om att här var det sjukstuga med halsont. Det är som tur var bara på den ena sidan, min vänstra, som det är ont, men tillräckligt för att man helst inte vill svälja. Tur vi skulle ha knytis, ja då blir det inte så mycket extrajobb som om allt legat på den/de man skulle vara hos. Så nu ligger man här och tycker det är så lagom kul, men ryktet har sagt mig att det är inte bara jag som haft otur. Ligger vågrät mest hela tiden, sover lite, tittar på lite TV och försöker få något i mig. Det blir mest flytande, men har fått i mig lite fast föda också, fast det tar emot att svälja. I min yngre dar, ja för sådär mer än 40 år sedan, då kunde jag ha halsont ibland, men nu var det länge sedan, som tur är. Egentligen ska jag inte klaga för jag är inte sjuk speciellt ofta, men varför ska det ske när det skulle hända lite saker. Tror jag ska ta mig lite buljong nu och lite glass till efterrätt, ingen direkt julmat men nu är det som det är. Risken är i alla fall liten att man skulle gå upp i vikt, ja bara för att hitta något positivt med situationen. God Jul o ha en bra helg!
24 December 2023  | Länk | Ömse
En lugn torsdag!

Men då så, då är allt gjort, ja av det som kan göras. Så lite lugnt fram till julafton, då får jag göra resten. Så skönt att ligga bra till tidsmässigt och inte behöva stressa.

Ikväll blev det en del telefonsurr, med sådana man inte pratar med så ofta, men när det blir så blir det lite längre samtal. En del har det som jag, allt under kontroll, men det finns andra som inte är i den situationen. En är nog mer eller mindre i den berömda väggen, men det vill hen inte riktigt erkänna, främst av ekonomiska skäl. Vill det sig illa kan det vara den farligaste situation hen sätter sig i, kan sluta med en förskräckelse. Vi är fler som sagt åt hen att hen borde sjukskriva sig, både privat och på arbetsplatsen, men tyvärr inte någon i någon högre position på hens arbetsplats, som troligast är del i situationen. Tyvärr finns det vissa på en del arbetsplatser som är mer upptagna med att se och framhäva sig själv än att se de som är under dem. Det är bara att hoppas att hen själv inser fakta och sjukskriver sig, kanske med hjälp av barn som kommer hem till jul och ser att hen inte är som hen brukar vara.

Nej, nu blir det till att läsa en stund innan John Blund kommer. O komihåg, i morgon vänder det, mot ljusare tider.
21 December 2023  | Länk | Ömse
Nästan färdig!

Då så, då var det mesta gjort inför julen. Igår blev det en sväng på stan, först frissan och sedan dom där tre presentkorten, årets julklappar. Som grädde på moset så träffade jag på en kompis jag inte träffat på ett tag, vi hade lite att surra om, så vi gick och tog oss en fika. Det var rätt halt i de centrala delarna av stan, så det blev till att ta det lugnt. Hade med mig broddarna, för säkerhetsskull, men de fick ligga kvar i väskan. Vägen in till centrum var fin att gå, men i centrum var det både blankis och jäkligt knöligt, ok lite grus också. Så nu är det bara handlingen av mat kvar, bara och bara är väl synd att säga, man lär nog inte vara ensam i butiken. Ska inte handla så mycket, tror jag, men det blir en del i alla fall. I år blir det till att prova på något nytt, julbordet blir ett knytkalas, blir inte lika tungt för plånboken då. Vi har i alla fall kommit fram till vad var och en ska fixa, en blandning av tradition och lite nytt.

Igår hos frissan blev det prat om bakning och annat julstök. Det hela slutade med att jag berättade att jag hade ett struvjärn som bara låg och eftersom han inte hade något, men lånat då han behövde, så kunde han få ta mitt om han ville och det ville han. Han gick igång på det ordentligt, så redan nu i eftermiddag kom han förbi och hämtade det, men han ville inte ha det utan lämna något i gengäld och det fick han göra, för annars hade han troligast inte tagit det. Kul när man kan ge och ta, så alla blir nöjda.
19 December 2023  | Länk | Ömse
Töntig reklam!

