HAMBOMAZURKA
Startsidan Blogg Fotoalbum Instagram Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Blogg 13/4 2024.

Jag har förstått att dom flesta numera lämnar in sina bilar för att få däcken bytta vår och höst. Jag antar att möjligheten fanns även för fyrtio år sedan när jag hade bil. Däremot minns jag inte om jag ens hade hört talas om den. Det var så självklart att man låg i pappas garage eller ute någonstans och slet med det där själv. I min morgontidning publicerade man nyligen en hel artikel om vad man måste tänka på om man ville byta däck själv. Det var nio olika steg. Med tanke på hur många av dom jag missade på min tid kanske det är tur att jag inte har bil längre. Jag minns inte ens att jag kollade mönsterdjupet på däcken. Det måste jag väl ändå ha gjort, eftersom bilen fick godkänt vid besiktningen. Några pallbockar hade jag definitivt inte, så om domkraften hade sjunkit ner hade jag legat pyrt till. Att man ska efterdra muttrarna efter tio mils körning känns också som en total nyhet för mig.
13 April 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 10/4 2024.

Att jag inte är speciellt prismedveten har väl alla förstått. Sjukhusets akutmottagning har jag över huvud taget aldrig besökt. Att det kunde vara så hiskeligt dyrt hade jag aldrig ens kunnat föreställa mig. Jag har ofta läst om folk som åker in till akuten för alla sina krämpor, men nu inser jag att det måste vara dom som har gott om pengar. Möjligen inte här i region Kalmar då, för här kostar det som ett vanligt läkarbesök. Det vanligaste är annars att ett besök på akuten kostar runt 400 kronor och i Västernorrland kostar det 600! Jag hade väl åtminstone en förhoppning om att det var ungefär samma pris i hela landet. Någonting annat som ska bli 25% dyrare är ett pass. Jag reser visserligen aldrig utomlands, men jag anar att avgiften för ett internationellt ID-kort kommer att följa efter. Ett sånt lär väl alla behöva, när körkortet slutar gälla som legitimation.
10 April 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 4/4 2024.

Tidningar borde jag förmodligen inte läsa alls. Eller nyheter då. Jag läser dom ju mest på nätet numera, men där finns lika mycket otäckheter som i papperstidningen. Mycket av det kan jag inte sluta tänka på, även om det inte gäller någon bekant alls. Som killen som efter en festkväll blev liggande på ett järnvägsspår. När hans kompis skulle få bort honom därifrån blev båda överkörda av tåget. Jag undrar fortfarande om den första killen fick för sig att han skulle ta livet av sig eller om han var så full så han ramlade. I alla händelser känns det riktigt tragiskt med den andra killen, som fick sätta livet till för att han ville hjälpa en vän. Börje Ahlstedt vet jag åtminstone vem det är och jag har sett honom på tv. Honom har dom fått kapa ett ben på, eftersom han fick streptokocker. Det känns som något som kan drabba vem som helst och riktigt otäckt.
4 April 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 22/3 2024.

I Mörbylånga på Öland har kommunen bestämt sig för att bygga en ny väg till företaget Guldfågeln, för att minska trafiken genom kyrkbyn. Då har man helt kört över markägarna och helt simpelt lagt beslag på bördig åkermark att bygga på. I dessa oroliga tider kan man väl tycka att det är bättre ju mer sånt vi har inom landets gränser. Lantbrukarna som blev av med marken hade till och med föreslagit en annan sträckning av vägen, som inte skulle drabba dom lika hårt. Då säger kommunalrådet till morgontidningen att: ”Den alternativa sträckningen förordades dock inte av de tjänstepersoner som gjorde detaljplanen och politiken valde att anta planen enligt förvaltningens förslag”. Är det underligt att världen ser ut som den gör när politiker och tjänstepersoner bestämmer över huvudet på vanligt folk? Här i Nybro kan jag inte släppa tanken på den lilla gård som revs helt när man började anlägga det nya industriområdet.
22 Mars 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 29/2 2024.

Dom styrande motsäger sig själva i vanlig ordning. Jag har alltid hört att det är ett problem med undernärda äldre människor och man har försökt vidta diverse åtgärder för att få dom att äta bättre. När det nu ska sparas pengar gör man det även på matutbudet. I vissa kommuner drar man in på maten. Dom äldre kommer få en halv macka istället för en hel, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård till TV4. Det låter väl inte alltför konstigt att gamlingarna blir undernärda om dom inte får någon mat.

Ölands mest kontroversielle politiker genom tiderna avled hastigt i början av augusti 2022 och några månader innan sin bortgång författade Per Lublin två motioner. Nu nästan två år senare har dom här två motionerna landat på kommunfullmäktiges bord. Tanken är att det inte ska hända igen, var ordförande Ann Nilssons (S) kommentar till det långa tidsintervallet. Det kan väl knappast hända igen, med tanke på att Lublin är död.
29 Februari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 22/2 2024.

Radio är ingenting jag lyssnar på överdrivet ofta, men när man i en sändning pratade med folk som kom dit om det här med Astrakanen läkarcentrum blev till och med jag nyfiken. Jag missade det när det gick, men numera kan man ju lyssna på allt sånt i efterhand på webben. Då kunde jag dessutom scrolla förbi musik och annat, som inte intresserade mig. Min älskade särbo har varit med i radio några gånger, men den här chansen missade han. Å andra sidan sa ett par av dom som intervjuades sånt som hade varit giltigt för honom också. En dam var på väg till vårdcentralen för en kontrollbesiktning. Det uttrycket brukar särbon också använda. En man som intervjuades tolkade jag som att han både hade samma fasta läkare som särbon och liknande erfarenheter av en annan läkare. Jag håller med insändaren i morgontidningen. Där skrev någon att det blir fel ibland på länssjukhuset också och undrade om dom skulle lägga ner det.
22 Februari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 20/2 2024.

Jag läste på nätet att polis hade larmats till en adress på Hisingen i Göteborg efter att förbipasserande hade hört "hysteriska dödsskrik" från en lägenhet. När polisen kom till adressen hördes inte längre något bråk, men man lyckades lokalisera lägenheten som det skulle ha hörts skrik ifrån. Det visade sig däremot inte röra sig om ett bråk. I stället var det några kvinnor som hade karaokekväll. Undrar om dom någonsin vågar sjunga mera efter det. Så illa sjunger inte ens jag så polisen har knackat på. Åtminstone inte ännu så länge. Man ska väl aldrig säga aldrig, antar jag. I samma artikel kunde man läsa om någon som hade fastnat i ett förvaringsskåp på en järnvägsstation. Jag fick aldrig veta mer om vare sig storleken på skåpet eller hur det gick för personen. Med dagens alla tokiga utmaningar på Tiktok, antar jag att hen mycket väl kan ha krupit in där självmant.
20 Februari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 8/2 2024.

När jag läste om ”min” vårdcentral Astrakanen i morgontidningen, reagerade jag framför allt på att killen som jag trodde var verksamhetschef hade slutat som det vid årsskiftet, men han var fortfarande delägare och medicinskt ansvarig läkare för verksamheten. Jag blev mest nyfiken på vem som hade tagit över som verksamhetschef, så jag kollade deras webbplats, men där stod han fortfarande som det. Någon mer än jag måste ha reagerat på det, för två dagar senare var han utbytt där också. Regionen överväger att avsluta sitt vårdavtal med Astrakanen, men grunderna är för mig lite förvirrande. Bland annat läser jag att det skrivs onödiga röntgenremisser och att det utförs alltför omfattande provtagning. Det tycker jag väl snarare tyder på omtanke om patienterna än om bristande patientsäkerhet. Hela cirkusen har pågått i tre år, om jag förstår saken rätt. När den är över ska verksamheten antingen säljas eller läggas ner. Man kan undra vart vi 11 000 patienter som är listade hos dom ska ta vägen om det går så illa så läkarcentret försvinner.
8 Februari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 7/2 2024.

Jag får det mesta av min information om vad som händer i Sverige och resten av världen via journalisten Marcus Oscarssons sida på Facebook. Lite kan det störa mig att han fyller upp sitt eget kommentarsfält med små enkäter i ämnet han precis har avhandlat, men häromdagen blev det faktiskt riktigt roligt. Artikeln handlade om att mängder av hundar blir sjuka när vädret slår om från mycket kallt till töväder. När snön smälter dyker det upp avföring och annat skräp, efter att bakterierna frodats under en längre period. Många hundar slickar instinktivt i sig av de olämpliga sakerna och blir i värsta fall väldigt sjuka. Kräkningar, diarréer, trötthet, matvägran, feber och nedsatt allmäntillstånd är några symtom. Oscarssons fråga gällde huruvida hundägarna betraktade sina hundar som en jämlik familjemedlem och det gjorde förstås nästan allihop. En kille kommenterar då att ”Men när barnen blir allergiska mot hunden, adopterar ni väl inte bort barnen?” Nästa kommentar hade hamnat under hans, så jag läste den först som ett svar på den. ”Naturligtvis. Ludde är mitt barn.”
7 Februari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 5/2 2024.

Då vår kung firade femtio år på tronen ifjol sände varenda Tv-kanal någon typ av dokumentär om honom. Den jag hade hört mest talas om och trodde skulle vara den bästa, har jag inte hunnit se förrän i dagarna. Det var Karin af Klintbergs serie ”Kungen och jag”, men den blev en besvikelse. Hon ställde frågor som åtminstone inte jag skulle kunna svara på femtio år senare, om det så hade gällt mitt liv. Så körde hon den smutsigaste varianten av kändisjournalistik, där hon drog upp skit som hade skrivits om kungen och frågade hur det hade känts för honom. Det kan väl dom flesta föreställa sig alldeles själva. Hennes högsta önskan var att kungen skulle tycka att det var roligt att vara med och vilja det här. Då kanske hon borde ha uppfört sig som folk. Man fick till och med höra kungen svära ett par gånger, något jag aldrig tidigare hade hört på alla dessa år. Man får väl tro att tidigare producenter har haft vett att klippa bort eventuella svordomar, som har råkat komma med när han inte visste att kameran var på.

5 Februari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 25/1 2024.

Jag vet inte om arbetsplatsolyckorna har blivit flera på sistone, eller om dom bara har uppmärksammats mer. En av dom som har upprört mig mest är dom två män som fick åtta ton virke över sig på Södra Wood i Orrefors. En man i min ålder dog och en yngre kille fick hela sitt liv förstört. Hans bäcken var brutet på tre ställen och hans högra lårben var av. Högerfoten var krossad och hade flera skadade leder. I vänster fot såg man benflisor och knäet fick man sy med sju stygn. Bakom höger öga fanns en mindre fraktur och i bakhuvudet, där det fallande virket troligtvis hade träffat först, fanns ett sår som hade krävt sju, åtta stygn. Företaget fick betala ett skyhögt bötesbelopp efter olyckan, men dom pengarna gick till staten. Varken den dödes anhöriga eller den skadade killen fick en enda spänn. Han skulle vara sjukskriven i ett till ett och ett halvt år, men efter ett halvår bestämde plötsligt Försäkringskassan att han var arbetsför. Då ställdes också utbetalningarna från försäkringen in, så han har fått leva upp dom besparingar han hade.
25 Januari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 21/1 2024.