Det finns reklam o det finns reklam. En del är så dålig så man kan undra hur beställare och utförare tänkt, om de överhuvudtaget tänkt. En som som haft dålig reklam sista åren är SBAB, rent ut sagt töntig. Som den som går nu, yogalektionen där läraren går därifrån för att en pratar hög om SBABlån och forsätter med det trots att han blir tillsagd om att vara tyst. Ja, och det är troligast även han som bor hemna hos föräldrarna, inte andra, som han tror. Eller kärringen som vunnit på Triss och sitter och snurrar på en stol, surrar högt och bryr sig inte om att hon sitter i ett möte och stör de andra deltagarna. Finns fler..... Man kan undra om dessa ligger i tiden, med det sett de framförs, ingen respekt för andra. Respekt för andra verkar vara något som en del inte vet vad det är, för de ser bara dig själv och sina behov, struntar totalt i andra. Tyvärr förekommer det rätt ofta och ibland struntar de i hur illa de kan göra andra.

Tog mig en inte allt för lång promenad idag, ca 7 km, blev positivt överraskad. Trodde det skulle vara mycket mer halkigt än vad det var, men mest bara där bilar kört, t.ex övergångsställen. Får hoppas det är lika bra i morgon, ska inåt centrum för ett besök hos frissan och sedan på ett annat ställe för att fixa tre julklappar. De får citykortet, så får de välja själva vad de vill ha/göra för pengarna.
17 December 2023  | Länk | Ömse
Det ringer!

Ibland ringer "okända nummer" o då brukar jag oftast inte svara. Brukar kolla numren och ofta är det från någon som vill sälja något, någon enstaka gång någon undersökning, ytterst sällan något intressant. Så jag brukar blockera de nummer som är ointressanta, dvs nästan alla. De nummer jag borde svarat på, ja de får vara, jag skriver i vad/vem det är. Minns den där som ringde och hade någon enkät om hur jag åker buss, jag sa att jag inte var intresserad för jag åker nästan aldrig buss. Han var så tjatig om att han kunde väl få ställa frågorna i alla fall och jag sa att det inte var någon ide. För jag åker inte buss, jag går och cyklar i närområdet och oftast när jag ska en bit bort så är bussen inget alternativ eftersom den inte går någon buss dit jag ska eller ev en, två gånger om dagen och då kommer jag ändå inte ända fram dit jag ska och hem kan jag kanske inte komma förrän nästa dag. Han fortsatte tjata, jag sa ställ en fråga så kanske du förstår, han ställde tre frågor, jag kunde inte svara på någon av dem. Han tyckte jag kunde fejka ett svar, herregud vad blir det för statistik av det? Det slutade med att jag sa att jag hade annat att göra, hej då och ring inte igen. Klick och samtalet var avslutat från mig. Tycker synd om en del av de som har sådana där jobb, för det passar inte alla. Som tur är vill inte alla tvinga på folk något de inte vill ha. På samma gång respekterar jag de som ringer och hör att jag inte är intresserad och avslutar med " Ha en bra dag, hej då!" Sedan kan jag inte fatta att vissa som ringer inte ger upp, jag har blockat, de använder andra nummer och jag blockerar. Helst när man vid sökning sett att firman i fråga har en omsättning som bara sjunker o sjunker....... Skulle det vara något viktig kan man tala med telefonsvararen, men det gör de aldrig, dvs det var inte så viktigt.
14 December 2023  | Länk | Ömse
Älgolyckan!