Syftningsfel är en av mina favoriter att hänga upp mig på, när media misshandlar svenska språket. Som när entreprenadchefen inte vill kommentera ärendet i media, som nu alltså är under utredning. Jag utgår från att det är ärendet som är under utredning, men i min värld låter det som om det vore media. Samma sak med en dam som bor på andra våningen i ett lägenhetshus, i närheten av Vasaskolan, som saknar hiss. Fast jag förstår att dom inte menar så, läser jag det som att Vasaskolan saknar hiss. I ett annat sammanhang läste jag att ”Flickan fördes till sjukhus efter olyckan. Men hennes liv gick inte att rädda.” Jag tycker nog att det kunde ha sett vettigare ut med ett komma där istället för punkt och stor bokstav. Stundtals ser man att det är autocorrect som har varit framme. Som när någons hyresavtal sträckte sig fram till juni 2025. ”Kommer har dock redan gått med på att friskolan avträder lokalerna ett år i förväg.” Det är väl en inte alltför kvalificerad gissning att det var kommunen man menade.
21 Januari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 12/1 2024.

Min älskade särbo brukar lyssna på väderrapporten på radions P1 strax innan ett på dagarna. Om han missar den går det att lyssna på webben i efterhand. Häromsistens missade han bara början av sändningen. Jag letade fram vad jag trodde var rätt webbsida i min dator, men där stämde ingenting. Lunchekot var förlängt med extra nyheter från Ukraina och vädret fick bara en snabb sammanfattning av en annan uppläsare än den vi hade hört på radion. Mannen i mitt liv är en sån som ringer berörd instans vid såna tillfällen. Det gjorde han även denna gång och blev lotsad till rätt sida där det lät som det skulle. Jag blev förstås tvungen att kolla hur jag hade rört till det och lyckades följa samma länk som första gången. Där låg av någon outgrundlig anledning tablån från den 25 februari 2022, men det hade inte jag noterat. Inte undra på att Ukraina till och med var mera aktuellt än vad det fortfarande är.
12 Januari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 5/1 2024.

När en minister förklarade att det inte var en omöjlighet att kunna ställa de som uttryckt antisemitiska budskap till rätta, var min ena tanke att det borde vara dem man åtalade och inte de. Om det verkligen var så ministern menade borde det väl dessutom vara så att man ställer dom inför rätta. Att ställa människor som är dumma i huvudet till rätta vore förstås det ultimata, men då snackar vi väl lobotomi eller något åt det hållet antar jag. Bland alla slarvfel dök det faktiskt upp någon som istället var snudd på övernitisk. Jag läste att svenska yrkeskriminella i samarbete med lokala finska gäng hade fört in över 350 kilogram narkotika i Finland. Det är inte ofta man ser någon skriva ut hela ordet kilogram. Möjligen kan det ha haft att göra med att uppgiften kom från Helsingforspolisen. Om det nu är så att dom är noggrannare med språket i Finland.
5 Januari 2024  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 30/12 2023.

Jag läste på nätet att folk hade problem med att öppna flaskorna med julmust i år. Värst var tydligen dom små flaskorna. Dom köper jag aldrig, så hur dom var vet jag inte alls. Jag har för övrigt lika svårt att öppna alla förpackningar som har skruvkork. Jag brukar använda nötknäpparen alternativt ett specialverktyg som jag har fått i present, för att få upp dom. Därför blev jag milt sagt förvånad, när tillverkaren hävdade att man inte skulle ge sig på att använda verktyg eller några andra alternativa metoder, om man inte kunde öppna flaskan med bara händerna. Hos mig inställer sig flera frågor. Varför tillverkar man över huvud taget ett specialverktyg, som mustleverantören hävdar att man inte får använda? Och vad förväntas man göra i det läget? Vara utan must, fast man har en flaska hemma? Nu börjar dessutom fler och fler skruvkorkar bli lika svåra att skruva på igen som att skruva av. EU har hittat på någonting fånigt om att korken ska sitta fast på flaskan. Där det ser ut så tycker jag att den är snudd på omöjlig att få i rätt läge för att skruva på igen.
30 December 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 26/12 2023.

Timmen med klipp ur Astrid Lindgrens produktion, som var nytt för i år på julafton, tänkte jag mest kunde vara kul för min själs älskade att titta på. När det kom till kritan såg jag mer av det än vad han gjorde. Han tillhörde dom som tyckte att alla klipp borde ha varit ur dom gamla filmerna. Nu blandades dom med flera animerade varianter. En tecknad Emil kunde väl jag också ha levt utan. När det kom till Kajsa Kavat och Nils Karlsson pyssling hade jag ingenting att jämföra med. Jag har hört namnen, men aldrig vare sig läst eller sett något om eller med dom. Räven och tomten hade jag inte ens hört talas om. Jag skulle aldrig ha fattat att dom hade med Astrid Lindgren att göra över huvud taget, om dom inte hade varit med i det här sammanhanget. Att Lustig-Gök, som inramade hela programmet, var en Astrid Lindgrenfigur förstod jag inte ens förrän jag läste om det i efterhand.

26 December 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 14/12 2023.

Jag och flera med mig blev hyfsat upprörda av nyheten att en kvinna i Nybro hade blivit påhoppad av flera män. När hon tog upp telefonen för att ringa polisen, stal dom hennes telefon och körde därifrån med bil. Hennes man hade fått ringa polisen. Senare hade männen kommit tillbaka och slagit sönder fönsterrutan i deras ytterdörr. Man vågar snart inte gå utanför dörren i Nybro, men just den här gången visade det sig vara falskt alarm. Några dagar senare skrev morgontidningen att dom hade fått felaktiga uppgifter vad gällde ortsangivelsen av polisen. Händelsen hade ägt rum, men inte i Nybro utan på en mindre ort i Kronobergs län. Det är förstås lika obehagligt för dom som bor där, men det kom ändå på lite avstånd. Sedan vet jag inte vilket som är värst. Att man inte kan lita på polisen eller på det som står i tidningen.
14 December 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 11/12 2023.

Skådespelaren Hampus Nessvold hyser jag någon typ av hatkärlek till. Eller framför allt hans karaktär Terese i kassan då. Hon är så jobbig att jag inte ens har gett mig på att se serien på tv. Men var och varannan dag läggs det upp klipp ur den på Facebook och dom kan jag inte låta bli att klicka på. Framför allt tycker jag att Hampus gör det väldigt bra. Jag var länge osäker på om det egentligen var en kille eller en tjej. Riktigt förvirrad blev jag när det kom upp klipp med präst-Björn från humorserien Trevlig helg! Det var helt surrealistiskt att höra rösten, som jag kopplade ihop med en kvinna, komma ur munnen på en man. När jag nu googlar på Nessvold inser jag att Terese i kassan egentligen hör hemma i samma serie. Återstår att se om jag någonsin faller för frestelsen att titta på vad som finns på play med gossen ifråga.
11 December 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 10/12 2023.

Vilka tv-kanaler jag egentligen har och vad jag kan se på dom har jag fortfarande inte lyckats komma underfund med. Inte blev jag klokare när Cmore flyttade till tv 4 play. Den kanalen har jag använt flitigt, men det extra innehållet får man väl betala just extra för, antar jag. Sidoprogrammet till ”Bonde söker fru”, som heter ”Kärlek åt alla”, har jag inte lyckats hitta i tv:n över huvud taget tidigare säsonger. Jag har fått fjuttla med att spegla telefonen, för att få se det på den större skärmen. Nu fann jag det plötsligt på sjuan. Tidigare säsonger verkar också finnas där, så jag kunde förmodligen ha gjort det enklare för mig för länge sedan. Däremot har jag inte kunnat se avsnitten i samma takt som huvudprogrammet. Då har det stått uppgradera eller något liknande på dom. Hur länge jag skulle få vänta har jag inte heller vetat riktigt, men det har ju bara varit att göra ett försök ibland. När jag har kunnat se dom har jag gjort det och nu är jag faktiskt ifatt.

10 December 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 3/12 2023.

”Big Brother” såg jag bara den allra första omgången av. Den gick för mer än tjugo år sedan, så jag minns inte speciellt mycket av den. Dom bestående minnena är av Per Holknekt, som jag tyckte var väldigt charmig. Så gillade jag låten ”Mediahora”, som dom spelade in. Den har jag kvar i datorn än idag. Jag tror det var Per som tyckte att hela grejen med den var att få höra en av tjejerna (som han inte gillade) sjunga ”Jag är en Mediahora ingen vill ha mig”. Möjligen har jag sett något klipp ur en senare säsong, för jag tror inte det var i den jag följde som killarna stod i badrummet och rakade bringan. För mig är hår på bröstet likställt med manlighet, så jag blev smått chockerad när jag insåg att det finns dom som tar bort det. Att det finns dom som vaxar bröstet tycker jag mest låter som självplågeri.

3 December 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 1/12 2023.

En polis, som skrev på Facebook, rapporterade efter en kontroll av cykellysen. Han tyckte det var konstigt att dom som gled fram osynliga i mörkret oftast hade helt fungerande belysning, men av en eller annan anledning inte hade satt på den. Har man lyse med dynamo utgår jag från att det har med lathet att göra. Det går ju betydligt lättare att trampa om man inte behöver dra runt en dynamo också. I origanalinlägget hade polismannen tydligen skrivit stängt på, men blivit påhoppad för det i kommentarsfältet. När jag läste inlägget hade han ändrat texten till satt på, bett om ursäkt och hävdat att det tidigare uttrycket var dialektalt. Min älskade särbo fick vatten på sin kvarn, för han har alltid hävdat att ”stänga på” är ”Bonnläppska”. Att kasta om bokstäverna är tydligen lika lätt hänt när man skriver i en tidning som någon annanstans. Som när det gällde hur lång tid det skulle ta för Ryssland att återigne bygga upp sina väpnade styrkor.
1 December 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 30/11 2023.

I min morgontidning fanns en artikel om hur segregationen ser ut i Kalmar. I Björkudden bor dom som tjänar mest och i Tallhagen dom som tjänar i särklass minst. Därför förbryllade mig bilden som illustrerade artikeln. Det är den som syns nedan och att den är tagen i Oxhagen vet jag, eftersom jag har bott där i flera år. Jag blev så nyfiken att jag blev tvungen att klicka fram artikeln, för att kolla om jag ändå kunde ha fel. Hyreshus är ju nu en gång stundtals väldigt lika varandra. Det framkom att i Snurrom, Norrliden, västra Berga, Funkabo och Oxhagen bor dom som tjänar minst, har högst ohälsotal, är mest arbetslösa, har mest socialbidrag och lägst utbildningsnivå. Det är ju aningen mera överkomligt att flytta in i en hyreslägenhet än att betala miljonbelopp för att köpa en bostad till exempel på Varvsholmen. Att dom försöker få till en bättre blandning av människor antar jag har med det ökande våldet att göra.

30 November 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 20/11 2023.

Till och med mina älskade dansband kan störa mig lite emellanåt. Som när sångaren i Larz Kristerz ger sig på ”Jag väntar vid min mila” och konsekvent sjunger ”medans” istället för ”medan”. Jag har visserligen förstått att det är godkänt i talspråk, men jag vet inte om sång går in under samma som tal. Jag tror hur som helst att Dan Andersson vänder sig i sin grav, för han skrev definitivt inte ”medans”. Dom flesta dansbandslåtarna innehåller små trevliga rim. I en av dom sjunger man att ”man lär sig sina läxer, du kan dra dit pepparn växer”. Jag har inte brytt mig om att kolla vilket band det är som misshandlar den i min favoritspellista på Spotify. Den killen sjunger i alla händelser läxor. Det är i och för sig korrekt svenska, men något rim blir det inte. Texten ”Om du ger mig tio spänn, följer jag dig ända hem. Om du ger mig tio till, följer jag dig vart du vill” antar jag är helt beroende av att det är en man som sjunger den. Hade det varit en kvinnlig sångerska hade det väl suckats om prostitution.
20 November 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 5/11 2023.

Efter en av Nybro Vikings matcher i hockeyallsvenskan i veckan läste min älskade särbo referaten i morgontidningen. Han tyckte det var lite märkligt att det fanns två stycken om den matchen men inget alls om Västervik. Det ligger ju också i Småland. Faktarutorna överensstämde dessutom inte i dom två referaten. I det ena stod det att Kalmar HC hade vunnit med 3-1 och i det andra med 2-1. Ännu konstigare blev det när det fanns tre målskyttar uppräknade i Kalmar, även där det stod att dom bara hade gjort två mål. Två killar måtte ha hjälpts åt med det ena. Själv hittade jag i samma tidning ett recept på torskfilé med mandeltäcke och citronsås. Det var mängder av ingredienser, men märkligt nog ingen torsk. På slutet stod det dessutom om hur man skulle servera shish kebaben. Dagen därpå var samma recept infört med rätt bild och rubriken utbytt till Shish kebab på kalkonfärs med rostade grönsaker och hummus. Med tanke på att dom inte ens kommenterade missen, antar jag att dom inte märkte själva att torskreceptet försvann.
5 November 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 31/10 2023.

Vilka nyheter man kan tro på är inte lätt att veta i dessa tider. När det gäller Ryssland verkar insynen vara så dålig att det är helt omöjligt att veta vem som talar sanning. Nyligen meddelade en källa därifrån att Putin hade haft ett hjärtstopp, men räddats till livet. Min favorit i just det inlägget var kvinnan som kommenterade händelsen med ”Har Putin något hjärta?” Några dagar senare ryktades det att han hade avlidit, men Kreml dementerade den uppgiften också. Det senaste jag läste var att han satt i möte med Hamas och det antar jag att han behöver vara vid liv för att göra. Å andra sidan sägs han ha ett gäng dubbelgångare som täcker upp för honom. Skulle han verkligen dö lär det väl dröja innan vi i väst får veta det. Inte lär det hjälpa heller, för det finns gott om likadana tokstollar som väntar på att få ta över makten.
31 Oktober 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 26/10 2023.

En gång i månaden får jag en gratistidning som kallas NybroExtra. I den finns det en tävling, där man ska veta ett eller annat om ett gammalt foto. Dom brukar vara i äldsta laget för att jag ska ha någon koll, men i september visste jag faktiskt svaret. Då gällde det var Kvantum huserade innan dom flyttade till sina nuvarande lokaler. Jag har ändå bott här i trettiotre år, så jag har handlat på Kvantum innan dom flyttade. Tidigare inbillar jag mig att man har varit tvungen att skicka svaret med posten, men nu gick det bra att maila också. Då har man ju ingenting att förlora, så jag var på väg att göra så. Som tur var kollade jag sista datumet för att svara, för det hade redan passerat. Jag trodde att tidningen var helt ny, men det var bara jag som inte hade hunnit läsa den. Den senaste tävlingen hade jag ingen koll på alls, men den kunde jag googla fram svaret på. Det märkliga var att jag hittade det just i en artikel i NybroExtra från 2016.
26 Oktober 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 17/10 2023.

Mannen i mitt liv ville se en hockeymatch, som enligt uppgift skulle sändas på tv. Jag hittade den inte på någon av mina kanaler. För säkerhets skull kollade jag vilka jag hade, men hittade ingen sportkanal heller. Med tanke på att jag själv är helt ointresserad av sport, kunde jag annars ha haft en utan att veta om det. I ett sista desperat försök skrev jag helt enkelt in ”hockey” i sökfunktionen. Den eftersökta matchen dök upp och kunde ses på min tv. Hur och var är lite oklart, eftersom jag inte hittade den på något annat sätt. Kanaler har slagits ihop och bytt namn, så jag inte fattar någonting. Kan jag se sånt som jag tycker att jag borde betala extra för, är det förstås positivt. Den allra största fördelen med dom program jag kan se så är att jag slipper reklamen. Den spolar jag i och för sig ändå förbi, men det är skönt att slippa fippla med det också.

17 Oktober 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 11/9 2023.

Vi tar väl en sväng i språkpolisens tjänst igen. En bildtext blev rolig, fast det bara stod vem som hade en viss nummerlapp på bröstet. På bilden satt nämligen lappen strax under midjan på löparen. Snacka om lågt hängande bröstkorg! Ibland är det jag som läser fel. Som när dom ville bygga bilhotell i öländska rondeller. Det lät väldigt trångt och opraktiskt, men dom hade tydligen gjort så i Kungsbacka. Till slut insåg jag att det var bihotell man ville bygga. Bin är ju betydligt mindre än bilar. Så kan dom flyga och därmed lättare ta sig därifrån. En journalist skrev om brott som var begådda. I min värld heter det begångna. Polisen hade slått larm. På min tid var det bara små barn som uttryckte sig så. Vi andra sa slagit. Någon uppmanade läsarna att ta fram cyklen istället för cykeln. Varor som hade ramlat av en lastbil låg spridna över vägen. Visst heter det väl fortfarande spridda?
11 September 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 6/9 2023.

”Muren” är ett frågesportprogram som jag aldrig ens hade hört talas om. Tyvärr, för det har visst gått i flera säsonger, även om bara den senaste finnas på SVT play. Det var faktiskt min älskade särbo som tipsade mig utan att det riktigt var meningen. Han trodde i något sammanhang att det var det programmet jag hade sett. Jag googlade på det och insåg att det kunde vara något för mig. ”Jeopardy” såg jag ju mest eftersom det var kändisar som tävlade i den senaste upplagan. I ”Muren” är visserligen dom tävlande vanliga människor. Å andra sidan tävlar dom mot ett helt koppel av kändisar. Hela programmet har dessutom ett kul upplägg, som jag gillar. Lite knäckt blev jag när det visade sig att jag hade fel på en fråga som jag visste att jag kunde svaret på. Det gällde vad som låg på botten av koppen i en kaffekask. Jag har alltid hört att man lägger en sockerbit där, häller på kaffe tills den inte syns och sedan sprit tills den syns igen. Egentligen ska det tydligen vara ett mynt.

6 September 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 31/8 2023.

Årets Kristallengala fick mig att känna att Keyyo och Mark Levengood kanske varken var dom roligaste eller bästa programledarna till ett sånt evenemang. Enligt en artikel jag läste var det manuset som var dåligt, men mognare kvinnor som Petra Mede eller Sissela Kyle brukar kunna rädda vilket manus som helst. Någon annan som hade fördel av att inte vara ung var Lotta Engberg. Hon hade en klänning som smet åt om magen och hon var inte sylfidsmal. Hade hon varit yngre hade snacket säkert gått direkt om att hon var gravid. Jag tycker det är ett bra grepp att sätta vinnarna i en soffgrupp och intervjua dom, så man slipper eviga tacktal och rabblande av namn. Ändå var det förstås några som inte kunde låta bli just det. Urvalen av program kändes lite udda för mig. Jag antar att dom kanske måste ha ett från varje kanal och vissa kanaler har jag inte ens.

31 Augusti 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 28/8 2023.

Under fotbolls-VM gjorde jag faktiskt något som jag inte hade gjort på bra många år. Jag såg en hel halvlek av en fotbollsmatch. Det var egentligen särbon som skulle se finalen, men när han inte dök upp i tid höll jag ställningarna åt honom. Jag tycker faktiskt att det är ganska spännande, men ett fasligt slöseri med tid att bara sitta där och glo. Normalt broderar jag om jag sitter vid tv:n, men sport behöver man ju verkligen titta på, om det ska vara någon mening med att sitta där. Jag funderade på om jag möjligen tyckte att det var roligare när tjejer spelade, men jag har som sagt inte så mycket att jämföra med. Dom enda gånger jag har kollat på fotboll i modern tid är när jag och särbon kommer förbi planen vid Åkrahäll på någon av våra fotorundor. Det brukar i och för sig vara lika spännande, fast det är killar och betydligt lägre divisioner.
28 Augusti 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 27/8 2023.

Enligt min själs älskade är Nybro en riktig torrhåla. Eftersom jag har cykel som enda fordon tycker jag att det är positivt, men han är inte lika övertygad. På västkusten hade åtminstone Lisebergs ägare varit tacksamma att slippa lite av det regn som har vräkt ner under augusti. Den värsta veckan hade det enligt uppgift ekat tomt inne på nöjesparken. Under den dag då vädret var som värst hade bara 2000 personer tagit sig dit. För mig lät det inte så tomt, men med tanke på att dom i snitt brukar ha 15 000 besökare en vanlig sommardag, var det förstås ganska ynkligt. Å andra sidan förstod jag på kommentarerna att besökarna inte var speciellt nöjda med att dom släpper in så ohemult mycket folk. Köerna till varje åkattraktion är tydligen så långa i vanliga fall att man ägnar mer tid åt att köa än att åka. Själv har jag dålig koll. Dels är det trettio år eller så sedan jag besökte Liseberg senast. Så är inte åkattraktionerna riktigt min grej. Tombolahjul och liknande roar mig mer.
27 Augusti 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 21/8 2023

Medan jag jagade efter någon som kunde hjälpa mig på morgontidningens redaktion mailade jag till och med deras chefredaktör, eftersom jag snubblade över en länk till honom. Han svarade aldrig. Precis när jag var som argast fick jag ett mail med en undersökning om vad jag tyckte om deras kundservice. Just då verkade den helt värdelös, så det var inga snälla och uppmuntrande svar jag gav. Synd för dom att dom inte väntade tills den jättetrevliga tjejen hade svarat mig. Efter det var jag betydligt mera vänligt inställd.
Kalmar Länstrafik ska göra 49 förändringar i busstrafiken i höst. Dom flesta verkade vara nerdragningar, eftersom det inte lönade sig att köra turer med ett par, tre passagerare. Därför blev det en positiv överraskning när dom sedan gick igenom vad som skulle ske ort för ort. Bussen mellan Nybro och Kalmar skulle nämligen få fler avgångar i båda riktningarna på vardagar.
21 Augusti 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 20/8 2023.