Igår kväll läste jag om en älgolycka, på en sträcka där en kompis ofta åker. Slängde iväg ett meddelande för att kolla så att det inte var han som råkat illa ut. Klockan var ungefär kvart över tio, så jag tyckte det var i senaste laget att ringa. Han ringde upp på en gång, insåg att jag inte sov eftersom jag kontaktat honom, sedan blev vi surrande fram till tolvsnåret. Vi pratas inte vid varje vecka, men när det sker blir det ofta långsamtal. Hur som helst, han var inte den som kört på älgen, men han körde förbi platsen bara en stund efteråt. Andra hade stannat, så han smög bara förbi, älgen låg död på vägen så det måste varit en rejäl smäll för älgen. Hur det var med föraren vet vi inte, hen blev visst hämtad av ambulans, hur skadad bilen var såg han inte i mörkret. Till saken hör att han själv varit med om en älgolycka i samma område, då var det barmark, han o föraren klarade sig utan skador, men inte bilen. På vissa ställen vet man om att det är mycket älg, för att man känner till området, dvs oftast vet man inte. Så ta de lugnt och ännu lugnare nu framåt jul, för då är det inte bara djuren som är ute, utan även många som har lite för bråttom. Det är bättre att ta det lugnt och komma fram än att stressa och omkomma, tänk på det.
12 December 2023  | Länk | Ömse
Kulprovet som blev lite fel.

Kan bara konstatera att jag njuter av att kunna vakna upp på morgonen, ta det lugnt, inta frukosten framför TVn. Inte behöva stiga upp vid sexsnåret, äta frukost och ila iväg till jobbet. Nej, klockan får gärna passera halvåtta innan det börjar rycka i kroppen och jag stiger upp. Det är väl det som är att vara "livsnjutare".

Idag blev det en promenad på cirka milen innan jag började stöka lite här hemma. Skönt att få göra det när det är ljust ute, stöka inne kan man göra när det börjat mörkna. Var riktigt behagligt , bara omkring -5, tyvärr finns det risk för töväder framåt helgen o det gillar vi inte. Tror de som sköter snösvängen i mitt kvarter har varit lite förutseende, har hyvlat ned snön ordentligt, så det inte ska bli för jävligt om tövädret kommer. Det är bara att vänta och se.......

Idag blev det lite gräddkolakok, paketeringen får bli framåt kvällen eller i morgon. När jag skulle göra kulprovet dök ett gammalt minne från barndomen upp. Minns jag skulle göra kulprovet, men av någon anledning fick jag hjärnsläpp, hällde vattnet i kastrullen i stället för lite kola i koppen med vattnet. Så det var bara till att forsätta koka kolan och testa lite senare. Jäkligt irriterande, men sånt som händer och lilla jag lärde mig något. För den där lilla fröken på 8-10 år har aldrig gjort om den tabben. Man lär så länge man lever.
11 December 2023  | Länk | Ömse
Så mycket bättre

Sitter o tittar på Så mycket bättre. Jag föredrar gamla stuket, en kväll för varje artist. Ja främst för att varje artist fick ett program, dvs alla fick lika mycket plats. Sedan de började med det nya har det varit lite si och så. Vissa artister har knappt fått plats, t.ex Harpo, andra har fått/tagit mycket plats. I år har temat varit känslor och tårar, ja det har varit en del känslomänniskor med. I fjol varit det mer "å vad du e bra" om och om igen plus en massa svordommar från vissa håll, dåligt ordförråd eller? Så årets program har varit mycket bättre än fjolårets. Sedan förtränger man nog vissa år, kanske för att dom inte var något att komma, kommer inte ihåg. En annan aspekt från hur det var tidigare, kan bli lite minnesprogram till den dag de inte längre finns i livet.
9 December 2023  | Länk | Ömse
Julgodis och annat ätbart!

Drömmar och chokladsnittar är bakade. Behöver jag några fler sorter? Nja, tror det får räcka, för det blir lite julgodis också. Igår gjorde jag mitt egenhändigt komponerade godis. Nougat, som jag klär med mandelmassa och formar till en boll. Bollarna rullar jag sedan i smält choklad. Så dessa kan användas både som godis alternativt kaka. Har funderingar på att göra lite kola också, men vilken sort? Har grädde hemma till två sorter, gräddkola blir det med säkerhet. Men sen, lakritskola eller chokladkola...... det får framtiden utvisa. En sak är då säker, sådana här saker tar plats och då får min frysväska vara stand in som frys, på balkongen.