Min morgontidning har någonting dom kallar ”Frågeleken” på lördagar. Man får fler och fler ledtrådar ju lägre poäng man går ner på. Särbon och jag tycker det är vansinnigt roligt att testa varandra med dom där frågorna. Därför var det lite deppigt när dom plötsligt saknades för ett par veckor sedan. Särbon fick tag i någon på redaktionen som luskade ut att dom skulle komma i måndagstidningen istället. Det gjorde dom också men bara en gång. Veckan därpå var dom försvunna igen. Jag började med att gå in på kontaktsidan vid min prenumeration. Där var man tvungen att välja ett av fyra för mig helt irrelevanta ämnen. Jag skickade ändå min fråga där. Dag två gjorde jag ett försök att komma fram på telefon. Om man visste namnet på någon man sökte kunde man säga det direkt till den automatiserade rösten som svarade. Problemet var att hon verkade vara döv. Jag ringde växeln ett par gånger, men vart jag än blev kopplad kom jag bara till olika telefonsvarare. En tjej svarade faktiskt, men hon hade semester och hade bara struntat i att logga ut sig. På Messenger blev jag rådd att höra av mig via mail eller telefon. Som om jag inte hade försökt! Förmodligen var det ett automatiskt svar, för till slut fick jag ett långt och utförligt där av en mycket sympatisk redaktör. Den mänskliga faktorn hade tydligen ställt till det och framöver ska frågorna finnas i lördagstidningen.
20 Augusti 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 10/8 2023.

Särbon har ingen tv, men det händer ändå inte överdrivet ofta att han kommer hit och ber att få se på fotboll. För några veckor sedan var det en match i allsvenskan, som spårade ur när dom så kallade supportrarna började elda och kasta saker. Min själs älskade var så arg så han påstod att han aldrig mer skulle titta på fotboll. Men så kom ju åttondelsfinalen i damernas VM då. Han ångrade sig, men var lika besviken på den matchen, eftersom det inte blev ett enda mål. Där avgjorde man dessutom på straffar. Det kan väl alltid kännas lite slumpartat, men just i den matchen var det extremt. Till straffläggningen anslöt till och med jag vid tv:n. Jag fick se tre tjejer skjuta över målet och en i stolpen. Den avgörande straffen tog USA:s målvakt, men tappade bollen. Det tog några rafflande sekunder att få veta att den var inne. Som mannen i mitt liv svor trodde jag att han definitivt hade lagt ner fotbollstittandet, men imorgon är det visst dags igen.

10 Augusti 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 24/7 2023.

Att enbart läsa rubriken till nyheten kan stundtals vara aningen missvisande. Som när min morgontidning hade frågat länets politiker vad dom anser att Nato-medlemskapet betyder för Sverige. Jag blev lite förvånad över att rubriken som syns här nedan antydde att dom var negativa. När jag klickade in visade det sig att det var en enda som hade uttryckt sig så. Alla andra tror att det blir toppen, med tanke på läget i omvärlden. Märkligt då att basunera ut just hennes åsikt. Speciellt som tidningen är blå och politikern var röd. Annars borde jag väl ha lärt mig vid min ålder att nyheter och framför allt rubriker är vinklade. Det märks extra tydligt när min skvallertidning publicerar något klickbete på sin Facebooksida. Vissa kommenterar det som rubriken antyder, utan att ta reda på vad artikeln egentligen handlar om. Skillnaden kan vara ganska rejäl.

24 Juli 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 12/7 2023.

Jag hittade fyra olika filmer som jag har velat se på SVT Play. Både ”Borg” och ”Jag är Zlatan” var så sega att jag inte orkade se klart någon av dom. ”Länge leve bonusfamiljen” hyste jag samma hatkärlek till som tv-serien. ”Bränn alla mina brev” var däremot helt fantastisk. Den fastnade så hårt i mig att jag gick och grunnade på den i flera dagar efteråt. Framför allt var det Marika Lindströms tolkning av Karin Stolpe som äldre, som berörde mig. Hon sa inte så mycket, men hennes ögon var svarta av ångest. Scenerna där hon var med visade nästan utan ord hur livet verkade ha gått ifrån henne. Jag var tvungen att läsa på lite mer efteråt för att förstå mera av handlingen. Filmen bygger på barnbarnet Alex Schulmans roman, som visserligen är självbiografisk, men ändå just en roman. Vissa saker är tillrättalagda och stämmer inte riktigt med vare sig tid eller det verkliga händelseförloppet. En mycket berörande film var det i alla fall.

12 Juli 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 10/6 2023.

När Jeopardy började köra en omgång med kändisar, såg jag många som protesterade på nätet. Dom ville mycket hellre se vanligt folk. För mig var det precis tvärtom. Jag har aldrig någonsin tittat på det programmet tidigare, men kändisar tycker jag är kul. I vanlig ordning är dom i och för sig mer eller mindre kända. Åtminstone för mig. Det finns boxare, rymdfysiker och andra som jag aldrig någonsin har hört talas om. Mest komiskt för mig som tittar mest för kändisarnas skull var ändå att den som har varit roligast att se hittills var någon typ av minnesmästare. Nu googlar jag mig fram till att han är tvåfaldig världsmästare och trefaldig svensk mästare i minne, men jag hade ingen aning om vem han var förrän jag såg honom tävla. Det var ren och skär njutning, för han kunde precis allting. Det är några till som har vunnit sina deltävlingar överlägset, så det ska bli extremt kul att se dom tävla mot varandra så småningom. Att svara på frågorna själv är också roligt, det lilla jag nu kan. Det lär ändå vara betydligt enklare i lugn och ro i tv-soffan än under press i programmet.

10 Juni 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 20/5 2023.

Man får uppenbarligen vara glad så länge man inte har värre problem med hyresvärden än att höga vederbörande inte kommer överens med hyresgästföreningen om hur mycket vi ska betala i hyra. Jag läste i morgontidningen att Kalmarhem hade kallat hyresgästerna från ett helt hus till information. Där fick dom veta att alla måste flytta därifrån. Huset ska renoveras och byggas om och det kommer att ta minst tre år. Även om några möjligen kan få flytta tillbaka, så kan inte alla göra det, eftersom arton lägenheter ska bli tolv. Nu har hyresgästerna sommaren på sig att packa och att hitta nytt boende. Kalmarhem skulle hjälpa dom, men så billig hyra som dom har haft i kåken där underhållet var eftersatt, lär dom inte kunna få igen. Hyresgästerna hade insett att renoveringsbehovet var stort, men ingen av dom hade trott att dom skulle tvingas flytta därifrån. Att bli utslängd härifrån skulle kännas något värre än att tvingas betala högre hyra. Vi var visserligen utlokaliserade medan man bytte stammar för trettio år sedan, men det gällde bara några månader.

 

20 Maj 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 5/5 2023.

I min skvallertidning verkar man nästan ha gjort det till en sport att skriva spännande rubriker. Det är inte alltid som jag tycker att dom stämmer helt med innehållet i artikeln. I min morgontidning funderade jag mycket på rubriken som gällde bilen på bilden nedan. Det var ett citat som löd: ”Får inte under en snusdosa”. Jag grunnade mycket på hur man över huvud taget tog sig fram på en vanlig väg med en så låg bil. Gatorna brukar ju inte vara jämna precis. Till slut gick jag in och läste hela artikeln och fick sammanhanget klart för mig. Ägaren har bytt ut allas fjäderbenen mot luftbälgar. Så kan han koppla upp sin telefon till den här modulen. När han trycker ”air out” på telefonen lägger sig bilen på underredet. Det är då man inte får under en snusdosa. Jag förstår varken tekniken eller vad som skulle vara så kul med det, men alla har vi ju olika nöjen. Nu begriper jag åtminstone att han inte kör med den så.

5 Maj 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 17/4 2023.

Eftersom jag och min älskade inte är roade av samma tv-program, brukar jag passa på att sätta mig vid tv:n och brodera när han inte är här. Det innebär att jag sällan har någon att diskutera upplevelsen med eller dryfta vad jag tycker om en eller annan person i något program. Senast var det en av damerna i dejtingsåpan ”Min mamma, din pappa”. Min personliga åsikt är att hon verkar vara en riktig bitterfitta och jag kan inte för mitt liv begripa att en av karlarna föll för henne tämligen omedelbart. Min räddning i såna här lägen är Flashback forum. Där diskuteras dom flesta såporna av det här slaget. Förutom folks åsikter kan jag få en hel del skvaller om deltagarna, som jag inte har sett någon annanstans. Nu visade det sig att jag inte var ensam om min upplevelse av mamman ifråga. Man kan väl hoppas att det bara är filmteamet som vinklar henne lite taskigt. Däremot fick mitt besök på Flashback mig att känna mig gammal. Flera av ungdomarna kallade den här såpan för ”cringe”. Jag hade aldrig ens hört ordet tidigare. Jag fick googla för att få veta att det betyder pinsam.

17 April 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 4/4 2023.

Att jag googlade på Ahmed Berhan berodde mest på att jag undrade hur lång han är. Han programleder ”Invandrare för svenskar”, en skämtsam typ av frågesport som jag tycker är kul. Han är alltid bra mycket längre än dom som tävlar och mycket riktigt mäter han 193 centimeter i strumplästen. Hur jag kunde ha missat honom tidigare är däremot något av ett mysterium. Han har tydligen varit med i både ”Släng dig i brunnen” och ”Parlamentet”, fast jag inte har något minne av det. I ”Parlamentet” såg jag honom visserligen förra säsongen, men att han skulle ha varit med där tidigare har jag inget som helst minne av. Han verkar ha medverkat i en hel del annat både i radio och på tv, men resten av programmen är ingenting som intresserar mig. Den som har skrivit om honom på Wikipedia har gjort en intressant uppdelning. Under rubriken TV-medverkan står dom program jag nämnde listade. Under Filmografi är fem av dom sju posterna också tv-serier. ”Släng dig i brunnen” finns dessutom med på båda listorna.
4 April 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 24/3 2023.

Om jag har förstått saken rätt, så har jag varit ungefär femtio år före min tid, när jag konsekvent har skrivit dom istället för de eller dem. Det var posten som gav ut en bok som hette ”Skriv som du talar” på sjuttiotalet. I en annons där boken säljs läser jag nu att den är ”uppmuntrande läsning för alla som vill utrota krångelsvenskan”. Tanken var väl att det var bättre att man skrev talspråk än att man inte skrev alls. I vuxen ålder har jag hållit fast vid dom, främst därför att så många som använder de och dem inte kan skilja på dom båda orden. Vissa använder dom till och med konsekvent tvärtom. Nu talas det tydligen om en dom-reform, men jag har förstått att åsikterna går isär om lämpligheten av en dylik. Intressantast var ett inlägg av en skribent som hävdade att kampanjen för en dom-reform var ett uttryck för klassförakt. Så valde han att illustrera sitt inlägg med bilden nedan från ett hotell. Inte bara har man blandat dem och dom friskt. Man har dessutom endera satt ett frågetecken mitt i en mening, alternativt missat att börja nästa mening med stor bokstav.

24 Mars 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 14/3 2023.

I dessa tider, när vi verkar stå på randen till ett världskrig, känns det för mig ganska naturligt att vi i Sverige har lika stor anledning att oroa oss som alla andra länder. Det verkar inte som om speciellt många ukrainare trodde att främmande makt skulle klampa in och förstöra deras land heller. Vi förfasas över dom få fall av skjutningar, misshandel och våldtäkter som sker här. Där nere verkar det snarare ha varit satt i system det senaste året. Här blir vi åtminstone uppmanade att vara förberedda med mat och annat för att klara oss ett tag i ett krisläge. Har jag förstått saken rätt, så håller man dessutom på att rusta upp vårt nerbantade försvar igen. Ändå finns det människor som verkar tro att Sverige ligger på en annan planet eller är fredat land på något vis. När vi fick veta att svenska kyrkan förbereder för ett stort antal dödsfall, om det skulle bli krig, fanns det dom som lät helt chockerade. Jag läste kommentarer som ”Känns ju tryggt och bra?!?! Vad får de veta som inte vi får veta? Fy fan på ren svenska!” Någon annan skrev: ”Det här tycker jag var otäckt att läsa. Blev så påtagligt på något vis.” Vilken sten har dom gömt sig under?
14 Mars 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 27/2 2023.

I min skvallertidning läste jag om en tjej som var trött på att vara snygg. Om jag minns rätt jobbade hon dessutom som influencer och då trodde jag att det var snudd på ett krav att vara just det. Hur som helst försökte hon nu bli fulare genom att skaffa sig tatueringar och en ring i näsan. Det mest självklara sättet, att helt enkelt sluta sminka sig, verkade hon inte ha tänkt på över huvud taget. Jag tycker det är hur häftigt som helst att se tjejerna som dansar i ”Let’s dance” Under träningen är dom helt naturliga och under själva tävlingsmomentet uppsminkade till tänderna. Det är som natt och dag. När jag såg programmet om hur Björn Christiernsson blev Lee fick jag nästan dåligt samvete. Innan han ens hade hunnit bli kvinna hade han lärt sig att sminka sig betydligt snyggare än vad jag kan, fast jag har varit tjej hela livet. Jag fick en lektion i hur det skulle gå till i parfymaffären för trettio år sedan. Efter det såg jag ut som på bilden, men jag har inget minne av att ha lagt någon fullständig makeup själv sedan dess.
27 Februari 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 21/2 2023.

Sedan jag slutade jobba använder jag bara klockradion vid dom få tillfällen när jag har en tid att passa. Planen har varit att börja ställa den igen om jag börjar sova bort hela förmiddagarna, men riktigt så illa har det inte blivit ännu. Under flera års tid hade jag den inställd på Radio Nybro. Oklart om jag gillade innehållet bäst där eller om dom helt enkelt hade den bästa mottagningen. När jag fick upp ett blogginlägg från den tiden bland mina minnen, började jag fundera på en äldre man som brukade ha ett eget program där. Eftersom jag aldrig lyssnar längre hade jag ingen som helst aning om ifall han fortfarande sände eller om han ens levde längre. Fördelen med människor som har ovanliga namn är att dom är lätta att googla på. Den äldre mannen hittade jag visserligen inte bland dom levande, men jag utgår från att dom två som hade samma efternamn som han och hans förnamn som andranamn bör ha varit hans son och sonson. Någon dödsannons hittade jag inte heller på nätet, vilket förklarar varför jag inte visste att han hade avlidit. Däremot fann jag hans namn bland gravarna. Han hade gått bort för fyra år sedan, 84 år gammal.
21 Februari 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 17/2 2023.

Att jag fullständigt har lyckats missa Björn Christiernsson måste vara något av ett mirakel. Jag har visserligen aldrig sett ”Äntligen hemma”, men flera av dom andra som medverkar eller har medverkat där har jag åtminstone sett i min skvallertidning. Björn verkar dessutom ha varit med i ett gäng andra tv-program, men ändå hållit sig under min radar. Han var ett totalt okänt ansikte för mig, innan han blev Lee. Nu tycks hen vara på tapeten överallt. Det hänger förstås ihop med att hen är en kändis. Jag hade varit betydligt mer intresserad om det hade gällt någon som var känd för mig. Jag var ändå tillräckligt nyfiken för att vilja se dokumentären. ”Att bli Lee”, där hen berättar om sin väg till att få leva som ickebinär. Problemet var att när programmet dök upp i min playtablå fick jag ett felmeddelande att det inte kunde visas. Efter flera försök bestämde jag mig för att det var kört. När jag såg det inne i själva tablån för TV4 gjorde jag ändå ett sista försök och då kunde jag se det. Då hade första delen hunnit försvinna, men jag fick i alla fall se den andra.

17 Februari 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 5/2 2023.

Jag har många gånger hört lärare som säga att man inte lär för skolan utan för livet. Lika ofta har åsikten framförts från elever att man inte har någon som helst nytta av formler och annat när man har slutat skolan. Därför blev det lite kul när jag såg ett tv-program om fusk inom e-sport. En kille som var väldigt duktig på att programmera sånt, hävdade att det bara var att använda Pytagoras sats, som alla hade lärt sig i skolan. Själv minns jag namnet, men inte alls vad den gick ut på och jag misstänker att jag inte är ensam. Jag är inte ens helt säker på om ungarna verkligen får lära sig sånt i skolan numera. Jag tycker det är lite knäckande att dom inte ens får lära sig pluttifikationstabellen. Att vara tvungen att ta fram miniräknaren för att räkna ut 5x3 måste kännas snudd på handikappande. Åtminstone dom lägre tabellerna finns kvar även i min gamla hjärna. Högre upp än tians tabell får jag också använda miniräknare.
5 Februari 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 27/1 2023.

Börje Salmings bror Stig verkar vara en av dom som har drabbats hårt här i livet. Han var bara nio år när han förlorade sin far i en olycka i gruvan. Hur hans liv har sett ut sedan dess har jag inte så mycket koll på, men dom senaste åren har varit tunga. På bara fjorton månader dog hans fru, hans bror och till sist hans mor. Jag visste att det var i den ordningen, så jag reagerade när jag läste på Wikipedia om Börje att ”Tre dagar tidigare avled modern Karin, 95 år gammal.” Där får ju vem som helst skriva, så jag var på väg att logga in och ändra den felaktiga uppgiften. När jag kollade moderns dödsannons förstod jag vad skribenten menade och att hen hade rätt. Karin gick bort tre dagar före Börjes begravning. Matojärvigatan i Kiruna, där han växte upp, har till hans ära döpts om till Börje Salmings gata. Börje har jag hört talas om i hela mitt vuxna liv och min älskade särbo är inte så lite stolt över att ha hans autograf. Börjes bror Stig hade jag aldrig hört något om, men han var tydligen en hyfsad hockeyspelare han också. Han vann sex SM-guld med Brynäs, och har tagit både silver och brons i VM.
27 Januari 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 26/1 2023.

För knappt ett år sedan var ”Lyxfällans” programledare Patrik Wincent med om en rejäl bilolycka, men klarade sig undan med livet i behåll. Sämre gick det för den tidigare programledaren i samma program, Patrick Grimlund, som omkom i en trafikolycka för några veckor sedan. Det känns nästan lite bisarrt att samma sak drabbar två personer med samma namn, som är kända från samma tv-program. Efter den senaste olyckan hade Wincent fått flera samtal från bekanta, som trodde att det var han som hade förolyckats. Folk hade ju bara hört att det var Patrik från Lyxfällan. Själv kom jag att tänka på en gammal vits, även om det kanske är lite opassande i sammanhanget. En präst var ute och spelade golf. När bollen inte gick hans väg sa han högt och tydligt: ”Jävlar, jag missade!” Gud fader tyckte att han borde bestraffa detta och skickade ner en blixt från himlen på golfbanan. Den träffade caddien. Uppifrån skyn hördes ett dovt ”Jävlar, jag missade!” Han kanske träffade ”fel” Patrik från Lyxfällan första gången.
26 Januari 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 21/1 2023.

Min morgontidningen slog upp nyheten om spökkök stort. Det är tydligen så att många restauranger och pizzerior lagar mat från en annan meny under ett annat namn. Den maten säljs enbart via Foodora. En av dom märkligaste sakerna jag hängde upp mig på var att Foodora tog tjugofem procent av förtjänsten. En restaurangägare hade gått över till att göra hamburgarna i eget namn och behövde då bara betala femton procent. Förutom att jag aldrig hade hört talas om det här tidigare, så var det hans sätt att uttrycka sig i artikeln som jag fann extremt underhållande. Han sa att dom gör maten med kärlek och brukar säga att man ska ta hand om den som om det vore ens eget barn. Med spökköket kändes det som att dom tog hand om grannens barn. Så berättade han om hur han för drygt ett år sedan fick besök av två män från Stockholm. Det fick mig osökt (?) att tänka på den tecknade filmen om tjuren Ferdinand på julafton, där det kommer fem män i lustiga hattar på besök.
21 Januari 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 2/1 2023.

Jag läste en artikel om hur man hade slopat omklädningsrummen till gympasalarna i skolan under pandemin. Frånvaron hade minskat markant, när eleverna slapp duscha tillsammans. På någon skola tänkte man till och med slopa kravet på att duscha och byta kläder efter idrottslektionen även fortsättningsvis. Som vuxen känns det kanske svårt att förstå, men för mig innebar hela den grejen en missad utbildning. Jag vägrade gå i skolan längre än jag var absolut tvungen och började jobba direkt efter nian. När jag läste att det här med att duscha i skolan är en kvarleva från tiden då det inte alltid fanns möjlighet att rengöra sig i hemmet, kom jag att tänka på mina år på låg- och mellanstadiet. Vi traskade från skolan till en bygdegård, där vi hade gymnastik, som det hette på den tiden. Där fanns ingen dusch, men några år senare, när jag var på fest i den lokalen, hade man faktiskt installerat det. Det som hände var att jag ”råkade” bli duschad med kläderna på i den allmänna festyran. Numera finns det för övrigt en stor sporthall precis intill skolan.
2 Januari 2023  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 26/12 2022.

Hur den yngre generationen av journalister behandlar svenska språket upphör aldrig att förvåna mig. Allt som oftast blir folk puttade, fast följderna tyder mer på att dom har fått en rejäl knuff. Efter en olycka nyligen kan jag tänka mig att man var osäker på skadeläget. Texten löd: ”Enligt SOS alarm ska ingen person blivit lastad i ambulans.” Förutom att jag tycker att det borde heta ha blivit, så är jag inte helt säker på om man lastar människor över huvud taget.
Jag följer en del Ölandssidor på Facebook, eftersom jag har mina rötter där. När man lägger upp riktigt gamla bilder där, är det sällan på någon jag känner igen. Tidningsurklipp förekommer också hyfsat ofta. När någon hade lagt upp förlovningsannonserna från julen 1944 trodde jag det var helt kört, men jag skummade ändå namnen. Bland dom nyförlovade hittade jag ett par bekanta till mina föräldrar. Fast hon blev nästan nittio och han ännu äldre, är dom borta båda två sedan mer än tio år.