Ibland har man flyt. I höstas när jag var och hälsade på några kompisar fick jag med mig en påse potatis hem, stora och fina, årets. Häromveckan blev det ett sista kok. Så därför tackade jag inte nej till att ICA denna vecka bjuder på en tvåkilos påse med lokalodlad potatis. Dom kanske hade hört rykten om att det var slut hos mig 😉.

Ska snart höra på en föreläsning från Riksarkivet i Östersund, direktsänd under rubriken Föresläsningsserien After Work. Man kan gå till Jamtli eller sitta hemma och lyssna på en direktsänd föreläsning. Dagens rubrik är Döden på fjället, berättelser och katastrofer som hänt. Det blir premiär för mig, kanske kan kylan bidra, men även dagens ämne. Så nu ska jag fixa lite fika, för kl 13:00 börjar de sändningen.
7 December 2023  | Länk | Ömse
Älg och rådjur

Mycket snö uti våra marker, lite för mycket så här tidigt på vintern. Bara att hoppas att det inte kommer något bakslag, med snö och slask. Fast man kan aldrig vara säker. Det har gjort att det är ovanligt mycket viltolyckor, älg och rådjur. Olyckorna är väl utspridda över hela länet. Ska det fortsätta så här kan man undra hur mycket älg det kommer att finnas kvar till älgjakten hösten 2024. Vet att det redan idag är lite älg på vissa håll i länet, för några år fick man skjuta uppåt 10 älgar på sitt område, idag endast 2 st, dvs stor skillnad.

Kylan tycks finnas på många ställen runtom i landet. Sveg hade visst -32 idag, någonstans lite öst om Tierp hörde jag det -22 ikväll. Här var vi hållit oss på rätt sida om 20-strecket, just nu "bara" -15, vid 21-snåret. Fast det ska bli varmare framöver, men som det ser ut ska det i alla fall inte bli plusgrader. Så de som ska åka världscupen i längdskidor får det lite snällare än vad skidskyttarna hade det. Det är bara att hoppas att meteorologernas spådommar stämmer, har varit si och så med det i sommar och höst.
5 December 2023  | Länk | Ömse
Julfilmer och annat!

Blev en längre promenad idag, ja man måste passa på när himlen är blå, även om minusgraderna var många. När jag kom hem och tittade mig i spegeln så såg jag ett ansikte som var rödrosigt och såg ut att må bra, kan bara hålla med om att så var fallet.

Redan i november började det sändas julfilmer på vissa kanaler, oftast går vissa av dem om och om igen, "för säkerhets skull". Själv tillhör jag gruppen som dissar den typen av filmer och inte firar så mycket jul, bara lite för att få myset. Tror inte jag är ensam om det. Har aldrig fattat meningen med all stress innan, ja så att de som väntas ska göra det mesta av grovjobbet nästan går i väggen och kan mer känna sig som servicepersonal åt det övriga. Tyvärr finns det många som biter ihop och gör det som förväntas av dem, men varför förväntas det att vissa ska serva och andra bara tar för givet att de ska bli servade. Är glad att de i min omgivning tar det lite lagom, men vet även om de som bävar inför kommande veckor. Det kanske finns en anledning till att en del drar utomlands.......
4 December 2023  | Länk | Ömse
Nästan -20, burr!

Då har man julpyntat färdigt, i lagom dos och mest med olika figurer klädda i tomteskrud. Det blev två olika färger på ljusen i adventsljusstaken, röda och vinröda, blev inte helt fel. Så nu är det bara lite julgodis som ska göras och några julklappar som ska fixas. Julklappar blir det i vanlig ordning endast till den yngsta generationen, som gärna vill ha presentkort eller pengar. Så det är snabbt fixat. Godiset tar lite längre tid, men i den här kylan passar det perfekt att pyssla lite i köket.

Tänkte dra iväg på en långpromenad idag, men när jag vaknade i morse och såg gradtalet ute så kände jag, att idag får det bli en innedag. Termometern visade nästan -20 och då kan man få ta en innedag, tror inte jag var ensam om det.