26 December 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 23/12 2022.

Min bror och hans fru hade en finess på sin diskmaskin som jag omedelbart blev förälskad i. Det var en korg högst upp med små fack som man lade besticken i. Själv har jag fortfarande bara en korg att ställa mina i. Den enda förbättringen i den nya maskinen är att korgen har ett lock med små hål, så att inte besticken ligger ihop. Jag beundrade min svägerska sist vi sågs, medan hon plockade in besticken i sin maskin. Häromdagen fick jag upp ett klipp från tv4 på Facebook. Det handlade om hur man ska packa en diskmaskin. Det var tydligen ett vanligt missförstånd att besticken skulle ligga som vi tyckte. På ett lite annorlunda sätt kom maskinen åt att skölja dom bättre. För egen del fick jag en aha-upplevelse när det gällde mina plastburkar. Jag hade läst mig till att dom skulle placeras i den övre korgen, men inte förstått orsaken. Det berodde tydligen på att värmeelementet satt längst ner och att man ville skydda plasten från värmen. Locken till dom där burkarna har jag ställt bland tallrikarna i nedre korgen, men nu har jag försökt flytta upp dom också.
23 December 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 19/12 2022.

Jag har aldrig varit speciellt sportintresserad. I min ungdom såg jag ibland dom lokala fotbollslagen spela, men i vuxen ålder har det inte blivit något alls i den vägen. Visst kan det vara spännande om jag väl börjar titta på en match, men det känns helt enkelt som slöseri med tid att bara sitta där och glo. Att brodera samtidigt, som jag annars gör vid tv:n, fungerar knappast, om jag ska hänga med i vad som händer på planen. Fotbolls-VM har jag inte sett någonting alls av, men igår ville min älskade särbo se finalen. Jag pysslade först med lite annat och satte mig sedan i fåtöljen mitt emot honom och löste korsord. Jag har förstått det som att det har varit många tråkiga möten innan, som har slutat noll - noll. När jag nu satt som jag gjorde utvecklades förstås finalen till en riktigt spännande historia. Jag höll på att vrida nacken ur led för att få se alla chanser och mål. När det till slut gick till straffar gav jag upp. Då lade jag ifrån mig korsordet och flyttade till soffan, där jag såg bättre.
19 December 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 10/12 2022.

”Bonde söker fru” är ett fantastiskt program att följa om man vill bli fascinerad gång på gång. Att det alltid förekommer någon som tycker att hon och bonden är för olika, eftersom hon är en stadstjej, kan jag bara sucka åt. Fattade hon ens vad det var för program hon sökte till? Hela programidén är att bonden får rösta kvar färre och färre beundrare, tills bara en återstår. Varje år brukar det vara någon som ger upp och reser hem frivilligt, men i år är det extremt många. En bonde har inte fått göra ett enda val sedan dom kom till gården. Alla utom en har lämnat i alla fall. Man kan väl hoppas att han verkade så seriöst betuttad i den tjejen så dom andra gav upp och lämnade därför. Hos en annan kille gick det ännu sämre. När han hade tre tjejer kvar lämnade allihop, så han blev ensam kvar. Han hade i och för sig fått 300 brev, så han borde kunna hitta någon blivande kärlek bland dom. Hos en av bönderna är det precis tvärtom. Han blev vad det verkade lika förälskad i alla dom fyra tjejer han hade med sig till gården och dom i honom. Inte lätt att veta om man väljer rätt då.
10 December 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 1/12 2022.

För fyra år sedan läste jag om en far och son, som båda fick cancer. Dom låg på samma hospice med dörrarna öppna mellan rummen och gick bort med bara några dagars mellanrum. Pappan hade startat dansbandet Berth Idoffs på femtiotalet. År 2000 tog sonen över orkestern med sin fru som vokalist. Denna stackars kvinna förlorade alltså både sin sons far och sin svärfar i ett slag. Nyligen gick hon själv bort. Enligt tidningen jag fick nyheten från hade hon också drabbats av cancer, men den verkar ha varit en tidningsanka. Där stod nämligen att hon gick bort i cancer för ett par år sedan. Det stämde inte, så jag antar att rubriksättaren hade rört ihop dom olika personerna. En närmare undersökning gav vid handen att hon hade haft Covid och legat på sjukhus i nio veckor med följdsjukdomar. Så hade hon blivit felsydd efter ett fall och fått både nekros och blodförgiftning. Som jag förstod det hade hon dessutom diabetes. Till slut orkade varken hon eller kroppen längre. Vissa människor drabbas verkligen värre än dom flesta.
1 December 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 5/11 2022.

Med anledning av att det var de dödas dag, som är en religiös högtid i Mexiko, i veckan och att det är alla helgons dag här i Sverige idag, ställde Radio P4 Kalmar en fråga på sin Facebooksida. Dom undrade hur man vill att ens begravning ska vara, när man går bort. Svaren var minst sagt underhållande att läsa. Det allra första svaret var: ”Varför tänker ni på det? En dum fråga ni ställer.” Damen i fråga tyckte det vore bättre att fråga folk om deras oro för krig och oroligheter i världen. Jag kan väl tycka att dom båda frågorna hör ihop lite, eftersom människor dör i krig och av våld. Någon ville ha kremering, men ingen ceremoni. ”Kan dom inte komma när jag lever behöver dom inte komma när jag dör”, som hon så förnuftigt uttryckte det. En favorit var bondmoran som ville bli strödd i gödselbrunnen för att senare spridas ut på åkrarna. Hon ville inte vara nergrävd bland andra okända. Däremot ville hon vara nära det hon alltid hade varit nära. Det kom upp önskemål om betydligt roligare aktiviteter än det vanliga begravningskaffet. Det var dans, korvgrillning och bowling. En fest för att fira att man hade levat snarare än att sörja att man var död.
5 November 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 27/10 2022.

Min länk till morgontidningen i datorn går direkt till Nybrosidan, eftersom det är den som intresserar mig mest. Mitt på sidan fanns en sammanfattning, som jag kollade sist av allt, för att se så jag inte hade missat någonting. Så kikade jag på familjeannonserna, som låg längst ner. En dag saknades plötsligt båda dom här sakerna. Jag var nästan på väg att ringa och fråga vad som hade hänt. Som tur var upptäckte jag själv att dom fanns kvar om jag gick till huvudsidan istället. Det är ju inte så komplicerat, även om det känns lite långsökt. Jag måste alltså lämna Nybrosidan, för att få en sammanfattning av vad som har hänt i Nybro.

När jag läste att skådespelerskan Anne Heche hade omkommit, var det inget namn jag kände igen över huvud taget. Jag var säker på att jag aldrig hade sett henne i någon roll, men så läste jag hennes filmografi på nätet. I ”Sex dagar sju nätter” från 1998 spelade hon mot Harrison Ford. Jag älskar verkligen den filmen och har sett den ett par gånger. Fords namn kände jag förstås igen, men vem som spelade den kvinnliga huvudrollen hade jag tydligen aldrig noterat.

27 Oktober 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 23/10 2022.

En av deltagarna i årets upplaga av ”Bonde söker fru- kärlek åt alla” gav mig lite konstiga vibbar. Varje gång han öppnade munnen fick jag en känsla av sagoberättande. Till slut insåg jag att han lät exakt som författaren Torgny Lindgren. Samma röst och samma dialekt. Honom har jag ett par ljudböcker av, som han har läst in själv. Inte undra på att jag trodde mig lyssna på en berättelse, när den här bonden talade. Han har för övrigt en så sund syn på dejtandet att han redan bara har två kandidater kvar. Det finns ju egentligen ingen anledning att hålla dom man inte känner någonting för på halster längre än nödvändigt.

Minnena från tidigare år som dyker upp på Facebook får mig att inse att åtminstone vädret kunde vara betydligt värre den här årstiden. Kortet är från 2010, men det har tydligen kommit snö i oktober flera år än det. Som jag minns det brukar den i och för sig försvinna igen och inte komma tillbaka förrän på nyåret, men det vet man ju inte när den första snön kommer. När den gör det såhär tidigt ser jag en evighetslång vinter framför mig.

23 Oktober 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 11/10 2022.

Problemet med TV4 play i Telias version är att den bara innehåller ett urval av program. När ”Bonde söker fru” går vill jag även se ”Kärlek åt alla”. Det är en sidovariant, som enbart sänds på nätet. När jag köpte min tv fanns TV4 play som en app där. När jag hade sett huvudprogrammet på Telias playkanal, kunde jag gå in i appen och se det andra programmet. Nu har den appen av någon outgrundlig anledning försvunnit. Jag vet att jag har lyckats få upp mobilskärmen på tv:n vid något tillfälle, men när jag behövde den funktionen hade jag förstås ingen aning om hur det hade gått till. Första veckan av årets omgång slutade det med att jag såg avsnittet på telefonen. Jag hade förstås fått en betydligt större bild om jag hade flyttat mig till datorn, men jag ville sitta kvar i min fåtölj med mitt broderi. Efteråt ägnade jag timmar åt att försöka få upp bilden på tv-skärmen och lyckades faktiskt till slut. Fast vid det laget hade jag strulat och trixat så mycket, så när det var dags för nästa avsnitt visste jag inte vad det var som till slut hade fungerat. Den gången var jag noga med att anteckna varenda kontroll jag hittade och var den fanns.
11 Oktober 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 7/10 2022.

Jag tittar aldrig på tv-program när dom går live, så playkanalerna är dom enda kanaler jag använder. När plötsligt tv 3 försvann ur Telias utbud blev jag därför lite trött. Av diskussionen på Facebook förstod jag att det var Viasat och Telia som inte kom överens om priset för sändningarna. Där var folk mer förbannade än trötta och det lät på vissa som om dom tänkte byta leverantör helt och hållet. Själv har jag inte det valet, eftersom Telia äger ledningarna som går in i det här huset. Det är bara att gilla läget, om man inte vill köpa till extra tjänster och tv-paket. Medan förhandlingarna pågår har vi bland annat fått tillgång till Cmore som ersättning. Fördelen med att se tv 4:as program där är att man slipper reklamen och en del annat som jag ville se fanns där också. Problemet är att jag inte riktigt fattar vad det egentligen är vi får se. Jag har loggat in enligt instruktionen, men försöker jag starta någonting får jag bara veta att det inte ingår i mitt abonnemang. Jag orkar inte ens kontakta Telia och fråga om jag gör något fel. Istället struntar jag i alltihop och hoppas att trean kommer tillbaka till slut.
7 Oktober 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 7/9 2022.

När Hänt basunerade ut nyheten att Börje Salming hade drabbats av ALS (amyotrofisk lateralskleros), var det en optimistisk reporter som skrev rubriken till inlägget. ”Krya på dig” stod det. Även om det finns undantag som Stephen Hawking, som levde i många år med sjukdomen, så är det väl snudd på ingen som kryar på sig från den.

Till vår lokala gratistidning Kalmarposten kan man skicka in bilder på människor man vill hylla och få dom publicerade helt gratis. En före detta arbetskamrat gratulerar släkt och vänner i stort sett i vartenda nummer av tidningen. När hon själv fyllde femtio nyligen betalade hyfsat många av dom tillbaka. Sex olika bilder på henne fanns det i tidningen. Om hon hade tänkt att bemärkelsedagen skulle gå hyfsat obemärkt förbi, hade hon ändå lite flyt. Kalmarposten kommer bara ut varannan vecka under sommaren, så gratulationerna strömmade inte in förrän en vecka efter födelsedagen.

På tal om tidningar så var jag ute och promenerade så pass tidigt någon morgon i somras, att jag till och med fick en pratstund med tidningsbudet. Det lär inte hända mer i år, för nu har värmen gett sig, så till och med jag kan ge mig ut på dagtid.
7 September 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 10/8 2022.

Att pressens makt är stor kommer knappast som någon överraskning. Allt som inte går att lösa på något annat sätt, har en tendens att fixa sig om tidningarna skriver om det. Dålig publicitet vill varken politiker eller andra ha. På Nybro kommuns webbsida kan man lämna medborgarförslag. Dessa får sedan andra medborgare gå in och rösta på. Om fler än 50 personer stöttar förslaget lämnas det vidare för handläggning och beredning innan politiskt beslut tas i respektive nämnd eller i kommunfullmäktige. Jag är ofta inne och kikar på den där sidan. Tyvärr gäller det långt ifrån alla Nybrobor, så dom där rösterna kan vara svåra att få ihop. En av mina hjärtfrågor är att stänga Storgatan för trafik igen. Det var gågata genom centrum när jag flyttade hit. För mig, som saknar bil, är det förstås perfekt att kunna ta sig fram med cykel till dom olika butikerna. Förutom problemet med alla bilar som kör där nu, får man bara cykla åt ena hållet. Frågan om att stoppa biltrafiken kom upp i ett medborgarförslag nyligen, men efter några veckor hade det inte mer än 39 röster. Då skrev en reporter om det i lokaltidningen och vips gick det upp till 87.
10 Augusti 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 20/6 2022.

Jag är hopplöst förtjust i olika dejtingprogram på tv. I ”Första dejten” ses dom som har blivit hopparade över en middag. Man får veta i slutet av varje avsnitt hur det har gått för paren, men känslan jag får är att det inte har hållit för några av dom. Det är väl annars många som träffas just ute på krogen även utan hjälp. Nu vet jag inte hur mycket man anstränger sig när man söker matchningar till det programmet. I ”Gift vid första ögonkastet” har man experter av olika slag till hjälp. Fast när jag nu googlar på det programmet läser jag att andra relationsexperter är dom som har varit mest kritiska mot hela upplägget. Det har hur som helst sänts i några år nu, så jag antar att det är fler än jag som gillar det. Gott om sökande verkar dom också ha, fast tidigare deltagare också har kritiserat programmet. Förutom experthjälpen så är alltså upplägget att paren ska leva som gifta i fyra veckor, innan dom bestämmer sig för om dom ska fortsätta med det eller skilja sig. Det borde ge bättre med tid att känna efter och lära känna varandra än en enda middag. Å andra sidan var det en homosexuell kille i den senaste säsongen som efter att ha skilt sig från sin match hittade kärleken på Tinder. Där antar jag att det mest bara är en bild man får se.

20 Juni 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 13/6 2022.

Eftersom jag är en sucker för kändisar tittade jag med stor behållning på ”Secret Song Sverige” när det gick. Vilka som räknas som just kändisar beror säkert mycket på vem man frågar. Filip Dikmen hade jag till exempel vare sig sett tidigare eller ens hört talas om. När jag googlar honom nu i efterhand, inser jag att han är en stor kändis på Youtube och Instagram och att han till och med har gjort en egen serie på SVT. Om detta visste jag fortfarande inget, när han dök upp som deltagare i ”Let’s dance” tidigare i år. Då kände jag i alla fall igen honom, även om det dröjde ett tag innan jag blev imponerad. Han var fruktansvärt ambitiös och blev snabbt en duktig dansare. Efter halva säsongen var det honom jag hejade på och till slut kom han tvåa efter Eric Saade. Filip pluggar juridik och om han lägger ner hela sin själ i studierna, som han gjorde i dansen, lär han bli en mycket skicklig yrkesman på det området. Jag hajar till ibland, när någon av våra lokala invandrare talar med exakt samma brytning som han.
13 Juni 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 18/5 2022.

Eftersom jag är mycket road av kändisskvaller, både prenumererar jag på en skvallertidning och följer den på Facebook. Rubriksättarna brukar ha rena julafton med att hitta på rubriker, som inte alltid har så mycket med det verkliga innehållet i artikeln att göra. På nätet, där rubrikerna ska locka folk att klicka, är det snudd på ännu värre. Det kan vara en bild på någon känd programledare. Läser man sedan innehållet, så kan det mycket väl handla om en kameraman i samma produktion. Finns det kommentarer brukar jag försöka läsa mig till i dom vad man egentligen har skrivit, för att slippa läsa hela texten. Att dom som blir upprörda över dom här tilltagen bryr sig om att följa sidan över huvud taget, fascinerar mig lite. Ännu mera så att dom till och med orkar kommentera. I veckan slog man alla rekord när rubriken löd: ”Utröstade Lets dance-deltagaren återvänder till tävlingen: ”Så kul”. Grejen är att finalen äger rum nu till helgen och i den brukar alla säsongens deltagare vara med. Mycket riktigt var det exakt vad artikeln handlade om. Man skrev om Mia Parnevik, men hon är som sagt långt ifrån ensam om att återvända.
18 Maj 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 5/4 2022.

Första gången jag hörde låten ”Om du lämnade mig nu” var det ett par för mig okända ungdomar som hade lagt upp ett klipp på Youtube, där dom spelade och sjöng den. Jag sparade hem den till min dator och för mig blev det ”rätt” version. När jag senare hörde originalet med Lars Winnerbäck och Miss Li, insåg jag att ungdomarna hade varit smarta nog att hoppa över versen som börjar ”Jag kanske skulle leta upp nån yngre som en fjäder i hatten”. Dom kändes inte gamla nog för att den skulle passa in riktigt. Den fick mig hur som helst att spara även originalet. Även om den hade varit exakt lika, tycker jag så mycket om den där låten att jag mycket väl kunde tänka mig att ha den i flera versioner. Så gick det fjorton år. I vår har TV4 sänt ”Secret song Sverige” och en av gästerna var Daniel Norberg. Hans tidigare karriär hade jag missat helt, men för några år sedan var han med i ”Let’s dance”. Det programmet gillar jag, så sedan dess känner jag till honom. När det nu var dags för hans vänner att överraska honom med en sång, hade dom valt en som han och hans dåvarande tjej hade lagt upp på YouTube för många år sedan. Man visade några takter ur klippet, innan hon kom in och sjöng live. Det var verkligen en överraskning för mig att inse att en av dom okända ungdomarna i mitt klipp var Daniel Norberg.5 April 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 5/3 2022.

I en bilaga till tidningen Kalmarposten gav en mäklare stylingtips inför försäljningen, för att man skulle få så bra betalt som möjligt för sin bostad. Min blick föll på rådet för köket. Där gällde det att skapa en laga-mat-känsla. Det verkade lite avigt för mig. När jag för trettiotvå år sedan valde lägenheten som jag fortfarande bor i, berodde det just på att det inte precis hade lagats mat här. Det hade det nämligen i den första jag tittade på och jag tyckte att det var riktigt otrivsamt med stekoset. Omgivningen tänkte jag inte så mycket på, men den hade jag tur med. Här går inte gatan precis utanför fönstren. Istället ligger det en större väg en bit ifrån. Balkongen vetter åt baksidan, där det växer en skogsdunge. På sommaren, när det är grönt, ser man knappt att det finns fler hus på området. Nu hade inte den där laga-mat-känslan i annonsen så mycket med matlagning att göra. Istället skulle man ställa ihop lite snygga oljeflaskor, några kryddkvarnar, färska kryddor och till exempel en mortel vid spisen. Råden fortsatte med en snygg gryta, fina kokböcker och en kaffehörna med bryggare, muggar och kakburk. Det kanske var tur att vår bostadsrättsförening gick i konkurs några år efter att jag hade flyttat hit. Nu behöver jag bara säga upp lägenheten om jag vill flytta.

5 Mars 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 2/3 2022.

Årets upplaga av tv-programmet ”Let’s dance” är på gång. Deltagarna ligger förmodligen i hårdträning, medan dom presenteras för oss en i taget. Produktionen får verkligen gräva djupt för att få några som är någorlunda kända att ställa upp. Stundtals känns det nästan som att proffsdansarna är mer kända än dom tävlande efter alla år som programmet har sänts. Den mest kände deltagaren i årets upplaga är förmodligen Eric Saade. Då tycker allmänheten att han har fördel av att han är artist och van att showa. Jag anar att det är en viss skillnad på det han brukar ägna sig åt och klassisk tiodans. Tävlingen är dessutom upplagd så att tittarnas röster väger lika tungt som juryns. När vi kommer så långt brukar folk tvärtom bli upprörda över att inte alla röstar på den som dansar bäst. Resten av deltagarna hade jag i bästa fall hört namnen på, eller läst dom i min skvallertidning då. När jag såg en rubrik om att en rullstolsburen skulle vara med för första gången, tog jag för givet att det inte var i den svenska upplagan, men jag hade fel. Aron Anderson tävlar i olika längdlöpningslopp tillsammans med icke funktionshindrade människor, så det bör väl fungera med dans också.
2 Mars 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 31/1 2022.

Texten till Flamingokvintettens låt ”Gamla goa gäng” blir mer nostalgisk för varje år som går. Ingmar Nordströms orkester lades ner redan för trettio år sedan. Tretton år senare gick min favorit i bandet bort. Det var sångaren Sten-Åke Lindberg. 2012 gick Thorleifs orkester i graven. För ett år sedan gjorde kapellmästaren, som hade gett orkestern dess namn, detsamma. Sven-Erik Magnusson, som var frontfigur i Sven-Ingvars, dog för fyra år sedan. Bandet lever dock vidare med hans son som sångare. Sten & Stanley ser fortfarande ut att vara verksamma, fast bröderna Nilsson har fyllt åttio. Vikingarna lade väl egentligen ner för några år sedan, fast dom har gjort några försök att återförenas. Streaplers och Flamingokvintetten verkar vara band som håller dansbandsfacklan högt. När jag var ung spelade Bjarne Lundqvist trummor i det förstnämnda bandet. När han sedan bytte till det andra, blev det aningen förvirrat för mig. När Arvingarna bildades kallade dom sig så, eftersom dom var söner till medlemmarna i dom andra båda banden. Mer än trettio år senare är inte dom heller några ungdomar längre. Jag har dansat till flera av dom här banden. Framför allt har jag svängt mina lurviga till låtarna som nämns i texten till ”Gamla goa gäng”, eftersom dom mindre och mer lokala orkestrarna plockade upp och spelade dom.