Visst är det konstigt att vissa lätt kan känna sig förolämpade och trampade på, men själva får förolämpa, trampa och även ännu grövre saker utan vidare. De finns lite här och där, överallt, i hela världen. Oftast är det så att det de själva blir utsatta för är väldigt lite jämfört vad de själva utsätter andra för. "Behandla andra som du själv vill bli behandlad" brukar man säga, men det gäller nog inte alla.

Tror det blir lite värmande glögg nu och kanske några pepparkakor.
2 December 2023  | Länk | Ömse
Olika ljus!

Gick en sväng, som jag brukar göra de flesta dagar, idag blev det cirka milen. Blev så att jag hamnade uppåt skidstadion på hemvägen, kanske en timme innan starten av skidskyttet, herrstaffeten. Såg en hel del som var på väg dit och det såg ut att vara många nationaliteter, det syntes på kläder och hördes även på språket. I vanlig ordning en hel del norrmän, men dom är ju vi så vana vid i det här området, så vi tänker inte på dom som utlänningar. Men även tyskar, italienare, fransmän och säkert många fler. Kan tänka mig att en del av dem är boende här, men även många hitresta. Själv fortsatte jag hemöver, för att titta på skidskyttet på TVn, stå på en läktare är inte min grej, hade hellre kunnat tänka mig att stå uti skogen någonstans...... Bara tanken av att stå rätt så stilla på en läktare gör att jag blir trött i ryggen och att det kryper i benen

Började plocka bland julgrejerna och kom fram till att antingen får jag köra med två olika färger i adventsstaken, två av varje, eller så måste jag köpa lite nya ljus. Har för mig att jag i fjol körde med röda och vita ljus och fick kommentarer om det, positiva, så de finns en stor chans att jag gör lika i åt.
30 November 2023  | Länk | Ömse
Jullådan

Var ut i förrådet och hämtade lådan idag, lådan med julsaker, plus tomten som inte ryms i den. Dvs dags att kolla upp så att allt som ska lysa fungerar och sedan välja vad jag vill ha framme. Det som jag tar fram, det tar jag fram till första advent eller om jag ska vara ärlig, dagen innan. Sedan jag slutade med gran har det blivit så att allt som ska fram kommer fram vid ett och samma tillfälle. Sedan brukar allt få hoppa ner i lådan igen när som helst efter första januari.

I morgon är det sista november och ärligt talat, hur många soltimmar blev det. Några men inte sådär överdrivet många. Man kan enkelt kalla oktober och november för de grå månaderna. Tror inte jag upplevt de två månaderna så grå som i år, hoppas det blir bättre nästa år, för så mycket gråare kan det inte bli.

För några veckor sedan var jag och E ute och gick. Vi fick skjuts till ett ställe för att sedan gå hemöver, men först tog vi lite lunchfika. Tog med henne på småvägar och stigar hon aldrig gått, roligare att gå lite andra stråk än de vanliga. Hon reflekterade över en sak, positiv, alla möjliga personer hejade, ung som gammal, det var hon inte van med i det område hon bor i. Hon bor mer i de centrala delarna och där ser man mer i mobilen eller backen. Jag bor lite mer i gränslandet till det man mer kallar "på landet", älskar att gå åt landsbygdshållet, just för att där ser man varandra på ett helt annat sätt, får ofta ett "Hej" och ögonkontakt. Men även för att det är så fint att gå åt det hållet, ser Storsjön, fjällen och fina vyer.
29 November 2023  | Länk | Ömse
Norskt!

Har de senaste åren fastnat för en del norska TV-program. "Där ingen skulle tror att någon kunde bo" t.ex, en serie som gått i flera år. Intressant och se hur en del väljer att bo, en del med knappt några bekvämligheter, andra med lite. I vissa fall kanske inte den biten är den tyngsta, utan mer avståndet till civilisationen, hur man tar sig till jobb, skola mm. Men även hur påhittig man får vara för att kunna transportera sig själv, mat och annat man behöver. "Stugfixarna Norge" är en annan favorit, där de bjuder på sig själv och sina kreaktiva ådror. Han som inte verkar vara någon stor fantast när det gäller bad i kallt vatten och höga höjder med branter, medan de övriga gladeligen både badar och går upp på höjder. Jag kan förstå honom när det gäller höga höjder, men jag tar gärna ett bad. Finns fler....... en hel del där man valt att bo lite för sig själv. Till viss del känns det som att det finns en medvetenhet om att leva i ett med naturen och ett klimattänk.