 

 

 

31 Januari 2022  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 8/12 2021.

Vädret har varit nästan onödigt spännande på sistone. När det stormade som värst hade det blåst ner en hel del träd över vägarna. Jag läste om en händelse i samband med detta att ”det ska enligt trygghets- och larmcentralen inte ha rört sig om någon olycka utan om ett nedfallet träd”. Personligen känner jag väl att det är en olycka om man kör in i ett träd, vare sig det står vid sidan av vägen eller ligger tvärs över den. SMHI:s vädersida har också en lite annorlunda syn på saker och ting än vad jag har. När man varnar för snöoväder, listar man på vilka sätt just jag kan påverkas av vädret. En av punkterna är att det kan uppstå hinder i trafiken på grund av olyckor. Att man själv kan landa i diket nämner dom inte. Min favorit bland feltolkningar är annars den verksamhet i Nybro, där någon skrev på Facebook: ”På grund av missförstånd har vi nu öppet. Vi ber hemskt mycket om ursäkt för detta.” Jag hade väl tyckt att det fanns större anledning att be om ursäkt om dom inte hade öppet. Sedan finns det mängder av detaljer för mig att hänga upp mig på nästan dagligen. Som annonsören som bad oss att sätta datumet på minnet. I min värld lägger man det där.
8 December 2021  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 26/11 2021.

Att det fascinerar mig mycket hur man skriver i tidningar, har väl alla förstått vid det här laget. ”Samtidigt är deras eget universum på väg att rämnas med marken” tyckte jag var en förvånansvärd blandning av två olika sätt att uttrycka sig. I min värld är det endera på väg att rämna eller att jämnas med marken. Exemplet kommer ändå ur en kulturtidskrift, där jag tycker att dom borde vara extra noga med språket. Häromdagen var den stora nyheten att Hiphopartisten Jason Diakité hade skrivit en bok ihop med ett par andra killar. Eftersom kändisar verkar sälja, kändes det konstigt att dom inte skrev Timbuktu. Det är väl ändå betydligt fler som känner till honom under det namnet. När Einár blev skjuten var det hans artistnamn som stod i nästan varenda artikel. I det läget kan jag känna att är han död så har han slutat jobba. Då är han Nils Grönberg igen. Det är några år sedan Tim Bergling lämnade oss nu, men som jag minns det kallades han också för Avicii i dom flesta dödsrunorna. Ibland hänger jag upp mig på detaljer som att en bil har kört på en cyklist. Det lär visserligen vara självkörande bilar på gång, men speciellt vanliga tror jag inte att dom är ännu.
26 November 2021  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 6/11 2021.

Ibland hjälper det inte hur korrekt svenska journalisterna använder, eftersom jag har lite för bråttom när jag läser. Senast var det idrottsreferaten som jag missförstod helt. När jag noterade att kattungen hade avgjort en match i ishockey anade jag nästan att jag hade läst fel. Det visade sig att matchhjälten istället hette Kettunen. Även om flera av småorterna häromkring heter något liknande, var Målsnåla ingen by jag hade hört talas om. Det berodde på att det var Nybros största hockeylag som hade varit målsnåla. Dom hade med andra ord gjort onödigt få mål. Åtminstone antar jag det, för att läsa ett helt hockeyreferat ger jag mig inte på. Jag kollar fortfarande varje dag hur många i Nybro som har blivit smittade av Corona. Diagrammet nedan var riktigt uppmuntrande, när vi till och med låg på minus. Jag anar att det hade blivit fel någonstans, för dagen därpå var det rättat. Att min före detta arbetsplats är svårstavad har jag förstått. Den heter Kährs, men förvånansvärt ofta placerar folk bokstaven H någon annanstans. Khärs är nog det vanligaste, men i en tidningsartikel hade man skrivit Kärhs. Någons pappa hade i sin ungdom först varit till sjöss och sedan jobbat på Kährs en period, innan han återvände till Öland och blev fiskare.

6 November 2021  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 29/10 2021.

En av dom intressantare rubrikerna på nätet löd: ”Hållplats vansinnig: Bilist körde efter buss i en halvtimme efter trafikincident.” Någon mer än jag tyckte det var intressant med en vansinnig hållplats. Han kommenterade rubriken och en halvtimme senare var den ändrad. Särskrivningen gör många inlägg på Facebook spännande. Häromdagen var det en hel svart katt som hade klättrat upp i ett träd och inte kom ner igen. Vilken tur att det inte bara var delar i alla fall! I ett reportage om skolidrott läste jag om resultatet för kulkastningen. På min tid fanns det kast med liten boll och kulstötning. Möjligen har man slagit ihop dom båda grenarna, men Word protesterar vilt mot det ordet. En av stans butiker gjorde reklam för en utomhusjacka. Jag antar att det finns dom som är mera frusna än jag, om dom behöver inomhusjackor också. Att dom två rubrikerna nedan hamnade precis under varandra var kanske inte så lyckat. Så himla tryggt känns det inte om till och med folk i min ålder blir misshandlade. Mannen i just det här ärendet var nämligen jämngammal med mig. Möjligen kan rubriksättaren ha menat att han var äldre än dom som gav sig på honom.

29 Oktober 2021  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 6/10 2021.

Jag sålde min sista bil för mer än trettio år sedan. Eller åtminstone den senaste, för man ska ju aldrig säga aldrig. En tidning hade räknat ut hur mycket bilen kostade per år. Beroende på modell och ålder låg kostnaden mellan 30.000 och 78.000 om året. Inte så konstigt då att man på en annan sida hade kollat hur mycket tidigare man kunde sluta jobba om man inte hade bil. Man kunde förkorta arbetstiden med sex år. Det är ganska exakt vad jag har gjort, så man får anse att det är avsaknaden av bil som har gjort min tidiga pension möjlig. Lika obekvämt som det har varit att vara utan bil under alla dessa år, lika bekvämt är det att slippa tillbringa mängder av timmar varje vecka på en arbetsplats numera.

Att man kan avkraga en präst hade jag aldrig ens hört talas om. Det är tydligen den starkaste påföljden som domkapitlet kan besluta om. Det innebär att hen fråntas rätten att utöva vigningstjänsten. Just den präst jag läste om hade framfört sina egna åsikter om homosexualitet till en konfirmandgrupp. När hen inte höll sig till svenska kyrkans hållning i dessa frågor, bröt hen dom löften som gavs vid prästvigningen.

6 Oktober 2021  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 2/10 2021.

Årets upplaga av ”Bonde söker fru” är igång. Det är ett av mina favoritprogram, även om bönderna sällan har samma smak som jag. Det händer bara i undantagsfall att dom blir förälskade i den av tjejerna som jag önskar att dom skulle falla för. Det som stör mig mest i det där programmet är annars programledaren Linda Lindorff. Hon är lite för mycket för min smak. Framför allt i första programmet för säsongen brukar jag störa mig på henne. Nu hade coronarestriktionerna, som gällde medan serien spelades in, det goda med sig att man fick se mindre av Linda än vanligt. Med TV4 play, som följer med tv-tjänsten från Telia, är det så märkligt så jag kan se huvudprogrammet. Det som kallas ”Kärlek åt alla” och som enbart sänds på play, finns däremot inte där. Jag brukar lösa det genom att öppna den version av play som finns i min smarta tv-apparat. Så långt gick det bra den här gången också, men rutorna till programmen var helt svarta. Jag fick prova mig fram under rätt bokstav tills jag hittade programmet jag ville se. Av dom tre bönder som medverkar i ”Kärlek åt alla” var det en kille som lät exakt som Max von Sydow gjorde i ”Utvandrarna”. Jag hoppas att hans dejter var för unga för att ha sett den filmen, för jag kunde inte sluta tänka på det.
2 Oktober 2021  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 20/9 2021.

I Mörbylånga kommun har man, som på dom flesta andra ställen, problem med nedskräpning längs kusten. Där har man nu tagit fram en ny karttjänst som ska underlätta skräpplockarnas samarbete. Vore det inte enklare att börja i rätt ände och lära barnen redan i skolan att inte kasta sitt skräp där dom går och står? Det måste väl vara smidigare om ingen skräpar ner över huvud taget, än att underlätta för dom som ska plocka upp skräpet? Den bästa bild jag har sett på nätet var från någon typ av festival. Allt skräp som folk hade lämnat på marken hade man hängt upp på en lina. En skylt uppmanade den som kände igen sitt att hämta det. Den enda liknande bild jag hittade nu verkar vara från Halmstad. Där har kommunen hängt upp sånt som man har hittat längs Nissan.
Fordonsprogrammet på gymnasieskolan här i närheten är tydligen särdeles populärt i år. Dom sexton platserna var fyllda inför skolstarten i höst och mer än dubbelt så många stod på reservlistan. Man kan väl hoppas att det innebär ett något bättre urval när det gäller lämplighet än hittills. Promenerar man längs vägen som bland annat leder till nämnda skola, är det lätt att bli överkörd. Där kappkör nämligen eleverna och gör livsfarliga omkörningar. Jag skulle då inte vilja möta någon av dom körande en stor långtradare.

20 September 2021  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 28/8 2021.

Ordföranden i omsorgsnämnden i Nybro kommun har haft en tuff vecka. Hon har figurerat i min morgontidning nästan varje dag. Jag antar att det blir lite slitsamt att försvara vartenda beslut man fattar, hur tokiga dom än kan verka för gemene man. Kvarnbackens äldreboende byggdes om till demenscenter för tre år sedan, men det räckte inte för att fylla behovet av platser för dementa. Man planerade då att göra om en del av Almen till demensboende. Efter sommaren har man ändrat sig. Nu ska istället en arbetsgrupp tillsättas som ska se över omsorgens hela bestånd av särskilt boende. Översynen ska resultera i en rapport senare i höst. Varken översyn eller rapport är ord som imponerar på mig. Med anledning av den artikeln (antar jag) fick ordföranden nästa dag kritik, eftersom man trots bristen på platser hade stängt ner Solgläntans demensboende i Madesjö. Anledningen var att små enheter är väldigt kostsamma att driva. Inom hemtjänsten strävar man mot att brukarna ska möta så få olika personal som möjligt. I demensvården, där jag antar att tryggheten är ännu viktigare, blir det för dyrt att satsa på småskalighet. Gårdagens artikel gällde hur man försöker få ordning på arbetsgrupper som inte fungerar genom att splittra dom som gör det.
28 Augusti 2021  | Länk | Media | 0 kommentar
Blogg 27/8 2021.

Bilden nedan har jag lånat (läs stulit) från min morgontidnings webbsida. Gänget på kortet har tävlat i korthållsskytte i en landskamp mot Danmark. Killen längst till höger såg aningen bekant ut när det gällde just skytte, så jag blev tvungen att kolla namnen. Det var precis som jag hade anat. När jag ägnade mig åt luftgevärsskytte på åttiotalet var det till Läckeby och deras lokal jag åkte. Grabben på bilden var bara tonåring då, så det var snarare likheten med hans far jag såg på den nytagna bilden. Jag har lite svårt att minnas ansikten som jag inte har på bild. Just den här familjen har jag ett gruppfoto av i mitt urklippsalbum från tiden då det begav sig. Hela familjen delade intresset för skytte. Dom hade till och med en egen skyttebana i sitt hus. På urklippet i mitt album syns också en mycket välfylld prishylla. Sonen är i samma ålder nu som hans far var då och han är en kopia av sin pappa. Fadern gick bort för ett par år sedan , men grabben har tydligen fortsatt sin karriär inom skyttet. Han har en yngre bror också, men om han fortfarande skjuter vet jag inte. Det är säkert sånt som går att googla sig till.

27 Augusti 2021  | Länk | Media | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Eva Eremit                                             Skaffa en gratis hemsida