Såg på Nyhetsmorgon i morse, fastnade på nån fråga om barn, deras lekar och aktiviterer. En förälder som undrade om hen skulle avbryta sitt barns lek, om det blev för länge, för att barnet aktiverade sig själv. Psykologen sa att det var ingen fara, ja om det inte blir väldigt många timmar, men eftersom det var ett barn på bara några år så var det lugnt. Men vad är det för föräldrar som tänker så, var i stället glad att ditt barn kan roa sig själv. Det barnet blir mer kreaktivt än den som hela tiden ska serveras med aktiviteter.
27 November 2023  | Länk | Ömse
Nycklar på språng!

Fick ett samtal idag, från en kompis boende på annan ort. Hennes döttrar delar en lägenhet inte så långt ifrån mig, så hon undrade lite snällt om jag varit ut på någon promenad än. Nej, men jag ska snart, sa jag. Den äldsta är bortrest, så den yngre huserar ensam i lägenheten just nu. Men nu var det så att hon dragit till Vemdalsskalet och Novemberkalaset, upptäckte där att lägenhetsnyckeln var försvunnen. Så kunde jag gå förbi och kolla hennes carport, brevlåda och om hon glömt låsa, ja man vet ju aldrig med henne sa mamman. Fast det skulle inte förvåna mig om nyckeln ligger någonstans i bilen heller, sa hon i nästa andetag. Så jag tog min promenad åt det hållet, hittade ingen nyckel och lägenheten var låst. Så den lilla fröken får nog leta lite mer i fickor, fack och andra skrymslen, i både packning och bil. Tydligen låg prio mer på att festa än att hitta nyckeln, för hon verkade inte speciellt orolig. En del yngre förväntar sig nästan att sådant ska hända, som en som nästan väntat sig att någon gång skulle cykeln bli stulen och blev inte förvånad när det hände. En annan ser mer en massa onödiga bestyr och utgifter, mer uppvuxen med att vara rädd om ägodelarna och att det handlades inte hur som helst. Behövde jag ett par nya skidor då fick jag dom på julafton och en ny cykel när jag fyllde år, inte utan vidare. Så nu är det bara att vänta och se, jag ska få veta var de, förhoppningsvis, hittades.

Nej, nu tror jag att jag ska se hur det går för curlinglaget Edin, blir det silver eller guld?
25 November 2023  | Länk | Ömse
Kuddarna!

Har en lista på saker jag borde köpa, men som det på samma gång inte är någon panik med. Idag fick jag stryka en sak på listan. Ja ja, jag skrev att jag undviker Black week, men jag skrev även att det var ok på saker som finns på min lista. Äntligen fick jag ändan ur vagn och köpte dom där kuddarna till sängen, två st, som jag har funderst över att göra i över ett år. Varför ska det vara så svårt ibland? Men någon lampa till köket fann jag inte, fast jag kan inte påstå att jag gjorde några större ansträngningar för det. Hinner nog med det också, någon gång när jag har vägarna förbi någon passanda affär.

Idag fick jag ett brev, ja via vanliga postgången. Undrar varför. För det var en förfrågan om jag ville förlänga serviceavtalet på min bil. Det komiska, eller vad man nu ska säga, är att jag redan gjort det. Jag kontaktade min kontaktperson i slutet av oktober och frågade, blev klart för ca 10 dagar sedan. Deras system verkar inte vara det bästa, hade det varit det hade de sett att det var ordnat och inte skickat något. Brevet var daterat i måndags, så.......

Nej, undrar om jag ska göra tidig kväll, krypa ned i sängen och lägga huvudet på de nya kuddarna och fortsätta läsa den där boken jag håller på med. Det börjar bli spännande, som ni anar en deckare, inne på den sista delen. Så snart vet jag vem mördaren är.
23 November 2023  | Länk | Ömse


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Lilla Trollet                                             Skaffa en gratis hemsida